Er eBay trygt? 15 eBay-svindel og hvordan du unngår dem

eBay er et e-handelsselskap basert i USA, du juli har hørt om det, siden det er ganske populært blant folk i alle aldre. Jeg antar at du kan kalle det en virtuell butikk, men i virkeligheten er det så mye mer enn det.

Både enkeltpersoner og selskaper kan liste opp produktene eller tjenestene sine på eBay, enten som varer med faste priser som kan kjøpes, eller auksjonsbaserte varer, noe som gir deg mye frihet som både kjøper og kjøpmann, hvis du er en.

Men som mange andre netttjenester er eBay også et samlingssted for svindlere av alle slag. Dessverre er ingen helt trygge, siden svindlerne kan være på begge sider, kjøperne og kjøpmennene, noe som betyr at du ikke bare kan styre unna dem ved å velge side.

I vår omfattende guide vil vi snakke om hvordan eBay fungerer, om det er trygt eller ikke, hvilke typer svindel du kan møte mens du bruker eBay, og hvordan du kan styre unna de fleste av dem.

Er eBay trygt?

For det meste er eBay en trygg tjeneste, så du kan prøve den hvis du ikke allerede har en foretrukket tjeneste hvor du bytter varer mot penger eller omvendt. Du kan tenke på det som en markedsplass, siden du kan finne både nye og brukte varer, og du kan til og med prute med noen selgere for bedre priser.

Når det gjelder sikkerhet, er ikke eBay i seg selv usikre, men som alle elektroniske tjenester gir det en følelse av fare som kommer fra det faktum at du ikke kjenner den andre involverte parten, og du ikke kan se produktet (og heller ikke penger, for den saks skyld) til du mottar det/dem.

Siden starten har eBay gått langt for å sikre at begge parter er fornøyde, enten det er selgere eller potensielle kjøpere vi snakker om. For eksempel implementerte de et tilbakemeldingssystem der hver bruker kan legge ut om sin opplevelse med selgeren.

eBays tilbakemeldingssystem

Mer så, de gjorde dette til et fullverdig rangeringssystem med ulike poengsum som skulle fortelle deg alt om en selgers pålitelighet langt før du samhandlet med den i form av å kjøpe produktene.

Som kjøper er det ganske enkelt å holde seg unna problemer og gjøre eBay til en trygg opplevelse for deg: bare følg selgerne med høye tilbakemeldinger og mange positive anmeldelser, så skal det gå bra.

Selv om det var en haug med anklager om at visse selgere kunstig øker tilbakemeldingsscore ved å opprette falske kontoer og legge inn positive tilbakemeldinger, ble disse påstandene raskt satt til hvile. Lang historie kort, du kan ikke legge igjen en anmeldelse uten å kjøpe en vare og betale for den, så den falske tilbakemeldingsboosten er heldigvis bare en myte.

Videre, hvis du velger å betale for produktene du prøver å kjøpe med PayPal, får du dobbel beskyttelse, med tanke på at både eBay og PayPal tilbyr kjøper- og selgerbeskyttelse.

Nå for å svare på det opprinnelige spørsmålet: ja, eBay er trygt. Det er imidlertid like trygt så lenge du er forsiktig, gitt at du kan snuble over forskjellige svindlere, og unnlater å oppdage og rapportere dem juli sette deg i en ubehagelig stilling.

Hvordan fungerer eBay?

Dette er et ganske komplekst svar siden eBay ikke bare fungerer på samme måte for alle som bruker det. Faktisk kan eBay gi deg en annen opplevelse avhengig av hva du planlegger å gjøre med den, enten det er å selge, kjøpe, lage auksjoner eller by.

Slik fungerer salg på eBay

Som selger (selger) må du opprette en profil, siden du ikke kan selge noe på eBay uten en selgerkonto. Når du har fått det ut av veien, kan du ganske enkelt legge ut et produkt for salg ved å opprette en oppføring.

Oppretting av en selgerkonto krever at du oppgir fullt navn, adresse, e-postadresse og telefonnummer. Inntil du oppretter din første oppføring, trenger du ikke spesifisere en betalingsmåte for å dekke salgsgebyrene.

Selv om det er helt gratis å lage en oppføring for en vare, tar eBay et gebyr hvis du fullfører et salg innenfor plattformen. Du kan bruke et kredittkort, en brukskonto eller en PayPal-konto som betalingsmåte.

Å lage en oppføring er intuitivt nok, siden du vil bli ledet gjennom hele prosessen med å angi et navn og en beskrivelse for varen din, plassere den i en kategori, velge bruksstatus (f.eks. brukt eller ny), og legge til bilder i oppføringen din. .

