En detaljert sammenligning av populære Bi-verktøy: Cognos vs. Tablå

Vil du ligge foran konkurrentene dine? Uavhengig av organisasjonens størrelse, vil BI-verktøy hjelpe deg med å ta informerte forretningsbeslutninger for en blomstrende virksomhet.

Bare handlingsrettede og datadrevne beslutninger kan sikre effektiv ledelse og forretningsvekst i dag. Intuisjon og akkumulerte erfaringer er ikke nok til å ta slike beslutninger.

I motsetning til i gamle dager da organisasjoner ikke hadde tilstrekkelig med data, drukner de nå i det. Hvis du også er overveldet med en enorm mengde data, men likevel ønsker å ta den riktige avgjørelsen ut av disse, er det på tide å velge en business intelligence-løsning.

Med så mange BI-verktøy på markedet kan det være vanskelig å velge det rette. Sjekk ut denne ansikt-til-ansikt-sammenligningen mellom Cognos vs. Tableau – to anerkjente BI-verktøy som nyter global popularitet.

BI-programvare og årsaker til dens popularitet

Business intelligence-verktøy er applikasjoner som samler inn og behandler store mengder data for å gi en klar og helhetlig representasjon av situasjonen. For å gjøre det behandler disse applikasjonene ustrukturerte data fra ulike interne og eksterne kilder, som dokumenter, journaler, helsejournaler, filer, bilder, videoer og e-poster.

Målet med et BI-verktøy er å tilby en tydelig og tilpasset visualisering av data slik at de kan ta datadrevne beslutninger. Ved å bruke den kan organisasjoner finne den nødvendige informasjonen, først og fremst ved hjelp av spørringer. BI-applikasjoner bruker datautvinning og analyser for å forberede data som du kan bruke på dashbord, rapporter og presentasjoner.

BI-verktøy gjør dataanalyseprosessen mye enklere ettersom applikasjonene ikke trenger eksperter for å kjøre dem. Plattformene genererer resultater som både ledere og ledere kan utnytte til å ta bedre beslutninger.

Samtidig forbedrer disse verktøyene den operasjonelle effektiviteten, identifiserer nye muligheter for inntekter, gjenkjenner markedstrender, dokumenterer ekte KPIer og identifiserer nye forretningspotensialer.

La oss ta en titt på en innledende diskusjon om Cognos og Tableau.

Hva er Cognos Analytics?

Cognos rapporteringsverktøyet omhandler hovedsakelig analyser og dataovervåking. Drevet av IBM, kommer denne robuste BI-plattformen med ulike dashbord og rapporter for å vise datainnsikt.

Den tilbyr en smart og selvbetjent analytisk løsning til brukerne som kan spørre etter, spore og behandle analytiske data. På grunn av de attraktive dashbordene, visualiseringene, brukervennligheten og prognosefunksjonene, er Cognos BI svært populær blant brukere.

Funksjoner

  • Pålitelig og skalerbar plattform med brannmur for datasikkerhet.
  • Øyeblikkelig overvåking, scenariomodellering og prediktiv analyse.
  • Sanntidshendelser, varsler og varsler.
  • Kompatibel med store dataplattformer, som AWS, Cloudera og Hortonworks.
  • Interaktive diagrammer og kart for en fengslende presentasjon.
  • Fleksibel dataimport, datasettadministrasjon og rapportering.
  • Bidrar til å forbedre modulens ytelse.
  • Lar brukere redigere eksisterende data.
  Slik bruker du funksjonen for deling av Google Meet

Fordeler

  • Tilbyr flere BI-funksjoner som rapportering og spørring, analyse og scorekartlegging med én enkelt arkitektur.
  • Automatiske sanntidsvarsler og arbeidsflyter for bedre produktivitet.
  • Støtte for populære RDBMS-verktøy for innholdsstyring og rapportering.
  • Dataanalyse for implementering av strategier.
  • Del innsikt med kolleger for samarbeidende beslutningstaking og kollektiv intelligens.

