Konseptkart: Organiser tanker, mestre kunnskap!

Har du opplevd utfordringer etter en idédugnadsøkt?

Hvis svaret er ja, kan det være at du trenger et verktøy for å lage konseptkart!

Enten du er student eller driver egen virksomhet, kan et konseptkart være svært nyttig. Tanker flyter konstant, og det blir viktig å strukturere disse, og utvinne nyttig informasjon for videre bruk i studier eller forretningsutvikling.

Mange noterer ned ideer i notatbøker, men dette er ikke alltid tilstrekkelig. Det er essensielt å knytte sammen ulike tanker og identifisere meningsfulle konsepter som kan bearbeides videre for å skape verdi.

Virker dette komplisert?

La meg illustrere med et eksempel:

Om du forstår programmeringsspråkene C og C++, vil det sannsynligvis være enklere å lære Java.

Eller:

Hvis du har erfaring med å kjøre bil i fjellområder, vil det være enklere å kjøre i flatt terreng.

Hva er årsaken til dette?

Tidligere erfaring, enten det er kjøring eller programmering, legger grunnlaget for ny læring. Når ny kunnskap kobles til eksisterende kunnskap, blir det lettere å forstå og huske.

Et konseptkart fungerer på lignende vis.

La oss utforske vitenskapen bak konseptkartlegging.

Hva er et konseptkart?

Et konseptkart er et diagram eller en visuell fremstilling som organiserer kunnskap. Diagrammet er vanligvis presentert på et 2D-papir, med et hovedkonsept øverst, og relaterte ideer i bokser eller bobler under. Disse er knyttet til hovedkonseptet med koblingslinjer.

Konseptkart følger en hierarkisk struktur, der forholdet mellom ulike ideer tydeliggjøres gjennom koblingsfraser. Disse forklarer relasjonene mellom ideene med korte setninger.

Metoden for å visualisere sammenhengen mellom flere konsepter, kalles for konseptkartlegging.

Dette visuelle verktøyet er nyttig for både studenter og profesjonelle, som ingeniører, designere, tekniske skribenter, gründere med mer.

Konseptkartets historie

Joseph D. Novak, en amerikansk forsker og lærer, og hans team ved Cornell University på 70-tallet, utviklet konseptkartet.

Konseptkartet oppsto som et resultat av deres forskning for å forstå hvordan studenter forstår grunnleggende vitenskapelige konsepter. De oppdaget at intervjuer alene ikke var tilstrekkelig for å gi studentene god forståelse.

Dermed utviklet de i 1972 en bedre måte å presentere kunnskap på; konseptkartet.

Hvorfor bør du bruke konseptkart?

Konseptkart tydeliggjør hvordan tanker henger sammen. Kartene knytter sammen tidligere kunnskap og nye konsepter for å avdekke nye sammenhenger.

Den hierarkiske strukturen i et konseptkart, der ideer er organisert på en strukturert måte, er svært nyttig for læring. Det hjelper deg med å se hvor ideer passer inn i et større bilde, og å utvikle nye konsepter i prosessen.

Generelt kan konseptkart brukes til å:

  • Idémyldre
  • Strukturere tanker og organisere dem for å danne meningsfull informasjon
  • Etablere logiske forhold mellom ulike ideer
  • Fremheve underavdelinger av en idé
  • Oppsummere og notere ned nøkkelbegreper
  • Utvikle nye konsepter
  • Visualisere underliggende konsepter
  • Finne løsninger på problemer på en kreativ måte
  • Introdusere nye emner og vurdere tidligere kunnskap
  • Evaluere læring
  • Fremheve forskjeller eller likheter mellom konsepter

Er konseptkart det samme som tankekart?

Du har kanskje hørt om konseptkart og funnet ut at dette kan hjelpe deg. Men så støter du på en artikkel om tankekart eller emnekart.

Da er det ikke rart om du blir forvirret!

Det virker forvirrende i begynnelsen, men de er faktisk forskjellige.

