Hvordan teknologi kan hjelpe deg å leve et lengre liv

Det er naturlig å være nysgjerrig på hvordan morgendagens helseteknologi vil se ut, spesielt når det kommer til oppfinnelser, innovasjoner og teknologier drevet av milliarder av dollar i såkornpenger, investeringer og kapitalfond.

Mange fremtidsrettede selskaper fremmer biologisk teknologi. De utvikler innovative løsninger for å overvåke helsen din og gripe inn for å forlenge levetiden din. Fra svekkelse av immunforsvaret til reduksjon i kognitiv funksjon, medfører aldring endringer som ofte kan virke skremmende og, for mange mennesker, direkte skumle.

Men hva om du kunne sette en pause på denne prosessen? Eller enda bedre, hva om du kunne snu det? Det brukes og utvikles teknologier som potensielt kan legge til ekstra kapitler til livshistorien din, samtidig som kvaliteten på årene du har igjen forbedres. Dette inkluderer stadig mer sofistikerte brukbare gadgets og apper, så vel som AI, genredigering og regenerativ teknologi. Og hva er mer verdifullt enn selve livet?

Sjekk ut hvordan nåværende og fremtidig teknologi kan være dine billetter til et sunnere, lengre liv.

Digital helseovervåking

I jakten på et lengre og sunnere liv er informasjon et av de kraftigste verktøyene som er tilgjengelige. Og det er her digital helseovervåking kommer inn. Nyskapende teknologier, ofte små nok til å feste på håndleddet, ligner på dine personlige helsedetektiver, og jobber døgnet rundt for å holde deg orientert om ditt velvære.

  Slik sporer du bilen din på nettet

Slike som Fitbit og Apple Watch er ikke lenger bare trendy tilbehør. De har utviklet seg til omfattende helseovervåkingssystemer, som omhyggelig sporer alt fra hjertefrekvensen til søvnmønstre. Apple Watch inneholder til og med funksjoner som kan redde livet ditt. Og disse wearables kan spore mange beregninger i bakgrunnen, og gir passiv overvåking som du enkelt kan sette opp og glemme til du trenger det.

Disse bærbare enhetene har potensialet til å være virkelige spillskiftere innen forebyggende helse.

Ta dette scenariet for eksempel: smartklokken din merker en liten, men uvanlig anomali i hjertefrekvensen. Det er kanskje ikke noe du legger merke til selv, men enheten din kan varsle deg om ting som uregelmessige pulsrytmer, selv når du ikke tenker på dem. Tidlig oppdagelse kan utgjøre en betydelig forskjell i å håndtere og forebygge kroniske tilstander som kan kompromittere helsen din og livet ditt.

Dessuten hjelper disse enhetene folk til å bedre forstå helsen deres på en daglig basis. Ved å gi detaljert innsikt i din fysiske aktivitet, søvnkvalitet og til og med stressnivåer, kan de gi deg mulighet til å ta proaktive skritt mot et sunnere og lengre liv.

Kraften til AI og Big Data i helse

Kunstig intelligens (AI) og big data forvandler helselandskapet, og gjør mange exabyte med data til handlingsvennlig innsikt. Ved å analysere alt fra din genetiske sammensetning til individuelle livsstilsvalg, er fremskritt innen teknologi i økende grad i stand til å gi et personlig veikart for bedre helse og lang levetid.

  Reparer HID-kompatibel berøringsskjerm mangler

En nøkkelspiller på dette feltet er Googles DeepMindet AI-drevet verktøy som brukes til å forstå alt fra hvordan man bekjemper klimaendringer til hvordan galakser samhandler i verdensrommet.

DeepMinds evne til å analysere proteinstrukturer er spesielt nyttig når det gjelder helseforskning, ettersom det kan akselerere medikamentoppdagelse og potensielt føre til behandlinger for en rekke sykdommer. Dette er ikke bare et skritt fremover i helsevesenet, det er et stort sprang.

AI vil også bli stadig mer i stand til å hjelpe leger med å diagnostisere sykdommer tidlig, forutsi pasientutfall og til og med foreslå personlige behandlingsplaner. Etter hvert vil helsevesenet skifte fra paradigmet for én størrelse som passer alle til et som er unikt for deg. Det handler like mye om å forutsi og forebygge som det handler om å behandle.

Futuristisk helseteknologi

To områder som driver vår søken etter lang levetid som fortsatt virker litt «sci-fi» er genteknologi og regenerativ medisin.

Med teknologier som CRISPRselskaper som f.eks Editas medisin er banebrytende genredigeringsterapier med potensial til å bremse, stoppe eller til og med reversere sykdommer og aldringsprosessen. CRISPR lar i hovedsak teknologiselskaper redigere, fjerne og erstatte DNA på en målrettet måte. Dette har potensial til å transformere hvordan kroppen din produserer visse celler.

I mellomtiden er regenerativ medisin et annet felt som ser futuristiske fremskritt. For eksempel bedrifter som Organovo søker etter evnen til å lage laboratoriedyrkede organer ved hjelp av bioprinting. Begge feltene har et enormt potensial for å forlenge menneskelig levetid på måter du bare kunne ha drømt om for noen få år siden.

  Praktiske tips for å lage overbevisende videoer og måle suksessen deres

Livsstil og ernæringsteknologi

Ettersom teknologien blir en stadig mer tilstedeværende del av hverdagen din, skaper den også en nisje innen livsstil og ernæring.

Ta for eksempel treningsapper. En treningsapp er som å ha en personlig trener i lommen for å veilede deg gjennom treningsøktene, spore fremgangen din og til og med legge inn noen peptalk for en god ordens skyld. Slike av MyFitnessPal og Nike treningsklubb har gjort trening til en mer engasjerende og personlig opplevelse.

Teknologiens rolle slutter imidlertid ikke med fysisk form. Plattformer som Vane tilbyr personlig tilpassede matprodukter basert på din unike fysiologi, helsehistorie og mål.

Tenk deg om noen år å ha en diettplan utviklet spesielt for deg, med tanke på din genetiske sammensetning, metabolisme og livsstil. Du trenger ikke lenger å diskutere om du bør ta i bruk et keto-, plantebasert eller kjøttetende kosthold – for en lettelse!

Omfavner den teknisk assisterte veien til lang levetid

Din reise til lang levetid er ikke lenger et solooppdrag. Fra wearables som overvåker dine vitale tegn til AI som tilbyr personlig helseinnsikt, fra genteknologi til regenerativ medisin, teknologi vil bli din allierte i jakten på et lengre og sunnere liv.

Samtidig kan personlig tilpassede ernæringsplattformer og treningsapper omdefinere din tilnærming til livsstil og ernæring, noe som gjør det enklere enn noen gang å ta sunne valg. Så fest smartklokken din, si «Hei» til AI-helseassistenten din, og gjør deg klar til å bli venn med genene dine. Tross alt, hvem trenger et eple om dagen når du har teknologi for å holde legen unna?