Ulemper

  • Funksjoner som avdelingsdistribusjoner og flerdimensjonal analyse er utilgjengelige.
  • Kommer med en bratt læringskurve og er ikke ideell for ikke-tekniske brukere.
  • Støtter ikke MacOS, og ingen gratis prøveversjoner er tilgjengelige.

Toppbedrifter som bruker Cognos

Noen av de beste foretakene som bruker Cognos-analyse er Troy Corporation, Michigan State University, BMW Financial Services, Mueller Inc., Coates Hire, Quinte Health Care, GKN Land System, Becker Underwood, og så videre.

Hva er Tableau?

På den andre siden, Tablå programvare er et populært visualiseringsverktøy som også kan utføre forretningsintelligens. Det forenkler dataene og viser dem i et lett forståelig format.

Plattformen kan generere resultater fra alle typer data – strukturert, ustrukturert eller semistrukturert. Dessuten er Tableau online i stand til å lage komplekse visualiseringer og veksle mellom ulike representasjoner. Den bruker naturlig språk for å svare på brukernes spørsmål.

Funksjoner

  • Verktøytipsredigering er mulig fra nettleseren.
  • Gjør det mulig å inkludere forskjellige lag i de informative kartene.
  • Kraftig sikkerhetssystem for å sikre brukerinformasjon og forretningsdata.
  • Kontekstsøk, veksle mellom visning, benchmarking og dra og slipp.
  • Raske dataprediksjoner og analyser med trendlinjer og prognoser.
  • Importerer data sikkert fra kilder som Google Analytics, SQL Server, Dropbox, Presto, etc.
  • Fasiliteter for å bruke Gantt-diagram, histogram, bevegelseskart og boblediagram for datavisualisering.
  • Datablanding, tekst, filtre og visuelle objekter for å lage et informativt dashbord.

Fordeler

  • Dra-og-slipp-grensesnitt for sømløs interaktiv visualisering.
  • Enkelt å bruke grensesnitt for alle brukere, inkludert de ikke-tekniske.
  • Tilpasset dashbordoppretting er tilgjengelig for bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.
  • Evne til å behandle en enorm mengde data uten å påvirke ytelsen til dashbordet.
  • Datavisualiseringsfunksjon for dashboard-datablanding.

Ulemper

  • En kostbar løsning med tanke på oppskalering.
  • Ingen mulighet for planlegging eller automatisk rapportoppdatering.
  • Tilbyr et begrenset antall kolonner som standard.
  • Krever SQL-kunnskap for å lage komplekse datasett fra flere dataressurser.

Toppbedrifter som bruker Tableau

Selskaper som bruker Tableau inkluderer navn som US Air Force, Google, Adobe, Citrix, Skype, Accenture, Amazon, Deloitte, HP, Citigroup, Bank of America, Johns Hopkins Hospital, Pandora og The New York Times.

Cognos vs. Tabell: Funksjoner

Se nå på hvordan Cognos og Tableau presterer når vi setter dem mot hverandre i forskjellige parametere.

#1. Integrering

Cognos rapporteringsverktøy lar brukerne importere data fra en rekke kilder, inkludert Microsoft Excel, Google Sheets, Redshift og tredjeparts datakoblinger. Hvis virksomheten din er avhengig av arbeidsområder og forretningsverktøy fra IBM, kan du forvente flere funksjoner fra Cognos BI-verktøyet. Programmets moduler synkroniseres enkelt med diverse IBM-utviklet programvare.

Tvert imot er Tableau et kjent verktøy innen forretningsmiljøet for sine robuste integrasjoner med Salesforce. Her er den ultimate planen til Salesforce å sentralisere alle egenskapene til Tableau og Salesforces opprinnelige business intelligence-verktøy, Einstein Analytics, i ett brukervennlig grensesnitt.

  Slik bokmerker du spesifikke steder i en Google Docs-fil

Inntil den transformasjonen skjer, kan du oppleve fragmenterte følelser mens du bruker både Einstein Analytics og Tableau på Salesforce-plattformen.

