8 beste FMEA-programvare for risikoanalyse i 2023

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) er en proaktiv systematisk trinn-for-trinn risikovurderingsprosess for grundig evaluering av prosesser og/eller produkter for å identifisere hvor og hvordan feil kan oppstå i deres design, produksjon og montering og konsekvensene av feilene. Dette hjelper igjen med å identifisere områder som trenger umiddelbar oppmerksomhet.

Feilmodus refererer til de forskjellige måtene eller modusene som et produkt eller en prosess kan mislykkes, med feil som de faktiske feilene som oppstår og har konsekvenser for de som bruker prosessen eller produktet. Effektanalyse, derimot, refererer til å studere konsekvensene som oppstår fra de forskjellige identifiserte feilmodusene.

FMEA er svært nyttig i teststyring, prosessen med å administrere og overvåke testaktiviteter for å sikre at ressursene er fokusert på de viktigste eller høyrisikoområdene, og dermed sikre høykvalitets testing av produkter.

I slike tilfeller brukes FMEA til å identifisere potensielle risikoer og mangler i en testprosess og for å prioritere dem basert på deres innvirkning på kvaliteten og påliteligheten til produktet som testes.

Det hjelper også de som utfører testene med å identifisere feilmoduser, for eksempel maskinvarefeil eller programvarefeil, og bestemme effekten av dem på testprosessen og produktet som testes.

Hvorfor FMEA er viktig

Ingen produkter eller tjenester er noen gang perfekte eller helt feilfrie. Det betyr imidlertid ikke at det ikke skal iverksettes tiltak for å minimere feil så mye som mulig.

Feil er kostbare, spesielt når de oppstår eller oppdages i de sene utviklingsstadiene av et produkt eller en prosess. Jo tidligere du kan oppdage en feil, jo bedre. Dette er grunnen til at FMEA er avgjørende når man designer, produserer eller monterer produkter eller prosesser.

FMEA gir mulighet for tidlig oppdagelse og prioritering av feil i henhold til alvorlighetsgraden av konsekvensene deres, hvor lett det er å oppdage og hvor ofte de oppstår. Handling kan deretter iverksettes for å minimere eller helt eliminere feil, og starter med feil som har mer alvorlige konsekvenser.

Dette bidrar i sin tur til å forhindre gjentakelse av feil, og selv når en feilmodus oppstår, vil brukerne ha en veiledning om handlinger som skal utføres for å håndtere feilen.

Når du skal utføre feilmodus- og effektanalyse

FMEA utføres best i situasjoner der feil kan oppstå, som vanligvis inkluderer aktiviteter som resulterer i endringer i design, produkter, funksjoner eller annen bruk av eksisterende produkter.

Noen av situasjonene der det kan være en god idé å utføre FMEA inkluderer:

  • Når et nytt produkt eller en prosess designes eller redesigner et eksisterende produkt
  • Når du vil bruke et eksisterende produkt på en annen måte enn den tiltenkte, eller du vil bruke en eksisterende prosess på en ny måte
  • Når du ønsker å forbedre et eksisterende produkt, prosess eller tjeneste
  • Når du ønsker å analysere feilene og integriteten til et produkt eller en tjeneste
  • Ved utvikling av kontrollplaner for en ny prosess, eller en modifisert eksisterende prosess
  8 beste rettsmedisinske dekrypteringsverktøy for å hjelpe i etterforskning

Det anbefales også sterkt at FMEA utføres med jevne mellomrom i løpet av levetiden til et produkt eller en prosess.

Eksempler på FMEA

FMEA-analyse har blitt tatt i bruk av mange forskjellige bransjer. I programvareutvikling kan FMEA brukes til å identifisere mulige feilmoduser i en bankapplikasjon som utvikles. Feilmodusene kan omfatte sikkerhetsbrudd, feilberegninger eller til og med datakorrupsjon under transaksjoner.