Hvordan kjøp fungerer på eBay

I motsetning til å selge, kan du kjøpe en vare på eBay uten å opprette en konto. Noen betingelser gjelder imidlertid: produktet må koste mindre enn $5 000, og det må ha alternativet Kjøp nå aktivert av selgeren.

Hvis du foretrekker å kjøpe produkter umiddelbart, kan du bruke knappen Kjøp nå, som lar deg betale en fast pris og kjøpe varen på stedet. Hvis du er den eventyrlystne typen, kan du prøve å by på varen og prøve å vinne den til en lavere pris på en nettauksjon.

Det finnes også lister hvor du kan gi et tilbud til selger, og dersom de aksepterer det kan du kjøpe det et annet sted enn markedet tilsier. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis du velger å gi et tilbud, er ikke selgeren forpliktet til å akseptere det, og kan til og med sende deg et mottilbud.

Prosessen er ganske intuitiv, spesielt hvis du allerede har en eBay-konto. Med en eBay-konto kan du holde styr på ikke bare kjøpene dine, men også statusen til bestillingene dine og til og med leveringen deres hvis selgeren gir deg dette alternativet. Det er også mulig å gi tilbakemelding fra selgere og skrive anmeldelser for produktene du har kjøpt.

I tilfelle du gjorde en feil mens du bestilte et produkt, kan eBay lede deg gjennom prosessen med å kansellere bestillingen. Det samme gjelder hvis du hadde et problem med bestillingen, inkludert men ikke begrenset til at varen din aldri kommer, produktet er skadet eller ikke samsvarer med beskrivelsen eller bildene, eller til og med du ombestemmer deg.

Kan du bli lurt på eBay?

Selv om vi har pekt på noen ganske sterke sider ved bruk av eBay og hvordan det kan gjøre kjøp eller salg av produkter på Internett til en trygg, intuitiv opplevelse, noen ganger kan du bli lurt mens du bruker denne tjenesten, og dessverre er det ganske mange av måter å bli svindlet på, både som kjøper og som kjøpmann.

Det er viktig å forstå at eBay dreier seg om tillit, og som deg juli vet, tillit er en toveis gate. Som ny kjøpmann bør du ikke forvente at kjøperne stoler mer på deg enn du stoler på dem, og det går omvendt, så du må tjene det.

I den følgende delen vil vi vise noen av de vanligste måtene du kan bli svindlet på mens du bruker eBay, slik at du enkelt kan unngå dem og unngå å miste produktene eller pengene dine mens du handler på denne plattformen, enten det er kjøp eller salg gjør.

eBay-svindel som du vil unngå

A) eBay-kjøpersvindel

Å kjøpe produkter på eBay er ikke akkurat rakettvitenskap, siden alt du trenger å gjøre er å finne produktet du vil kjøpe, gi et tilbud på det (eller kjøpe det umiddelbart), og vente på at bestillingen din blir bekreftet.

Men selv om kjøpsprosessen er veldig enkel, kan svindlere gjøre det til et mareritt på markedsplassen. Den første regelen du må følge er å ta vare på pålitelige, verifiserte selgere, selv om de ubekreftede har mer fristende tilbud i vente for deg.

Den andre regelen som er like viktig som den første er at hvis et tilbud høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det. Stol på oss, det er bedre å betale et par dollar til en selger med høy tilbakemeldingsscore enn å miste alt til en selger som ikke har noen salgsrekord og ingen tilbakemeldinger fra brukere.

1. Selger leverer ikke produkt

Til tross for at det er noen få pengene-tilbake-garantier hvis du kjøper ting på eBay (og er dobbelt så effektiv hvis du bruker PayPal), tilbyr denne plattformen absolutt ingen dekning for noen få utvalgte varekategorier. Nemlig:

Motoriserte kjøretøy (fly, båter, fritidskjøretøyer)
Tungt maskineri og industrielt utstyr
Tjenester
Rubrikkannonser
Reisekuponger og billetter
Eiendom
Bedrifter til salgs
Nettsteder
Digitalt innhold og immaterielle varer
NFT-er (ikke-fungible tokens)
Produkter som selges gjennom Sotheby’s

For varene som faller inn i kategoriene oppført ovenfor, kan du foreta betalingen, og selgeren kan godta den uten å sende deg varen, og det er ingenting du kan gjøre for å få refusjon gjennom eBay, til tross for kjøperbeskyttelsestjenesten.

