Adobes kreative univers er en drøm for de som skaper, og en særdeles god investering dersom du benytter deg av flere (eller de fleste) av applikasjonene deres.
Generelt sett er Adobe veldig dyktige innenfor sine felt, noe som gjør dem til et naturlig førstevalg for mange profesjonelle.
De som avviser deres overlegenhet, gjør det hovedsakelig på grunn av kostnaden og mangelen på et fullverdig, gratis alternativ for alle appene.
Og de har et poeng. Det er dyrt, og kanskje litt for mye for nybegynnere.
Likevel, et abonnement på Adobe Creative Cloud er et ypperlig valg om du bruker mer enn et par Adobe-programmer. Vi skal komme inn på det. Men først må vi se hva Adobes app-pakke har å tilby.
Adobe Creative Cloud
Creative Cloud er Adobes samling av applikasjoner og skytjenester som hjelper deg med redigering av bilder og grafikk, videoproduksjon, design av brukergrensesnitt og brukeropplevelse, med mer.
I dag består pakken av over 20 applikasjoner, inkludert:
- Photoshop
- Illustrator
- Premiere Pro
- Adobe Express
- Acrobat Pro
- InDesign
- After Effects
- Animate
- Audition, osv.
I tillegg får du 100 GB lagringsplass i skyen for å få tilgang til prosjektene dine fra hvor som helst.
Dette kan være mer enn du trenger eller ønsker, men det er en av de beste kreative pakkene om du har kapasitet til å utnytte dem.
La oss utforske denne app-samlingen nærmere, og se hva de ulike appene tilbyr enkeltvis.
Photoshop
For Adobe var Photoshop en av de første applikasjonene som ga dem seriøs anerkjennelse. Den ble så suksessfull at folk ofte bruker navnet synonymt med selve prosessen: «Det bildet ser photoshoppet ut.» (Og det er sannsynligvis sant!)
Et besøk til Adobes Photoshop-seksjon alene avslører hvor kraftfull programvaren er. I tillegg finnes det utallige veiledninger på YouTube, takket være det stadig voksende fellesskapet.
Kort sagt: hvis du kan gjøre det med en pensel, er det sannsynligvis mulig med Adobe Photoshop.
La oss se på noen av funksjonene:
- Endre bakgrunn
- Fjerne objekter
- Fargelegging
- Maskering
- Himmelerstatning
I tillegg til de forhåndsinnstilte verktøyene, kan du imponere publikum med Photoshops pensler, inkludert blyant, kull og blekk. Det er nesten som å male digitalt, og det hjelper deg å legge til et personlig preg.
Det finnes mange spesialtilpassede pensler og effekter som hjelper deg å skape noe som ligner et ekte maleri på lerret.
Til slutt er ikke Photoshop begrenset til bare bilder. Den fungerer også godt med enkel videoredigering.
Se også: Topp Photoshop-alternativer
Illustrator
Mange brukere forveksler Illustrator og Photoshop. Selv om de har noen overlappende funksjoner, er bruksområdene deres ganske forskjellige.
Enkelt sagt, Photoshop jobber med rasterbilder, mens Illustrator er for vektorgrafikk. Rasterbilder består av piksler, og de kan bli pikselerte om du zoomer inn for mye.
Vektorgrafikk beholder imidlertid sin perfekte form (for eksempel skarpe kanter), uansett hvor mye du skalerer den. Dette gjør vektorgrafikk ideell for logodesign, animasjoner, bakgrunner, bannere, plakater, videospillkunst, osv.
Adobe Illustrator er inkludert i Creative Cloud, og har ikke et eget abonnement.
Se også: Beste Illustrator-alternativer
Acrobat Pro
Dette er et av Adobes flaggskip-produkter, som finnes i en gratisversjon med begrensede funksjoner.
