Ønsker du å endre eller administrere diskpartisjonene dine i Linux?
I denne artikkelen har vi samlet en liste over de beste verktøyene for å partisjonere og administrere disker for Linux-brukere.
La oss først se hva som er diskpartisjonering og årsakene til å utføre det.
Innholdsfortegnelse
Hva er diskpartisjonering?
Diskpartisjonering er prosessen med å dele en harddisk eller solid-state-stasjon i flere logiske lagringsenheter eller partisjoner.
En partisjon er en del av harddisken som behandles som en separat enhet av operativsystemet. Hver av disse partisjonene fremstår for operativsystemet som en separat disk med sitt eget filsystem og lagringskapasitet.
Hver partisjon identifiseres av en unik identifikator kalt en «partisjonstabell», som inneholder informasjon om partisjonsstørrelse, type, plassering og filsystem.
Disse partisjonstabellene kan opprettes i forskjellige formater som MBR (Master Boot Record) eller GPT (GUID Partition Table). Det avhenger helt av systemets krav og begrensninger.
Grunn til å utføre diskpartisjonering
Partisjonering av en disk kan ha flere fordeler.
For eksempel lar den deg skille forskjellige typer data som operativsystem og applikasjoner på en partisjon og personlige filer på en annen partisjon.
I tillegg kan mange operativsystemer installeres på en enkelt datamaskin ved hjelp av partisjonering, hver på sin egen partisjon. Dette er kjent som dual-booting, og det lar deg også velge hvilket operativsystem du vil bruke når du starter datamaskinen.
Det kan gjøres ved å bruke innebygde verktøy som følger med basisoperativsystemet eller ved å bruke tredjepartsprogramvare. Det er viktig å merke seg at partisjonering av en disk kan føre til tap av data. Så du må sikkerhetskopiere viktige filer før du gjør endringer.
Hva er partisjonsbehandlere?
Partisjonsbehandlere er programvareverktøy som lar deg administrere og manipulere partisjonene på harddisken.
Med en partisjonsbehandler kan du:
- Del harddisken inn i flere partisjoner for bedre organisering og administrasjon.
- Endre størrelse på eller flytt partisjoner for å gjøre mer plass til en bestemt partisjon eller for å optimalisere bruken av tilgjengelig diskplass.
- Opprett eller slett partisjoner. For eksempel for å gjøre plass til en ny operativsysteminstallasjon eller for å fjerne en uønsket partisjon.
- Formater partisjoner for å klargjøre dem for bruk eller slett alle data på dem.
- Endre partisjonstypen, for eksempel fra en primær partisjon til en logisk partisjon eller omvendt.
Partisjonsbehandlere kan være frittstående applikasjoner som kjører på datamaskinen din, eller de kan integreres i andre programvareverktøy som diskverktøy, programvare for sikkerhetskopiering og gjenoppretting eller operativsystemer.
De brukes vanligvis av IT-fagfolk og systemadministratorer som trenger å administrere og vedlikeholde datamaskinens harddiskpartisjoner for ulike formål.
Det er forskjellige faktorer å vurdere når du velger riktig partisjonsbehandler. Noen av dem er:
Brukergrensesnitt
Noen partisjonsadministratorer har en GUI mens andre bruker et kommandolinjegrensesnitt (CLI).
GUI-baserte partisjonsbehandlere er generelt mer brukervennlige, noe som gjør dem til et godt alternativ for nybegynnere.
Mens CLI-baserte partisjonsbehandlere generelt inkluderer mer omfattende funksjoner og er kraftigere, men de kan være mer utfordrende å bruke for personer som ikke er kjent med å jobbe med kommandolinjen.
Egenskaper
Ulike partisjonsbehandlere tilbyr forskjellige funksjoner. Noen kan være enkle og tilbyr bare grunnleggende partisjonsadministrasjonsfunksjonalitet, mens andre verktøy kan tilby mer avanserte funksjoner som muligheten til å administrere flere disker eller å endre størrelse på partisjoner uten tap av data.
Kompatibilitet
Sørg alltid for at partisjonsbehandleren du velger er kompatibel med Linux-distribusjonen din og filsystemet du bruker.