Effektene av disse feilmodusene kan være økonomisk tap eller tap av sensitive data. Ved å utføre en FMEA-analyse kan programvareutviklere notere potensielle feilmoduser, fastslå alvorlighetsgraden deres og utvikle handlingsplaner for å håndtere høyrisikofeilmoduser.

I produksjon kan en FMEA-analyse brukes til å identifisere feilmoduser i en prosess som sprøytestøping. Eksempler på feilmoduser som kan identifiseres i en slik prosess kan omfatte produksjonsforsinkelser, muggbrudd og feil materialinjeksjon.

Effektene kan resultere i produksjon av substandard former, økte kostnader og redusert produksjonseffektivitet. En FMEA-analyse kan brukes til å identifisere disse feilmodusene og adressere dem for å forbedre prosesskvaliteten og det totale resultatet av prosessen på produksjonsbedriften.

FMEA-prosessen

Under en FMEA-analyse tas følgende trinn for å identifisere og adressere potensielle feil i et produkt eller en prosess:

  • Definer omfanget av FMEA-analysen og identifiser tydelig hvilken type FMEA som utføres, hva den vil dekke og hvor detaljert den vil, og sørg for at alle medlemmer av teamet tydelig kommuniserer dette til teamet som gjennomfører FMEA
  • Sett sammen et team av mennesker med mangfoldig kunnskap og erfaring om produktet, prosessen eller tjenesten og en forståelse av kundenes behov
  • Bryt ned systemet eller prosessen i håndterbare komponenter, funksjoner eller trinn for å analysere.
  • Identifiser potensielle feilmoduser som kan oppstå for hver komponent eller funksjon.
  • Bestem effekten av hver potensiell feilmodus på systemet, produktene eller prosessen
  • Tildel en vurdering av alvorlighetsgrad, forekomst og nivådetekterbarhet til hver potensiell feilmodus basert på de potensielle effektene av feilen. Rangeringsskalaen er typisk fra 1 til 10, hvor 10 er det mest alvorlige.
  • Identifiser de potensielle årsakene til hver feilmodus. Dette kan gjøres ved brainstorming eller ved å bruke andre verktøy som Ishikawa-diagrammet eller 5 hvorfor.
  • Ranger hver feilmodus basert på de valgte kriteriene. Dette kan være basert på hvor ofte feilmodusen oppstår, hvor lett det er å oppdage, eller hvor alvorlig feilmodusen er.
  • Utvikle og implementere handlingsplaner for å håndtere de mest kritiske feilmodusene. Dette kan inkludere redesign, prosessendringer eller tilleggskontroller
  • Dokumenter og oppdater FMEA, og merk de identifiserte feilmodusene og tiltakene som er tatt for å redusere dem. Dette kommuniseres deretter til relevante interessenter.
  • En FMEA-analyse er en kontinuerlig prosess som organisasjoner bør gjøre med jevne mellomrom. Her er noen programvareløsninger som vil gjøre FMEA-prosessen stressfri og veldig effektiv.

    ReliaSoft XFMEA

    XFMEA av Reliasoft er en robust, funksjonsrik FMEA-programvare som brukes av selskaper som Rolls Royce, Coca-cola og BAE-systemer.

    Programvaren lar brukere utføre fire forskjellige typer FMEA-analyser, nemlig Process FMEA, System FMEA, Design FMEA og Failure-moduser, effekter og kritikalitetsanalyse (FMECA). Dette er i tillegg til å støtte de viktigste industristandardene for alle typer FMEA-analyser.

      Start nettbutikken din i dag med Nexcess StoreBuilder

    XFMEA gjør det enkelt å konfigurere analyseprosjektet for å tilpasse seg enhver risikovurderingsmetodikk som brukes i forbindelse med FMEA.

    I tillegg tillater XFMEA overføring av data fra Design FMEA til Process FMEA, automatisk generering av tester som skal utføres under FMEA, tilbyr fleksible dataadministrasjonsverktøy, og den støtter et prosessflytdiagram som gir en logisk, visuell skildring av prosessen som er blir analysert.