Det betalte abonnementet gir deg en omfattende liste over hva du kan gjøre med PDF-filer, noen av dem er:
- Redigering av tekst og bilder
- eSign og innhenting av signaturer
- Sikring av PDF-filer med passord
- Sammenligning av PDF-filer
- Deling og kommentering
- Integrering med skylagring som Google Drive
- Slå sammen, del og komprimer
- Legg til lyd, video, osv.
Det finnes utallige andre funksjoner som gjør Acrobat Pro til et uunnværlig verktøy for alle som jobber mye med dokumenter.
Den kan også konvertere filer laget med andre Adobe-verktøy (Photoshop, Illustrator og InDesign) til PDF-format.
Se også: Ting du bør vurdere når du velger et Adobe Acrobat-alternativ.
Premiere Pro
Dette er et verktøy som har blitt brukt av profesjonelle filmskapere i lang tid. Som med Photoshop, har Premiere Pro en enorm brukerbase som gjerne hjelper nybegynnere med veiledninger.
Dette er en kraftpakke full av funksjoner som hjelper deg å skape fengslende effekter med letthet.
Noen av tingene du kan gjøre med Premiere Pro er:
- Animasjon og bevegelsesgrafikk
- AI-drevet lydredigering
- Fargekorreksjon og gradering
- Automatisk teksting
- Samarbeid
I tillegg kan man tilpasse en video til ulike plattformer, noe som sparer tid. Adobes store bibliotek gir deg også tilgang til grafikk, effekter, musikk, osv.
Siden det kan være vanskelig å mestre videoredigering, får du tilgang til innebygde opplæringsprogrammer.
Programmet støtter også generering av automatisk teksting og eksport til populære sosiale plattformer som YouTube, Facebook og Twitter.
Alt i alt er det en av de beste videoredigererne på markedet, med utmerket support fra Adobe.
Adobe Express
Adobe Express har mange verktøy for redigering av bilder, video og dokumenter, mens du er på farten. De fleste verktøyene er tilgjengelige med en gratis Adobe-konto.
Det handler ikke bare om verktøy for filkonvertering og modifikasjon. Det er en «ekspress»-måte å lage innhold som fanger oppmerksomhet, som bannere, logoer, innlegg i sosiale medier, annonser, osv.
Express har også tilgang til Adobes bibliotek for royalty-fritt innhold, inkludert bilder og fonter.
Mens det meste av Adobe Express er gratis, finnes det også en betalversjon. Denne låser opp alle medieelementer, premiumverktøy og maler, merkevarebygging med ett klikk og tidsplanlegging av innlegg på sosiale medier.
InDesign
Adobe InDesign er for de som jobber med trykte medier. Målet er å lage fantastiske forsider og innhold for alle slags publikasjoner, slik at de skiller seg ut fra det «generiske» designet som finnes overalt.
InDesign fungerer for de fleste og for nesten hva som helst. Noen av bruksområdene er:
- Flyers og plakater
- Postkort
- E-bøker og brosjyrer
- CV og søknadsbrev
- Presentasjoner, osv.
InDesign har også innebygde funksjoner for samarbeid, som hjelper deg med anmeldelser og tilbakemeldinger, slik at alle er oppdatert.
Programmet er kompatibelt med de nyeste filformatene som HEIC, JP2K og WebP, og har funksjoner som Auto Style, som lar deg jobbe raskt og effektivt.
After Effects
Adobe After Effects er et verktøy for å lage fengslende bevegelsesgrafikk og animasjoner. Om du er interessert i Hollywood-filmer, er sjansen stor for at du har sett noe som er laget med After Effects.
Det brukes til:
- Tekstanimasjon
- VFX
- Rotoskopering
- Bevegelsessporing, osv.
Som navnet antyder, er After Effects et verktøy for postproduksjon. Det brukes ofte til å legge til eller fjerne elementer i en video som ikke var der i utgangspunktet.
Skapere bruker også After Effects til å legge til kunstige vær-effekter (regn, brann, osv.), grafiske spinn og rotasjoner, og benytter seg av hundrevis av effekter laget av andre designere.