#2. innbetaling

IBMs Cognos Analytics er et svært skalerbart BI-verktøy som kommer med fleksible abonnementsalternativer for mikro-, små-, oppstarts-, mellomstore og store bedrifter. Verktøyet passer for de som tilbyr kontraktsmessige eller freelance BI-tjenester til kommersielle kunder. Den gir følgende planer:

  • On-Demand-skyapplikasjonen er god for opptil 200 brukere. Du vil få funksjoner som dashbord, samarbeid, historiefortelling, Cognos-mobil osv., for bare $10,00 per bruker per måned.
  • Alternativt kan du få Premium-planen ($40,00 per bruker per måned) som er tilgjengelig for både skybasert og lokal Cognos-rapporteringsprogramvare. Du får tilgang til avanserte dataanalysefunksjoner som bedriftsrapportering, AI-utforskning, Watson Insights, etc.

Tvert imot tilbyr Tableau tre forskjellige nivåer av abonnementsnivåer. I tillegg kan du spare penger hvis du er vert for verktøyet på bedriftens IT-infrastruktur. Her er et glimt av betalingsplanene til dette BI-verktøyet:

  • Tableau Viewer er for $15,00/bruker/måned og $12,00 når den er selvvert.
  • Tableau Explorer er tilgjengelig for $42,00/bruker/måned og $35,00 når du får den lokale løsningen.
  • Tableau Creator vil koste deg $70,00 for skyen og den lokale BI-løsningen.

Alle Tableau-abonnementene er tilgjengelige på årsbasis.

#3. Visualiseringer

Når du bruker Cognos til visualisering av forretningsdata, konverterer du granulære data til metadata. Cognos-metadata gir deg mer informasjon om de tilsvarende dataene; dermed blir mønster- eller relasjonsidentifikasjon uanstrengt.

Derfor er Cognos for de som er svært eksperter på dataanalyse, datastrukturering og datavisualisering. Gjennomsnittlige brukere kan oppleve å bruke dette BI-verktøyet som en utfordrende oppgave.

Fordi Cognos-visualiseringer fjerner den opprinnelige strukturen eller formatet til inndataene dine. Derfor må du forstå det grunnleggende og konseptet for datavisualisering før du kan utlede handlingsinnsikt fra denne programvaren.

På den andre siden er Tableau egnet for både dataanalyseeksperter, gjennomsnittlige brukere og elever. Siden BI-verktøyet kan importere og visualisere enorme datasett, er det også ideelt for stordataanalyse siden konvensjonelle regnearkapper ikke kan håndtere store datasett.

Hvis du går gjennom den anbefalte Tableau-læringskurven, bør du kunne lage databasespørringer og drill ned data for å oppdage lønnsom innsikt.

#4. Operativsystemstøtte

Cognos støtter ulike operativsystemer. Disse er:

  • IBM Cognos Analytics for mobil og rapporter krever Android 10 og nyere; iOS 14 og nyere; iPad OS 14 og nyere.
  • Den nyeste Cognos Analytics on-premise programvaren krever Windows 8 eller nyere; Windows Server 2012 og nyere, Ubuntu 16.04 og nyere, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Server 7 og IBM AIX 7.1 og nyere versjoner.

På baksiden er Tableau kun kompatibel med Windows- og Mac-miljøer. Du kan kjøre det lokale programmet på Windows 8 og nyere, macOS 10.14 og nyere. Enten Mac eller Windows, CPU-en skal støtte POPCNT-instruksjonssett og SSE4.2. Tableau er ikke kompatibel med RHEL OS.

#5. Cloud vs. On-Premise

Cognos kommer med sky-hosting, lokale og hybridløsninger (sky og on-premise). Skyforekomsten kan være vert for tusenvis av brukere i IBM Cloud-miljøet. Den elektroniske løsningen har funksjoner som VPN, lisensdeling, produktive forekomster, ikke-produktive forekomster, etc.

