Sikkerhetstiltak for Statiske Nettsider
Statiske nettsider skiller seg fra dynamiske ved at de presenterer forhåndsgenerert innhold. Dette betyr at de ikke krever tilgang til databaser, kjøring av komplekse skript eller avhengighet av en kjøretidsmotor når en bruker besøker siden.
Dette gir merkbare fordeler, spesielt når det gjelder lastetider og sikkerhet. Statiske sider krever mindre serverressurser og har færre sårbarheter, noe som fører til at søkemotorer ofte rangerer dem høyere enn dynamiske alternativer.
SEO-eksperter prioriterer statisk innhold der det er mulig, for å oppnå konkurransefortrinn i en verden der selv brøkdelen av et sekund kan være avgjørende for suksess. Implementeringen av statisk innhold har blitt et populært tema blant markedsførere, og IT-ansatte setter pris på den reduserte sårbarheten.
Det er imidlertid viktig å huske at statiske nettsider ikke er 100% immune mot angrep. Derfor er det viktig å følge beste praksis for å opprettholde sikkerheten dersom du velger å bruke statisk innhold.
Sikkerhetsoverskrifter i HTTP-responser er en samling metadata, feilkoder, og retningslinjer for hurtigbuffer som webserveren legger til innholdet den leverer. Disse overskriftene instruerer nettleseren om hvordan innholdet skal håndteres. Selv om ikke alle nettlesere støtter alle sikkerhetsoverskrifter, finnes det et sett som er ganske vanlig og tilbyr grunnleggende sikkerhetstiltak for å beskytte mot angrep.
X-Frame-Options: SAMEORIGIN
X-Frame-Options-overskriften er designet for å redusere risikoen forbundet med iframes på nettsiden din. Hackere kan misbruke iframes for å stjele legitime klikk og omdirigere besøkende til ondsinnede nettsteder. Det finnes ulike metoder for å forhindre misbruk av iframes.
OWASP anbefaler å bruke denne overskriften med `SAMEORIGIN`-parameteren, som tillater bruk av iframes kun fra samme opprinnelse. Alternativene `DENY` og `ALLOW-FROM` kan brukes for å henholdsvis deaktivere iframes helt eller tillate spesifikke URL-er i iframes.
Se dokumentasjonen for Apache og Nginx for implementeringsdetaljer.
X-XSS-Protection: 1; mode=block
X-XSS-Protection header er utformet for å beskytte nettsider mot Cross-Site Scripting (XSS) angrep. Denne funksjonen kan implementeres på to måter:
- `X-XSS-Protection: 1`
- `X-XSS-Protection: 1; mode=block`
Den første metoden filtrerer skript fra forespørselen, men viser fortsatt siden. Den andre metoden blokkerer hele siden når et XSS-skript oppdages i forespørselen, og anses som den sikrere metoden ifølge OWASP.
X-Content-Type-Options: nosniff
Denne overskriften forhindrer bruk av MIME-sniffing, som er en funksjon som lar nettleseren tolke innholdet annerledes enn det overskriften tilsier. Når denne overskriften er aktiv, må nettleseren respektere den angitte innholdstypen istedenfor å forsøke å utlede den.
Ved bruk av denne overskriften er det viktig å kontrollere at de definerte innholdstypene brukes korrekt på alle sider av det statiske nettstedet.
Content-Type: text/html; charset=utf-8
Denne linjen legges til forespørsels- og respons-hoder for HTML-sider siden versjon 1.0 av HTTP-protokollen. Den definerer at alle tagger blir gjengitt av nettleseren og viser innholdet på nettsiden.
Bruk TLS-sertifikater
Et SSL/TLS-sertifikat er avgjørende for alle nettsider, da det sikrer kryptering av data som overføres mellom serveren og nettleseren gjennom den sikre HTTPS-protokollen. Dette beskytter brukernes personvern ved å gjøre data uleselig i tilfelle de skulle bli fanget opp underveis. Selv om statiske nettsider ikke lagrer personlig brukerinformasjon, er det viktig at forespørsler og svar ikke kan avlyttes.
