Det bedre valget i 2023

Det er ikke lett å velge riktig distro. Og når du må velge mellom to sterke utfordrere: Linux Mint og Ubuntu, blir det utfordrende. Tross alt er begge gode valg for alle som bare begynner med Linux.

Men hvis du er her, er du usikker på hvilken du skal velge.

I denne veiledningen skal vi utforske Linux Mint vs. Ubuntu. Vi vil se på ulike aspekter for å sikre en upartisk sammenligning, inkludert brukervennlighet, fleksibilitet, sikkerhet, pålitelighet og støtte.

La oss komme i gang.

Hva er Linux Mint?

Linux Mint er en Debian- og Ubuntu-basert distro. Den tilbyr et raskt brukergrensesnitt som ligner på Windows på mange måter.

Det er populært blant nye brukere da det markedsfører seg selv som et flott alternativ til Apple MacOS og Microsoft Windows.

Og hvorfor ikke? Den tilbyr et lignende grensesnitt med utmerket brukervennlighet. Filosofien bak Linux Mint er å tilby et elegant, moderne og komfortabelt operativsystem.

Når du har installert den, vil du finne den klar til bruk. Den gir tilgang til full multimediestøtte. Dessuten krever det ikke at kjøperen bruker penger. Videre betyr fokuset på en fellesskapsdrevet tilnærming konstante forbedringer som involverer ekte brukere som deg.

Når det gjelder programvareinnsamling, får du tilgang til 30k pakker. Til slutt er det trygt med utmerkede sikkerhetsparametere, spesielt for nye brukere.

Historie

Historien til Linux Mint går tilbake til august 2006, da den tidlige utgivelsen av Linux Mint fant sted. Etter det kalles det Linux Mint 1.0. Det tok imidlertid ikke lang tid før Clement Lefebvre, en fransk utvikler og skaperen av Linux Mint, ga ut Linux Mint 2.0 i november 2006. Denne siste versjonen gikk over til GNOME-skrivebordet, basert på Ubuntu.

I løpet av de neste årene ble det populært på grunn av tilnærmingen. Den neste milepælen var i 2010 da den gikk over til et raskere og mer stabilt GNOME 2-skrivebordsgrensesnitt.

Mint er et av de mest populære operativsystemene med tre smaker: Cinnamon, Xfce og MATE. Den tilbyr også langsiktige støtteutgivelser.

Fordeler og ulemper

I denne delen vil vi liste Linux Mints fordeler og ulemper.

Fordeler 👍

  • Lett å bruke.
  • Kanelsmak tilbyr et Windows-lignende grensesnitt, utmerket for de som flytter fra Windows til Mint.
  • Mint er samfunnsdrevet. Den gjør det mulig for alle å sende tilbakemeldinger for å forbedre den.
  • Det tilbyr et pålitelig OS som fungerer utmerket rett ut av esken.
  • Enkel installasjonsprosess.
  • Svært tilpassbar.
  • Krever svært mindre vedlikehold.

Ulemper 👎

  • Det følger ikke nye teknologiendringer, noe som gjør det ikke så bra for brukere som ønsker å prøve nye ting.
  • Mint mangler Personal Package Archive (PPA). Dette betyr at du må legge til PPA manuelt. Denne tilnærmingen er imidlertid utsatt for feil og bryter installasjoner.
  • Selv om Mint er basert på Ubuntu, bruker den ikke den nyeste Ubuntu-utgivelsesversjonen, men henger med en eller to utgivelser.
  • Det følger ikke med Enhetsbehandling.

Nå skal vi diskutere alt om Ubuntu.

Hva er Ubuntu?

Ubuntu er en av de mest populære Linux-distribusjonene. Dette er fordi Canonical, en reklamefilm, utvikler den. Det betyr imidlertid ikke at du trenger å betale for å bruke Ubuntu.

Ubuntu er en gratis å bruke åpen kildekode Linux-distro. Og hvis du tenker på å bruke Linux for første gang, så er Ubuntu der du bør starte reisen.