Rotoskopering handler om å fjerne uønskede elementer fra en video og bruke dem andre steder med innholdsbevisst fylling. Bevegelsessporing brukes til å spore objekter i bevegelse i videoer og legge til kunstige elementer.
Animate
Animasjoner er overalt. Filmer, reklamer, sosiale medier, TV, osv. Det finnes knapt en eneste medieplattform som ikke benytter seg av animasjoner i en eller annen form.
Adobe Animate er et 2D-animeringsverktøy fullt av funksjoner, som du kan benytte deg av for å markere deg i denne animasjonsdominerte tiden.
Animate støtter frame-by-frame animasjon for å gi karakterene dine liv, få dem til å snakke, gå, eller hva enn du kan forestille deg.
Animate egner seg godt til å skape spillscener og karakterer. Deretter kan du kombinere dem med lyd og dele dem som utvidet virkelighet-opplevelser.
Du kan også bruke Animate til å skape innhold for reklamer, filmer, sosiale medier, tegneserier, webdesign, osv.
Programmet støtter også innebygd koding for optimal fleksibilitet. Animate kan eksportere i flere formater, som HTML5 Canvas, WebGL, Flash/Adobe AIR og SVG.
Audition
Audition er Adobes forsøk på å ta en del av lydredigeringsmarkedet. Dette programmet kommer godt med når du skal tilpasse lydeffekter for podcaster, videoer, spill, musikk, osv.
Som de fleste Adobe-produkter, har Audition mange forhåndsinnstilte effekter, alt fra komiske lyder, bilhorn, publikumslyd, skudd, latter, fløyter og lignende.
Audition handler hovedsakelig om lydmodifikasjon. Det integreres godt med de fleste lydutstyr og programtillegg du måtte bruke. Du kan skape lagdelte komposisjoner med dens multitrack-editor, eller bruke bølgeredigeringsverktøyet til å kontrollere lydamplituden.
Audition hjelper deg også å fjerne irriterende bakgrunnsstøy, og støtter visuell redigering av lydbølger for et bedre resultat. Ikke nok med det, denne lydredigereren har over 50 effekter og miniverktøy, som hjelper deg å få lyden akkurat som du vil ha den.
Alt i alt har Adobe skapt et verktøy som gjør underverker med lyd. Du kan sjekke det ut individuelt eller som en del av den kreative pakken.
Andre apper
Vi har snakket om noen av appene i Adobe Creative Cloud, men det er ikke begrenset til disse. Det finnes flere, inkludert:
Adobe Stock: Et bibliotek med royaltyfritt medieinnhold, inkludert bilder, lyd, video, vektorgrafikk, illustrasjoner, osv.
Lightroom: Et enkelt verktøy for grunnleggende bilderedigering.
Character Animator: Gi liv til animerte karakterer med tilpasset lyd, bevegelser og gester.
Dreamweaver: En programvare med en interaktiv kodemotor som støtter HTML, JavaScript, CSS, osv., for lynrask webdesign.
Og nå, til million-dollar-spørsmålet…
Hvorfor Adobe Creative Cloud?
Det er ikke et tydelig skille mellom Adobe-appene. De har noen overlappende funksjoner, og de er best når de brukes sammen. Likevel er det lite vits i å abonnere på Creative Cloud om du bare har bruk for én enkelt Adobe-app.
Men la oss si at en skaper bruker After Effects ($20,99/måned), Illustrator ($10,49/måned) og InDesign ($20,99/måned), med en total månedlig kostnad på $52,47/måned.
Denne personen kan holde seg til disse tre appene, eller betale noen få dollar ekstra og få hele pakken for $54,99 i måneden.
Der har du det. Hvis du er interessert i flere Adobe-verktøy, bør du sjekke den totale kostnaden, og se om det er mer økonomisk å kjøpe hele pakken istedenfor.
PS: Sjekk ut disse gratis Adobe-programmene.