Hva er DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)?

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) er integrert i nettverk og kontrollerer hvilke IP-adresser enheter mottar slik at de kan kommunisere med internett. Vanligvis er IP-tildeling automatisert, men hvis du trenger statiske IP-er, er kjennskap til DHCP avgjørende.

DHCP kan håndtere IP-tildelinger

Hver enhet som kobles til et nettverk trenger en IP-adresse. I de tidlige dagene av nettverksbygging, tildelte brukere seg selv en IP-adresse manuelt, men det er en tungvint oppgave, spesielt for steder med mange enheter, for eksempel et bedriftskontor. DHCP automatiserer delvis denne prosessen, noe som gjør det mye enklere å koble enheter til nettverket. DHCP-servere eller rutere håndterer denne prosessen basert på et sett med definerte regler. De fleste rutere er satt til å bruke et 192.168.0.x-område, for eksempel, så du vil ofte se IP-adresser som dette i hjemmenettverk.

Prosessen er ganske rett frem. Når en klient (en datamaskin, IOT-enhet, nettbrett, mobiltelefon osv.) kobler til nettverket, sender den ut et signal (kalt DHCPDISCOVER) til DHCP-serveren (eller ruteren). Serveren svarer med alle regler og innstillinger for nettverket og en IP-adresse for bruk (en DHCPOFFER). Klienten bekrefter informasjonen og ber om tillatelse til å bruke den tildelte adressen (en DHCPREQUEST-melding). Til slutt bekrefter DHCP-serveren forespørselen, og klienten står fritt til å koble seg til nettverket.

  En ny trådløs standard: Hva er Amazon Sidewalk?

DHCP kontrollerer rekkevidden av IP-adresser

Du kan konfigurere DHCP for å kontrollere utvalget av IP-adresser som er tilgjengelige for bruk. Hvis du oppgir at området starter på 192.168.0.1 og slutter som 192.168.0.100, vil alle tilgjengelige adresser falle et sted innenfor dette området. Du vil aldri se en enhet som er tildelt 192.168.0.101. Husk også at start-IP-en (192.168.0.1 i dette eksemplet) er reservert for ruteren. Noen rutere viser bare en startadresse og inkluderer deretter et alternativ for et maksimalt antall brukere (som bestemmer sluttadressen).

Fordelen med dette er at du kan kontrollere hvor mange enheter som kobles til nettverket ditt samtidig (ikke mer enn 100 i dette eksemplet). Men ulempen er at hvis du setter området for lite, kan du utilsiktet forhindre tilkobling av nye enheter. For å tillate et lavere utvalg av IP-adresser, leier DHCP-servere bare ut IP-adresser til enheter.

  Slik tilpasser du leseruten i Outlook

Dynamisk tildelte adresser er midlertidige

Når en DHCP-server tildeler en IP-adresse, gjør den det under et leasingsystem. Maskinen beholder denne IP-adressen i et bestemt antall dager, hvoretter den kan prøve å fornye IP-adressen. Hvis det ikke sendes noe fornyelsessignal (for eksempel en utrangert maskin), vil DHCP-serveren kreve tilbake IP-adressen for å tildele til en annen enhet. Når fornyelsessignalet oppdages, beholder enheten sin IP-adresse i ytterligere et sett med dager. Dette er grunnen til at IP-adressen din kan se ut til å endre seg fra tid til annen hvis du bruker ipconfig-alternativet ofte.

Det er mulig for to enheter å ende opp med samme IP, for eksempel en VM-maskin som tilbringer mesteparten av tiden sin offline. VM-maskinen vil ikke kunne sende fornyelsessignalet, så IP-adressen vil bli delt ut til en annen maskin. Når VM er hentet opp igjen, har den fortsatt en registrering av den gamle IP-adressen (spesielt hvis den gjenopprettes fra et øyeblikksbilde), men den vil ikke kunne bruke den IP-adressen siden den ble tatt. Uten den tillatelsen kan den ikke koble til nettverket før en ny IP er tildelt. Men bruk av dynamiske IP-adresser bør forhindre denne typen scenario.

  Slik deler du plassering på iPhone

Statiske IP-adresser er nødvendig for enkelte enheter

Hvis du har en nettverkstilkoblet skriver eller medieserver (som en NAS-enhet eller Plex Server), ville det være upraktisk for dem å få endret IP-adressene sine. Selv om fornyelse av leieavtalen kan forhindre dette, er det fortsatt mulig for IP-adressen å endres. Hvis ruteren startes på nytt, på grunn av et strømbrudd eller fordi du prøver å løse et irriterende problem, kan alle dynamisk genererte IP-adresser bli tildelt på nytt. For disse scenariene vil manuell tilordning av en statisk IP-adresse løse problemet.

Den nøyaktige prosessen for dette varierer, spesielt siden ruterens webgrensesnitt kan endres fra enhet til enhet selv når den er laget av samme produsent. På noen rutere, som Eero Mesh Router-settet, kan dette refereres til med et annet begrep, for eksempel IP-reservasjon. Men en statisk IP-adresse må fortsatt være i samsvar med eventuelle områderegler, hvis de eksisterer. Å bruke en gjeldende IP-adresse som grunnlag for en statisk IP er vanligvis den enkleste tingen å gjøre. Avhengig av enheten og dens operativsystem, kan det være mulig å angi en statisk IP på enhetens ende i stedet for gjennom ruteren eller DHCP-serveren. Dette kan være nødvendig hvis ruteren i seg selv ikke støtter statisk IP.