Alt du trenger å vite om OpenAI

Ettersom kunstig intelligens (AI) blir stadig mer populær, er OpenAI en skål for teknologientusiaster. Så hva er OpenAI egentlig, og hva har dette selskapet oppnådd for å bli så kjent?

Opprinnelsen til OpenAI

OpenAI ble grunnlagt i 2015 og fokuserer på forskning og utvikling av AI-baserte verktøy. På sin offesiell nettsideuttaler OpenAI at målet er å «sikre at kunstig intelligens kommer hele menneskeheten til gode.»

Sam Altman, Elon Musk, Wojciech Zaremba, Greg Brockman, John Schulman og Ilya Sutskever grunnla OpenAI, som er basert i San Francisco. Elon Musk trakk seg imidlertid i 2018 på grunn av potensielle konflikter med AI-utviklingen hans hos Tesla og SpaceX.

OpenAI har som mål å unngå en fremtid der teknologikonglomerater som Google og Microsoft monopoliserer AI-teknologi. De tar sikte på å forbedre AI-teknologi på en transparent måte og gjøre dem åpen kildekode – tilgjengelig for alle.

I desember 2015 grunnla Sam Altman, Elon Musk, Wojciech Zaremba, Greg Brockman, John Schulman og Ilya Sutskever OpenAI, med base i San Francisco. Elon Musk trakk seg imidlertid i 2018 på grunn av potensielle konflikter med hans Tesla- og SpaceX-engasjementer.

OpenAI er forpliktet til å forske på AI-fremskritt og dele sin kunnskap med resten av det vitenskapelige samfunnet. AI-firmaet har gitt ut en rekke artikler om AI, inkludert gjennombrudd innen nevrale nettverksarkitekturer og AI-treningsmetoder.

  Hvilket rammeverk fungerer bedre i 2023?

OpenAI var opprinnelig en ideell organisasjon, men har utviklet seg til et hybridprosjekt med non-profit og for-profit komponenter. Kostnadene ved å lage AI-produkter, som trengte ekstraordinært store datamengder, gjorde det vanskelig for gruppen å fortsette å drive som en ideell organisasjon.

Det profittbaserte datterselskapet startet i 2019 med OpenAI Limited Partnership, da selskapet ønsket å tiltrekke seg midler til forskningen sin.

OpenAIs hovedprosjekter og prestasjoner

OpenAI annonsert målet om 1 milliard dollar i donasjoner, men har bare mottatt litt over 130 millioner dollar så langt.

Så kom OpenAI LP.

Crunchbase rapporterer at OpenAI LP har samlet over 11,3 milliarder dollar i finansiering over fem runder, fra grunnleggerne og bidragsyterne til en investering på 1 milliard dollar fra Microsoft i 2019. Så det er ingen overraskelse at dette forskningsselskapet har dekket store milepæler.

1. ChatGPT

ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer), ble lansert 30. november 2022. Den kan brukes til tekstgenerering og oversettelse, innholdsskaping og til og med uformell kommunikasjon.

I 2020 besto denne språkmodellen laget av OpenAI Turing-testen. En maskin består denne testen når den oppfører seg på en måte som ikke kan skjelnes fra et menneskes.

ChatGPT-3 er den første generasjonen av ChatGPT utgitt i 2020. Den ble trent på et enormt tekst- og kodedatasett med rundt 175 milliarder parametere.

Den siste generasjonen, ChatGPT-4, har 45 milliarder parametere, noe som betyr at den har blitt trent i et mer omfattende datasett med tekst og kode enn forgjengeren, noe som gjør det mer nøyaktig, kreativt og flytende.

  Hvordan transformerer IoT-enheter bygningsautomatiseringsindustrien?

2. DALL-E

DALL-E er en generativ AI-modell som er i stand til å generere bilder fra tekstbeskrivelser. Den ble opprettet i januar 2021 og har siden gjennomgått flere forbedringer.

De første modellene kunne bare generere bilder med en oppløsning på 256×256 megapiksler og ble sterkt kritisert og unngått for sine unøyaktige og uskarpe bilder. DALL-E 2, utgitt i april 2022 og offentliggjort i juli 2022, kunne imidlertid lage bilder på 1024×1024 megapiksler og er mer nøyaktig og realistisk enn forgjengeren.

Denne AI-modellen kan generere visuelt innhold som malerier og memer for produktdesign, løpesedler, reklame- og kampanjeplakater, forskning og mer.

3. Kodeks

Utgitt i 2021, Codex er basert på språkmodellen GPT-3-familien – en AI-modell som kan generere kode. Den kan lage kode som er like god, eller enda bedre, enn de som er skrevet av menneskelige programmerere.

Codex kan generere kode i ulike programmeringsspråk, inkludert Python og Java. Den kan også oversette over 200 språk, tekst og kode, og til og med oversette mellom forskjellige programmeringsspråk.

Utfordringer og kontroverser OpenAI står overfor

OpenAI ble grunnlagt for å fremme AI-forskning og forhindre monopolisering. Men forskningsselskapet møter utfordringer på ulike fronter.

1. Regulatoriske problemer

AI har avansert raskere enn vi forventet. Det finnes nå modeller som kan generere tekst og bilder i løpet av sekunder. Og det er bekymring for at ondsinnede enheter kan bruke dette til å skape feilinformasjon, spre falske nyheter og kaos.

  Alle Roblox-koder for Mega Noob Simulator: Løs inn nå

For eksempel har det vært tilfeller der DALL-E-genererte bilder ble brukt til å spre falske nyheter på grunn av hvor originale de så ut.

OpenAI har begynt å lage regulatoriske tiltak som prøver å forhindre disse scenariene. Men noen av disse tiltakene har også hindret bruken av modellene, selv innenfor normale parametre.

2. Hemmelighold vs. åpenhet

OpenAIs oppgave er å gjøre AI tilgjengelig for alle. Til å begynne med holdt de seg til mantraet sitt og publiserte all forskning og fremskritt.

Men etter hvert som AI utvikler seg, øker også applikasjonene og sjansene for å bli brukt til ondsinnede formål. Dette har ført til at OpenAI har forsøkt å finne en balanse mellom å skjule og dele forskning, til tross for at førstnevnte går imot deres oppdrag.

3. Etiske spørsmål

Det har vært tilfeller der OpenAIs modeller har vist partisk innhold på grunn av typen treningsdata de ble bygget med. Å løse dette problemet er komplisert ettersom det vil kreve mye finjustering og omfattende datavalg. Og selv på det ville det være nesten umulig å utrydde partiske resultater.

Konkurranse

OpenAI har en rekke for-profit-konkurrenter, som DeepMind (et datterselskap av Alphabet Inc.) og NVIDIA Corporation, som også utvikler AI-løsninger. For at OpenAI skal forbli i forkant, må det være fortsatt innovasjoner og samarbeid. Dette har ført til at de har gått fra sin ideelle erklæring til en hybrid som ønsker finansiering velkommen.

Hvordan ser fremtiden ut for OpenAI?

OpenAI er fortsatt en stor aktør innen AI-feltet. Til tross for utfordringer ligger mange muligheter foran, spesielt med partnere som Microsoft og Shutterstock.

Dessuten har AI-firmaet gjentatt sin forpliktelse til å sikre at teknologien bare brukes for godt.