    Intelex FMEA

    Intelex FMEA er FMEA-programvare med utmerket støtte for samarbeid og en teambasert problemløsningstilnærming, i tillegg til å hjelpe organisasjoner med å standardisere og strømlinjeforme FMEA-prosessen og arbeidsflytene.

    Det lar brukere identifisere og eliminere potensielle feil som kan oppstå i deres produkter og prosesser, og også enkelt holde oversikt over alle FMEA-er på tvers av en hel organisasjon. Det lar også brukere overvåke aktivitetene som utføres for å motvirke de identifiserte risikoene og bygge en gjenbrukbar kunnskapsbase om potensielle effekter og årsaker.

    DataLyzer FMEA

    DataLyzer FMEA-programvaren kommer som en modul i DataLyzer-programvarepakken. Den kan imidlertid også brukes som en frittstående modul. Datalyzer FMEA gjør det mulig å tilpasse FMEA-kriterier og klassifiseringssymboler for å matche industrien der programvaren brukes til å utføre FMEA-analyse.

    Den støtter også tildeling av brukere, roller og tillatelser for å veilede tilgang til ressurser og kan dermed brukes med flere brukere i forskjellige avdelinger uten feilhåndtering av brukerrettigheter og privilegier.

    Datalyzer FMEA gir også mulighet for enkel opprettelse og generering av prosessflyter for å veilede FMEA-prosessen og tillater også enkelt vedlikehold av FMEA-er ved å bruke referanse-FMEA-er som oppdateres automatisk i alle FMEA-er ved å bruke en bestemt referanse-FMEA.

    Den støtter også rotårsaksanalyse av feil og generering av detaljerte rapporter fra utførte FMEA og kan enkelt tas i bruk av organisasjoner da det er relativt enkelt å lære å bruke og tilbyr også gratis veiledninger om hvordan du bruker det til å utføre FMEA-analyse.

    Relyence FMEA

    Relyence FMEA utpekt som den komplette FMEA-løsningen, er fullpakket med funksjoner som gjør prosessen med FMEA-analyse stressfri, ettersom Relyence gjør alt det tunge løftet for brukerne. For det første kan brukere utføre alle typer FMEA-analyser fra design-FMEA-er, prosess-FMEA-er, delte FMEA-er og FMEA-MSR-er, og brukere kan også kjøre sine egne tilpassede FMEA-er.

    For å gjøre prosessen med å gjennomføre en FMEA enda enklere, kan brukere velge fra tilgjengelige tilpassede FMEA-maler eller kjøre sine egne tilpassede FMEA-er. Brukere har også tilgang til kunnskapsbanken Relyence, som lar dem gjenbruke, søke og synkronisere FMEA-analysen.

    Relyence FMEA gir tilgang til utførte FMEA-analyser når som helst, hvor som helst og på hvilken som helst enhet, inkludert mobile enheter. Den støtter også rollebaserte tillatelser og effektiv tilgangskontroll, og den kommer med funksjoner som alltid er synkroniserte som sikrer at utførte FMEA-er alltid er oppdatert, og at dekningen er fullstendig.

    Brukere får også et dashbord som samler og organiserer FMEA-data som gir en helhetlig oversikt over utførte FMEA-er.

    PQ-FMEA+

    PQ-FMEA+ er FMEA-programvare tilgjengelig på åtte forskjellige språk og støtter oppretting av forskjellige FMEA-analyser og gir også funksjoner for kontrollplanlegging og tegning av prosessflytdiagrammer. Med denne FMEA-løsningen bruker brukere mindre tid på å forberede FMEA-analyse og opplever en generell forbedring i teamarbeid under FMEA-analyse.

      Hvordan få Bulbasaur i Pokémon Yellow

    PQ-FMEA+ også for enkel modifikasjon av FMEA-analyse, enkel dokumentasjon av FMEA-analyse, og sikrer sterk dataintegritet i en FMEA-analyse.

