Viktige Konklusjoner
- Pimax Crystal leverer enestående skjermkvalitet og dybde i VR-opplevelser.
- Integrert teknologi for øyesporing resulterer i forbedret ytelse i spill som støtter det.
- Selv om headsettet er av den tunge sorten, er det behagelig å ha på, og designet muliggjør fremtidige oppgraderinger, samt trådløs PCVR-funksjonalitet.
PCVR-markedet har vært relativt rolig i en periode, men Pimax introduserer Crystal som en lysstråle. Dette er et førsteklasses VR-headset med høy oppløsning, pålitelig «inside-out» sporing, en visuell opplevelse som overgår det meste, og integrert øyesporing som forbedrer gjengivelsesytelsen.
For å maksimere potensialet kreves imidlertid et kraftig grafikkort. Selv om det er et toppvalg for de som driver med fly- og bilspill, er det vanskelig å gi en helhjertet anbefaling til andre.
Pimax Crystal
Dersom du har den nødvendige datakraften, vil Crystal levere det beste bildet du kan oppnå med et PCVR-headset. Det er en klar anbefaling for de som er lidenskapelig opptatt av fly- og bilspill. Noen brukere vil også dra nytte av den integrerte Tobii-øyesporingen. Men for de fleste andre finnes det mer kostnadseffektive alternativer.
Merke: Pimax
Oppløsning (per øye): 2880 x 2880
Skjermtype: OLED
Batterilevetid: 4-6 timer (bruker batteri selv i tilkoblet modus)
Sporingsteknologi: «Inside-out» med fire kameraer
Lyd: Integrerte hodetelefoner utenpå øret
Vekt: 960 g
Oppdateringsfrekvens: 120Hz
Prosessor: SnapDragon XR2
Fordeler
- Eksepsjonell skjermkvalitet som gir enestående klarhet og fordypning i virtuelle opplevelser.
- Inkludert øyesporingsteknologi som muliggjør dynamisk foveated rendering i kompatible spill.
- Til tross for sin tyngde er Crystal komfortabel å bruke takket være god vektfordeling og en justerbar stropp.
- Solid konstruksjonskvalitet.
- Modulær design muliggjør fremtidige oppgraderinger som en Lighthouse-sporingsplate, og kanskje trådløs PCVR i fremtiden.
Ulemper
- Raske bevegelser kan føre til at headsettet flytter seg på grunn av vekten.
- En batteripakke er nødvendig selv når headsettet er tilkoblet (to medfølger).
- Krever avansert maskinvare for å utnytte det fulle potensialet.
- Programvaren føles ikke helt ferdig utviklet.
- Kontrollerne føles ikke luksuriøse.
- Frakoblet modus er foreløpig i stor grad ubrukelig.
Utpakking: Det er mye
James Bruce / MakeUseOf
Inni den store og fullpakkede esken finner du:
- Headsettet og et skuminnlegg for ansiktet.
- To kontrollere.
- To batteripakker på 6000mAh og en batterilader.
- Video- og strømkabel, med spesifikke kontakter på headset-siden og DisplayPort og to USB-tilkoblinger på den andre siden.
- USB-strømadapter og USB A til A-kabel for å koble huben til datamaskinen.
- To USB-A til C-kabler for å lade kontrollerne.
Kontrollere: Funksjonelle, men ikke imponerende
James Bruce / MakeUseOf
Kontrollerne føles litt enkle og er tydelig inspirert av Quest 2, med store sporingsringer rundt infrarøde LED-er. Quest 3 har derimot fjernet disse ringene.
Relatert Meta Quest 3-anmeldelse: Introduserer Magic of Mixed Reality Selv om de lovede funksjonene ikke er helt på plass ennå, er det vi opplever et magisk glimt og et skifte bort fra den isolasjonen som er vanlig i typiske VR-opplevelser
Knappene føles litt for stive og styrespakene er noe knirkete. Det er ingen motstand i avtrekkerne og de føles generelt ikke behagelige å bruke.