Bruk av kryptering er nødvendig for at nettsteder skal bli betraktet som trygge av de fleste nettlesere og er obligatorisk for å overholde GDPR. Selv om GDPR ikke direkte nevner SSL-sertifikater, er dette den enkleste måten å møte personvernkravene på.
I et sikkerhetsperspektiv tillater SSL-sertifikater myndigheter å verifisere eierskapet til et nettsted og forhindre at hackere lager falske versjoner. Sertifikatet gir også besøkende trygghet om at informasjonen deres er beskyttet.
SSL-sertifikater er rimelige, og du kan til og med få dem gratis fra ZeroSSL, eller kjøpe premiumversjoner fra SSL-butikk.
Implementer DDoS-beskyttelse
DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) er blitt stadig mer vanlig. Disse angrepene benytter distribuerte enheter til å overvelde en server med en mengde forespørsler, noe som kan føre til at serveren blir overbelastet og slutter å fungere. Statiske nettsider er like utsatt for DDoS-angrep som dynamiske, så forebyggende tiltak er nødvendig.
Den enkleste metoden for DDoS-beskyttelse er å overlate håndtering av cybertrusler til en spesialisert sikkerhetstjenesteleverandør. Disse tjenestene tilbyr inntrengningsdeteksjon, antivirusløsninger, sårbarhetsskanning og mer, slik at du kan føle deg trygg.
En komplett løsning kan være kostbar, men det finnes også rimeligere alternativer som DDoS Protection as a Service (DPaaS). Sjekk med din webhotell-leverandør om de tilbyr slike tjenester.
Skybaserte DDoS-beskyttelsestjenester, som de fra Akamai, Sucuri, og Cloudflare, tilbyr også gode løsninger. Disse tjenestene oppdager og analyserer DDoS-angrep, og filtrerer og omdirigerer skadelig trafikk bort fra nettstedet ditt.
Når du vurderer en anti-DDoS-løsning, er det viktig å være oppmerksom på nettverkskapasiteten, da denne parameteren indikerer hvor mye angrepsintensitet beskyttelsen kan håndtere.
Unngå sårbare JavaScript-biblioteker
Selv om du bruker statisk innhold, kan bruken av JavaScript-biblioteker introdusere sikkerhetsrisikoer. Det anslås at omtrent 20% av JavaScript-bibliotekene kan gjøre nettsider mer sårbare. Heldigvis finnes tjenester som Sårbarhets-DB hvor du kan sjekke om spesifikke biblioteker er trygge. Denne databasen gir detaljert informasjon om mange kjente sårbarheter.
I tillegg til å sjekke biblioteker for sårbarheter, bør du følge denne listen over beste praksis for å redusere potensielle risikoer:
- Unngå eksterne bibliotekservere. Det er best å lagre bibliotekene på samme server som hoster nettstedet ditt. Hvis eksterne biblioteker er nødvendig, bør du være forsiktig med å bruke servere som er svartelistet og regelmessig sjekke sikkerheten til eksterne servere.
- Benytt versjonskontroll for JavaScript-biblioteker og sørg for at du bruker de nyeste versjonene. Om versjonskontroll ikke er mulig, forsøk å benytte versjoner uten kjente sårbarheter. retire.js kan brukes til å detektere bruk av sårbare versjoner.
- Sjekk regelmessig om nettstedet ditt bruker eksterne biblioteker som du ikke kjenner til. Dette kan avsløre om en hacker har injisert lenker til uønskede bibliotekleverandører. Selv om injeksjonsangrep er sjeldne for statiske nettsider, er det lurt å gjøre slike kontroller med jevne mellomrom.