Derfor, hvis du er villig til å ta risikoen, bør du vite at å kjøpe en vare som faller inn i kategoriene oppført ovenfor kan bety at du juli motta det aldri, og du vil også miste beløpet du betalte for det produktet, til å begynne med.

2. Den tomme boksen

Denne taler for seg selv, siden den innebærer at du mottar en tom boks i stedet for å motta produktet ditt fra eBay-forhandleren som du burde. Dette er ikke akkurat en fullverdig svindel, siden det dreier seg om kjøperens hastverk og mangel på oppmerksomhet på detaljer.

Svindel med tomme bokser skjer vanligvis med varer som er svært populære og i begrenset antall. Såkalte svømmeføtter kjøper disse varene til utsalgspriser og legger dem ut til en høyere pris på eBay, så det burde ikke overraske deg å se produktet du er interessert i til en høyere pris.

Vel, her er kickeren: selv om oppføringsprisen er høyere enn produktets utsalgspris, bør du alltid sjekke den fullstendige beskrivelsen av oppføringen. Oftere enn ikke spesifiserer disse oppføringene bare boksen til produktet, og deg juli ikke være i stand til å be om refusjon hvis selgeren har bevis på at de var 100 % ærlige mens de opprettet oppføringen.

Vanligvis er svindlere de viktigste kjøperne av produktbokser, siden den tomme boksen er den enkleste å trekke, så sørg for at du tar deg tid til å lese hele oppføringen og dens detaljer.

3. Gavekort (kupong) svindel

https://www.istockphoto.com/photo/businesspeople-exchanging-visiting-card-gm842324660-137578469

Svindlerne vil prøve å nå ut til deg på ulike kanaler (Instagram, WhatsApp, Facebook, e-postadresse, telefon) og fortelle deg om en utrolig kampanje som et bestemt selskap (vanligvis store navn kastes her) kjører for tiden.

Tilbudene i den falske kampanjen er vanligvis for gode til å passere, noe som gjør denne svindelen ganske vanskelig å unngå, spesielt hvis du er den entusiastiske typen som lar seg veldig lett begeistre til det punktet hvor du blir litt uaktsom.

Noen få eksempler på slike tilbud er:

Få gratis eller rabatterte ting hvis du kjøper et produkt med en eBay-gavekode
Betaler kun halvparten av regningene dine for en gitt periode hvis du betaler med eBay-gavekoden
Får tilbud om raskere frakt eller rabatter mot å betale med en eBay-gavekode

Nå er det her det blir lyssky: etter å ha fortalt deg alt om kampanjen, kaster svindlerne en ganske liten frist for deg, og gir dermed en følelse av at det haster med svindelen deres.

Den beste måten å beskytte deg mot denne svindelen på er åpenbart å slå den opp og se om det faktisk er en offisiell kampanje som tilbyr slike priser. Imidlertid er svindlerne ganske listige og juli ty til å fortelle deg at tilbudet avsluttes i det øyeblikket de legger på.

Uansett hva du gjør, bør du ikke gi dine eBay-gavekoder eller kuponger til tilfeldige fremmede på Internett, selv om det juli virker som de er representanter for store selskaper som tilbyr deg livets avtale. Som vanlig, hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis en svindel.

4. Feil navn på leveringsetiketten

Å ha et feil navn skrevet på varens leveringsetikett kan noen ganger skje ved en feil, og vanligvis skal navnet ditt være av med én eller to bokstaver, og ikke erstattet av en helt annen. Vi har alle vært på Starbucks, vi vet hvordan det føles.

Det som gjør at denne svindelen skiller seg ut i mengden er at den skjer først etter at eBay-transaksjonen er fullført. Selgeren (svindleren) vil sende pakken som inneholder produktet ditt til riktig adresse, men vil sette inn et helt annet navn for å kaste deg ut.

Når du endelig mottar pakken, når du ser at adressen er riktig, men du ikke finner navnet ditt på etiketten, juli bli fristet til å returnere varen til avsenderen eller ta den med til postkontoret slik at de kan ordne den.

Hvis du returnerer pakken i stedet for å åpne den (lufttett moralkode forresten), mottar selgeren produktet tilbake og får beholde pengene, ettersom eBay-transaksjonen nå vil fremstå som avvist eller returnert. Dessverre er det ingen måte å sende inn et krav på eBay mot selgeren hvis transaksjonen er fullført og den nå vises som returnert eller avvist.

5. Ikke-eBay betalingssvindel

https://www.istockphoto.com/photo/hush-money-gm650151708-118131565

Vi har allerede nevnt ovenfor at eBay får beholde en liten avgift for alle transaksjoner og handler som fullføres gjennom plattformen. Videre tilbyr de beskyttelse til både selgere og kjøpere, men bare hvis en transaksjon finner sted på eBay-nettstedet, slik at det kan verifiseres.