La oss se hvordan:

Konseptkart

  • Representerer et nettverk av sammenhengende konsepter.
  • Virker mer logisk.
  • Egnet for å kartlegge egen kunnskap og analysere kunnskapsgap.
  • Noder kan ha mange-til-mange relasjoner.
  • Lett å verifisere med koblingsfraser.
  • Kan være utfordrende å endre hvis det er over 20 noder.
  • Fokuserer på både temaene og deres sammenhenger.
  • Temaer kan krysskobles.
  • Uttalelse proposisjon; hver to noder som er forbundet med koblingssetninger danner en bestemt setning.

Tankekart

  • Er et trediagram der du organiserer informasjon.
  • Virker mer fleksibelt.
  • Nyttig for idédugnad, raske notater og kreative ideer.
  • Noder har i hovedsak en-til-en forhold.
  • Ikke verifiserbart.
  • Enkel å endre selv med mange noder.
  • Fokuserer mer på selve temaet.
  • Ingen krysskobling.
  • Ingen uttalelse.

Hvordan kan konseptkart hjelpe deg med å organisere tankene dine?

Konseptkart er nyttig for både forelesere og de som lærer ny informasjon. De kan brukes til å illustrere alle slags systemer, som å foreslå en plan, veilede studenter og mer.

Her er noen eksempler på hvordan et konseptkart kan hjelpe:

Rask tolkning

Det er enklere å forstå ideer ved å se på et konseptkart, enn å bare lese om det i en bok eller artikkel. Hjernen behandler visuell informasjon raskere, særlig med uthevede nøkkelpunkter og korte forklaringer.

Hjelper med å forberede presentasjoner

Lag konseptkart og organiser ideer på en kortfattet og logisk måte, for å fremheve det viktigste i presentasjoner. Dette vil ha en sterkere innvirkning på publikum.

Effektiv evaluering av kunnskap

I stedet for tradisjonelle spørsmål eller multiple-choice, kan lærere bruke konseptkart for å vurdere elevenes forståelse av et emne.

Forklarer et idéhierarki

Du kan visualisere forholdet mellom ulike komponenter på mange måter. Det beste er at kartet følger en hierarkisk struktur, der du kan lese data fra toppen og ned, med spesifikk informasjon som gradvis utvikler seg.

Øker teamsamarbeidet

Når du presenterer ideer visuelt i et konseptkart, blir det enklere for andre å forstå. Det gjør det enklere å samarbeide om planen.

Visuelle fremstillinger stimulerer hjernen. Konseptkart handler om å representere ideer visuelt på en kreativ måte, og utvikler dermed analytiske evner og høyereordens tenking. Det forenkler også informasjonsbehandling og gjenkalling.

Hvordan tegne et konseptkart?

Velg ditt foretrukne tegnemedium

Du kan enten tegne kartet på en tavle eller et papir ved hjelp av en penn, eller du kan bruke et programvarebasert verktøy.

Programvare gjør det enkelt å lage, endre og justere diagrammet. Du kan lagre flere utkast og komme tilbake for å redigere dem senere.

Bestem det sentrale konseptet

Identifiser formålet med konseptkartet. Tenk på et problem som skal løses. Hva ønsker du å oppnå med konseptkartet?

Utled et sentralt konsept basert på problemstillingen, og skriv det øverst.

Identifiser relaterte begreper

List opp alle ideer som kan bidra til å løse problemet. Ranger dem etter hvor spesifikke eller generelle de er.

Beskriv disse underbegrepene kort, helst med 1-2 ord per konsept.

Ordne elementer og legg til koblingssetninger

Ordne underkonsepter hierarkisk. Hold de mest generelle øverst under hovedkonseptet, og de mest spesifikke ideene nederst. Koble ideene med linjer og legg til koblingsfraser som forklarer forholdet mellom nodene.

Sjekk det endelige utseendet

Undersøk hvert element, og sjekk om de er plassert riktig. Sjekk at koblingssetningene gir mening og at oppsettet fungerer. Hvis ikke, finn bedre posisjoner.

