Her på wdzwdz er vårt eneste, største mål å hjelpe leserne våre å gjøre bedre bruk av gadgetene deres – enten det er en Mac, et Android-nettbrett eller en Windows Phone-enhet – gjennom bruk av bedre programvare. Nå, mens de fleste av artiklene våre er rettet mot den over gjennomsnittet teknologisk kyndige personen, kommer vi til å gjøre ting annerledes i vår «Absolutt nybegynnerintroduksjon»-serie med artikler. Vi starter med iOS fordi det er det jeg personlig har et sterkt grep om, men det er planer om å utvide til andre plattformer basert på tilbakemeldinger fra brukere. La oss komme i gang!
Innholdsfortegnelse
Hva er låseskjermen, og hvorfor har smarttelefoner det?
Det er et kjempegodt spørsmål. Hvorfor går vi ikke rett til listen over apper etter å ha låst opp telefonen? Det er en like god grunn til det.
Først og fremst er sikkerhet. Våre smarttelefoner er hjemsted for sensitiv personlig informasjon, inkludert men ikke begrenset til våre personlige og jobbe-e-poster, sosiale nettverksprofiler, skannede dokumenter, personlig dagbok og mer. Hvis moderne smarttelefoner ikke hadde en passordbeskyttet låseskjerm, ville all denne informasjonen vært lett tilgjengelig for alle som tar telefonen vår! Låseskjermer er altså det du ser når telefonen er låst.
Den andre – i tilfelle du ikke har passordbeskyttelse på – er oversiktlig informasjon. På telefonene våre har vi vanligvis minst 3-4 dusin apper installert, med noen få eksempler er Facebook, Twitter, Reddit, flere e-postkontoer, oppgavelisteapplikasjoner, WhatsApp/Viber osv. Fra tid til annen kan du kanskje få varsler fra disse appene – en ny melding på Facebook, en retweet på Twitter, en ny oppgave fra oppgavelisten din. Uten en låseskjerm og et varslingssenter (vi kommer til det om et minutt), må du starte hver applikasjon individuelt for å se hva som er nytt. Med låseskjermer er de siste og viktigste varslene der rett på låseskjermen, slik at du kan se hva som skjer uten å måtte låse opp telefonen.
Hvordan iOS 7-låseskjermen fungerer
iOS 7s låseskjerm har 5 seksjoner, som vist på skjermbildet ovenfor. Øverst hviler statuslinjen som inneholder følgende ikoner som standard (fra venstre til høyre): mobilsignalstyrke (5 fylte sirkler er optimalt), mobiloperatørnavn, WiFi-signalstyrke og batterilading. Det kan være flere eller færre ikoner i statuslinjen din, og det er ikke noe å bekymre seg for. Du kan også sveipe ned fra statuslinjen for å åpne varslingssenteret, som vi vil diskutere i et eget, dedikert innlegg senere.
Under statuslinjen finner du gjeldende tid og dato. Selvforklarende.
Den tredje delen er stort sett den viktigste delen av låseskjermen. Etter hvert som tiden går, vil dette området bli fylt av varsler fra apper. Husker du hva vi sa om at låseskjermer ble brukt for «oversiktlig informasjon»? Vel, i tillegg til å raskt sjekke tiden, er det her du kan ta en rask titt på de nye varslene dine for å bestemme om du skal ignorere dem eller håndtere dem umiddelbart.
Hver varsling kan sveipes til høyre for å gå direkte til den nøyaktige siden i den respektive appen som påkaller oppmerksomheten din. Har du en ny e-post fra sjefen din? Sveip varselet til høyre fra låseskjermen for å starte Mail med den e-posten åpen! Ryddig, ikke sant?
Den siste delen helt nederst er en «grabber» i midten; Hvis du sveiper den oppover, åpnes kontrollsenteret (vil snart diskuteres separat), og et lite kameraikon i hjørnet. Sveip opp på Kamera-ikonet vil starte kamera-appen direkte – flott for å fange flyktige øyeblikk!
Men vent, gikk jeg akkurat glipp av den fjerde delen? Hvorfor ja, det gjorde jeg! Å diskutere «> skyv for å låse opp» sist lar meg gå perfekt fra denne overskriften til den neste som er…
Slik slår du på passord for å beskytte iOS-enheten din mot nysgjerrige øyne
Uten et passord kan du skyve fingeren over «> skyve for å låse opp» for å låse opp enheten helt for normal bruk. Det er praktisk, avtalt, men det er neppe sikkert, siden hvem som helst kan låse opp enheten din for å få tilgang til alle slags personlige data. Vi anbefaler på det sterkeste at du aktiverer passordbeskyttelse for å beskytte dataene dine ikke bare fra nysgjerrige øyne i hjemmet og på kontoret, men også fra tyver i tilfelle enheten din blir stjålet.
Hvordan gjør du det nå, nøyaktig? Følg disse trinnene:
Trykk på Hjem-knappen (den ene store knappen under enhetens skjerm).