Stabilitet og pålitelighet
Det er viktig å velge en partisjonsbehandler som er pålitelig for å unngå risikoen for tap av data eller systemkrasj. Se etter en partisjonsbehandler med en god merittliste og positive anmeldelser fra andre brukere.
Brukerstøtte
Vurder nivået av støtte som tilbys av partisjonsbehandlingen. Gir utvikleren regelmessige oppdateringer og feilrettinger? Er det et fellesskapsforum eller en støttekanal du kan henvende deg til hvis du støter på problemer?
Ved å ta disse faktorene i betraktning, har vi listet opp de beste Linux-partisjonsbehandlerne. La oss sette i gang!
GPartet
GNOME Partition Editor, også kjent som GParted, er en gratis og åpen kildekode-partisjonseditor for Linux-baserte operativsystemer. Det er et populært verktøy som brukes til å lage, slette og kopiere partisjoner, samt endre filsystemtype og -etikett for en partisjon.
GParted kan brukes til å lage og manipulere mange forskjellige typer filsystemer, inkludert ext2, ext3, ext4, btrfs, NTFS, FAT32 og mange flere. Den støtter også endring av størrelse og flytting av partisjoner, som lar deg justere størrelsen og plasseringen av partisjonene uten å miste data.
Gnome-disk-verktøy
Gnome-disk-utility (Disker) er et grafisk program for å kontrollere diskstasjoner og media i GNOME-skrivebordsmiljøet på Linux-maskiner. Det gir et enkelt grensesnitt for å administrere lagringsenheter, inkludert harddisker, solid-state-stasjoner, USB-stasjoner, SD-kort og andre flyttbare medier.
Dette verktøyet lar brukeren utføre ulike diskadministrasjonsoppgaver som formatering av disker, innstilling av monteringsalternativer og benchmarking ytelse. Videre kan du lage diskbilder av hele disker eller individuelle partisjoner og lagre dem i ulike formater som rå, komprimert og ISO.
KDE partisjonsbehandling
KDE Partition Manager er et GUI-verktøy for å administrere diskpartisjoner på Linux- og Unix-systemer. Den ble utviklet som en del av KDE-skrivebordsmiljøet og ga et brukervennlig grensesnitt for å lage, slette, endre størrelse, flytte og kopiere partisjoner.
En av styrkene til dette verktøyet er dets integrasjon med KDE-skrivebordsmiljøet, som gir et konsistent utseende og følelse på tvers av alle KDE-applikasjoner. Det gir også en rekke tilleggsfunksjoner, for eksempel muligheten til å forhåndsvise endringer før du bruker dem og muligheten til å lage diskbilder og gjenopprette dem.
Den er aktivt utviklet og oppdatert. Og har også et sterkt fellesskap av brukere og utviklere som bidrar til utvikling og støtte.
GNU skilte seg
GNU Parted er et kraftig kommandolinjeverktøy for å administrere diskpartisjoner på Linux- og Unix-systemer. Den er i stand til å opprette, endre størrelse, slette og flytte partisjoner. Selv det kan endre partisjonsflagg og viser tydelig informasjon om disken og dens partisjoner.
En av hovedfordelene med Parted er at den støtter en rekke partisjonstabellformater, noe som gjør det til et fleksibelt verktøy som kan brukes med en rekke plattformer og filsystemer. Populære partisjonstabellformater, inkludert MS-DOS, GPT, BSD, Sun og SGI er kompatible med den.
Parted er i stand til å jobbe med en rekke filsystemer, inkludert NTFS, FAT16, FAT32, HFS+, ext2, ext3 og ext4. Den støtter både primære og logiske partisjoner og kan også lage partisjonstabeller med flere partisjoner.
NTFS-3G
NTFS-3G er en gratis programvaredriver med åpen kildekode som lar Linux og andre Unix-lignende operativsystemer lese og skrive data på NTFS-partisjoner (New Technology File System).
