Android er utvilsomt et kraftig operativsystem, men det mangler fortsatt visse funksjoner som har vært en del av iOS i mange år. Hvis du planlegger overgangen fra iPhone til en Android-enhet, bør du være forberedt på å savne noen av disse populære funksjonene.
1. AirPlay
AirPlay representerer en av de mest markante funksjonene som Android-enheter ikke har adoptert. AirPlay er en proprietær teknologi som Apple har utviklet, og det er lite sannsynlig at den noen gang vil bli tilgjengelig på Android-plattformen.
Selv om det finnes en rekke tredjepartsapplikasjoner i Google Play Store som tilbyr trådløs streaming av lyd- og videoinnhold fra smarttelefonen din, er ingen av disse applikasjonene like sømløse og integrerte som Apples løsning. Mange brukere håper at Google vil finne en lignende løsning for Android-enheter.
I 2020 lanserte Google Nearby Share for Android 11, en funksjon som minner om AirDrop. Det er derfor ikke utenkelig at selskapet også jobber med en AirPlay-lignende løsning for Android.
2. FaceTime
FaceTime er Apples videokonferansetjeneste som er integrert i iOS, iPadOS og macOS. Tjenesten er ekstremt populær blant Apple-brukere, takket være sin enkelhet og brukervennlige grensesnitt.
Android-brukere kan delta i FaceTime-samtaler via en nettversjon av tjenesten. Likevel er det nødvendig med en Apple-bruker for å initiere samtalen og dele en lenke.
Android har Google Duo som et alternativ for videosamtaler, men denne appen er ikke like populær blant brukere som ofte foretrekker tredjepartsapplikasjoner. Mange brukere drømmer om at Apple skal lansere en FaceTime-app for Android-plattformen.
3. iMessage
iMessage-tjenesten er en betydelig faktor for mange iPhone-brukere når de vurderer å bytte til Android. Hvis de fleste av dine venner bruker Apple-produkter, kan overgangen til Android føre til at du mister tilgang til iMessage-grupper.
Android-brukere kan delta i FaceTime-samtaler via nettversjonen, men i motsetning til denne tjenesten er det svært usannsynlig at iMessage blir tilgjengelig for Android – i hvert fall offisielt. Apple forstår at denne tjenesten er en viktig grunn til at mange velger å være i deres økosystem.
Dette illustreres ved Apples inngripen mot tredjepartsapper som Beeper Mini, som forsøkte å tilby tilgang til iMessage-servere. I desember 2023 rapporterte 9to5Google at Beepers løsning ikke lenger fungerer for over 60% av brukerne.
4. Levende tekst i videoer
Da Apple lanserte Live Text i iOS 15, var mange Android-brukere raske med å påpeke at Google Lens hadde en tilsvarende funksjon i lang tid. Imidlertid har Apple tatt Live Text et skritt videre ved å integrere tekstgjenkjenningsfunksjonaliteten også i videoer.
Du kan stoppe en video i Safari eller Bilder-appen for å kopiere tekst til iOS-utklippstavlen. Dette er spesielt nyttig for å kopiere notater fra forelesninger, veiledninger og andre videoer. For å benytte deg av denne funksjonen trenger du en iPhone XS, iPhone XR eller nyere.
5. Løft et emne fra bakgrunnen med visuelt oppslag
Visuelt oppslag er en annen funksjon som minner om Google Lens, hvor du kan identifisere objekter som landemerker, planter og dyr, og få mer informasjon om dem. Med iOS 16 har Apple integrert en maskinlæringsfunksjon i Visuelt oppslag som lar deg løfte et objekt fra bakgrunnen og lime det inn i en annen app.
Ved å trykke lenge på et objekt, vil Visuelt oppslag løfte det ut av bakgrunnen. Denne funksjonen kan brukes til å lage morsomme klistremerker, emojis, eller for å fjerne bakgrunnen fra et bilde.
Google Lens tilbyr ikke en identisk funksjon, men det nærmeste du finner på Android er Magic Eraser i Pixel 6, som fjerner uønskede objekter fra bakgrunnen.
6. Sjekk inn
Sjekk inn er en av de mindre kjente funksjonene i Meldinger-appen i iOS 17. Du kan bruke den til å gi iMessage-kontakter beskjed om hvor du er og holde dem oppdatert under reiser. Du finner denne funksjonen ved å åpne en samtale, trykke på plusstegnet (+) ved siden av tekstfeltet og bla nedover.