Noen ganger kan enkelte selgere henvende seg til deg og spørre om du kan sende dem betalingen via en annen plattform enn eBay, slik at de kan unngå å betale plattformavgiften. De juli til og med gi deg et bedre tilbud og møte deg et sted i midten slik at du ikke betaler full pris og selgeren får beholde en del av plattformavgiften.

I en perfekt verden vil denne situasjonen være en vinn-vinn for alle involverte parter (sans eBay). Men mesteparten av tiden når dette skjer er det en svindel, og du bør styre med en gang fra det, fordi når du sender pengene gjennom en ikke-eBay-kanal, er de definitivt tapt for alltid.

Selgeren vil slutte å svare på anrop eller e-poster, og det er ingen måte du kan bestride en transaksjon på eBay siden du har sendt selgeren summen av penger de ba om gjennom en ikke-sporbar kanal.

Det verste er at du ikke kan legge igjen en skarp anmeldelse på selgerens profil siden det ikke er noen tegn til en transaksjon på kontoen, og det er et krav hvis du vil gi tilbakemelding. Det sier seg selv at du kun bør holde deg til betalingsmetoder som er akseptert og kan verifiseres av eBay.

6. Forfalskede varer eller replikaer

https://www.istockphoto.com/photo/counterfeit-authentic-magnified-gm505120513-44522640

Hvis du har vært lenge nok på Internett, vet du sannsynligvis at forfalskede varer og replikaer er så ekte som de blir, og dessverre er eBay ikke garantert fri for denne typen produkter.

Selv om noen selgere (spesielt de pålitelige) er ærlige om produktene sine og nevner det faktum at de er «high-fidelity replikaer» eller «perfekt funksjonelle kopier» eller lignende begreper de måtte bruke, vil ikke svindlere fortelle deg det.

Faktisk vil de liste opp så mange detaljer om produktet som mulig, og noen av dem vil også legge ut falske serienumre (eller andre former for produktidentifikasjon) for å bekrefte at produktene de selger er 100 % autentiske.

Selv om det ikke er noen sikker måte å unngå denne typen svindel, du juli ønsker å unngå merkevareprodukter som selges til utrolig attraktive priser, ettersom de enten er stjålet, forfalsket eller replikaer.

Det ville heller ikke være en dårlig idé å holde et øye med selgerens tilbakemeldingspoeng og sjekke historien til tidligere salg. I stedet for å se på selgerens beste rangeringer, ta en titt på de dårligste (én-stjernene) for å sjekke om tidligere kjøpere har hatt noen dårlige erfaringer med selgeren du ønsker å kjøpe fra.

7. Falsk kundestøtte

Noen selgere vil liste opp falske eBay-kundestøttetelefonnumre eller e-postadresser på profilene sine eller til og med i listene over produktene de selger for øyeblikket. Når du (uunngåelig) vil støte på problemer med produktets forsendelse (eller selve varen), juli bli fristet til å kontakte nummeret på selgerens profil.

Selv om noen selgere er legitime og bare ønsker å hjelpe deg med å løse ting uten å involvere eBay, vil svindlere prøve å utgi seg for eBay-personell og kan kreve sensitiv informasjon fra deg, inkludert navnet ditt, eBay-legitimasjon eller til og med bankkonto.

https://www.istockphoto.com/photo/white-mask-and-part-of-telephone-on-white-background-gm1173594982-326038866

Det sier seg selv at når den falske kundestøtteagenten får hånden på de sensitive detaljene dine, vil den avbryte kommunikasjonen med deg og du vil aldri høre fra dem igjen.

Husk at eBays offisielle kundestøtteagenter aldri vil be om kontopassord, bankkonto, kredittkortnummer, personnummer eller prøve å få andre lignende data fra deg. Hvis du delte ut noen av dataene ovenfor, kan det være lurt å endre kontopassordet, blokkere kortene dine og ringe banken for å unngå komplikasjoner.

Enda viktigere, hvis du ga personnummeret ditt til disse falske agentene, sørg for at du rapporterer hendelsen til de ansvarlige offentlige etatene. Du kan sende inn en politirapport og til og med en FTC (Federal Trade Commission) identitetstyverirapport.

Som du kan se, er det mange måter du kan bli lurt på mens du bruker eBay som kjøper, spesielt hvis du ikke har noen konto og bestemmer deg for å kjøpe varer eller tjenester som gjest. Dessverre kan det være enda flere typer eBay-svindel, ettersom vi bare dekket de mest hyppige.