Gjør de nødvendige justeringer, og du er ferdig med å tegne konseptkartet!

Nå skal vi se på noen nettbaserte plattformer som kan hjelpe deg med å lage konseptkart, for å spare tid og dra nytte av de andre fordelene knyttet til det.

Canva

Canva er et allsidig designverktøy!

Denne nettsiden har uendelig potensial for å designe alt fra markedsførings- og forretningsmateriell til sosiale medier og personlige sjekklister.

Konseptkart er en av mulighetene.

Canva gir deg stor fleksibilitet til å tegne flotte konseptkart for idédugnad, organisering og løsning av komplekse problemer. De tilbyr over 20 profesjonelle grafer med maler og oppsett, for å komme raskt i gang.

Kombiner elementer med millioner av illustrasjoner, bilder, vektorer eller ikoner for å representere ideene dine. Tilpass malene ved å endre farger, tekst eller elementer. Canva tilbyr hundrevis av gratis fonter for å formidle merkevareidentiteten din.

Det spiller ingen rolle om du er designer eller ikke!

Bruk dra-og-slipp-funksjonen for å ordne elementer. Bygg inn konseptkartet i presentasjoner og rapporter. Visualiser data med det intuitive grensesnittet, uten å måtte lære kompleks programvare.

Samarbeid med teamet ved å dele en redigerbar kopi, der de kan legge til kommentarer eller utføre endringer. Etter at designet er ferdig, kan du lagre det og laste det ned, publisere eller dele dine flotte, høyoppløselige kart.

Edraw

Idédugnad trenger ikke å være kjedelig!

Lag flotte konseptkart med Edraw.

De tilbyr et utall av maler, former, ikoner og symboler. Bare velg elementene du vil bruke, og tilpass dem.

Alle malene er tilpassbare, utskrivbare og redigerbare. Noen av malene inkluderer venn-stil, markedsføring, syklus, fargerik, rektangel, tankekart og mer.

Bruk konseptkartbyggeren til å oppsummere og organisere fragmentert kunnskap. Legg til rette for bedre kommunikasjon mellom to konsepter med attraktive koblinger og lenkende tekster. De kraftige tilpasningsmulighetene og det intuitive grensesnittet til Edraw Max gjør det mulig å lage kart av høy kvalitet.

Hvis du liker å jobbe med MS Office, vil du like Edraw Max sin brukervennlighet. Det er brukervennlig med en dra-og-slipp-funksjon.

Siden den har skylagring og skybasert samarbeidsmulighet, kan du samarbeide med team fra hvor som helst, når som helst og ved hjelp av hvilken som helst enhet. Del arbeidet ditt på sosiale medier eller eksporter filene i forskjellige formater som PDF, Microsoft PowerPoint og forskjellige bildeformater.

Visme

Ønsker du å lage et konseptkart som forklarer komplekse emner for teamet?

I så fall kan Visme hjelpe deg med det på få minutter.

De har et omfattende utvalg verktøy for å lage design fra bunnen av, ved å inkludere former, forbindelseslinjer, og å ordne dem på lerretet slik at de formidler budskapet på en god måte.

Visme har gode tilpasningsmuligheter, slik at du kan endre utseendet på alt i tegningen. Du kan minimere eller forstørre figurer, og holde de tilkoblede linjene intakte. Lek med farger for å fremheve ting, endre tekst og fonter, og animer kartet ved å bruke «Handlinger»-fanen, som du finner øverst til høyre.

Visme har ferdige maler, massevis av bilder og ikoner, og et bredt spekter av designelementer. Du kan laste ned kartene i PDF- eller bildefiler. Generer en delbar lenke eller bygg dem inn på en nettside. Inkluder grafer og diagrammer, og visualiser tallene og statistikken dine ved hjelp av de tilpassbare dataverktøyene.

Miro

Ønsker du å forstå et nytt konsept?

