Digital etterforskning forklart på 5 minutter eller mindre

Digital Forensics er en essensiell del av cybersikkerhet, som involverer identifikasjon, bevaring, analyse og presentasjon av digitale bevis.

Det er mye å vite på 5 minutter eller mindre. Vi har imidlertid oppsummert alt som er viktig for deg i den første delen av denne artikkelen.

Bevisene samles inn og vedlikeholdes ved hjelp av en vitenskapelig prosess som sikrer at det er tillatt i en domstol.

Hvorfor trenger vi digital etterforskning?

Uten Digital Forensics kan vi ikke oppdage om systemene er sårbare eller kompromitterte. Selv om vi oppdager et brudd, trenger vi hjelp av digital etterforskning for å spore hva som skjedde, hvorfor det skjedde og hvordan det skjedde.

Så bedrifter eller andre cybersikkerhetseksperter kan lappe sikkerhetsproblemene og sikre at samme type cyberangrep ikke kommer gjennom neste gang.

Ettersom dataene og teknologien vi samhandler med får komplekse daglige, sikrer digitale etterforskningsverktøy og kriminaltekniske etterforskningsverktøy at vi kan holde nettkriminelle ansvarlige for å endre, stjele eller andre ondsinnede aktiviteter.

Når bør bedrifter bruke digital etterforskning?

Det kan oppstå ulike situasjoner når en virksomhet må bruke digital etterforskning.

Det vanligste er et datainnbrudd, der digital etterforskning (vanligvis også eksperter fra ut av organisasjonene kommer til hjelp) lar dem vurdere virkningen og mottiltak og hvordan de skal håndtere det neste gang.

Andre scenarier kan inkludere en useriøs ansatt, en phishing-svindel, en datalekkasje fra organisasjonen, etc.

Fordeler med Digital Forensics

Digital etterforskning er ikke bare begrenset til formålet med å fange nettkriminelle, det har også flere andre fordeler.

Noen av dem inkluderer:

 • Det er nyttig for datagjenoppretting (ved å bruke utvinningsmetodene)
 • Den beskytter dataene og dermed alle verdifulle verdier den har
 • Det hjelper deg å samle bevis for kriminell aktivitet eller bevis for å tilbakevise en påstand
 • Etterforskning av nettkriminell aktivitet i enhver skala
 • Det sikrer integriteten til systemet
 • Identifisering av kriminelle
 • Forhindrer fremtidige cyberkriminalitet ved å bruke innsikten som er oppnådd

Ulike typer digital etterforskning

Typen digital etterforskning avhenger av mediet eller plattformen som er involvert. Så antallet typer er ikke begrenset til de som er beskrevet nedenfor. Vi har inkludert noen av de viktigste for deg for å få et forsprang:

Computer Forensics: Identifisering, bevaring, innsamling, analyse og rapportering av bevis på datamaskiner er hva alt dette handler om. Selvfølgelig inkluderer den bærbare datamaskiner/PC-er og tilknyttede lagringsstasjoner som en del av den. De mobile lagringsstasjonene er også inkludert.

  12 beste Field Service Management-programvare for å drive virksomhet jevnt

Network Forensics: Når etterforskningsprosessen er fokusert på nettverket og dets trafikk, kalles det nettverksetterforskning. Betingelsene er litt forskjellige da det inkluderer overvåking, fangst, lagring og analyse av ondsinnet trafikk, brudd og alt mistenkelig på nettverket.

Mobile devices Forensics: Rettsmedisinen som omhandler bevisgjenvinning fra mobiltelefoner, smarttelefoner, SIM-kort og alt som er eksternt mobilt (eller bærbart).

Digital Image Forensics: Fotografiene kan bli stjålet, digitalt modifisert og misbrukt. Digital bildeetterforskning kommer godt med i slike situasjoner der de sjekker metadataene og eventuelle tilknyttede data for å validere bildet. Bildeetterforskning kan være ganske interessant og utfordrende, siden vi allerede lever i mediedominansens tidsalder.

Digital Video/Audio Forensics: Forensics involverer lydklipp og videofiler, og her får du validere og sjekke filens opprinnelse for autentisitet og om den har blitt endret.

Memory Forensics: Bevisene gjenvunnet fra RAM-en til en datamaskin. Vanligvis er ikke mobile enheter en del av dette. Dette kan endre seg etter hvert som minnet til mobile enheter blir mer sofistikert og avgjørende.

Prosess for digital etterforskning

Som nevnt ovenfor følger digital etterforskning en vitenskapelig prosess som sikrer at bevisene som samles inn er tillatt i en domstol, uavhengig av aktiviteten som verifiseres/undersøkes.