Du kan sette opp enten en stedsbasert eller tidsbasert innsjekking. Ved stedsbasert innsjekking vil mottakeren få beskjed når du ankommer destinasjonen. Ved tidsbasert innsjekking vil du bli bedt om å varsle kontakten din når tiden er ute. Hvis du ikke svarer innen 15 minutter, vil kontakten din motta din siste registrerte posisjon.
7. NameDrop
NameDrop er en av de mest interessante iOS 17-funksjonene som ble lansert på WWDC 2023. Det er en forbedring av AirDrop som gjør det enkelt å dele kontaktinformasjonen din med andre iPhone-brukere.
For å aktivere NameDrop må du plassere den øvre kanten av to iPhones ved siden av hverandre. NameDrop krever at begge telefonene er opplåst for å fungere, noe som sikrer personvernet. Overføringen må startes av brukeren og gir full kontroll over hvilken kontaktinformasjon som deles.
I motsetning til de andre funksjonene på denne listen, hadde Android en lignende funksjon kalt Android Beam, som Google gradvis har fjernet, som XDA Developers har rapportert.
8. Skjul e-posten min med iCloud+
Apple prioriterer brukernes personvern, og har introdusert flere endringer i iOS og App Store for å forbedre sikkerheten. I 2021 lanserte de iCloud+ med funksjonen Skjul e-posten min og en skjult VPN-lignende tjeneste kalt Privat overføring.
Google tilbyr VPN av Google One, men har ikke en funksjon som tilsvarer Skjul e-posten min for Android-enheter.
Skjul e-posten min lar deg bruke en tilfeldig e-postadresse når du registrerer deg på nettsider, og denne adressen videresender e-postene til din personlige innboks. Dette gjør at du kan holde din personlige e-postadresse privat når du oppretter nye kontoer.
9. Delt med deg i meldinger
Apple har etablert et system som effektivt organiserer innholdet du mottar i Meldinger-appen. «Delt med deg»-funksjonen sorterer delt innhold i de respektive Apple-appene, slik at du enkelt kan finne det når du bruker appene.
Hvis en venn deler en nettsidelink, vil den dukke opp i «Delt med deg»-delen på startsiden i Safari.
Google har ikke integrert en lignende funksjon i sin meldingsapp, noe som betyr at du må lete manuelt for å finne innhold som kontaktene dine har delt med deg.
10. Fokusfiltre
Fokusmodus er tilgjengelig både på Android og iOS, men Apple tar det et skritt videre med Fokusfiltre. Disse filtrene lar fokusmodus fungere i Apple-apper som Safari, Meldinger, Mail og Kalender for å filtrere ut distraherende innhold.
Hvis du for eksempel har slått på «Arbeidsfokus», vil Safari kun vise faner som er relatert til arbeid for å minimere distraksjoner.
Google har introdusert en fokusmodus i Android 13, men den er ikke integrert med apper for å filtrere distraherende innhold på samme måte som Apple sine Fokusfiltre.
11. Batterihelsesjekk
I 2017 innrømmet Apple at de bevisst reduserte ytelsen på iPhones for å kompensere for batteriforringelse. Etter en offentlig reaksjon introduserte de en funksjon som gjør at brukere enkelt kan sjekke batteritilstanden. Hvis batteritilstanden faller under 80%, oppfordrer iOS brukerne til å få batteriet reparert eller byttet.
Android har ingen innebygd funksjon for å sjekke batteritilstanden, men det finnes tredjepartsapper som kan gi deg informasjon om batteriet.
iDevices tilbyr fortsatt unike funksjoner
Sammenligninger mellom iOS og Android har alltid vært en del av teknologidebatten, og det er fortsatt vanskelig å kåre en klar vinner. iOS opererer mer som en lukket hage, mens Android er mer åpen og fleksibel. Likevel skiller Apple seg ut med sitt unike sett av funksjoner som fungerer sømløst på tvers av enhetene.
For de fleste er ikke operativsystemet alene avgjørende. Det er derfor viktig å sammenligne de nyeste iPhone- og Android-modellene for å få et helhetlig bilde. Selv om begge operativsystemene har sine fordeler, kan valget av maskinvare i stor grad påvirke brukeropplevelsen.