7 Open Source webservere for små til store nettsteder

Vi har kommet langt siden den første webserveren ble utgitt. Nå er det så mange flere spennende alternativer.

Ulike prosjekter har ulike behov, men åpen kildekode-nettserveravdelingen var mer eller mindre et monopol. I lang tid var Apache det eneste alternativet, og håndtering av høy belastning var en smerte i ryggen. Heldigvis har tidene endret seg, og nye løsninger har dukket opp for spesialiserte behov.

Så la oss ta en titt på noen av de beste og mest populære åpen kildekode-nettserverne som er tilgjengelige i dag.

Apache

Det er nesten synonymt med World Wide Web, og driver fortsatt flertallet av nettsteder i verden.

Årsaken til Apaches dominans er tredelt: en åpen lisens, tidlig inngang (denne tingen ble utgitt helt tilbake i 1995!), og enkel distribusjon av PHP. Det siste punktet ble muliggjort gjennom mod_php-modulen, som betydde at installering av Apache var alt du trengte å gjøre for å utvikle med PHP.

Her er hva som gjør Apache flott:

  • Tilgjengelig på alle plattformer – Linux, Windows, MacOS og andre plattformer.
  • Det er standardserveren for all CPanel delt hosting, noe som gjør det enkelt å sette opp og endre nettsteder.
  • Tonnevis av funksjonalitet som tilbys gjennom en stor samling av moduler. Uansett hvor obskure behov du har, er det garantert en eksisterende modul for Apache.
  • Konfigurasjon per katalog gjennom .htaccess-filer.
  • Støtte for HTTP/2, komprimering, statiske filer og lastbalansering.
  • MPM- og FastCGI-moduser for å levere høy samtidighet.
  • Enkel skripting gjennom Lua.

Er Apache noe for deg?

Kort sagt, ja. Det var en tid da Nginx (som vi skal vurdere neste) tok av på grunn av sin høye ytelse, men Apache tok igjen etter 2.2-utgivelsen. Når det er sagt, som alle tidlige deltakere, tok Nginx fra seg mye oppmerksomhet slik at du kan komme over litt (ugyldig) kritikk av dens evner.

Nginx

Hvis du liker å drikke fra «kool-aid»-fontenen (eller for å være politisk korrekt, følg den «nyeste» utviklingen), er det sannsynlig at du har hørt om Nginx (uttales som «engine-x,» som var ideen bak navnet). Den ble utgitt som et prosjekt i 2002 av en russisk ingeniør som ble lei av de daværende løsningenes manglende evne til å slå CK10 problem (i utgangspunktet håndtere tusenvis av samtidige tilkoblinger).

  Kan ikke installere apper på Apple Watch? 10 måter å fikse problemet på

Da Nginx kom ut, gjorde det et så stort plask at folk bare flyttet fra Apache og aldri så seg tilbake. Og trenden fortsetter i dag. Mens Apache uten tvil er på nivå i dag, tilbød Nginx noen fantastiske forbedringer som hjalp den til å vinne.

  • Asynkron arkitektur for håndtering av høy belastning
  • Beste i klassen statisk filhåndtering, lastbalansering og reverse proxy-funksjoner.
  • FastCGI-bufring
  • Støtte for uwsgi, SCGI og andre serverprotokoller, med caching.
  • Gzipping, bildetransformasjon, byteområder, chunked responser, etc., med FLV- og MKV-streaming.
  • WebSockets, keepalive og rørledningsforbindelser
  • Tilgangskontroll, feilomdirigering, etc.

Alt i alt er Nginx et kraftsenter med en haug med funksjoner som holder den i forkant. Siden det underliggende selskapet er en bærekraftig virksomhet, er betalt støtte og rådgivning tilgjengelig for komplekse prosjekter, noe som kan være nyttig for noen.

Er Nginx noe for deg?

Hvis du liker å bygge webapplikasjoner etter din smak, er Nginx et stort pluss. Du kan designe kompliserte og distribuerte systemer med kraftig caching, proxying og lastbalansering, i tillegg til å bruke Nginx til å betjene statiske filer med flere optimaliseringer direkte.

Og, ja – Nginx er HTTP/2-klar.

Interessert i å lære Nginx? Sjekk ut dette grunnkurs.

Caddie

Et av de hotteste nye rammeverkene som har fått sprut i åpen kildekode-fellesskapet nylig er Caddie.

Tenk på Caddy som en Nginx-lignende webserver (lignende syntaks og alt), men alt er forenklet til en behagelig ytterlighet. For eksempel kan Let’s Encrypt-integrasjon for SSL gjøres på bare tre linjer med konfigurasjon.

Her er grunnen til at Caddy vekker massevis av oppmerksomhet:

  • HTTPS aktivert som standard. Ja, du trenger ikke å gjøre noe for å installere eller fornye SSL-sertifikater.
  • HTTP/2 får hovedfokus.
  • Roterer TLS-øktbillettnøkler som standard. Dette gir en mye sikrere TLS-tilkoblingsadministrasjon som ikke er sårbar for slike som Heartbleed.
  • Ingen avhengigheter (det er en Golang-kompilert binær kodebase som ikke er avhengig av noen underliggende systembiblioteker)
  • Serverer statiske filer i gjeldende katalog som standard!
  • Kan bygges inn — kan brukes som et bibliotek i andre programmer
  Slik aktiverer du Crunchyroll på en hvilken som helst enhet

Er Caddy noe for deg?