Det er imidlertid ikke bare kjøpere som kan bli lurt mens de bruker eBay, som du snart vil få vite fra vår følgende seksjon.

B) Svindel med eBay-selger

Hvis du har mer enn nok gjenstander som du sjelden bruker lenger, er det kanskje på tide å åpne et garasjesalg, kvitte deg med dem og tjene litt penger mens du holder på. Du kan også legge dem ut for salg på eBay hvis du ikke er en fan av garasjesalg eller samhandler fysisk med folk.

eBay kan være en trygg måte å sikre produktsalget på, med tanke på at både eBay og PayPal tilbyr kjøper- og selgerbeskyttelsesprogrammer du kan dra nytte av. Du må imidlertid følge en rekke grunnleggende regler hvis du ønsker å bli dekket av disse svindelbeskyttelsesprogrammene, for eksempel å unngå å gjøre transaksjoner utenfor eBay, eller ikke selge produkter fra noen få kategorier (vi har kalt dem ovenfor) .

Dessverre, til tross for eBays forsøk på å gi deg et trygt miljø for å drive virksomheten din som nettforhandler, blomstrer kreativiteten til svindlere, så du kan møte svindlere som ønsker å tjene penger på deg nå og da.

Selv om det i noen tilfeller kan være helt umulig å oppdage svindlere og nekte å gjøre forretninger med dem, har vi satt sammen en liste over vanlige svindel du juli møte som selger. Vår korte guide skal hjelpe deg med å gjenkjenne disse forsøkene og ta dem rett i knoppen.

1. Overbetalingssvindel

https://www.istockphoto.com/photo/counting-money-gm172377020-4527810

Gjerningsmennene til denne svindelen vil henvende seg til deg og tilby å betale en pris som er høyere enn den du ba om, som bør være det første røde flagget. Selv om tilbudet virker litt for godt til å passere, vil du sannsynligvis ønske å gi det hardt videre.

Selvfølgelig er det en sjanse for at det er noen forhandlinger involvert, som at du lover eller reserverer produktet til en annen kjøper som spurte deg om du kan holde på noen dager, så tilbyr en annen kunde deg en større sum penger enn den første. Da er det helt og holdent din oppfordring.

Men hvis du bare blir kontaktet av en tilfeldig kjøper ut av det blå som tilbyr å betale mer enn prisen du har angitt i oppføringen, unngå det for enhver pris. Mest sannsynlig vil du motta en falsk sjekk som vil sprette når du går ut med en utbetaling, så du ender opp med å tape både pengene og varen din.

2. Svindel med tom boks

De fleste svindelene vi har forklart i kjøperdelen ovenfor har en selgermotpart, så det burde ikke være noen overraskelse at du kan bli svindlet av noen som later som om du har sendt en tom boks til dem.

Denne svindelen går slik: den potensielle kunden kjøper varen fra eBay-oppføringen din og betaler uten å nøle, så du begynner å pakke produktet og sende det så fort som mulig, uten å tenke på at dette faktisk er begynnelsen på en lure.

Etter å ha mottatt pakken, hevder kjøperen at du faktisk har sendt en tom boks, så de sender inn et svindelkrav til eBay, som krever retur fra kjøperen. På slutten av denne svindelen mottar du den tomme esken du brukte til å sende varen i, og kjøperen får beholde det som var inni den, samt pengene eBay tar tilbake fra kontoen din og refunderer kjøperen.

Dessverre er ting litt komplisert hvis du blir lurt på den måten. eBay vil mest sannsynlig fortelle deg om å utstede en returetikett, og vente på at kjøperen sender deg den tomme emballasjen tilbake. Hvis de ikke orker å gjøre det, får du beholde pengene.

Hvis du derimot ikke utsteder en returetikett og kjøperen eskalerer, vil eBay automatisk utstede en refusjon til kjøperen fra kontoen din. Den beste måten å unngå denne typen svindel på er å dokumentere alt om produktet (IMEI, serienumre, etc), ta bilder av pakkeprosessen, og kanskje til og med en video av deg som dropper varen som snart skal sendes.

eBay juli foreslår også at du sender inn et krav til selskapet du brukte til å levere pakken, enten det er hjemleveringsfirmaer eller postkontoret.