Den tilbyr et brukervennlig GNOME-miljø. Som Linux Mint tilbyr den også mange smaker, ideell for skapere, servere, bedrifter og mye mer.

  Oppdater WinRAR nå for å beskytte PC-en din mot angrep

Ubuntus popularitet tilskrives mange årsaker. Ved siden av brukervennlighet tilbyr den robust sikkerhet, anstendig tilpasningsmuligheter, tonnevis av programvarealternativer og godt personvern. Det er heller ikke tungt på systemets ressurser.

Historie

Ubuntus reise startet i 2004 da Mark Shuttleworth, en utvikler og gründer, hadde som mål å lage en mer brukervennlig Debian-basert distro. Den første offisielle lanseringen var versjon 4.10, utgitt i oktober 2004.

Hvis du vil lese mer om historien, sjekk ut: Ubuntus historie.

Fordeler og ulemper

I denne delen skal vi se på Ubuntus fordeler og ulemper.

Fordeler 👍

  • Gratis å bruke.
  • Enkel å bruke, nybegynnervennlig.
  • Fungerer i forskjellige dataenheter, inkludert servere, IoT-enheter, Mac-datamaskiner, virtualiserte miljøer, etc.
  • Utmerket valg for stasjonær databehandling siden den leveres forhåndsinstallert med produktivitetsapper.
  • Minimalt maskinvarekrav.
  • Stor samfunnsstøtte.
  • Utmerket utviklerstøtte.
  • Tonnevis av tilgjengelige apper.
  • Personvernfokusert OS.
  • Svært sikker.

Ulemper 👎

  • Standard GNOME-skrivebordsmiljø tilbyr begrenset tilpasningsmuligheter.
  • Windows- eller Mac-brukere kan finne Ubuntu forvirrende.
  • Mangel på maskinvaredrivere kan føre til problemer.
  • Mangel på spillstøtte.
  • Installasjonen er ikke like enkel sammenlignet med andre distros.

Likheter mellom Linux Mint og Ubuntu

Både Linux Mint og Ubuntu er basert på Debian. Og hvis du ser dypere, bruker de begge Linux-kjernen. Så du får tilgang til kommandolinjen, som er i stand til å kjøre hver eneste Linux-kommando.

Bortsett fra det tilbyr begge Software Manager, som du kan bruke til å laste ned mange apper.

Dessuten er de begge gratis å bruke og åpen kildekode. Så du kan laste ned og begynne å bruke dem uten å måtte betale noe. Dessuten får du også tilgang til 5 år med sikkerhetsoppdateringer med både Mint og Ubuntu.

Til slutt kommer begge med forhåndsinstallerte apper og er gode for produktivitet. Her får du forhåndsinstallert Libre Productive Suite, Firefox og Thunderbird.

Ubuntu vs Linux Mint

Nå som vi har lært om Linux Mint og Ubuntu, er det på tide å se hvordan de sammenlignes med hverandre i forskjellige kategorier.

Hvis du har det travelt, sjekk ut tabellen der vi viser forskjellene.

Linux MintUbuntu Enkel å bruke Enkel å bruke, nybegynnervennlig med et Windows-lignende grensesnitt Enkelt å bruke og flott for førstegangs Linux-brukere Skrivebordsmiljø og FlavorsTilbyr ulike smaker, inkludert Cinnamon, Xfce og MATE. Kommer i mange smaker, inkludert Unity, Kubuntu, Budgie, Lubuntu, Kylin, MATE og Xfce. Den tilbyr også Ubuntu Studio. Langsiktig støtte(LTS)Alle tre Mint distro-smaker kommer med 5-års langsiktig støtte.Ubuntu tilbyr også 5-års LTS. Noen av smakene, inkludert Kubuntu og Lubuntu, tilbyr imidlertid tre års langsiktig støtte. YtelseRask, lettere på ressurser.Rask, litt ressurssulten.KostnadFree-to-use, open-source.Free-to-use, open -source.Software Manager Tilbyr et raskt og intuitivt programvaresenter med tilgang til mange apper. Software Manager er treg og har feil. Oppgraderingsmuligheter Tilbyr en Update Manager for enkle systemoppdateringer. Den kommer med en Updater-app som forenkler system- og appoppdateringer. Produktivitet Kommer med en forhåndsinstallert Libre-produktivitetspakke.Leveres med en forhåndsinstallert Libre-produktivitetspakke.FleksibilitetSvært fleksibel og tilpassbar.Ikke like fleksibel som Mint.SecurityDen tilbyr god sikkerhet, men kan forbedres.Tilbyr utmerket sikkerhet og personvern.Støtt Fellesskapsbasert støtte.Det tilbyr betalt støtte, som er ideell for bedrifter. Fellesskap Utmerket fellesskap og god dokumentasjon. Et gammelt fellesskap ledsaget av utmerket dokumentasjon.