Pimax Crystal-kontrollerne fungerer bra nok til sitt formål og sporer bra, men mangler unike funksjoner og design. De er langt unna PSVR2-kontrollerne med deres avanserte haptikk, adaptive avtrekkere og Sonys generelle mesterskap innen kontrollerdesign. Valve Index-settet er rimeligere og har kanskje mer avanserte kontrollere, men jeg er heller ingen fan av dem – jeg mister eller griper tak i gjenstander ved et uhell på grunn av de trykkfølsomme grepene. Pimax Crystal-kontrollerne har i det minste en fysisk knapp for grep. Hvis jeg skal være ærlig, kan ingenting måle seg med de store HTC Vive-stavene, som alltid føltes som om du holdt en pistol eller et sverd.
Design: Tungt, men komfortabelt
James Bruce / MakeUseOf
Crystal-headsettet føles solid, noe det burde med tanke på at det veier en god del. Eller mer nøyaktig, 960 g. Det er nesten dobbelt så mye som Quest 3, men litt mindre enn Quest Pro.
Pimax Crystal benytter seg av en skralle-stropp for å sikre komfort og en sikker passform, i tillegg til et enkelt stoff og silikonbånd på toppen. Jeg er en stor tilhenger av skralle-stropper; de er mye enklere å justere enn elastiske stoffbånd med spenner. Overraskende nok, til tross for den ekstra vekten, presser det ikke så mye på ansiktet som jeg hadde forventet. Dette skyldes sannsynligvis at batteripakken ligger bak på headsettet, noe som balanserer det litt. Skralle-stroppen bidrar også ved å la deg feste den i en mer komfortabel posisjon. Men med mindre du strammer stroppene veldig stramt, fant jeg ut at vekten av headsettet var nok til å få det til å flytte seg rundt ved plutselige bevegelser. Dette antyder at det er mer egnet for spill med et langsommere tempo, for eksempel i en cockpit der raske hodebevegelser vanligvis ikke er nødvendig.
James Bruce / MakeUseOf
Hodetelefoner som ikke er direkte på øret, er også integrert på samme måte som Valve Index. De har en anstendig kvalitet og produserer et balansert lydbilde, selv om bassgjengivelsen ikke helt kan sammenlignes med hodetelefoner som ligger direkte på øret.
James Bruce / MakeUseOf
Merkelig nok krever Pimax Crystal et batteri selv når det brukes i PCVR-tilkoblet modus og er koblet til en strømforsynt hub. Dette skyldes tilsynelatende bruken av XR2-brikkesettet—det samme som brukes i Meta Quest 3. Men siden de fleste vil bruke dette i en kablet modus og fullstendig ignorere den frittstående funksjonaliteten, er det et frustrerende designvalg. Kanskje vil dette endres senere med utvidelsesmoduler som trådløs overføring.
James Bruce / MakeUseOf
Batteriet kan byttes ut og skal vare i omtrent fire til seks timer med vanlig PCVR-bruk, og to batterier er inkludert i esken. Forutsatt at alt er koblet til riktig, skal det lades automatisk når headsettet ikke er i bruk. Hvis du har et dårlig batteri, kan spilløktene dine bli avbrutt, men alt i alt var denne avhengigheten av et batteri et mindre problem enn jeg hadde trodd det ville være. Jeg synes imidlertid at låsemekanismen for batteripakken var vanskelig å håndtere. Jeg ser for meg at den kan gå i stykker på et tidspunkt, noe som vil gjøre den ubrukelig siden batteriet går inn fra undersiden.
Jeg bør også legge til at selv om jeg synes Pimax Crystal var komfortabel, er alle forskjellige. Det er en veldig subjektiv sak med tanke på forskjellige hodestørrelser, former og øyeposisjoner. Min kone kunne bare bruke det i en kort periode. Et headset som passer perfekt for alle finnes ikke og kommer sannsynligvis aldri til å gjøre det. Jeg anbefaler alltid at man prøver et headset før man kjøper det – noe som kan være vanskelig med Pimax Crystal. Likevel er kombinasjonen av en skralle-stropp og balanserende vekt på baksiden av Crystal langt mer behagelig, etter min mening, enn en vanlig stoffrem og et lettere headset.