3. Endret adresseforespørsel

https://www.istockphoto.com/photo/close-up-of-deliverer-attaching-data-label-on-cardboard-box-in-the-office-gm1225077798-360468009

Dette svindelforsøket er faktisk en annen versjon av overbetalingskonklusjonen, som du snart vil lære. Dessverre er det mye udokumentert svindel som bare er vendinger på noen av de populære du kan finne på nettet, noe som gjør det utrolig vanskelig å holde styr på dem effektivt og advare ærlige eBay-brukere om deres eksistens.

Måten denne svindelen fungerer på er som følger: du får et kjøpstilbud fra en eBay-bruker og de tilbyr å betale mer enn verdien av varen. Hvis du er kjent med svindelen med overbetaling ovenfor, bør dette være det viktigste røde flagget som kan hjelpe deg med å identifisere dette som en svindel.

Kjøperen sier da at den ekstra summen faktisk er der for å dekke ekstra fraktkostnader, da de vil at du skal levere varen til et fremmed land, helst et som ikke akkurat er lett å nå. Hvis du samtykker, vil svindlerne be deg om PayPal-adressen din, noe som åpner for noen flere svindelmuligheter for den falske kjøperen (PayPal-svindel er også en ting).

Når de får PayPal-e-postadressen din, vil du motta en falsk e-post fra noen som utgir seg for å være en PayPal-representant, som ber deg om postnummer og hevder at summen du og kjøperen ble enige om er låst til du kan fremlegge bevis at du har levert produktet.

Hvis dette noen gang skjer deg, er det bare å videresende e-posten til [email protected] som vi instruerte deg i vår PayPal-svindelveiledning, og send inn et svindelforsøk på eBay. Det sier seg selv at du aldri bør levere varen i denne situasjonen, da du vil ende opp med å miste både produktet og pengene.

4. Ikke-eBay betalingssvindel

Dette er nøyaktig samme måte som du kan bli lurt som kjøper, men rollene er nå snudd. Nei, du er ikke plutselig en svindler, du er i ferd med å bli svindlet av en kjøper som tilbyr deg en privat avtale utenfor eBay.

Som vi har diskutert i kjøperkapittelet ovenfor, tilbyr eBay noen flotte beskyttelsesprogrammer for både kjøpere og selgere, men du må følge retningslinjene hvis du vil dra nytte av dem. En av de viktigste reglene som eBay håndhever er å unngå å gjøre avtaler utenfor eBay, der den ikke kan holde styr på dem.

Ikke-eBay-betalingssvindel innebærer at en potensiell (falsk) kjøper kontakter deg angående produktet du selger, og spør deg om du godtar betaling utenfor eBays offisielle kanaler. De kan til og med prøve å forsvare sin posisjon med å argumentere for at det kan hjelpe deg å unngå eBays kjøpmannsskatt.

Hvis du godtar, lukker oppføringen og sender varen, kan det skje noen ting. I en perfekt verden får du pengene dine, kjøperen får produktet sitt, og alle er fornøyde.

Men hvis det er en svindel, betaler kjøperen enten ikke eller bestrider transaksjonen på eBay på forskjellige måter (rapporterer oppføringen som falsk, hevder at de har mottatt en tom boks, rapporterer varen som ikke passer til oppføringsbeskrivelsen, du få bildet).

Det sier seg selv at hvis du tar agnet og godtar avtalen utenfor eBays offisielle betalingskanaler, vil du ikke kunne dra nytte av eBays kjøpmannbeskyttelsesprogram, så du ender opp med å miste pengene og produktet ditt.

5. Tilbakemeldingsutpressing

https://www.istockphoto.com/photo/frightened-teenager-or-young-woman-using-smart-mobile-cell-phone-as-internet-gm1054364612-281718423

Dessverre er dette en av de verste måtene noen kan forsøke å lure deg på, spesielt hvis du er en nybegynner som nettopp har startet denne typen nettaktivitet og valgte eBay som din markedsplass.

Vi har forklart litt om måten eBay fungerer på i en av underseksjonene ovenfor: selgere lager oppføringer over produktene sine, kunder kjøper produktet deres, og så får de skrive en anmeldelse basert på erfaringen med selgeren.

Hvis anmeldelsen er god, får selgeren en god tilbakemeldingspoeng, og for hver ny anmeldelse endres poengsummen på godt og vondt. Nå er denne svindelen en av de verste på listen vår fordi det er absolutt ingenting du kan gjøre med det.

Det går slik: du oppretter en oppføring for produktet ditt, noen gir deg et tilbud, de betaler for varen, du lukker oppføringen og leverer varen. Så langt så bra, men så tar svindleren kontakt med deg, og det handler ikke om at varen er ødelagt eller noe.