Implementer en sikkerhetskopieringsstrategi
Det statiske innholdet på nettsiden din bør sikkerhetskopieres regelmessig. Sikkerhetskopier må lagres trygt og være lett tilgjengelige i tilfelle du må gjenopprette nettstedet ditt etter et krasj. Det finnes flere metoder for å sikkerhetskopiere statiske nettsider, som kan kategoriseres i manuelle og automatiske løsninger.
Hvis innholdet på nettstedet ditt sjelden endres, kan en manuell sikkerhetskopieringsstrategi være tilstrekkelig. Da må du bare huske å ta en sikkerhetskopi hver gang du gjør endringer. Mange kontrollpaneler for hosting har et innebygd alternativ for sikkerhetskopiering. Du kan også bruke en FTP-klient til å laste ned alt innholdet til en lokal enhet.
Automatisk sikkerhetskopiering er å foretrekke om du ønsker å minimere administrasjonsoppgavene. Imidlertid er automatisk sikkerhetskopiering ofte en premium-funksjon hos webhotell-leverandører, noe som øker kostnadene ved å sikre nettsiden din.
Vurder skybasert objektlagring for sikkerhetskopiering av data.
Bruk en pålitelig vertsleverandør
En pålitelig webhotelltjeneste er avgjørende for å sikre at nettstedet ditt fungerer jevnt og raskt, og for å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå. Når du vurderer ulike webhotell-tilbydere, bør du se nøye på aspekter som hastighet, oppetid og kundestøtte. Det er også viktig å vurdere sikkerhetstiltak og stille spørsmål om disse før du velger tjeneste:
- Programvaresikkerhet: undersøk hvordan programvareoppdateringer administreres, og om de gjennomgår en testprosess før distribusjon.
- DDoS-beskyttelse: sjekk om DDoS-beskyttelse er inkludert, og be om detaljer om implementeringen.
- SSL-tilgjengelighet og -støtte: sjekk hvilke typer sertifikater som tilbys og hva retningslinjene for fornyelse er.
- Sikkerhetskopiering og gjenoppretting: mange tilbydere tilbyr automatisk sikkerhetskopiering, men se på kostnadene opp mot den innsatsen du selv må legge ned for å holde innholdet sikkert.
- Beskyttelse mot skadelig programvare: en god leverandør skal beskytte serverne sine med regelmessig skanning av skadelig programvare og overvåking av filintegritet. Ved delt hosting bør leverandøren benytte seg av kontoisolering for å hindre spredning av skadelig programvare.
- Brannmurbeskyttelse: en brannmur kan øke sikkerheten ved å beskytte mot fiendtlig trafikk.
Sjekk ut pålitelige statiske hostingplattformer for nettsider.
Håndhev en sterk passordpolicy
Selv om statiske nettsider ikke bruker databaser eller innholdsstyringssystemer, er det fortsatt viktig å håndheve en god passordpolicy for hosting- og FTP-kontoer som brukes til å oppdatere innholdet.
Gode praksiser for passord inkluderer:
- Regelmessige endringer av passord.
- Angi en minimumslengde for passord.
- Bruk kombinasjoner av store og små bokstaver, spesialtegn og tall.
- Unngå å dele passord via e-post eller tekstmeldinger.
Standardpassord for administrative kontoer bør også endres umiddelbart, da disse er enkle å utnytte for hackere. Bruk en passordbehandler for å håndtere passordene dine på en trygg måte.
La oss bli statiske
Dynamisk innhold var lenge det foretrukne valget, da det ga mulighet for enkle endringer og oppdateringer. Men med fokus på hastighet har statisk innhold blitt et attraktivt alternativ.
Det er viktig å revurdere sikkerhetspraksis for statiske nettsteder. Selv om det er færre aspekter å ta hensyn til, er det viktig å ikke slappe av helt. Denne listen over beste praksis kan hjelpe deg med å lage en sjekkliste for å holde det statiske nettstedet ditt trygt.