Oppsett og brukeropplevelse er ikke helt optimal
James Bruce / MakeUseOf
Etter å ha installert den nødvendige PiPlay-programvaren og satt på headsettet, vil du bli møtt av det samme standard landskapet som jeg husker fra min opprinnelige Pimax 5K-anmeldelse for fem år siden, men med høyere oppløsning nå. Det er enda flere piksler som viser et trist og lite imponerende landskap som du ikke kan interagere med eller bevege deg rundt i på noen måte.
I motsetning til dette er Meta Home-miljøene morsomme og varierte. På en PC kan du til og med interagere med dem og plassere objekter. Steam VR tilbyr noe lignende. Men du forventer i det minste et menysystem. Det finnes ikke her. Du må ta av deg headsettet for enten å starte et spill direkte eller åpne Steam VR og hoppe inn derfra.
Noen ganger opplevde jeg at skjermen sviktet fullstendig. Dette krevde en tilfeldig kombinasjon av å ta ut og plugge inn DisplayPort-kontakten, USB-kabelen og/eller starte PiPlay-programvaren og enhetstjenesten på nytt. Det er mye som kan gå galt med ethvert headset, men det er mange ting du kan konfigurere på Pimax Crystal også – noe du ofte må gjøre for å få ting til å fungere ordentlig.
Crystal er det mest krevende headsettet jeg har brukt til nå. Noe som er synd, for når det fungerer, kan det se helt fantastisk ut.
KayakVR har vært min favorittopplevelse for avslapning og viser virkelig hvor flott skjermen på Pimax Crystal er. De levende fargene og det glitrende vannet er overbevisende, selv om jeg ikke klarer å skru opp oppløsningen til maks.
Bildekvaliteten er fremragende
James Bruce / MakeUseOf
Hvis navnet på headsettet ikke allerede avslører det, er klarhet det Pimax har satset på her. Med 2880 x 2880 piksler per øye gir standardlinsene 35 piksler per grad (ppd) av synsfeltet ditt. Til sammenligning er 60ppd det magiske tallet som sies å tilsvare det menneskelige øyet. Varyo Aero er på 27ppd; Meta Quest 3 er 25, mens Valve Index er rundt 15. Det er imidlertid ikke en eksakt vitenskap, og headset med et større synsfelt (FOV) vil naturlig nok ha lavere pikseltetthet, selv om oppløsningen er den samme. Mange VR-entusiaster ville gjerne byttet pikseltetthet for større FOV.
Når vi er inne på det, er målinger av synsfelt heller ikke en eksakt vitenskap, men Pimax oppgir 115° horisontalt og 105° vertikalt. Det er litt mer enn Quest 3s 110/96, men omtrent det samme som Valve Index. Dette er omtrent så bra du kan forvente av dagens linseteknologi. Utover det vil du begynne å oppleve kraftig forvrengning i kantene.
Med en interpupillær avstand (IPD) som spenner fra 58 til 72 mm, bør Crystal passe de fleste. Og hvis du ikke kjenner din nøyaktige IPD, er det bare å aktivere øyesporing i innstillingsverktøyet: det vil automatisk måle det hver gang du tar på deg headsettet.
Det er selvfølgelig viktig å påpeke at for å virkelig dra nytte av denne høye pikseltettheten, trenger du virkelig god maskinvare. For grafisk detaljerte og krevende spill som Microsoft Flight Simulator, må du ha et 4070 eller 4090 grafikkort. Mitt 3060 grafikkort klarer så vidt å holde tritt.
Men la oss være tydelige: fra et maskinvare- og bildeperspektiv er Pimax Crystal uslåelig for kablet PCVR akkurat nå.
