Linux

De 5 beste uforanderlige, bunnsolide Linux-distroene

Viktige takeaways

  • Fedora Silverblue tilbyr en uforanderlig versjon av Linux der hele systemet leveres som én komponent som enkelt kan erstattes i systemoppdateringer, noe som forbedrer påliteligheten og forhindrer at en enkelt ødelagt fil påvirker PC-ens oppstart.
  • NixOS bruker Nix-pakkebehandlingen for å gjøre systemer enklere å sette opp og reprodusere på tvers av flere maskiner. Det muliggjør enkel konfigurering av hele systemet med en enkelt fil og muligheten til å rulle tilbake til tidligere versjoner av apper eller skrivebordet.
  • Endless OS er en ukonvensjonell versjon av Linux designet for nye PC-brukere og de uten pålitelig internettilgang. Den leveres forhåndsinstallert med nødvendig programvare, inkludert en offline-versjon av Wikipedia, noe som gjør den tilgjengelig for et bredere publikum.

Linux har lenge vært et pålitelig operativsystem, men nye versjoner bruker teknologier som gjør skrivebordet ditt enda vanskeligere å bryte. Legg til muligheten til å enkelt rulle tilbake til tidligere versjoner av programvare, og det er lett å se hvorfor folk er begeistret for «uforanderlige» versjoner av Linux. Vil du selv se hva hypen handler om? Dette er de beste alternativene som er tilgjengelige i dag.

Fedora Silverblue er en av de tidligste uforanderlige versjonene av tradisjonell desktop Linux. Men hva betyr det? Kort sagt, Fedora Silverblue leveres med hele systemet som én gigantisk komponent som du erstatter hver gang du laster ned en systemoppdatering (en som også er skrivebeskyttet). Dette er en tilnærming som ligner på Android, Chromebook og macOS. Det stopper en enkelt ødelagt systemfil fra å forhindre at hele PC-en starter opp.

  8 beste skjermopptakere for Linux

Det er mange andre fordeler bortsett fra pålitelighet. For det første bruker Fedora Silverblue Flatpak-formatet for apper, som kommer med en viss grad av sandboxing for å forbedre sikkerheten. Du kan også bytte mellom skrivebordsmiljøer eller prøve ut betaversjoner av Fedora uten å risikere stabiliteten til systemet ditt.

NixOS har eksistert i flere tiår, men på mange måter er det den nye hotten. Prosjektet har tiltrukket seg oppmerksomhet for å bygge et brukbart Linux-system på toppen av Nix-pakkebehandleren, som bruker en tilnærming til å installere programvare som gjør systemene enklere å sette opp og reprodusere på tvers av mange maskiner. Hvordan? Du kan konfigurere et helt system ved å redigere en enkelt fil. Du kan også enkelt rulle tilbake til tidligere versjoner av en app eller hele skrivebordet.

NixOS har en tung læringskurve, men hvis du er villig til å bruke tid, kan det også komme med mest belønning.

  13 Linux Distros å kjenne som systemadministrator og utvikler

Endless OS er en ukonvensjonell versjon av Linux. Den er verken ment for bedriftsbruk eller som en stasjonær PC for datamaskinentusiaster. Snarere er det et forsøk på å bringe databehandling til massene av mennesker som lærer å bruke en PC for første gang, pluss de som bor i deler av verden hvor pålitelig internett ikke er noe som kan tas for gitt.

I praksis betyr dette at Endless OS er en operativ programvare som kommer med mye av skrivebordsprogramvaren du kanskje trenger allerede forhåndsinstallert. Og det betyr ikke bare en kontorpakke og en håndfull spill. Her kan du finne en fullstendig replikert offline-versjon av Wikipedia, integrert i den typen tilpassede skrivebordsleksikon-app som var vanlig på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Valves skrivebord er litt annerledes enn alternativene ovenfor. Det er fordi du ikke kan installere SteamOS på en PC du allerede eier. Likevel er SteamOS kanskje den mest tilgjengelige versjonen av Linux. Hvorfor? Fordi den sendes som en del av hvert Steam-dekk.

Ja, Valves håndholdte kan tjene primært som en spillkonsoll, men hver Steam Deck kommer med en skrivebordsmodus drevet av KDE Plasma. Selv om SteamOS kanskje ikke er en fullverdig versjon av Linux, er det ganske nærme.

Vanilla OS er det minst modne alternativet, og beklager, det kvalifiserer faktisk ikke som bunnsolid ennå. Det er feil for de som er modige nok til å være tidlige brukere. Men det er det mest etablerte valget for de som leter etter en uforanderlig, Ubuntu-basert distro (selv om nyere versjoner er basert på Debian). Det gjør det til et alternativ verdt å vurdere for de mange, mange desktop Linux-brukerne som er mest kjent med Ubuntu og Debian-baserte verktøy. Vel, i det minste til Canonicals snap-only versjon av Ubuntu kommer.

  Hvordan spille Crab Game på Linux

Vanilla OS rettferdiggjør oppmerksomhet i seg selv. Skrivebordet kommer med Distrobox-lignende funksjonalitet, som lar deg installere programvarepakker beregnet for forskjellige Linux-distribusjoner på en enkelt maskin.

Uforanderlighet er fremtiden til Desktop Linux

Uforanderlige distroer med skrivebeskyttede systemfiler kommer med sine fordeler og ulemper. Mange foretrekker friheten som følger med det eldre, tradisjonelle Linux-skrivebordet. Men stasjonære PC-er som er vanskeligere å bryte er bedre egnet for massemarkedsadopsjon, og det er grunnen til at de mest forbrukerorienterte Linux-enhetene, som Chromebooks og Steam Deck, kommer med uforanderlige operativsystemer.

Linux-stasjonære datamaskiner som spenner fra Ubuntu og Fedora til elementaryOS har alle til hensikt å være uforanderlige i fremtiden, men for tidlige brukere er opplevelsen tilgjengelig i dag.

x