#1. Brukervennlighet

Når det kommer til brukervennlighet, finner du både Linux Mint og Ubuntu enkle å plukke opp, sette opp og bruke.

Linux Mints Windows-lignende grensesnitt gjør det flott for de som skifter fra Windows-maskiner. På den annen side tilbyr ikke Ubuntu noe Windows-lignende grensesnitt, men har ikke mye læringskurve.

Men hvis du begynner og vil prøve ut Linux uten noe Windows-lignende inntrykk, må Ubuntu være ditt valg.

#2. Skrivebordsmiljø og smaker

Ubuntu og Linux Mint tilbyr tilgang til ulike smaker.

Disse smakene tilbyr forskjellige skrivebordsmiljøer – komponenter som omhandler brukergrensesnittelementer, inkludert verktøylinjer, ikoner, bakgrunnsbilder, skrivebordswidgeter osv. Det er derfor skrivebordsmiljøer spiller en avgjørende rolle i brukeropplevelsen.

Ubuntu tilbyr mange smaker. Deres standard GNOME-baserte smak er kjent som Ubuntu Unity. Den kommer i både 2D og 3D. Bortsett fra det får du også tilgang til Kubuntu (KDE og Plasma), Lubuntu (LXQt), Ubuntu Budgie (Budgie skrivebordsmiljø), Ubuntu Kylin (Kylin brukergrensesnitt), Ubuntu MATE (MATE skrivebordsmiljø) og Xubuntu (Xfce) .

  9 Node.js Logger-biblioteker du kan prøve for bedre logging

Til slutt tilbyr de også Ubuntu Studio rettet mot innholdsskapere som grafiske designere, ingeniører, videoprodusenter, etc.

Ubuntu Gnome-drevet Unity Desktop Environment

Når det gjelder Mint, tilbyr den Cinnamon (standard), MATE og Xfce. Kanelsmaken er vindueslignende. Den er også moderne og nyskapende i sin tilnærming.

MATE-skrivebordsmiljøet er tradisjonelt, men tilbyr et raskere arbeidsmiljø. Til slutt har vi Xfce – et raskt, lett skrivebord som er ideelt for maskiner med lav spesifikasjon.

Cinnamon skrivebordsmiljø

Som du kan se, har du mange alternativer over hele linja. Men hvis du er nybegynner, er Linux Mint Cinnamon det beste valget, etterfulgt av Ubuntus standard desktop-smak, Ubuntu Unity.

#3. Langsiktig støtte

Når du begynner å bruke et operativsystem, ønsker du å bruke det over en lengre periode. Derfor er langsiktig støtte (LTS) viktig.

Det gode er at Ubuntu og Linux Mint kommer med 5-års langsiktig støtte. Det betyr at du får systemoppdateringer, og etter det vil du kanskje oppgradere til en annen LTS-versjon.

Kilde: Alle versjoner – Linux Mint

Ubuntus andre smaker, som Lubuntu og Kubuntu, tilbyr imidlertid bare 3 års LTS.

Kilde: Ubuntu utgivelsessyklus | Ubuntu

For Linux Mint får du kun 5 års støtte. Og det gjelder alle smakene: Cinnamon, Mate og Xfce. Så du får oppdateringer i fem år uten å bekymre deg for sikkerhet eller nye funksjoner.

Les mer om Ubuntu Release Cycle her.