Dynamisk Foveated Rendering gir deg en ytelsesforbedring (i teorien)
Som nevnt tidligere, har Pimax Crystal en imponerende øyesporingsteknologi fra Tobii. Denne teknologien registrerer øyebevegelsene dine og sender denne informasjonen tilbake til datamaskinen, der den identifiserer hva du ser på i den virtuelle scenen.
I tillegg til at den kan vise øyebevegelsene dine i applikasjoner som VRChat og automatisk justere IPD-en din, kan øyesporingen også brukes til dynamisk foveated rendering. Dette betyr at kun detaljene for det du faktisk ser på, blir gjengitt. Dette er en funksjon som også er implementert i PSVR2. Siden det perifere synet ditt uansett er uskarpt, trenger det ikke samme detaljnivå som det du fokuserer direkte på. På denne måten kan du forvente en viss ytelsesforbedring.
Spillet må imidlertid støtte DFR for at du skal kunne dra nytte av det. Jeg fant en brukergenerert liste over titler og de påståtte ytelsesforbedringene. Vær oppmerksom på at noen spill har naturlig støtte, mens andre må konfigureres for å bruke en annen driver.
Jeg prøvde et utvalg av disse, og i praksis gjorde det ingen forskjell på min ytelse. Problemet, slik jeg forstår det, er at systemet mitt ikke klarer å oppnå 90 bilder per sekund. Dermed går den etter 45 bilder per sekund og velger å interpolere bilder for å gi den beste opplevelsen. Selv med øyesporing aktivert, var ikke ytelsesforbedringen på kanskje 5-15 bilder per sekund (det er bare et anslag siden jeg faktisk ikke kunne måle noen økning i bildefrekvensen) nok til å gjøre en forskjell – så den fortsetter å sikte på 45 bilder per sekund. Dessverre fant jeg ingen måte å deaktivere denne automatiske bildeinterpolasjonen i SteamVR.
Hvis systemet ditt er i nærheten av 90 fps, men ikke helt klarer å nå det (eller til og med 120, som Pimax også støtter), kan dynamisk foveated rendering være det som trengs for å komme over den grensen og unngå uønsket bildeinterpolering.
Kamerabasert sporing innvendig og ut fungerer som forventet
Fire kameraer på forsiden av Pimax Crystal gjør at headsettet kan spore bevegelsene dine både i frittstående og tilkoblet modus uten bruk av basestasjoner eller eksterne sensorer. Som alle kamerabaserte systemer er det avhengig av at spillområdet er godt opplyst og har passende markører i rommet. Et tomt rom med enkle hvite vegger og et umønstret teppe vil ikke fungere, og det vil heller ikke et mørkt rom.
James Bruce / MakeUseOf
Hvis du har basestasjoner eller ønsker enda bedre sporing (for eksempel i dårlig lys), kan du kjøpe den valgfrie Lighthouse-frontplaten. Denne erstatter kamerabasert sporing med det mer pålitelige Lighthouse-systemet. Selv om jeg har basestasjoner for bruk med Valve Index, ble jeg ikke sendt Lighthouse-frontplaten for testing, så jeg kan ikke si noe om hvor stor forskjell det ville gjøre.
Når det er sagt, opplevde jeg ingen uventede problemer med den kamerabaserte sporingen. Jeg spiller for det meste bilspill og eventyrspill i rolig tempo, men den klassiske testen er Beat Saber. Det hadde ingen problemer med å følge bevegelsene mine der – bare husk å holde kontrollerne foran deg, ikke til siden eller bak.
Frakoblet modus er best å glemme (foreløpig)
I tillegg til å fungere med en kraftig PC i tilkoblet modus, har Pimax Crystal også en frittstående modus, som ligner på Meta Quest. Denne er imidlertid langt fra like utviklet (mildt sagt), og vil kanskje aldri bli det hvis det fortsetter å være et nisjealternativ. Pimax har rett og slett ikke styrken til å få utviklere til å engasjere seg i økosystemet, men du vil finne en håndfull apper der.