Sveip til høyre på «> Skyv for å låse opp».
Se deg rundt etter et grått ikon kalt «Innstillinger», og trykk på det.
Rull litt ned til du ser en undermeny kalt «Generelt». Trykk på den som om den er varm.
Rull ned igjen til du ser undermenyen «Passkodelås». Det vil si «Av» som standard, og å trykke på det vil slå det på igjen.
Du er nå innenfor Innstillinger > Generelt > Passkodelås. Her vil du se et alternativ øverst for å «Slå på passord». Når du trykker på den, vil du bli bedt om å skrive inn ditt nye passord.
Spørsmålet som kan komme til hjernen din på dette tidspunktet vil være: «Hva er et godt passord?»
Sikkerhetsentusiaster vil fortelle deg å bruke en lang, blandet, mellomromspolstret, kompleks «alfanumerisk» passord, men jeg er her for å fortelle deg at det er helt greit å ha en firesifret passord.
Jeg pleier å finne på et tilsynelatende tilfeldig, men likevel minneverdig ord på fire bokstaver, for eksempel «Jobber» eller «Kode», og erstatte det med nummerekvivalenten (vet du hvordan 111-BIG-MAC faktisk er 111-244-622? Som det!) som henholdsvis 5627 og 2633.
Neste gang du låser opp telefonen, må du skrive inn det nye passordet ditt for å få tilgang til alle appene og dokumentene dine. Etter å ha angitt den 3-4 ganger, vil du ikke ha noe problem med å låse opp telefonen raskt; passordbeskyttelse vil ikke virke som en slik byrde.
Pro-tips: Gå tilbake til Innstillinger > Generelt > Kodelås, trykk på «Krev umiddelbart», og endre det til 5 minutter. Dette gjør det slik at enheten forblir ulåst i fem minutter siden den sist ble brukt. Hvis du regelmessig sjekker telefonen som meg, vil du finne denne innstillingen svært praktisk.
Slik fjerner du passordbeskyttelse
Hva om du vil fjerne passordbeskyttelsen på iOS-enheten din? Kanskje det er for tungvint for deg, eller kanskje du jailbreaker iOS-enheten din (advarsel: jailbreaking kan være en for avansert oppgave for nybegynnere som ikke er teknologer), eller kanskje du rett og slett gjenoppretter enheten din.
I alle tre tilfellene er metoden den samme. Følg de fem nummererte trinnene under i forrige overskrift, gå til Innstillinger > Generelt > Kodelås og trykk på «Slå av passord». iOS vil gi deg noen advarsler, men du kan ignorere dem hvis du er klar til å fjerne passordbeskyttelsen. Du vil bli bedt om å angi passordet ditt to ganger før det fjernes.
Hva gjør jeg i tilfelle jeg glemmer passordet mitt?
Det skjer med de beste av oss. Vi endrer passordet vårt én for mange ganger i sikkerhetens navn, men ender opp med å glemme det siste. Dette har skjedd en gang med meg for noen måneder siden da jeg ble helt paranoid om å beskytte dataene mine fra alle. Unødvendig å si, det var en dårlig idé.
Faktisk var det en forferdelig idé. Den eneste måten å komme seg ut av denne klissete situasjonen, og gjøre enheten din brukbar igjen, er å gjenopprette den. I lekmannstermer betyr det å fullstendig reinstallere all programvare/apper på enheten din etter å ha slettet alle personlige data.
Forutsatt at du har prøvd og mislyktes med hver enkelt kodekombinasjon du tror du kunne ha satt, bør du følge disse trinnene:
1. Start iTunes på datamaskinen som du tidligere har koblet enheten til. Dette vil ikke fungere ellers.
2. Koble iOS-enheten til datamaskinen via USB-kabel.
3. På Windows: Start «Filutforsker», klikk på «Datamaskin» fra venstre kolonne, og dobbeltklikk deretter på enheten din (min er «Awais» iPhone») for å få tilgang til alle bildene og videoene dine. Lagre disse, i det minste, før du sletter alle andre ugjenopprettelige lokale data! Mac-brukere kan på samme måte bruke Finder til formålet.
4. I iTunes vil du se en liten knapp i øvre høyre hjørne som sier iPhone, iPad eller iPod touch, avhengig av hvilken enhet du kobler til. Trykk på det.
5. iTunes vil gi deg en oversikt over iOS-enhetens tilstand. Klikk «Gjenopprett», og følg instruksjonene på skjermen.
Forhåpentligvis var du i stand til å gjenopprette iOS-enheten din tilbake til en fungerende tilstand! Ta dette som en leksjon for å aldri angi et passord du ikke kan huske senere.
Likte du denne nybegynnerveiledningen til iOS 7-låseskjermen? Vår motivasjon for å jobbe med flere guider for andre deler av iOS og andre plattformer som Android og Windows avhenger av tilbakemeldingene dine. Husk å dele dette med venner og familie som trenger hjelp til å forstå hvordan iOS fungerer!