De ber deg overføre en sum penger til en bestemt konto (de fleste bruker krypto siden den ikke er sporbar), ellers vil de skrive en skarp anmeldelse av opplevelsen deres med deg og gi deg en negativ tilbakemeldingsrapport.

Den triste delen er at mange ærlige eBay-forhandlere som nettopp var i gang falt for det og overførte den etterspurte summen av penger, i frykt for at ryktet deres kunne bli påvirket. Med tanke på at dette er en type utpressing, kan du videresende e-posten eller meldingene til politiet og til og med kontakte eBay om det.

Det er verdt å nevne at hvis du blir utpresset, kan gjerningsmannen holde deg praktisk talt som gissel og kreve mer og mer så lenge de har makt over deg, så du kan like gjerne ignorere dem fra starten og nå ut til enheter som kan være kan hjelpe deg (f.eks. politiet, eBay kundestøtte).

6. Ødelagt replika-svindel

https://www.istockphoto.com/photo/the-guy-is-holding-a-black-smartphone-with-a-broken-display-gm959905396-262128750

En kunde kjøper produktet ditt gjennom eBay, betaler for det, og du sender det, så det er ingenting å tenke på. Men etter å ha mottatt pakken, hevder kjøperen at produktet du sendte til dem er ødelagt og juli til og med vise deg bilder av det ødelagte produktet.

Etter oppfølgingen bestrider de transaksjonen med eBay, og hevder at du har sendt dem en ødelagt vare, og juli gi dem de samme bildene som de har vist deg. Som et resultat, eBay juli ber deg utstede en retur og refundere kjøperen. I dette scenariet mister du både varen og pengene.

Selv om det noen ganger juli ikke være nok til å beskytte deg mot denne typen svindel, kan det hjelpe saken din med å dokumentere varen du selger så godt du kan: registrer serienummeret, IME-nummeret, modellnummeret og eventuelle spesielle merker på den før du sende det.

Du kan også ta bilder mens du pakker varen og til og med lage en video der du sender produktet; ta så mange av disse bildene eller videoene som kan tjene som bevis i tilfelle du blir anklaget for å sende en ødelagt kopi til kjøperen din, siden det ikke er noen annen måte å bevise at varen du sendte faktisk var autentisk og ikke ødelagt.

7. «Vare ikke mottatt»-svindel

https://www.istockphoto.com/photo/male-hand-holding-silver-pen-gm1053479586-281459219

Hvis du har bestemt deg for å selge varene dine på eBay, er det i din interesse å lese alle eBays regler og retningslinjer før du deltar i noen aktivitet, da det juli potensielt redde deg fra en vanskelig situasjon som den vi skal beskrive.

Du selger en dyr vare som er verdt mer enn $750, og kjøperen sender inn et krav om at de aldri mottok varen. I dette marerittaktige scenariet mister du både pengene som kjøperen sendte deg da de krever refusjon (som eBay gjerne gir dem) og den dyre varen.

Hvordan skjer det? Vel, PayPal har et smart selgerbeskyttelsesprogram som kan hjelpe deg med å selge produktene dine uten å frykte at du blir lurt. Imidlertid, som med alle andre beskyttelsesprogram, har det en rekke regler du må følge hvis du vil dra full nytte av det.

Hvis du selger en vare under $750, må du gi kjøperen sporingsinformasjon, som ifølge eBays offisielle støtteside må inneholde følgende:

Datoen for levering
Leveringsstatus for «levert»
Mottakerens adresse

Men hvis varen du selger er over $750, må du også inkludere signaturbekreftelse. Hvis kjøperen vet om dette og du ikke legger til signaturbekreftelse for produkter som du selger over $750, kan de lure deg ved å hevde at de ikke mottok varen.

Siden produktet mangler signaturleveringsbeviset, kan varen veldig enkelt rapporteres som ikke å være der, og som et resultat vil du miste produktet til svindleren. I tillegg vil du også miste pengene du mottok fra svindleren, da de uunngåelig vil bestride transaksjonen og be om refusjon.

Nok en gang oppfordrer vi deg til å lese hver eneste regel og policy som eBay og PayPal håndhever, da de kan redde deg fra en vanskelig situasjon som den som er presentert ovenfor.

8. Avbryte transaksjonen

https://www.istockphoto.com/photo/cancel-button-gm589110154-101183299

Tatt i betraktning at de fleste, om ikke alle elektroniske betalingsbehandlere, har et slags kjøperbeskyttelsessystem implementert på plattformen deres, er det lett å se hvorfor det er så enkelt for de fleste svindlere å nesten frarøve deg eiendelene dine.