  Lag en gjøremålsliste og se dag, måned og årstid

Imidlertid er Cognos populær som en lokal løsning siden den lar deg bruke Red Hat OpenShift, IBM Cloud Pak, AWS, Google og Azure-infrastrukturer for BI.

Tvert imot er Tableau Online mer robust og skalerbar. Det tilbyr fullstendig online systemer for full-service dataanalyse for alle typer virksomheter. I følge Tableaus anbefalinger er imidlertid skyløsningen egnet for solobrukere, mens det server-hostede systemet er egnet for bedrifter.

#6. Forretningsstøtte/målgruppe

Cognos er et spesialisert BI-verktøy som passer for store bedrifter eller bedrifter. Fordi den trenger andre støtteapplikasjoner for ulike databehandlingsprosesser som lager, formatering, utpakking, transformering, lasting (ETL), SQL-spørring og dataintegrasjon. Du vil også trenge dyktige BI-operatører for å produsere meningsfulle datamønstre fra Cognos.

På den andre siden passer Tableau Online best for solo-, team-, mikro-, små og mellomstore bedrifter. Det passer også for bedrifter. På Tableau kan hvem som helst produsere noe meningsfullt hvis de kan det grunnleggende om dataanalyse. Dessuten trenger du ikke et IT-supportteam bare for dette verktøyet.

#7. Analysefunksjoner

Du kan enkelt gå med Cognos hvis du er en erfaren dataanalyse- og BI-ekspert. Den kan hjelpe deg med å utvikle dashboards, dynamiske dashboards osv. Den tilbyr også noen innebygde visualiseringer for vanlige forretningsscenarier. Videre kan AI-assistentverktøyet hjelpe deg med datarensing, formatering og visualisering.

På den annen side er Tableau mer intuitivt. Funksjonene lar deg koble verktøyet til databaser i sanntid eller i minnet og hente innsikt i sanntid. Den bruker sin spesialiserte VizQL-motor og R-språk for dataanalyse. Du trenger ikke gå gjennom mye trening for å betjene Tableau.

#8. CRM

Cognos kommer ikke med et innebygd CRM-system. Du kan imidlertid enkelt integrere den med populære CRM-er som de fleste bedrifter bruker.

Fra et CRM-synspunkt er Tableau en klar vinner. Hvis virksomheten din er på Salesforce, kan du bruke Tableaus CRM/BI-pakke. Siden BI- og CRM-verktøy fungerer med andres hjelp, er derfor Tableaus tjenester mer lønnsomme for virksomheten din.

#9. Kundestøttesystem

IBM er en kjent leverandør av forretningsprogramvare; deretter er kundeservice og støtte mer robust enn konkurrenten. For det første hjelper den bedrifter med å lære opp og sertifisere sine ansatte for Cognos Analytics. For det andre kan eksterne tekniske supportteam hjelpe deg med programvareproblemer under forretningsdrift.

Tvert imot fokuserer Tableau mer på sluttbrukerstøtte. Den har fire nivåer av støttesystem for forskjellige abonnementer. Den beste støtten du kan få er gjennom Elite-programmet, som kommer med en dedikert teknisk kontoansvarlig. OEM-kundene får imidlertid dedikerte støtteingeniører for verktøyintegrasjoner.

Cognos vs. Tableau: Hvilken er bedre?

BI-verktøy hjelper deg med å ta smarte og smidige beslutninger for å oppnå betydelige forretningsmål. Det er tydelig fra diskusjonen ovenfor at både Cognos Analytics og Tableau-programvare kommer med avanserte funksjoner og vil tilby store fordeler for organisasjonen din.

Hvis du ser etter et brukervennlig BI-verktøy som alle kan bruke med en gang, bør Tableau være ditt valg. På den annen side, hvis du allerede bruker andre IBM-produkter og har tekniske fagfolk på laget ditt, kan du gå for Cognos.

Dessuten kan du også sjekke ut andre business intelligence-plattformer hvis du vil lære om andre BI-verktøy.