Krypto uten internett: Hva skjer med Bitcoin & Co?

Viktige Punkter

  • Kryptovalutaer er avhengige av internett for å fungere. Sikkerheten og direkte overføringer er avhengige av internett, i tillegg til å ivareta integriteten til blockchain-databasen.
  • Et globalt internettutfall ville paralysere kryptotransaksjoner, da nodene ikke lenger ville kunne samordne utvinning av nye blokker på tvers av landegrenser.
  • Teknologier som SMS, satellittsignaler og radiobølger kan potensielt muliggjøre kryptotransaksjoner uten internett, men de vil fortsatt behøve internett for å registrere transaksjoner og legge til nye blokker i blokkjeden.

Internett er avgjørende for kryptovalutaer, men hva skjer hvis det ikke er tilfellet? Med tanke på hvor ofte myndigheter har stengt ned internett, er det ikke umulig å tenke seg hva som ville skje med kryptomarkedet ved et eventuelt globalt internettutfall.

Så spørsmålet er: Kan kryptovalutaer fungere uten internett?

Internett sin rolle i kryptovaluta

Kryptovaluta ble utviklet som en forlengelse av internett, som er selve fundamentet den er bygget på. Den opprinnelige visjonen om digitale eiendeler som enkelt kan overføres mellom brukere globalt, uten innblanding fra sentraliserte institusjoner som banker, krever en velfungerende internettforbindelse.

All blokkjedeteknologi, den uforanderlige databasen med alle kryptotransaksjoner, eksisterer på internett. Den er spredt over millioner av datamaskinnoder, og fungerer etter åpenhetsprinsipper, noe som muliggjør sikre og direkte transaksjoner uten behov for mellomledd.

Uten internett, som kobler disse nodene sammen i ett nettverk og sikrer integriteten til databasen, ville kryptovalutatransaksjoner være umulig.

Hva ville skje med krypto uten internett?

Det er vanskelig å forestille seg en verden der hele internettet bryter sammen. Myndigheter kan stenge internett innenfor sine egne grenser, noe som ofte har negative økonomiske følger, men et globalt sammenbrudd av internett er nesten utenkelig.

Men, hvis det hypotetisk skulle skje, ville kryptomarkedet stoppe opp. Kryptovalutaer trenger internett for å bekrefte nye transaksjoner og legge dem til blokkjeden som er distribuert over mange noder. Uten denne koordineringen, ville nodene ikke kunne samarbeide om å utvinne nye blokker.

Noen kryptovalutaer kan være robuste nok til å fungere en kortere periode uten internett ved hjelp av alternative teknologier. For eksempel, for Bitcoin, så lenge transaksjonsdataene når blokkjeden, uavhengig av metode, vil den fortsette å fungere. Dette forutsetter at de alternative teknologiene er pålitelige nok til å sørge for global tilkobling og sammenheng i blokkjeden.

Mulige teknologier for å drive kryptotransaksjoner

Selv om et totalt internettutfall kan lamme kryptovalutaer, kan den desentraliserte og tilpasningsdyktige naturen til noen kryptovalutaer gi dem en sjanse til å overleve ved å bruke alternative teknologier som:

  • SMS: Tekstmeldinger kan la brukere handle med kryptovaluta. En bruker kan starte en transaksjon via en standard tekstmelding, som kan bekreftes og registreres på blokkjeden av en tilkoblet tjeneste. Machankura er et eksempel på en slik løsning som gir afrikanere med dårlig internettforbindelse mulighet til å handle med Bitcoin via SMS.
  • Satellitt: Kryptotransaksjoner kan overføres via satellittsignaler. Alt som trengs er en satellittmottaker for å behandle transaksjoner og registrere dem i blokkjeden. Blockstream benytter seg allerede av denne teknologien og leverer Bitcoin-transaksjoner til brukere i avsidesliggende strøk. Blockstream.
  • Radio: Radioteknologi kan også benyttes for å drive kryptotransaksjoner. I 2019 brukte to Bitcoin-utviklere radiobølger til å utføre en Bitcoin lynbetaling, ifølge Coindesk. Dette ble sett på som en potensiell løsning for sensur av Bitcoin. Ved å skape et sammenkoblet radionettverk kan dette effektivt muliggjøre kryptotransaksjoner.

Disse løsningene kan potensielt gjøre kryptovalutaer mindre avhengige av internett. Hvis disse teknologiene blir implementert i stor skala mens internett fungerer, og alternative måter å utvinne blokker offline introduseres, vil et internettutfall kanskje ikke ruinere krypto.

Utfordringer ved å bruke alternative teknologier

Selv om disse løsningene kan virke effektive for å drive kryptovalutaer i tilfelle av et internettutfall, er alle avhengige av internett for å registrere transaksjoner og legge til nye blokker i blokkjeden, en prosess kjent som kryptomining. Da dette aldri har skjedd i praksis, er det usikkert om det ville fungere uten internett.

I tillegg kan et internettutfall resultere i en fragmentert blokkjede. Hvert nettverk vil ha sin egen kopi, som ikke lett kan synkroniseres med andre, noe som kan føre til at transaksjoner forkastes. For at en enkelt, fungerende blokkjede skal eksistere, må disse alternative teknologiene samhandle i ett nettverk.

Til slutt vil de tekniske begrensningene til alternative teknologier redusere rekkevidden og påliteligheten til kryptotransaksjoner. For eksempel var radiobølge-Bitcoin-transaksjonen som ble nevnt tidligere betydelig tregere og krevde spesielle, programvaredefinerte radiomottakere som koster over $200.

Vi trenger kryptovaluta som ikke er avhengig av internett

Gitt den store digitale omstillingen som foregår globalt, er et fullstendig internettutfall usannsynlig. Det er derfor ikke en stor bekymring for kryptoutviklingsmiljøet.

Men i tilfeller der myndigheter sensurerer internett, bør alternative løsninger utvikles for å fremme den økonomiske inkluderingen og suvereniteten som kryptovalutaer tilbyr.

Eller, som et alternativ, kan man simpelthen begynne å bruke kontanter.