Hvordan optimalisere USB-lagring for bedre ytelse på Windows 10

I følge Microsoft, Windows 10 optimerer ikke lenger eksterne lagringsenheter for «bedre ytelse» fra og med oktober 2018-oppdateringen. I stedet optimerer den dem for «rask fjerning.» Her er hva det betyr – og hvordan du endrer det hvis du vil.

Vi tror ikke alle Windows-brukere må endre dette alternativet. Til tross for hvor fristende «bedre ytelse» høres ut, er standardpolicyen for «rask fjerning» bra for de fleste.

Rask fjerning kontra bedre ytelse

Windows har forskjellige «policyer» du kan velge for eksterne lagringsenheter koblet til via USB eller Thunderbolt, enten det er en USB-minnepinne eller ekstern harddisk. Hver enkelt lagringsenhet har sin egen spesifikke policyinnstilling slik at du kan velge ulike policyer for ulike enheter.

Som standard bruker Windows 10 nå policyen for «rask fjerning». Hver gang du skriver til stasjonen, skriver Windows dataene til stasjonen så raskt som mulig. Dette sikrer at du kan fjerne USB-stasjonen uten å bruke alternativet «Trygg fjerning av maskinvare» – i teorien. Et program kan skrive til USB-stasjonen din i bakgrunnen uansett, så vi anbefaler det. Dette reduserer risikoen for datakorrupsjon dramatisk hvis du har for vane å fjerne lagringsenheter på en sikker måte før du kobler dem fra.

Dette kan imidlertid bremse applikasjonene dine. For eksempel, når du lagrer en fil på den eksterne stasjonen, kan programmet du bruker stoppe og vente til lagringsprosessen er ferdig før du kan fortsette å jobbe.

  Hvordan fikse Windows Defender-tjenesten starter ikke på Windows 10

Alternativet «Bedre ytelse» eliminerer denne nedgangen. Med dette alternativet vil Windows hurtigbuffere skriveoperasjoner til stasjonen og la applikasjoner fortsette som om de allerede hadde skrevet dataene. Windows utfører deretter skriveoperasjonen i bakgrunnen. Det kan gjøre applikasjoner raskere.

På den annen side kan dette føre til tap av data i enkelte situasjoner. Brukere tror filene deres er lagret og fjerner stasjonen – men dataene ble faktisk ikke lagret, og nå kan filene på stasjonen være ødelagt. Det er derfor du bør bruke alternativet «Trygg fjerning av maskinvare» før du kobler fra en stasjon i Windows. Den ber Windows om å skrive alle de bufrede dataene til disken, og sikre at alle dataene dine er trygge før du fjerner stasjonen.

Det er uklart hvor mye «bedre ytelse» du vil oppleve i praksis. Dette vil avhenge av hastigheten på den eksterne lagringsenheten, hvordan applikasjonen du bruker håndterer skriving av data, og hvor mye data du skriver til enhver tid. Microsoft mener helt klart at standard «rask fjerning» er god nok for folk flest, og at det å unngå tap av data er en prioritet. Tross alt er det mange som ikke bryr seg om å «trygt fjerne» enheter før de kobles fra. Det gjør «rask fjerning» til en overlegen løsning for mange mennesker, siden det vil redusere risikoen for tap av data når du ikke trygt fjerner en stasjon.

  Slik fikser du YouTube-lagging på Windows 11

Slik aktiverer du bedre ytelse

Hvis du vil aktivere «bedre ytelse», må du gjøre det individuelt for hver ekstern lagringsenhet du kobler til datamaskinen. Windows vil imidlertid huske denne innstillingen. Så hvis du endrer dette alternativet for én USB-flash-stasjon, vil det bli brukt når du kobler den samme USB-stasjonen til din nåværende PC. Alternativet vil ikke bli husket hvis du kobler en annen USB-stasjon til din nåværende PC eller hvis du tar USB-stasjonen til en annen PC.

Først må du kontrollere at du har koblet den eksterne lagringsenheten til PC-en. Du kan deretter kontrollere denne innstillingen fra Diskbehandlingsverktøyet. For å åpne den, høyreklikk på Start-knappen på Windows 10 og velg «Diskbehandling.» (Hvis du bruker Windows 7, kan du trykke Windows+R, skrive » diskmgmt.msc » i vinduet og trykke Enter for å starte Diskbehandlingsverktøyet.)

Finn navnet på disken nederst i Diskbehandling-vinduet, høyreklikk på det og velg «Egenskaper». Du må høyreklikke på navnet på venstre side av listen.

Hvis du ikke er sikker på hvilken disk som er den eksterne lagringsenheten, se på stasjonsbokstaven som vises her. Du kan sjekke File Explorer for å se hvilken stasjonsbokstav den eksterne lagringsenheten er plassert på, om nødvendig.

  (LØST) Skriver bare ut en halv side på Windows 10

Klikk på «Retningslinjer»-fanen og velg «Bedre ytelse» under Removal policy for å bruke denne policyen. Microsoft anbefaler at du også aktiverer «Aktiver skrivebufring på enheten»-innstillingen under Skrivebufringpolicy hvis du velger Bedre ytelse.

Ikke aktiver alternativet «Slå av Windows skrive-cache-bufferskylling på enheten» med mindre den eksterne lagringsenheten har en separat strømforsyning. Dette kan føre til tap av data hvis datamaskinen din opplever et strømbrudd.

Klikk «OK» for å lagre endringene. Denne endringen gjelder kun for denne spesifikke USB-enheten, og du må gjenta denne prosessen for å bruke den på flere enheter.

Husk å fjerne enheter på en sikker måte før du fysisk kobler dem fra PC-en!

Hvis du ombestemmer deg, kan du gå tilbake til vinduet for enhetsegenskaper og velge «Rask fjerning (standard)» i stedet.

Microsofts uttalelse om at dette er en ny standard i den nyeste versjonen av Windows 10 er litt forvirrende for oss. Vi la merke til at «rask fjerning» var standard på noen av enhetene våre, selv tilbake i Windows 7. Kanskje det bare var standard på enkelte enheter og er nå standard på alle enheter. Uansett, du må aktivere «Bedre ytelse» manuelt – hvis du vil ha det.