Vil du utforske sammenhenger mellom komplekse ideer?

Uansett bruksområde, kan Miro hjelpe deg med å lage et fantastisk konseptkart!

Spar tid ved å bruke de innebygde malene fra Miro i stedet for å tegne alt fra bunnen av. Inviter teamet til å samarbeide om konseptkartet, ettersom Miro lar deg engasjere eksterne og samlokaliserte team gjennom en virtuell tavle, uten begrensninger.

Du får maler som:

  • Lean Canvas for å skissere viktige punkter i virksomheten.
  • Markedssegmenteringsmatrise for å identifisere nøkkelmuligheter for vekst.
  • RACI-matrise for å spore ansvar og sikre meningsfulle samtaler.
  • 5-Hvorfor-mal for å finne grunnårsaken til et problem.
  • Strategidiamantmal for en robust forretningsstrategi.

Lucidchart

Fremme innovasjon ved å lage nye konsepter med Lucidchart.

For læring og undervisning, hjelper Lucidchart deg med å visualisere relasjoner mellom ideer, notater eller hendelser. Bruk det til å planlegge pensum, skissere prosjekter og lage veiledninger. Formateringsalternativene kan tilpasses, som gir kontroll over kartet ditt. Bruk det til å bygge leksjoner og vurderinger for å støtte læring.

For bedrifter, bruk Lucidcharts konseptkartgenerator for å lage ideer som ansatte fra forskjellige avdelinger lett forstår. Forenkle eksisterende relasjoner, identifiser motsetninger og hull, fremme kreativ forståelse og problemløsning, for å generere resultater.

Malene er laget for å illustrere tanker tydelig og raskt. Du kan ordne former og elementer ved å dra og slippe dem. Koble sammen hovedemner og underemner. Organiser ideer med flere farger for å gjøre det mer forståelig.

Du kan tilpasse alle aspekter av kartet, inkludert layout, legge til skjermbilder og bilder, før utskrift. Lucidchart har chatting i redigeringsprogrammet og sanntidsoppdateringer for å bygge ideer som andre bidragsytere foreslår.

Lucidchart har Google Workspace-integrasjoner slik at du kan vedlikeholde og få tilgang til kartet ditt på nettet.

Creately

Det er enkelt å visualisere konsepter med Creately. Over 4 millioner mennesker og tusenvis av team bruker det allerede. Med litt innsats kan du organisere elementer og visualisere dem.

Det er enkelt å tegne selv svært komplekse konseptkart med de avanserte funksjonene til Creately. Den tilbyr smarte former, kontakter, innebygde stilalternativer, bildeimport med mer. Del tegningene dine med teamet ditt for umiddelbar tilbakemelding.

Creately har tusenvis av kvalitetsmaler for en rekke scenarier for markedsførings-, IT-, programvare-, HR- og utdanningsteam. Creately er enkelt å bruke på macOS, Windows, Linux eller Android. Det kommer også med en 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

SmartDraw

Konseptkartverktøyet til SmartDraw lar deg visualisere konsepter uten å forstyrre den kreative prosessen. Så snart du kommer på en idé, er det bare å tegne en form i konseptkartet. Du kan legge til ideer når som helst, og konseptkartet er alltid mulig å redigere.

SmartDraw har intelligente formateringsalternativer for å gi kartet et profesjonelt utseende. Kom i gang med enkle kommandoer, legg til eller slett en idé, juster og ordne figurer på en enkel måte. Du får profesjonelle temaer som gråtoner, Everest, Calico, der du kan bruke farger, fonter og gradienter for å jobbe som en profesjonell designer.

Sett inn kartene i rapportene, og integrer dem med verktøy som Microsoft Office, Google Workspace, Dropbox, Box, OneDrive, JIRA med mer. Du kan til og med koble kartene til Trello og holde møter for å diskutere ideene. Konverter kartene til Gantt-diagrammer med et klikk.

Alle endringene du gjør på et kart gjenspeiles automatisk på det andre. Du kan dele filer med ikke-brukere av SmartDraw ved hjelp av en lenke.