#4. Opptreden

For enkelhets skyld vil vi sammenligne Linux Mint og Ubunutus standard skrivebordsmiljø, dvs. Cinnamon og Gnome.

Både Cinnamon og Gnome er raske. Det er ikke mye forskjell i ytelse. Imidlertid har Mints Cinnamon-forsøk lavere minneforbruk, noe som gjør alt raskere.

Linux Mint minneforbruk

Så første gang du installerer noen av disse to distroene, vil du finne Linux Mint raskere ut av esken. Men forskjellen forsvinner hvis du bruker en tilstrekkelig raskere maskin med en firekjerners prosessor, tonnevis med RAM og en rask SSD.

Merk: Ytelsen avhenger av appene eller prosessene du kjører på distroen din. Datamaskinens spesifikasjoner påvirker også den generelle ytelsen.

#5. Koste

Ubuntu og Mint er åpen kildekode-prosjekter. Derfor er de gratis å laste ned og bruke. Det er imidlertid én stor forskjell.

Linux Mint er fellesskapsdrevet, mens Canonical, et kommersielt selskap, utvikler Ubuntu. Så du kan bruke begge gratis, men du må betale for eventuell støtte for Ubuntu.

Men hvis du er en ikke-forretningsbruker, spiller det ingen rolle.

På den annen side, hvis du er en bedriftsbruker, er det fordelaktig å få Ubuntu, siden du kan få tilgang til profesjonell støtte.

#6. Programvareledere

Moderne Linux-distroer som Linux Mint og Ubuntu kommer med programvareadministratorer. Det gjør programvare lett tilgjengelig, spesielt for nye brukere.

I Ubuntu får du programvaresenteret. Det er intuitivt, men kan være tregt og ressurskrevende. På den annen side tilbyr Linux Mint tilgang til en lettere Software Manager. Den er responsiv og lar deg installere programvaren på få minutter.

Linux Mint Software Manager

Kort sagt, Linux Mints programvaresenter er mye bedre enn Ubuntus.

#7. Oppgraderbarhet

Å oppgradere Ubuntu eller Mint er superenkelt. Ubuntu tilbyr en smart Software Updater-app. Når appen er åpnet, søker den etter oppdateringer, laster dem ned og installerer dem for deg.

Mint Update Manager

På samme måte tilbyr Mint også en Update Manager-app som oppdaterer systemet og installerte apper.

#8. Produktivitet

Produktivitetsmessig skinner Linux Mint, spesielt hvis du ser på en out-of-the-box opplevelse. Den tilbyr Libre Office-produktivitetspakken, sammen med Firefox-nettleseren.

Ubuntu tilbyr imidlertid en lignende opplevelse som den tilbyr tilgang til Libre Office-pakken.

De andre appene som begge OS tilbyr inkluderer Thunderbird e-postklient og Transmission, en BitTorrent-klient.

  4 Selvhostende webapplikasjonsplattformer

Mint tilbyr en bedre produktiv suite, siden den tilbyr VLC, GIMP og Pidgin.

#9. Fleksibilitet

Når det kommer til forskjellige Linux-distroer, er forskjellen liten. Det er fordi du i kjernen får tilgang til Linux-kjernen. Imidlertid skiller dens fleksibilitet og tilpasningsevne Linux fra Windows og Mac.

I dette kriteriet gjør Ubuntu det ikke bra. Det er fordi de pusher en enhetlig opplevelse for stasjonære datamaskiner, mobiler og PC-er med Unity. Dette ligner det Microsoft prøvde å gjøre med Windows (Windows 8, for å være spesifikk).

Linux handler om «frihet». Og det er det Linux Mint forstår ganske godt. Dessuten er den fellesskapsdrevet, noe som gjør den åpen for endringer.

Du kan imidlertid installere andre Ubuntu-smaker, for eksempel Xfce eller KDE, hvis du ønsker mer fleksibilitet.

#10. Sikkerhet

Linux er et sikkert operativsystem. Den trenger imidlertid stadige sikkerhetsoppdateringer. Det kan inkludere første dag-fikser eller vanlige oppdateringer. Det er derfor Ubuntu og Mint tilbyr en LTS-versjon med 5 års støtte.

