Bitcoin og kryptovalutaer: Inflasjonær vs. Deflasjonær

Inflasjon og deflasjon, begge begreper i finansiell terminologi, er blant de mest urovekkende ordene i enhver økonomi.

Prisene på råvarer øker kraftig mens lønningene forblir stillestående, noe som betyr at inflasjonen er på topp globalt. Når kryptoprisene faller kraftig, lurer investorer som trodde at Bitcoin og kryptovalutaer var en viktig sikring mot inflasjon om de tok det riktige valget.

Inflasjon vs. deflasjon

Inflasjon skjer når en valutas forsyning blir så høy at den mister sin verdi eller kjøpekraft. Deflasjon, på den annen side, refererer til situasjonen der en valutas verdi eller kjøp øker i referanse til mangel. Fiat eller tradisjonelle valutaer er hovedsakelig inflasjonsdrivende siden sentralbanker kan og stadig øke tilbudet. Kryptovalutaer, derimot, er først og fremst kryptovalutaer som er deflatoriske på en eller annen måte.

Ettersom inflasjonen fortsetter å bite globalt, er debatten mellom inflasjons- og deflasjonsmessige kryptovalutaer i fart. Ikke bekymre deg hvis du synes disse begrepene er overveldende. Artikkelen vår vil dissekere temaet inflasjons- vs. deflasjonære kryptoaktiva, forklare forskjellen mellom dem, om de kan bekjempe inflasjon og hvorfor du må velge den rette.

Hva er inflasjonære kryptovalutaer?

Hovedtrekket til inflasjonsbaserte kryptovalutaer er deres økende antall tokens. Mens tokens verdi generelt vil vokse etter hvert som tilbudet øker, vil du kreve flere tokens å kjøpe over tid. Det finnes forskjellige standardmetoder for å øke tilgangen på tokens, inkludert gruvedrift og krypto-innsats, for å nevne noen.

Dogecoin (DOGE) er et utmerket eksempel på en inflasjons- og deflasjonsdebatt om kryptovaluta. Skaperne fjernet en hard cap-forsyning på 100 milliarder DOGE i 2014 for å sikre en ubegrenset tilgang på kryptovalutaen. Som et resultat kan tilbudet overstige etterspørselen, noe som raskt kan redusere tokens verdi.

Skaperne av Bitcoin (BTC), en annen inflasjonsfaktor, utformet den for å ha en begrenset inflasjonseffekt. BTC har en hard cap på 21 millioner tokens, noe som betyr at når nivået er nådd, kan du ikke lenger utvinne mer Bitcoin. Når toppnivået er nådd, vil BTC automatisk konvertere til en deflasjonær kryptovaluta.

Så langt har over 19 millioner Bitcoin allerede blitt utvunnet, men det er anslått at det kan ta flere tiår før det endelige tokenet er utvunnet. Det er på grunn av en prosess kjent som halvering, som skjer minst en gang hvert fjerde år, og kontinuerlig reduserer antall tokens som kan utvinnes og settes i omløp. I motsetning til DOGE, har BTC brukt en unik mekanisme som hjelper til med å bremse inflasjonen; metoden er kjent som halvering.

Hva er deflasjonære kryptovalutaer?

Deflasjonære kryptovalutaer er designet slik at forsyningen reduseres med tiden. Deretter anslås verdien av hvert slikt token å øke så lenge etterspørselen forblir konstant, med forskjellige kryptovalutaprosjekter som bruker varierende deflasjonsmålinger. En presis kunnskap om deflasjonære kryptovalutaer vil hjelpe deg å forstå forskjellen mellom inflasjons- og deflasjonsmessige kryptovalutaer.

  5 Smarthome-enheter du ikke bør kjøpe

Kryptovalutabørser Binance og Polygon tilbyr de beste eksemplene på hvordan kryptovalutaprosjekter håndterer deflasjonære kryptovalutaer. Binance-utveksling ødelegger et gitt antall av sine opprinnelige Binance-mynter (BNB) en gang hvert kvartal for å holde forsyningen i sjakk. Polygonutveksling «brenner» også mange av MATIC-innfødte tokens av de samme grunnene. Det er anslått at når samlingen av en mynt ikke lenger kan møte etterspørselen, vil prisene gå opp.

Inflasjonær vs. deflasjonær

De økonomiske effektene knyttet til inflasjon og deflasjon av tradisjonelle valutaer er kanskje ikke like klare og enkle for folk flest. Å forstå faktorene som påvirker konseptene er imidlertid lettere å forklare når man forklarer inflasjons- og deflasjonsmessige kryptovalutaer.

Mens inflasjonskryptovalutaer har et system som fremmer kontinuerlig vekst i antall mynter i forsyning, har deflasjonære kryptovalutaer et system der tilgangen på tokens i omløp reduseres gradvis over tid.

Hvis du skal skille mellom inflasjons- og deflasjonskryptovalutaer, er noen av faktorene du vil vurdere følgende.