Zen tankekart

Zen tankekart er et brukervennlig verktøy for å generere konseptkart. Arbeidsområdet er uten distraksjoner, da det unngår sidefelt og flytende ikoner.

Det brukervennlige og minimalistiske grensesnittet til Zen gjør det raskere og enklere å designe gjennomtenkte kart. De har fjernet unødvendige funksjoner som gjør verktøyet klumpete. Gjør konseptkart minneverdige og interessante ved å bruke emojier.

Du kan laste ned PDF-filen, eller publisere et live dokument der endringene reflekteres automatisk. Ulike maler for forretningsplanlegging, OKR-administrasjon, problemløsning, essayplanlegging, oppgavefordeling og markedsføring er inkludert.

Mindomo

Strukturer informasjon om et bestemt emne ved å tegne et konseptkart i Mindomo. Gi fantasien fritt spillerom ved å tilpasse kartet.

Tegn alt fra bunnen av, eller bruk en av malene deres, som for eksempel risikostyring, matematiske inndelinger, fiskebeindiagram med mer. Du kan redigere elementer som piler og farge, form, mønster og plassering.

Den gode plattformen lar deg samarbeide med teamet i sanntid for å forbedre effektiviteten og spare tid. Endringer gjenspeiles umiddelbart, og du kan spore alle endringene som er gjort ved å bruke «Avspillingshistorikk».

Mindomo gir også mulighet for direkte chat, slik at du ikke trenger å bytte mellom applikasjoner. De har flere delingsmuligheter:

  • Med bestemte personer.
  • Bare personer du har delt lenken med kan se.
  • Bare personer du har delt lenken med kan redigere.
  • Offentlig deling.

Om ønskelig kan du konvertere et konseptkart til andre diagrammer som Gantt-diagrammer, tankekart og konturer.

Mindomo støtter integrasjon med Google Classroom, Canvas, Schoology, Blackboard med mer.

Visuelt paradigme på nett

Visuelt paradigme på nett, eller VP Online, har et enkelt verktøy med dra-og-slipp-funksjon. Dette gjør det enkelt å bygge fantastiske konseptkart på få minutter. Det intuitive grensesnittet gjør at du kan konsentrere deg om design, i stedet for å bruke tid på å lære programvaren.

Start med å redigere de fullt tilpassbare og gratis malene for sosiale nettverk, dataanalyse, klimaendringer, kursinnhold med mer. De har over 1700 maler, og alle er av høy kvalitet.

DesignCap

Har du ikke designererfaring, men trenger å designe konseptkart?

Det er ingen fare!

Prøv den gratis konseptkartprogramvaren til DesignCap for å lage flotte design. De har et bredt spekter av karteksempler fra sykepleie, vitenskap, biologi, cellulær respirasjon med mer.

Velg en mal som oppfyller dine krav og begynn å utforske. DesignCap tilbyr tusenvis av ressurser som grafikk, designelementer og farger, i tillegg til gode redigeringsmuligheter og fonter.

Stemic

Stemic er en nettapplikasjon for å lage konseptkart. Brukeren kan legge ideer på en digital tavle for å skissere situasjoner, problemer eller utfordringer i form av en graf.

Gratisversjonen lar deg ta notater, organisere ideer, koble dem til hverandre, som i et tradisjonelt tankekart.

Men Stemic er ikke bare et verktøy for idédugnad!

Stemic flytter grensene for tankekartet ved å la brukere beskrive objektene de jobber med, kategorisere dem, definere arten og retningen til koblingene osv. Det hjelper brukeren å bygge analyser, modellere sin kunnskap og strukturere tankene sine.

Grensesnittet er minimalistisk, og designet er raffinert for å fremheve brukernes analyse. De intuitive interaksjonene er designet for å lette datamanipulering og støtte tenking.

Stemic har også et Pro-tilbud for brukere som ønsker å dra nytte av de mest avanserte fun