Prosessen inkluderer tre faser for enhver digital etterforskning:

 • Datainnsamling
 • Eksamen og analyse
 • Rapportering
 • Hvis vi bryter ned prosessen som er involvert i det, kan vi oppsummere dem som følger:

  Med identifikasjon identifiserer du bevisene, den tilknyttede enheten, kilden til de originale dataene, kilden til angrepet og så videre. Når du vet hva du har å gjøre med og kjenner alle potensielle beviskilder, kan du analysere det videre.

  Bevaring er avgjørende siden det registrerer/lagrer bevisene slik de ble funnet uten tukling. Dataene/bevisene kan ofte være sensitive. Så konserveringsprosessen må håndteres med forsiktighet.

  Samlingen handler om å trekke ut/kopiere/lagre bevisene som finnes i ulike medier. Høres enkelt ut, men innsamlingsprosessen er avgjørende for alt, og metodene som brukes vil påvirke kvaliteten på dataene som samles inn.

  Analyse av bevis som er samlet inn vil bli undersøkt videre for å få tak i hendelsen og komme til en konklusjon avhengig av type bevis og mengden data som er involvert. Noen ganger kan det føre til behov for å be om hjelp fra andre rettsmedisinske eksperter.

  Rapportering handler om å presentere og organisere innsikten/bevisen som finnes i prosessen. Dette bør hjelpe alle andre (andre eksperter) til å fortsette etterforskningen uten problemer.

  Faser av digital etterforskning

  Mens jeg nevnte fasene av digital etterforskning før jeg gikk ned til prosessen, la meg fremheve noen flere detaljer om den:

  #1. Første svar

  Dette er den første fasen av enhver digital rettsmedisinsk prosess, hvor situasjonen rapporteres. Så det digitale etterforskningsteamet kan handle på det.

    The Ultimate Guide to Certified Authorization Professional (CAP)

  Det handler ikke bare om å bli varslet, men hvor effektivt det kriminaltekniske teamet reagerer for å takle situasjonen og legger ut alle kortene sine for å gjøre arbeidet raskt.

  #2. Søk og beslag

  Så snart forbrytelsen er rapportert, begynner det kriminaltekniske teamet å søke/identifisere og beslaglegge mediet/plattformene som er involvert for å stoppe all tilknyttet aktivitet.

  Effektiviteten til denne fasen sørger for at ingen ytterligere skade blir gjort.

  #3. Bevissamling

  Bevisene trekkes nøye ut og samles inn for videre etterforskning.

  #4. Sikring av bevis

  Vanligvis sikrer ekspertene de beste måtene å bevare bevisene på før de samler dem alle. Men når de er samlet inn, må de sørge for at de er trygge. Så bevisene kan behandles videre.

  #5. Datainnsamling

  Dataene samles inn fra bevisene ved å bruke nødvendige industrielle prosesser som opprettholder bevisets integritet og ikke endrer noe som samles inn.

  #6. Dataanalyse

  Når dataene er innhentet, begynner ekspertene å undersøke hva de har for å være tillatt i retten.

  #7. Bevisvurdering

  Beviset som samles inn vil bli sjekket av det kriminaltekniske teamet for å vite sammenhengen mellom det og enhver relatert cyberkriminell aktivitet som er rapportert.

  #8. Dokumentasjon og rapportering

  Når etterforskningen er fullført, starter dokumentasjons- og rapporteringsfasen, hvor hver minste detalj er inkludert for fremtidig referanse og som skal presenteres for retten.

  #9. Sakkyndig vitneforklaring

  For den siste fasen kommer en ekspert godt med for å validere og gi sitt syn på dataene som skal brukes i retten.

  Merk at hele den digitale etterforskningsprosessen er omfattende og kan variere avhengig av teknologien og metodikken som brukes. Prosessen som brukes i den virkelige verden kan være mye mer kompleks enn det vi diskuterer her.

  Digital Forensics: Utfordringer

  Digital Forensics er et stort område med mange ting involvert. Det er ingen enkelteksperter som kan hjelpe med det. Du trenger alltid et team med eksperter for det.

  Selv med alt dette inkluderer noen utfordringer:

  • Kompleksiteten til data øker hver dag
  • Hackingverktøy lett tilgjengelig for alle
  • Lagringsplassene blir større, noe som gjør det vanskelig å trekke ut, samle inn og undersøke
  • Teknologiske fremskritt
  • Mangel på fysisk bevis
  • Ektheten til data blir mer brutal ettersom teknikker for datamanipulering/modifisering utvikler seg.

  Selvfølgelig, med teknologiske fremskritt, kan noen av utfordringene forsvinne.

  For ikke å glemme, AI-verktøy som kommer inn på scenen prøver også å overvinne utfordringene som kommer inn i situasjonen. Men selv da ville utfordringene aldri forsvinne.