Fast vs. flytende

I lang tid pleide verdien av fiat eller tradisjonelle valutaer å være fast fordi verdien nesten alltid var knyttet til noe håndgripelig, spesielt gullreserver holdt av sentralbanker. Verdien av slike mynter ble ofte definert som mengden gull de kunne kjøpe. Det var en tid i fortiden da innbyggerne kunne besøke banker og kreve en del av gullet som tilsvarte deres innskudd.

Gå inn i 1970-tallet, og sentralbankene glemte gullreservene, så de fleste land forlot praksisen helt. Valutaer ble deretter flytende, noe som betyr at verdien deres ble avhengig av sammenligning med andre valutaer. For tiden er verdien av tradisjonelle valutaer hovedsakelig basert på en generell avtale om at de har en verdi, som er opprinnelsen til begrepet fiat-valutaer, lånt fra det latinske uttrykket «la det skje.»

Hovedfordelen med å kaste gullstandarden for å fikse verdien av penger er at det gjorde fiat-valutaer hovedsakelig inflasjonsdrivende. I dag kan sentralbanker skrive ut ny valuta etter behov og trenger ikke å gi offentlige kunngjøringer om det. Verdien av enhver valuta påvirkes av beløpet i omløp, noe som betyr at jo større beløp som er i omløp, desto lavere er valutaens kjøpekraft.

På den annen side kontrolleres ikke kryptovalutaer av noen regjering eller sentralbanker. De har algoritmer og unike mekanismer som sikrer et maksimalt tilbud som aldri kan overskrides. Når forsyningen når den forhåndsinnstilte grensen, vil forsyningen stoppe, og verdien vil gå hvor som helst, men opp så lenge tokens oppfattede etterspørsel forblir konstant. Den faktoren gjør kryptovalutaer som Bitcoin og andre genuint deflatoriske.

Den deflasjonsmessige naturen til de fleste kryptovalutaer gjør at folk kan HODL dem nådeløst, noe som gjør kjøp av krypto ganske dyrt. Vær imidlertid oppmerksom på at det finnes andre kryptovalutaer, for eksempel de som kjører på proof-of-stake (PoS) konsensusmekanismer som ikke har et maksimalt tilbud.

Ethereum (ETH) er en slik kryptovaluta som utvikler seg mot PoS-strukturen, selv om det ikke nødvendigvis gjør den til en inflasjonær kryptovaluta. Men i motsetning til sentralbanker som kan skrive ut valutaer etter eget ønske, er metoden for å lage nye kryptovalutaer gjennomsiktig og forutsigbar, takket være blokkjedeteknologiens offentlige natur.

  Slik utfører du PSP Vita Hard Reset

Etterspørsel og tilbud

Tilbud og etterspørsel er avgjørende når du velger mellom inflasjonsfremmende og deflasjonære kryptovalutaer. Sannheten er at økningen eller reduksjonen av samlingen skaper en forskjell mellom de to typene krypto-tokens.

Det er greit å huske at selv inflasjonsfremmende kryptovalutaer kan ha flere betydelige fordeler i håndteringen av inflasjon. Et godt eksempel er der inflasjonsfremmende kryptovalutaer forårsaker et scenario der etterspørselen til slutt overdøver tilbudet. Deflasjonære kryptovalutaer kan derimot hjelpe investorer med å utnytte fordelene forbundet med prisøkninger.

Omdannelse

I motsetning til iboende inflasjonsdrivende fiat-valutaer, har vi allerede innsett at selv om de fleste kryptovalutaer kan virke inflasjonsdrivende etter hvert som de utvikler seg, er de designet for å gå fra inflasjon til deflasjon.

Evnen til å konvertere seg selv fra inflasjons til deflasjonære kryptovalutaer gir dem ikke bare et forsprang over fiat-valutaer, men sikrer også at kryptoer som utviklere alltid kan gjøre endringer for å transformere inflasjonære kryptovalutaer til deflasjonære.

Når de håndterer økonomisk inflasjon, kan brukere distribuere deflasjonsmekanismer i inflasjonsfremmende kryptovalutaer for å hjelpe til med å begrense inflasjonen. Et godt eksempel er ETH, som hovedsakelig er en inflasjonær kryptovaluta som kan velge å brenne et gitt antall tokens i tider med høy aktivitet.

La oss tygge dette videre slik at vi kan gjøre det klarere for deg. Evnen til å konvertere fra inflasjonsaktive gjør ikke nødvendigvis inflasjonsaktiva med et ubegrenset tilfang av mynter til dårlige. Slike mynter som DOGE og ETH kan oppleve høyt tilbud og lav etterspørsel innimellom. Du vil huske at, i motsetning til fiat-valutaoppsettene, er kryptoøkosystemene deres designet for å overstyre økonomiske nedgangstider.

