Raske Lenker
Kontroller at ditt arbeid er originalt ved hjelp av et verktøy for plagiatkontroll. Les videre for å oppdage noen gratis nettsteder som kan hjelpe deg med å identifisere plagiat, og dermed unngå potensielt alvorlige konsekvenser. Du vil også lære mer om de forskjellige formene for plagiering.
Hva innebærer plagiat?
Plagiering refererer som regel til det å kopiere andres arbeid. Noen ganger betyr det å kopiere og lime inn innhold uten å gjøre endringer. Men det å omskrive innhold på en overfladisk måte uten korrekt kildehenvisning, anses også som plagiat.
Konsekvensene av plagiering kan være alvorlige. Andres arbeid er ofte beskyttet av opphavsrett, noe som kan føre til rettslige skritt hvis du kopierer og limer inn innhold – særlig hvis nettstedet tydelig indikerer at reproduksjon uten tillatelse er forbudt.
Selv uten juridiske følger, er det viktig å unngå plagiering. Utdanningsinstitusjoner praktiserer ofte nulltoleranse, noe som kan føre til strykkarakter eller, i alvorlige tilfeller, utvisning fra studiet.
Plagiering er også uakseptabelt på arbeidsplassen. I beste fall kan du få en advarsel, spesielt innenfor innholdsmarkedsføring og journalistikk. I noen tilfeller kan plagiat føre til umiddelbar oppsigelse.
Hvilke ulike former for plagiat finnes?
Plagiat kan være vanskelig å oppdage, og det finnes flere varianter. For å hjelpe deg med å unngå utilsiktet eller bevisst plagiering, vil vi nå gå gjennom noen av de vanligste formene.
1. Omskriving
Omskriving er en utbredt form for plagiering som går ut på å kopiere andres arbeid og formulere det på en litt annen måte. Det er viktig å huske at omskriving ikke alltid er plagiat. Hvis du krediterer den opprinnelige skaperen, er det som regel ikke plagiat.
2. «Samtykke»-plagiat
Har du hørt om vitsen om å «kopiere leksene, men endre litt»? Hvis du kopierer en venns lekser, er det plagiat selv om du gjør små justeringer.
Å kjøpe ferdige essays eller oppgaver er også en form for plagiat i visse tilfeller.
3. Utilsiktet plagiat
Det er vanlig å tro at plagiat alltid gjøres med hensikt, men det stemmer ikke. Du kan noen ganger uforvarende plagiere. Det er derfor viktig å dobbeltsjekke arbeidet ditt før du leverer det. Å unnlate å oppgi kilder er en vanlig form for utilsiktet plagiat.
Hvordan du siterer disse kildene kan variere. For studentoppgaver kan en litteraturliste være tilstrekkelig. Når du skriver artikler for nettet, bør du lenke direkte til den opprinnelige kilden i teksten.
4. Direkte plagiat
Dette er den formen for plagiat som mange tenker på når de hører ordet. Direkte plagiat innebærer å kopiere og lime inn et helt prosjekt og presentere det som sitt eget. Det er også plagiat å kopiere og lime inn deler av en tekst.
Dette er noen av de vanligste formene for plagiering, men det finnes også andre. Det finnes også verktøy for å sjekke for plagiat i spesifikke programmer, som for eksempel disse plagiatkontrollene for Google Docs.
Hvilket gratis verktøy er best for å sjekke for plagiat?
Nå som du har en bedre forståelse av hva plagiat er, og de forskjellige formene det kan ta, la oss se på noen gratis nettsteder som kan hjelpe deg å oppdage plagiat. Nedenfor er våre favoritter.
1. Grammarly
Grammarly har flere funksjoner som er nyttige for skribenter, inkludert plagiatkontroll. Mens du trenger et abonnement for å få full tilgang til alle funksjonene, har de en gratis plagiatkontroll som lar deg sjekke tekster på opptil 10 000 tegn.
Du kan enten kopiere og lime inn teksten din i Grammarly, eller laste opp en fil. Hvis du velger å lime inn teksten, følger du disse stegene:
- Kopier og lim inn teksten din i Grammarly og velg «Søk etter plagiat».
- Grammarlys redigeringsverktøy vil da åpnes. Tilpass innstillingene og trykk «Ferdig».
- Klikk på «Plagiat» for å starte sjekken. Analyser teksten for å forsikre deg om at du ikke har plagiert.
Hvis du planlegger å bruke Grammarly ofte, kan det være lurt å se på denne sammenligningen mellom Grammarly og Quillbot før du velger en plattform. Prisen for Grammarly Premium starter på $12 i måneden.
2. Copyscape
Copyscape er et anerkjent verktøy for å oppdage plagiat. Selv om fullversjonen koster penger, kan du bruke den gratis med begrensninger. Copyscape lar deg legge inn en URL for å se om andre kopier av siden finnes på nettet.
En annen nyttig funksjon i Copyscape er muligheten til å sammenligne to sider eller artikler. Legg inn URL-er eller tekst og trykk «Sammenlign elementer» for å få en oversikt.
Copyscape har også en premiumversjon som koster $0,03 for de første 200 ordene, pluss $0,01 ekstra for hver 100 ord.
3. Plagiarisma
Plagiarisma er en gratis tjeneste som sjekker for plagiat, og den kan søke både på Google og Bing. Verktøyet støtter over 190 språk, inkludert norsk, engelsk, fransk, svensk og tysk. I tillegg til å lime inn tekst, kan du også søke ved å legge inn nettadresser.
Etter at du har søkt etter teksten din i Plagiarisma, kan du se en prosentvis angivelse av hvor unik teksten er. Du kan også laste opp filer i .docx og andre formater.
4. PapersOwl
PapersOwl er et alternativ til Plagiarisma, og nettsiden er noe mer brukervennlig. I PapersOwl kan du skrive inn tittelen og teksten i artikkelen. Kopier og lim inn begge deler før du trykker «Se etter plagiat».
Etter at teksten er analysert, ser du en prosentsats for hvor unik den er, og hvor mange likheter den har med andre tekster. Du kan deretter redigere teksten i tekstboksen og lime den inn i prosjektet ditt på nytt.
5. Duplichecker
Duplichecker er en annen gratis tjeneste for å sjekke plagiat. Programmet lar deg laste opp filer fra Google Drive og Dropbox, eller kopiere og lime inn tekst. Du kan også laste opp filer fra datamaskinen.
Duplichecker lar deg også sjekke for plagiering via nettadresser.
Etter analysen ser du hvor originalt innholdet ditt er. I gratisversjonen kan du sjekke opptil 1000 ord. Du kan oppgradere til Pro-versjonen (fra $25 per måned) for større fleksibilitet.
Det finnes mange gratis nettsteder for å sjekke plagiat. Det er en god idé å benytte seg av disse verktøyene hver gang du skal levere inn større prosjekter. Dette hjelper deg med å unngå problemer og forsikre deg om at arbeidet ditt er originalt. Start med denne listen, og oppgrader eventuelt senere.