    QT9™ QMS FMEA

    QT9™ QMS FMEA-administrasjonsmodul kommer som en del av QT9™ QMS-programvaren, og den tilbyr en FMEA-løsning på tvers av plattformer som automatiserer FMEA-prosessen og eliminerer behovet for manuell FMEA, som er tidkrevende.

    QT9™QMS kjører på Android, iOS, Windows eller hvilken som helst nettleser som gir tilgang til FMEA-analysen fra hvilken som helst enhet hvor som helst i verden.

    QT9™ QMS FMEA muliggjør rask opprettelse og revisjon av FMEA-poster ved hjelp av innebygde FMEA-poster. Den tillater lagring av søkbare FMEA-poster, automatisk beregning av risikoprioritetstall for identifiserte feil, og gir brukere e-postvarsler når det skjer endringer i FMEA-analysen.

    Brukere kan også se en tidslinje over alle endringene som har skjedd under en FMEA-analyse. Brukere har også tilgang til et brukervennlig dashbord med en personlig visning for ulike brukere som samarbeider i en FMEA-analyse.

    FMEA Studio

    FMEA Studio, utviklet av iQA System, er et robust FMEA-programvaretillegg for Microsoft Excel og fungerer kun i Windows-operativsystemet.

    FMEA Studio fungerer rett i Microsoft Excel og gir maler for ulike typer FMEA-analyser, for eksempel grunnleggende FMEA, Design FMEA, Process FMEA, Software FMEA og Healthcare FMEA. Brukere kan også lage sine egne tilpassede maler for sin egen FMEA-analyse.

    FMEA studio kommer også med funksjoner for FMEA, for eksempel et prosessflytdiagram, evaluering av risikoer i henhold til handlingsprioritetstabell, evaluering av FMEA-risikoer ved bruk av 2D- og 3D-matriser, og rangeringstabeller for enkel rangering av alvorlighetsgrad, forekomst eller deteksjonsnivå.

    Brukere av FMEA studio har også fordelen av å enkelt redigere FMEA-dokumentene sine og dele dem med andre brukere. Sammenlignet med andre FMEA-løsninger er FMEA studio relativt billigere.

    SoftExpert FMEA

    SoftExpert FMEA er en FMEA-løsning som er svært brukervennlig og enkel å bruke. Den leveres med en trinn-for-trinn-veiviser som veileder brukere i opprettelsen av FMEA-strukturer og viser hele FMEA-strukturer hierarkisk.

    Brukere har også tilgang til kataloger over produkter, prosesser, funksjoner, feilmoduser, effekter, eksisterende årsaker og kontroll i en FMEA-analyse.

    SoftExpert FMEA beregner også automatisk risikoprioritetstallet for identifiserte feilmoduser og sender automatisk forebyggende og korrigerende handlinger til brukerne.

    Brukere kan visualisere FMEA-data ved å bruke tradisjonelle regnearkformater og lage ledelsesrapporter som fremhever feil i produkter eller prosesser og effektiviteten til de forebyggende eller korrigerende handlingene som er tatt.

    For å begrense det hele gir SoftExpert FMEA mulighet for flerbrukersystemkonfigurasjon som lar organisasjoner konfigurere tilgangsrettigheter til forskjellige brukere i en FMEA-analyse.

    Konklusjon

    En FMEA-analyse er en proaktiv prosess som tar sikte på å finne og løse problemer selv før de oppstår i produkter eller prosesser og på sin side forbedre kvaliteten. Med programvareløsninger som gjør det enklere å gjennomføre en FMEA-analyse, er det viktig å utnytte disse verktøyene og gjøre FMEA-analyse til en del av utviklingen av en prosess eller produkt helt fra de første stadiene og gjennom hele livssyklusen.

    Du kan også utforske noen av de beste GRC-plattformene for risikostyring.