NTFS er filsystemet som brukes som standard på mange Windows-operativsystemer. Så å ha en driver som NTFS-3G er viktig for brukere som trenger å overføre filer mellom Linux- og Windows-systemer eller få tilgang til filer som er lagret på NTFS-partisjoner fra Linux.
Den støtter også et bredt spekter av funksjoner, inkludert støtte for store filer og partisjoner, automatisk håndtering av tillatelser og eierskap, og integrasjon med Linux-filsystemet.
QtParted
Qtparted er et grafisk grensesnitt for kommandolinjeverktøyet Parted. Den ble designet for å være en klone av Partition Magic (et proprietært partisjoneringsverktøy) for Windows. Den inkluderer også noen avanserte funksjoner som muligheten til å justere partisjoner for å optimalisere diskytelsen og muligheten til å utføre partisjonssjekker og reparasjoner.
Dette verktøyet er basert på Qt-rammeverket og er designet for å være på tvers av plattformer, noe som betyr at det kan kjøres på en rekke operativsystemer, inkludert Linux, Unix og Windows. Imidlertid brukes den først og fremst på Linux- og Unix-systemer der den ofte er inkludert som en del av standardinstallasjonen eller tilgjengelig fra programvarelager.
Qtparted er ikke lenger aktivt utviklet og fungerer kanskje ikke bra med moderne systemer eller nyere versjoner. Generelt anbefales det å bruke et mer oppdatert verktøy som GParted eller KDE partisjonsbehandler som er aktivt utviklet og gir mer moderne og pålitelige partisjoneringsfunksjoner.
Fdisk
fdisk er et populært kommandolinjeverktøy som brukes til å administrere partisjonstabeller på blokkenheter som harddisker og solid-state-stasjoner. Den lar brukere opprette, slette, endre størrelse og endre partisjoner på en disk.
Det er et ofte brukt diskpartisjoneringsverktøy i Unix-lignende operativsystemer inkludert Linux. I likhet med andre partisjonsverktøy, støtter fdisk også mange filsystemformater.
Den grunnleggende syntaksen for bruk av fdisk-kommandoen er:
fdisk [parameters] device
Her spesifiserer «device» harddiskenheten som skal partisjoneres (f.eks. /dev/sda), og «parametere» kan brukes til å spesifisere forskjellige kommandolinjealternativer som kontrollerer oppførselen til fdisk.
Noen av de ofte brukte parameterne med fdisk inkluderer:
- -n: Opprett en ny partisjon
- -d: Slett en eksisterende partisjon
- -l: List opp partisjonstabellene for den angitte enheten
- -p: Skriv ut partisjonstabellen.
- -t: Endre partisjonstypen.
For å lage en ny partisjon på /dev/sda, kan du for eksempel bruke følgende kommando.
sudo fdisk /dev/sda
Dette vil starte fdisk-verktøyet for den angitte stasjonen. Derfra kan du bruke de forskjellige kommandolinjealternativene til å opprette, endre og slette partisjoner etter behov.
Cfdisk
Cfdisk er et annet partisjoneringsverktøy for å administrere partisjonstabeller på en disk. Det er også et kommandolinjebasert verktøy som gir et enklere og mer brukervennlig grensesnitt sammenlignet med fdisk.
Den gir også en visuell representasjon av disken og partisjonene som lar brukere enkelt se gjeldende layout på disken og gjøre endringer deretter.
Merk: Vær svært forsiktig når du bruker partisjonsbehandlingsverktøy, da endring av partisjonstabeller potensielt kan føre til tap av data. Sørg alltid for å sikkerhetskopiere viktige data før du gjør endringer i partisjonstabellen for harddisken.
Forfatterens notat ✍️
Partisjonering av et Linux-system kan være en viktig oppgave for å optimalisere diskplassbruken, organisere data og administrere systemressurser effektivt. Linux tilbyr en rekke kraftige partisjoneringsverktøy, både grafiske og kommandolinjebaserte for å utføre denne oppgaven.
Jeg håper du fant denne artikkelen nyttig for å lære om de beste Linux-partisjonsbehandlerne. Du kan også være interessert i å lære om hvordan du lager en diskpartisjon i Windows.