Å se filmer ville vært et godt bruksområde for denne frakoblede modusen, men dessverre er det eneste alternativet Whirligig. Dette er min minst favoritt mediespiller, og den har for øyeblikket en 2-stjerners rangering med tilbakemeldinger om at den faktisk ikke spiller filmfiler.
Sporing i frakoblet modus ser ut til å fungere like bra som tilkoblet, selv om prosessorkraften begrenser hva som er grafisk mulig.
Bør du kjøpe Pimax Crystal?
Mange vil nok finne det frustrerende å måtte sørge for at en batteripakke på headsettet er ladet selv når man utelukkende bruker det for tilkoblet VR. Men andre kan se på det som et ikke-problem som bidrar til en bedre vektfordeling.
Den frakoblede modusen er ikke verdt å bruke akkurat nå, og det kommer den kanskje aldri til å bli. I det minste burde den ha hatt en grunnleggende funksjon for å se filmer, men det har den ikke.
Det er ingen tvil om at skjermteknologien som tilbys her er den beste du kan få til en rimelig pris akkurat nå. Men er den tre ganger så bra som en HP Reverb eller Quest 3? Det er en vanskelig vurdering. PCVR kan være uforutsigbart selv på de beste tidspunktene (spesielt hvis du kombinerer det med ratt eller flyspak og en bevegelsesrigg!).
James Bruce / MakeUseOf
Pimax Crystal øker den uforutsigbarheten et hakk. Til tross for førsteklasses maskinvare, er programvaren fortsatt full av feil, og det vil påvirke brukeropplevelsen din.
Så hvem bør kjøpe Pimax Crystal? Jeg vil bare anbefale dette til simracing- eller flyentusiaster med en god økonomi og som er villige til å legge ned litt arbeid for å få ting til å fungere ordentlig. Detaljnivået, synsfeltet og fordypningen som oppstår når alt fungerer bra, er uovertruffent.
For alle andre er Quest 3 et bedre kjøp hvis du vil ha litt av den morsomme frakoblede funksjonaliteten og trådløs PCVR. Hvis du ikke vil ha noe med Meta å gjøre, er enten Valve Index eller HP Reverb G2 sannsynligvis de beste alternativene for kablet VR, men begge er utdaterte på dette tidspunktet. Vi vet at et nytt Valve-headset med kodenavnet Deckard er under utvikling. Det ryktes å tilby en form for trådløs streaming, men det er ikke offisielt annonsert ennå, så det er sannsynligvis minst et halvt år unna lansering.
Når det er sagt, tror jeg at Pimax Crystal har et enormt potensiale. Den førsteklasses maskinvaren, kombinert med øyesporing for foveated gjengivelse, er fremtidssikret en stund fremover. Programvarefeilene kan utbedres, og jeg er sikker på at forbedringer vil komme, sammen med forskjellige oppgraderinger. Pimax har allerede annonsert at de utvikler en 60G trådløs modul, men det er ingen bestemt leveringsdato for den i skrivende stund. Modulær design er et pluss, men bare hvis disse modulene faktisk blir lansert.
For Pimax representerer Crystal et høydepunkt i utviklingen. På deres åtteårsdag mener de at de endelig har nådd det opprinnelige målet om å skape «et VR-headset som visker ut grensen mellom det virkelige og det virtuelle». Selv om det alltid er rom for forbedring, og jeg vil sette spørsmålstegn ved noen av designvalgene som er tatt for Crystal, er det ingen tvil om at det fyller et high-end behov for PCVR-simulering-entusiaster.
Hvis du har maskinvaren som trengs for å få det beste ut av den, vil Crystal gi deg det flotteste bildet du kan få i et PCVR-headset. Men for alle andre finnes det bedre alternativer.
Pimax Crystal
Dersom du har den nødvendige datakraften, vil Crystal levere det beste bildet du kan oppnå med et PCVR-headset. Det er en klar anbefaling for de som er lidenskapelig opptatt av fly- og bilspill. Noen brukere vil også dra nytte av den integrerte Tobii-øyesporingen. Men for de fleste andre finnes det mer kostnadseffektive alternativer.