  Bruk-tilfeller av digital etterforskning

  Mens du vet at det involverer cyberkriminalitet, hva egentlig? Noen av brukstilfellene inkluderer:

  Intellectual Property (IP) Tyveri

  IP-tyveri skjer når en eiendel/informasjon som er unik for selskapet blir gitt videre til et konkurrentselskap uten autorisasjon. Digital etterforskning hjelper til med å identifisere kilden til lekkasjen og hvordan man kan minimere eller redusere trusselen som dukket opp etter utvekslingen.

  Databrudd

  Å kompromittere dataene til en organisasjon for ethvert ondsinnet formål vil bli ansett som et databrudd. Den digitale etterforskningsprosessen vil bidra til å identifisere, evaluere og analysere hvordan datainnbruddet skjedde.

    5 kraftige SharePoint-ytelsesovervåkingsverktøy

  Ansatte lekkasjer

  En useriøs ansatt kan misbruke autorisasjonen og lekke informasjon uten at noen først er klar over det.

  Det digitale etterforskningsteamet kan analysere nøyaktig hva som ble lekket og undersøke tidslinjen for dette for å iverksette tiltak mot den useriøse ansatte i en domstol.

  Svindel/svindel

  Svindel/svindel kan skje i en rekke former og størrelser. Digital etterforskning hjelper oss å vite hvordan det skjedde, hva som hjalp det til å skje, og hvordan vi kan holde oss trygge. Kilden/aktøren som er ansvarlig for det bør også analyseres i prosessen.

  Phishing

  Det er phishing-kampanjer som fører til datainnbrudd og en rekke cybersikkerhetshendelser.

  Noen av dem er målrettet, og noen kan være tilfeldige. Så digital etterforskning analyserer røttene til det, identifiserer målet og foreslår hvordan man ikke kan bli lurt inn i slike kampanjer.

  Uansett hvor teknisk kunnskapsrik organisasjonen er, er phishing noe som alltid kan gjøre noen sårbare når som helst uten å være klar over det.

  Misbruk av data

  Vi håndterer mye data; hvem som helst kan misbruke hvilken som helst informasjon av ulike årsaker. Digital etterforskning hjelper til med å bevise hva som skjedde og forhindrer skaden eller reduserer som skjedde på grunn av det.

  Undersøker for å bevise påstandene fra en organisasjon

  Du trenger konkrete bevis for å bevise det du påstår. Så når det er en tvist, hjelper digital etterforskning med å samle bevis som du kan bruke for å komme til en konklusjon.

  Læringsressurser

  Hvis du synes digital etterforskning er spennende, kan du referere til noen av læringsressursene (bøkene) du kan finne på Amazon. La meg gi deg en rask oversikt over noen av dem:

  #1. Grunnleggende om digital etterforskning

  Det grunnleggende innen digital etterforskning er den perfekte ressursen for å få et forsprang på reisen din med å utforske digital etterforskning.

  Boken tar for seg det grunnleggende, metodene som brukes, konseptene du trenger å forstå, og verktøyene som trengs for å jobbe med dem. I tillegg inneholder boken også eksempler fra den virkelige verden for å hjelpe deg å forstå ting bedre samtidig som den legger til pekepinner til hvert trinn i prosessen som er involvert.

  Du kan også finne detaljer om digital etterforskning for datamaskiner, nettverk, mobiltelefoner, GPS, skyen og internett.

  #2. Digital Forensics and Incident Response

  Denne ressursen med digital etterforskning og hendelsesrespons hjelper deg å lære å lage et solid rammeverk for hendelsesrespons for å håndtere cyberhendelser effektivt.

  Du får utforske virkelige hendelsesresponsteknikker som kan hjelpe med etterforskning og gjenoppretting. Det grunnleggende og rammeverket handler om hendelsesrespons.

  Ikke begrenset til det, boken inneholder også informasjon om trusselintelligens som hjelper med hendelsesresponsprosessen og noen få biter om malware-analyse.

  #3. Digital rettsmedisinsk arbeidsbok

  Som navnet antyder, presenterer den digitale rettsmedisinske arbeidsboken praktiske aktiviteter ved hjelp av et omfattende utvalg av verktøy.

  Så du kan øve medieanalyse, nettverkstrafikk, minne og flere andre trinn involvert i digital etterforskning. Svarene er forklart på en slik måte at du får innsett riktig rekkefølge på trinnene og øve deg deretter.

  Innpakning

  Totalt sett er digital etterforskning fascinerende og overveldende på samme tid. Men hvis du er interessert i cybersikkerhet, er digital etterforskning noe du bør utforske.

  Deretter kan du lese om sikkerhetsinformasjon og hendelsesadministrasjon og de beste SIEM-verktøyene for å sikre organisasjonen din mot cyberangrep.