Mastodon: Din vei til et desentralisert og fritt sosialt nettverk

Sosialt samvær på Mastodon er i vinden.

Privatiseringen av Twitter har ført til at mange har begynt å vurdere sosiale medier på nytt.

Det tar ofte mange år å bygge en solid tilstedeværelse på sosiale medier, men denne posisjonen kan når som helst bli tatt fra deg av en velstående gründer. Denne sentraliseringen av makt har irritert mange, spesielt etter Twitter-sagaen.

Dette har satt i gang jakten på et nytt sosialt medium, et sted uten kontroll, ekte og der ingen skummel algoritme sporer hvert eneste skritt.

La oss se nærmere på…

Hvorfor er Mastodon blitt så populært?

Teknisk sett er det ikke et tradisjonelt sosialt nettverk! Mastodon er et verktøy med åpen kildekode som lar deg sette opp ditt eget sosiale nettverk som kobles til de andre.

I dag finnes det over 9200 Mastodon-servere med 1,2 millioner aktive månedlige brukere. Disse serverne har egne regler og drives av organisasjoner og enkeltpersoner.

Bildekreditt: Statista

Det som er viktig er at brukerne på forskjellige servere kan kommunisere med hverandre som om de var del av et felles (sosialt) nettverk. I tillegg kan du enkelt med et klikk filtrere bort støy på tidslinjen og kun se oppdateringer fra de som er på din server.

En server er gjerne et sted for likesinnede. For eksempel er Toot.Garden et sted for de som er opptatt av kunst, spill og livet.

Noen servere ønsker nye brukere hjertelig velkommen, mens andre krever en manuell godkjenningsprosess før du får tilgang. Noen Mastodon-instanser krever også et abonnement for å bli med.

Det finnes ingen enkel definisjon for Mastodon-nettverket. Det er fritt, åpent og gratis. Dette er det som gjør det til et ekte sosialt nettverk for folk flest.

Bak kulissene

Mastodon er en del av det som kalles «fediverse» (føderert univers). Det benytter seg av ActivityPub, som også brukes av en rekke andre enheter som Pixelfed, Plume og mange andre.

Alle disse prosjektene som bruker ActivityPub-protokollen, kan kommunisere med hverandre, på samme måte som to Mastodon-nettsteder kan det.

Dette gjør fediverse til et stort, desentralisert internett med åpen kildekode som drives av og for brukerne. Det kan imidlertid være dyrt og kreve teknisk vedlikehold å drive en server. Derfor foretrekker de fleste å bruke enklere måter å delta på, som å bli med på en av de åpne serverne.

Hvordan oppleves Mastodon av brukerne?

Det kan ta litt tid å bli vant til brukergrensesnittet. Det minner om Twitter, men kolonneoppsettet er litt annerledes.

I den venstre kolonnen kan du publisere innlegg. Den midterste kolonnen er feeden din, som du kan tilpasse etter eget ønske. I den høyre kolonnen finner du alle innstillinger, inkludert Utforsk (populære emneknagger, folk du kan følge osv.), Lokalt (innhold fra serveren din) og Føderert (innhold fra hele fediverse).

Man kan se at det er sterkt inspirert av Twitter, noe som ikke er negativt. De fleste Mastodon-brukere kommer jo fra Twitter, så det kan være fordelaktig å ligne på noe de allerede er kjent med.

La oss se nærmere på hva Mastodon har å tilby.

Lokalt og føderert nettverk

Siden du er tilknyttet en server, vil Lokalt i den høyre ruten filtrere bort alt annet i føderasjonen.

Her ser du at brukernavnene bare er @brukernavn, mens de i Føderert-fanen vil se ut som @[email protected].

Siden fediverse er i stadig utvikling, kan det dukke opp flerspråklig innhold som du kanskje ikke føler deg tilknyttet. Den fødererte tidslinjen viser alt som er relatert til hvem du eller noen fra hjemmeserveren din følger. Det er slik alle Mastodon-instansene kobles sammen.

Du kan imidlertid gjøre det mer personlig, som vi skal se i neste avsnitt.

Tilpassing av tidslinjen

Siden Mastodon fokuserer mer på føderasjonen enn din lokale instans, kan det hende at den fødererte tidslinjen din virker rotete, spesielt i begynnelsen.

Du kan gjøre to ting med det: blokkere og bruke språkfilter.

Når det gjelder blokkering, kan du gjøre det på to måter. I det lokale nettverket kan du enkelt blokkere eller dempe den aktuelle brukeren.

Med fødererte tidslinjer kan du blokkere brukeren eller hele domenet, ettersom noen servere er svært nisjepreget.

Språkfiltrering er tilgjengelig under Preferanser (tannhjulet) i den høyre ruten på Mastodons startskjerm.

Klikk deretter Innstillinger > Annet i panelet til venstre og velg de foretrukne språkene for tidslinjene dine.

