Å benytte seg av maskinvarebaserte kryptolommebøker er ansett som den mest solide tilnærmingen for å beskytte dine private nøkler, noe som har ført til deres popularitet blant dedikerte kryptoinvestorer.
Kryptolommebøker fungerer som en bro mellom deg og blokkjedeteknologien. De legger til rette for kjøp, salg, lagring, utvinning, staking og alle andre funksjoner som er mulige med den spesifikke blokkjeden de er utviklet for.
Det finnes imidlertid kryptolommebøker, som for eksempel Guarda, Trust Wallet og Ledger, som er multi-valuta. Disse gir tilgang til flere blokkjeder via et enkelt brukergrensesnitt.
Basert på internettforbindelse kan kryptolommebøker deles inn i to hovedkategorier:
Varme lommebøker
Disse er de mest utbredte og lett tilgjengelige alternativene. De er som regel gratis programvare som kan brukes på både stasjonære og mobile enheter. Du laster bare ned applikasjonen, registrerer deg, og deretter er du klar.
Disse lommeboktilbyderne kan enten oppbevare de private nøklene selv, eller overlate dem til brukeren (selvforvaring). Sistnevnte er foretrukket for sin minimale avhengighet av tredjeparter. Noen brukere foretrekker imidlertid forvaringslommebøker for å redusere sitt ansvar.
Selv om varme lommebøker anses som mindre sikre enn kalde lommebøker, er de fleste kryptohacks rettet mot kryptobørser. Dette er tilfeller der en investor oppbevarer kryptovaluta på en børs og stoler på børsens sikkerhet.
Og avhengig av størrelsen på børsen, blir de et fristende mål for nettkriminelle som lett kan utnytte de som praktiserer dårlige sikkerhetsrutiner.
Konklusjonen er at dersom du er ny i denne verdenen, eller har et trygt sted å lagre dine private nøkler, trenger du ikke en maskinvarelommebok. Du vil klare deg fint med en varm lommebok.
Men, hvis du er en seriøs kryptoinvestor som forventer førsteklasses sikkerhet for dine midler, kan det være på tide å oppgradere til…
Maskinvarelommebøker
Maskinvarelommebøker (også kalt kalde lommebøker) eliminerer den mest risikofylte faktoren – internett. Dette gjelder likevel ikke fullt ut for alle, da noen fortsatt kobler seg til internett under transaksjoner.
Maskinvarelommebøker er videre inndelt i to kategorier:
Ikke-luftgap
Disse kobler seg til internett under transaksjoner via en USB-kabel, men er ellers offline. I tillegg har de fysiske knapper for å bekrefte transaksjonsdetaljer.
De mest vanlige eksemplene på ikke-luftgap lommebøker er Ledger Nano X og Trezor One.
Luftgap
Denne andre typen overfører informasjon trådløst, og skaper dermed et fullstendig luftgap. De utveksler informasjon via QR-koder, Bluetooth eller NFC, og kobler seg aldri direkte til internett.
Denne typen lommebøker anses som mer sikre, men det er noen eksperter som ikke er enige og mener at overgangen til fullstendige luftgap-lommebøker er unødvendig.
Til syvende og sist er debatten om luftgap eller ikke ofte en tidkrevende prosess som ikke gir en klar konklusjon.
I stedet for å dvele ved dette, vil vi se på maskinvarelommebøker som helhet og sammenligne dem med varme lommebøker for å se forskjellene.
Hvordan fungerer en maskinvarelommebok?
En maskinvarelommebok fungerer i stor grad som en varm- eller programvarelommebok. Den største forskjellen ligger i hvordan transaksjoner valideres.
Mens varme lommebøker viser deg detaljene på enheten du bruker og ber om godkjenning der, gjør en kald lommebok alt dette i sine integrerte applikasjoner (som Ledger Live for Ledger-enheter), som fungerer som et brukervennlig grensesnitt.
De siste trinnene for å validere en transaksjon utføres imidlertid på selve maskinvareenheten, og det er her den reelle forskjellen ligger.
En annen viktig forskjell er at de private nøklene forblir offline selv når du er koblet til den respektive applikasjonen.
Teknisk sett fungerer altså en maskinvarelommebok som et ekstra sikkerhetstiltak, og benyttes for autentisering, mens de integrerte applikasjonene fremdeles spiller en avgjørende rolle.
Selv om produsentene av maskinvarelommebøker ikke anbefaler det, kan du koble disse maskinvarelommebøkene med noen av de varme lommebøkene. I dette tilfellet fungerer varme lommebøker som det integrerte brukergrensesnittet, og erstatter lommebokens opprinnelige applikasjon.
Hvordan sikrer man en maskinvarelommebok?
Protokollene for å sikre kryptoaktiva i en maskinvarelommebok ligner på det som gjelder for alle selvforvaltende varme lommebøker.
Du må sørge for sikkerheten til gjenopprettingsfrasen og eventuell ekstra autentisering som en PIN-kode. I tillegg bør selve enheten være beskyttet mot uautorisert fysisk tilgang.
Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg hvis den PIN-beskyttede enheten blir stjålet, så lenge du har gjenopprettingsfrasen. På den måten kan du gjenopprette pengene på en ny enhet eller en annen kompatibel lommebok.
Konklusjon
Maskinvarelommebøker er utformet for å holde de private nøklene dine og øke den generelle sikkerheten. Du kan i tillegg bruke disse enhetene med kompatible varme lommebøker, noe som gir deg det beste fra begge verdener.
Nå som du har fått kunnskap om disse enhetene, er det kanskje på tide å se på noen av de beste maskinvarelommebøkene som er tilgjengelige.