Ethereum er en ubegrenset valuta uten en hard cap. Imidlertid er Ethereum-blokkjeden programmert til å begrense mengden ETH-gruvearbeidere som kan utvinne innen et år. Hvis for eksempel tilbudet av ETH, i henhold til markedsverdien, er 100 millioner, kan gruvearbeidere bare utvinne 18 millioner ETH årlig, noe som gir en inflasjonsrate på 18 %.

Anta imidlertid at ETHs markedsverdi øker til 200 millioner tokens. I så fall vil den faste mengden ETH på 18 millioner som kan utvinnes oversettes til en inflasjonsrate på 9 %, noe som vil være til fordel for Ethereum-økosystemet. Derfor forteller dette deg at når det gjelder inflasjons- vs. deflasjonære kryptovalutaer, er ikke en inflasjonsprofil nødvendigvis dårlig.

Slik handling er nesten umulig på kryptovalutaer utformet som strengt deflasjonære siden ingen kan lage eller brenne noen tokens etter eget ønske. Det er fordi deflasjonære kryptovalutaer av natur har sine unike mekanismer som begrenser antallet mynter som noen gang kan være i omløp.

Verdi

Verdien av bestemte digitale eiendeler er et viktig aspekt å vurdere når man sammenligner inflasjons- og deflasjonsmessige kryptovalutaer. Når det gjelder hvordan de er forskjellige i verdi, er det stor sjanse for at siden de til slutt kan bli knappe når det gjelder tilbud vs. etterspørsel, vil deflasjonære kryptovalutaer sannsynligvis ha en høyere verdi når rett tid kommer, noe som gjør dem til et godt investeringsmiddel.

  Aktiver T9-inngang på iPhone 5s Dialer [Jailbreak]

Det viktigste du vil huske, er imidlertid at om verdien av deflasjonære kryptovalutaer noen gang vil stige, avhenger av det kritiske spørsmålet om etterspørsel. Skulle etterspørselen etter deflasjonær kryptovaluta forbli dyster nå eller i fremtiden, kan det i betydelig grad redusere potensialet til en slik digital eiendel til å bli verdifull nå eller i fremtiden.

Derfor hviler en kryptovalutas egenverdi først og fremst på om den potensielt kan ha ulike brukstilfeller. ETH er et utmerket eksempel på en slik kryptovaluta, med tanke på hvordan den har etablert seg som den foretrukne kryptovalutaen for desentralisert finans (DeFi) og ikke-fungible tokens (NFT).

Kjøpekraft

I makroøkonomi blir enhver valuta designet for å få nye enheter utgitt enkelt og vilkårlig inflasjonær. Det betyr at det blir en kraft som kan påvirke produksjonen og forbruket av varer og tjenester i en gitt økonomi. Det høye volumet til en slik valuta vil også bestemme prisene på råvarer i et marked.

Enhetene som trengs for å kjøpe varer blir færre når det er lite valuta. På den annen side betaler kjøpere høyere for det samme når markedet er oversvømmet med enheter av en bestemt valuta. På samme måte bestemmes kjøpekraften til inflasjons- kontra deflasjonære kryptovalutaer av antall tokens til den spesifikke kryptovalutaen i omløp.

Jo større antall mynter av en hvilken som helst kryptovaluta i omløp, jo lavere er verdien. Når det gjelder deflasjonære kryptovalutaer, som er i begrenset tilbud, har de større kjøpekraft på grunn av høyere verdivurdering. Så lenge det reduserte tilbudet går hånd i hånd med økt etterspørsel og potensial for vekst, vil deflasjonære kryptovalutaer bli priset bedre og kjøpe mer.

Avskjedsskuddet

I følge den tradisjonelle definisjonen av inflasjon er Bitcoin og andre kryptovalutaer inflasjonsvalutaer. Imidlertid er inflasjonsratene deres lett å forstå, nesten forutsigbare og stadig synkende. Og akkurat som gull, vil inflasjonsraten til kryptovalutaer en dag nå nullpunkt.

Men når du vurderer den vanlige definisjonen av inflasjon, er Bitcoin og de fleste andre kryptovalutaer iboende deflasjonære, spesielt siden deres kjøpekraft forventes å fortsette å øke over tid.

Mens Bitcoins kjøpekraft fortsatt kan være voldsomt volatil, er både inflasjons- og deflasjonskryptovalutaer fortsatt relativt nye og forventes å stabilisere seg i det lange løp. Det totale tilbudet av deflasjonære kryptovalutaer som BTC er fast, noe som garanterer at kjøpekraften deres vil øke så lenge etterspørselen eksisterer.

Når du velger mellom inflasjons- og deflasjonsmessige kryptovalutaer, er det åpenbart at begge typer krypto har sine fordeler og ulemper. Inflasjonære kryptovalutaer kan føre til et etterspørsel-over-tilbud-scenario, som kan opprettholde kryptogruveindustrien på ubestemt tid. Ikke desto mindre kan deflasjonære kryptovalutaer føre til en prisøkning, noe som vil være til stor fordel for investorer. Bare tiden vil vise hvilke av alle disse kryptotokenene som vil trives når de til slutt når sine grenser.