Dette ligner også på det man finner på Twitter. Dette er de viktigste justeringene du bør gjøre for å holde tidslinjene relevante.

Direktemeldinger

Mastodon har et annet konsept for direktemeldinger. De er faktisk ikke strengt personlige eller private, men kalles «Private Mentions».

Det er viktig å merke seg at når du klikker Privat nevning @brukernavn, får du en advarsel om at disse meldingene ikke er ende-til-ende-kryptert.

Rullegardinmenyen som vises når du klikker på @, viser at kun nevnte brukere vil se denne meldingen. Men man bør være klar over at serveradministratorer fortsatt kan ha tilgang til meldingene.

Direktemeldinger konverteres til en gruppechat hvis flere brukere er nevnt. Disse meldingene er tilgjengelige via alternativet @ Private Mentions på Mastodons startskjerm.

Konklusjonen er at disse meldingene er «ganske» private. Men siden de ikke er kryptert og serveradministratorer fortsatt kan se dem, bør du ikke dele konfidensiell informasjon som passord.

Kontosikkerhet

Det er ikke uvanlig at kontoer på sosiale medier blir hacket. Du bør derfor sørge for å bruke alle tilgjengelige sikkerhetsfunksjoner.

Du kan først sjekke de aktive enhetene under Økter. Hvis noe virker mistenkelig, kan du trekke tilbake tilgangen.

Mastodon har også tofaktorautentisering (under kontoinnstillinger i venstre rute). Under tofaktorautentisering vises også alle autoriserte apper – både offisielle og tredjepartsapper – som har tilgang til Mastodon-profilen din. Akkurat som med økter, kan du bekrefte og avslutte tilgangen til Mastodon-profilen din for alle applikasjoner.

En viktig ting å huske på: Vær ekstra forsiktig når du bruker tredjepartsapplikasjoner. Les personvernreglene deres for å se hva de kan få tilgang til og dele med sine samarbeidspartnere.

Profilmigrering

Hva skjer hvis en server stenger ned, siden det ikke er noen sentralisering her?

Ifølge Mastodons serveravtale må alle instanser som er oppført på den offisielle Mastodon-nettsiden (https://joinmastodon.org/servers) gi et tre måneders varsel før de stenger sine gratis eller betalte tjenester.

Dette gir alle nok tid til å flytte til en annen server, noe som er mulig og enkelt.

Alternativene finner du nederst i Kontoinnstillinger (forrige bilde): «Flytt til en annen konto» og «Flytt fra en annen konto».

Migreringen handler hovedsakelig om å overføre følgere til den nye kontoen og støttes av dataimport/eksport.

Dokumentasjonen er svært nyttig og prosessen er enkel. De fleste brukere kan gjennomføre den uten problemer.

Hvem er på Mastodon?

Et sosialt nettverk er ikke noe uten et stort publikum. Mikroblogging trenger spesielt kjendiser og populære organisasjoner for å få engasjement.

Ettersom folk sakte flytter til Mastodon, trenger de noe som holder dem engasjert med denne nye ideen om et desentralisert sosialt nettverk. Dette ivaretas av bot-kontoer.

Bot-kontoer automatiserer aktivitet og er en måte å holde følgere oppdatert. Mastodon har noen slike kontoer, der en konto settes opp som et speilbilde av en Twitter-konto. Du kan sjekke hva som skjer med din favorittkjendis eller merkevare, men interaksjon er foreløpig ikke mulig.

Men det er ikke tomt. Som nevnt er det i dag over 1,2 millioner aktive brukere og over 10 millioner kontoer på Mastodon.

En bruker har laget et Google-regneark med kjente Mastodon-kontoer, som oppdateres fire ganger om dagen. Per dags dato har listen 299 kjente kontoer, inkludert:

TechCrunch BBC News
The Verge The New York Times
Reuters National Geographic

Jeg kunne fortsatt, men interesser er subjektive. Den beste måten å komme i gang på er via regnearket. Du kan imidlertid også komme i gang uten en slik liste.

Når du følger noen, vil den fødererte tidslinjen fylles opp basert på aktiviteten din, og du vil stadig få nye å samhandle med.

Som med alle endringer, kan de første dagene på Mastodon være vanskelige. Dette kan imidlertid være fremtiden for sosiale medier, og det kan ikke skade å være til stede der.

Hvorfor ta risikoen?

Ingen ber deg om å forlate Twitter med det samme. Det er ikke poenget. Men om du vil det eller ikke, så er det privat. Du kan rett og slett bli kastet ut før du rekker å si «hvorfor meg»? Dette kan skje med alle, både privatpersoner og organisasjoner.

Hvis din tilstedeværelse i sosiale medier er viktig for deg, kan det være lurt å sette opp en Mastodon-server. Alternativt kan du bli med i en. De fleste er gratis.

Men jeg kan tenke meg at noen av dere ønsker flere alternativer akkurat nå. Her er en liste over alternativer til Twitter for mikroblogging.