Hva er det verste noen kan gjøre med din ulåste iPhone?

Vi bruker telefonene våre til arrangementsbilletter, reservasjoner, forsikringskort og til og med førerkort. Men hva skjer når noen tar din ulåste iPhone ut av syne et øyeblikk – hva er risikoen? Hva er det verste noen kan gjøre?

Dette er også relevant ved internasjonale grenser, der den ulåste telefonen din kan bli tatt fra deg – forhåpentligvis midlertidig.

Økonomiske detaljer og passord er sikre

Å slippe iPhone ut av syne for et øyeblikk er ikke så risikabelt som det ser ut til. Hvis du har en nettbank eller en annen finansapp på iPhone, kan personen med telefonen sannsynligvis ikke åpne den. De fleste av disse appene bruker Face ID, Touch ID eller til og med en PIN-kode for å autentisere deg. Noen med tilgang til den ulåste telefonen din kan ikke låse opp bankappen din – ikke uten å peke den mot ansiktet ditt for å autentisere med Face ID, i det minste.

  Hvordan oppdatere VLC Media Player

Mange andre sensitive apper er også sikret med ekstra beskyttelse som dette. Noen med telefonen din kan ikke kjøpe apper i App Store i passordbehandlingsapper som LastPass og 1Password.

Din e-post, SMS og bilder kan bli snoket på

Hvis telefonen din er ute av syne, er det trivielt for noen med den å se på varslene dine, bildene, SMS-meldingene og alt annet du kan trykke på. Alt du kan få tilgang til med telefonen ulåst er tilgjengelig for dem – og det er mye.

De kan til og med åpne Meldinger, Mail eller Facebook og sende meldinger som deg. Noen som har det ute for deg, kan legge ut en støtende melding på sosiale medier eller sende en fornærmende e-post til sjefen din. De kan få tilgang til nettleseren din, se på nettleserloggen din og bruke et hvilket som helst nettsted du er logget på. Alle spill er slått av her.

Faktisk kan noen med tilgang til telefonen din til og med sende e-post eller sende seg selv noen av bildene dine eller andre meldinger.

  Hvordan fungerer smarte hjem?

I teorien kan noen med tilgang til telefonen din bruke SMS-meldingsbekreftelse for å få tilgang til en av kontoene dine også. De kan tilbakestille passordet på kontoen din, bruke e-post eller SMS for å få en kode, og deretter prøve å oppgi et nytt passord.

De kan ikke installere programvare

Noen med din ulåste iPhone kan ikke installere programvare, selv om din iPhone er ulåst. Du må autentisere deg med Face ID eller Touch ID for å installere en ny app.

Konfigurasjonsprofiler, som er beregnet på organisasjoner og lar noen tvinge frem innstillinger som en VPN på iPhone, kan heller ikke installeres uten en PIN-kode.

Så hvor farlig er det?

Noen med tilgang til telefonen din kan ikke installere programvare, åpne bankapper for å utføre økonomiske transaksjoner eller snoke i de lagrede passordene i passordbehandlingen. Det er en lettelse.

Det betyr noe – i motsetning til med en PC, kan ikke noen installere programvare som ligger i bakgrunnen og spionerer på deg.

Imidlertid kan personen se gjennom dataene dine i det øyeblikket, sjekke bildene dine, lese meldingene dine og grave gjennom e-postene dine. De kan gjøre hva de vil med nettleseren din og de fleste appene på systemet ditt. Det er ikke bra.

  Google Meet vs Zoom: Hvilken er bedre

Hvis du er bekymret for om noen rotet med telefonen din, kan det være lurt å åpne appbytteren rett etter at du har fått telefonen tilbake. Bare sveip opp fra bunnen av skjermen (på en iPhone X eller nyere) eller dobbeltklikk på Hjem-knappen (på en iPhone 8 eller eldre.) Du vil se de sist brukte appene – med mindre personen lukket appene etter bruke dem, noe som er usannsynlig.

Hvordan låse noen til en enkelt app

Selv om det ikke er så farlig som det kan være å overlate den ulåste iPhonen til noen andre, er det fortsatt ikke en god idé å gi noen – enten det er en billetttaker på et arrangement eller et barn i hjemmet – tilgang til hele den ulåste telefonen din .

Du kan gjøre ting tryggere ved å bruke «Guided Access», som lar deg raskt låse iPhone til en enkelt app. Sett denne funksjonen opp på forhånd, og du kan deretter raskt sette en iPhone i «Guid Access»-modus. Dette begrenser den til én enkelt app til du angir PIN-koden din.