Hvis du higer etter enkelhet og blir skremt av de stumpe konfigurasjonene til slike som Apache og Nginx, vil Caddy føles som en bris av frisk luft. Når det er sagt, fungerer det best når du er fornøyd med standardinnstillingene. For eksempel, hvis du vil bruke SSL-leverandøren din, ha en egen katalog for statiske filer (som nesten alltid er tilfelle), og så videre, forsvinner fordelene.

Du kan få Caddie på Kamatera VM fra så lavt som $4 per måned.

Lighthttpd

Det ene området der de fleste moderne webservere svikter, er ressursbruk. Lighthttpd ble designet for å overvinne disse utfordringene i miljøer med lavt minne og lav CPU.

Lighthttpd er bygget på den asynkrone forespørselshåndteringsmodellen, og speiler så i hovedsak hvordan Nginx fungerer. Men det er en hake – Lighthttpd fungerer i en enkelt tråd, så hvis du har en mer kapabel maskin, kommer den til å ignorere andre CPU-kjerner. Den mangler også de mer avanserte funksjonene til Nginx, for eksempel SSL-proxy, HTTP/2 og lignende.

Er Lighthttpd noe for deg?

Lighthttpd er en dyktig, enkelt-tråds webserver som enkelt kan håndtere noen hundre forespørsler per sekund og fortsatt gå lett på systemressurser. Bortsett fra det har den ikke mye å tilby sammenlignet med alternativene. Så kanskje hvis du ikke trenger alle klokkene og fløytene – og virkelig svetter for maskinressurser – er Lighthttpd verdt å utforske.

MonkeyServer

Til tross for det rare navnet Ape webserver er et interessant prosjekt som fortsetter å bli aktivt utviklet og støttet.

Hovedattraksjonen til MonkeyServer er støtten for innebygde plattformer. Du må kompilere serveren selv, men du kan presse ut alle dikkedarene og ende opp med en lett, rask nettserver.

  • Målretter hovedsakelig mot Linux, men støttes også på MacOS
  • Full støtte for ARM-baserte prosessorer
  • Fungerer perfekt på Android, Raspberry Pi og andre innebygde plattformer
  • Minimal kjøretid (100 KB uten plugins)
  • Støtter IPv6 og TLS
  • Fungerer med CGI og FastCGI
  • Grunnleggende autentisering, sikkerhetsregler osv.
  Hvordan avle hester i Minecraft

Er MonkeyServer noe for deg?

Hvis du vil målrette mot innebygde enheter, er MonkeyServer stort sett det du trenger. Når det er sagt, fungerer det like godt på x86- og x86-64-arkitekturene, og kan brukes til å kjøre store applikasjoner på kraftige maskiner. Den har et mye mer aktivt og levende fellesskap enn andre alternative webservere, så du går aldri tapt hvis du trenger hjelp.

OpenLiteSpeed

OpenLiteSpeed er åpen kildekode-varianten til bedriftswebserveren som tilbys av LiteSpeed ​​Technologies.

Det er mange grunner til å like OpenLiteSpeed:

  • Kompatibel med Apaches mod_rewrite, som betyr at hvis du har massevis av eksisterende Apache-filer, vil migrering være minimal smerte.
  • Hendelsesdrevet arkitektur i likhet med Nginx, noe som resulterer i høy gjennomstrømning.
  • GUI-basert admin-grensesnitt, som tilbyr en hyggelig konfigurasjonsopplevelse.
  • Native SAPI for PHP, noe som resulterer i høyere ytelse.
  • Caching og Google PageSpeedInsights-optimaliseringer brukes som standard.

Er OpenLiteSpeed ​​noe for deg?

OpenLiteSpeed ​​gir mye mening for WordPress-baserte innholdsdrevne nettsteder, siden sideoptimalisering allerede er en del av serveren. Siden den er finjustert for PHP-ytelse, kan PHP-baserte kodebaser og prosjekter ha stor nytte.

Cherokee

De Cherokee prosjektet var en personlig kløe av en utvikler, som har vokst til en anstendig webserverplattform. Selv om den ikke har avanserte funksjoner som Nginx sine, gir den et enkelt, morsomt og ytelsesrikt alternativ til de vanlige webserverne.

Den største gevinsten for Cherokee er enkelhet – det er ingen grunn til å svette med kommandolinjen for å konfigurere serveren. Et vennlig nettbasert grensesnitt kommer pakket og er en fryd å bruke for de som foretrekker pek-og-klikk-metoden for å få ting gjort.

Kilde: Linode

Selv om Cherokee ikke er veldig aktivt utviklet, er det fortsatt en god innsats for de fleste dagligdagse prosjekter. Sjekk det ut!

Konklusjon

Livet hadde ingen mening uten webservere, og heldigvis har vi ganske mange å velge mellom nå. Hva er din favoritt åpen kildekode-webserver? Hvis du tror jeg gikk glipp av en viktig oppføring i listen, vennligst gi meg beskjed i kommentarfeltet, så legger jeg det mer enn gjerne til! 🙂