Ubuntu tar sikkerhet på alvor. For eksempel har de et dedikert sikkerhetsteam som alle kan kontakte hvis de finner noen sårbarheter. Derimot har ikke Linux Mint noen sikkerhetsråd.

Dessuten, hvis du bruker en ikke-LTS-versjon, får du bare ni måneders sikkerhetsstøtte.

Hvis du trenger et sikkert OS-miljø, er Ubuntu veien å gå, spesielt hvis du jobber i en bedrift eller bedrift. Dette betyr imidlertid ikke at Linux Mint ikke er sikker. Tvert imot kan mange brukere synes Ubuntus konstante sikkerhetsoppdateringer er irriterende. I så fall er Linux Mint et bedre valg.

#11. Brukerstøtte

Ubuntu er det beste valget for alle som leter etter profesjonell støtte. De tilbyr betalt støtte og hjelper til med å løse problemer. Det er fordi Canonical administrerer Ubuntu-utvikling. Men, selvfølgelig, som en vanlig bruker, kan du alltid bruke deres fellesskapsstøtte.

Linux Mint tilbyr ingen slik betalt støtte. I stedet er det fellesskapsdrevet; hvis du trenger hjelp, må du gå samfunnsveien.

#12. Samfunnet

Det faktum at Linux er åpen kildekode gjør de fleste distros fellesskap til en integrert del.

Det er derfor Ubuntu og Linux Mint har levende og store fellesskap uten noen klar vinner.

Men hvis du ser på DistroWatch popularitetsstatistikk, vil du finne Mint som slår Ubuntu når det gjelder treff, noe som antyder et større fellesskap.

Som Linux-bruker bør du først stole på dokumentasjon. Både Linux Mint og Ubuntu tilbyr utmerket dokumentasjon. De er brukervennlige og støtter en rekke lokale språk.

Men selv etter gjennomgang av dokumentasjon kan mange føle seg fast. Det er da du kan dra nytte av de åpne foraene der fellesskapsmedlemmer kan svare direkte på spørsmålene dine.

Brukssaker

Så hvilken bør du velge? For å hjelpe, la oss diskutere brukstilfellene deres.

Linux Mint

Du bør bruke Mint hvis:

  • Du ser etter en Windows-lignende opplevelse (kanelsmak)
  • For å komme i gang så raskt som mulig med viktige apper forhåndsinstallert
  • For enkelt å laste ned og administrere programvare (via Software Manager)
  • Du ser etter mer tilpasningsmuligheter (kanel er mer tilpassbar enn GNOME)
  • Du har en lavspesifisert PC eller bærbar PC
  • Du leter etter god samfunnsstøtte
  • Du vil at alle smaker skal ha full 5-års langsiktig støtte
  • Du vil ha multimediestøtte rett ut av esken
  • Du vil ha et OS som tilbyr utmerket arbeidsflyt
  • Du vil ha et OS med mindre minnebruk

Ubuntu

Du bør bruke Ubuntu hvis:

  • Du vil prøve Linux for første gang
  • Du ser etter et veldig brukervennlig OS
  • Du ser etter et gammelt, stabilt og konsistent operativsystem
  • Du ønsker å betale støtte for virksomheten din og virksomhetskritisk arbeid
  • Du ser etter et utviklingsmiljø
  • Du ser etter et bedre sikkerhet og personvernfokusert operativsystem
  • Du er interessert i tingenes internett (IoT) og vil ha et operativsystem som tilbyr god IoT-støtte

Siste ord

Det er ingen klar vinner. Begge har sine fordeler og ulemper. Å velge en Linux-distro for deg selv er personlig, så du bør gå videre med den som passer dine behov.

I alle fall må du prøve distroen du vil bruke. Disse distroene kommer med sin egen Live USB-versjon. Så du kan prøve dem uten å måtte installere dem først. Og hvis du aldri har brukt Linux før, kan du bruke Linux-tjenester i nettleseren til å prøve ut forskjellige distroer.