PayPal, for eksempel, er en av disse elektroniske betalingsbehandlerne som har tatt i bruk et kjøpers beskyttelsessystem for å beskytte kundene mot å bli svindlet ved å la dem kansellere transaksjonen. Det samme gjelder for kredittkort: én telefon til banken og transaksjonen er nå historikk.

Se nå for deg dette scenariet: du oppretter en oppføring for å selge et av produktene dine, og du mottar et tilbud fra en kjøper. Betalingen går raskt igjennom, så du pakker produktet, gjør det klart for frakt og merker at alt ser ut til å gå knirkefritt.

Og det gjør det, inntil kjøperen bestemmer seg for å kontakte betalingsbehandleren, enten det er PayPal, banken eller en annen lignende enhet, og kansellere betalingen. Som et resultat mangler kontoen din nå summen som opprinnelig ble sendt til deg av kjøperen.

På toppen av det, hvis kjøperen brukte PayPal, blir du også belastet en ekstra $20 som et tilbakeføringsgebyr, slik at du ikke bare mangler varen og beløpet du ønsket i bytte for den varen, men også ytterligere $20, som er en forferdelig posisjon å være i.

Den verste delen av denne svindelen er at svindleren ikke engang trenger å være for kreativ; de kan bare si at de mistenker at de har fult spill på din side, eller noe sånt, og betalingsbehandleren gjenvinner nesten umiddelbart pengene fra selgerens (din) konto.

Nå betyr det ikke at du ikke kan bestride tilbakeføringen, spesielt hvis du har solide bevis på at du ikke gjorde noe galt og at kjøperen mottok varen nøyaktig som planlagt. Det innebærer imidlertid mye bryderi på selgerens side, og de fleste gir opp, spesielt når det er mindre pengebeløp involvert.

Hvordan unngå svindel på eBay

Selv om vi anstrenger oss litt for å forklare hvordan vi kan unngå de fleste svindelene som er avbildet i guiden vår, er det noen ganger ikke bare nok å gjøre alt riktig. Derfor, her er noen tips om hvordan du kan unngå eBay-svindel generelt, enten du er en kjøper eller en kjøpmann, uten noen spesifikk svindelmetode i tankene.

Unngå å avvike fra eBays offisielle betalingskanaler
Hvis du har lært en ting eller to ved å gå gjennom vår omfattende guide, er at selv om eBay krever et beskjedent gebyr for å hjelpe deg med å selge varene dine, kan det også beskytte deg mot svindel og andre stygge situasjoner. Derfor bør du unngå å fullføre transaksjoner på ikke-eBay-kanaler, for eksempel kontanter, Venmo eller private kredittkortoverføringer hvis du ønsker eBays beskyttelse.

Sørg for å inkludere all sporingsinformasjon
Sporingsnumre er noe du bør inkludere med alle varer du sender hvis du vil unngå å bli svindlet. Husk at hvis varen du sender koster mer enn $750, bør du også inkludere signaturleveringsbevis hvis du ønsker å bli beskyttet av PayPals selgerbeskyttelsesprogram. Som en generell regel bør du alltid matche sikkerhetssporing med verdien av produktet ditt.

Ta opp alt
Enten du selger eller kjøper på eBay, bør du alltid dokumentere alt relatert til produktene du selger eller kjøper, fra varenumre til IMEI-numre, modellnumre, objektmarkeringer, kjennemerker (for unike varer), og til og med sporingsnumre for forsendelser hvis tilgjengelig og aktuelt. Dette gjelder spesielt hvis du er en kjøpmann, siden eBay vanligvis vil side med kjøperen, så du bør registrere alt du kan for å beskytte deg mot svindelforsøk.

Ikke ta sjekker
Dette gjelder for et bredt utvalg av virkelige scenarier, men sjekker er en av de minst sikre betalingsmetodene du kan akseptere, siden det alltid er en mulighet for at personen som sendte deg sjekken kan ringe banken og kansellere den. En annen ganske vanlig praksis er å bruke en falsk sjekk. Som et resultat vil sjekken sprette i begge tilfeller ovenfor, og du vil muligens miste produktet du solgte og aldri motta pengene for det.

Bestrid tilbakeføringer
Hvis du har vært utsatt for en urettmessig tilbakeføring, bør du ikke vike unna for å bestride det, siden det er en av dine grunnleggende rettigheter som kjøpmann. For å øke sjansen for at tilbakeføringstvisten din blir vellykket, bør du være forberedt med alt som kan utgjøre bevis for å bevise påstandene dine, for eksempel bilder av produktet, sporingsnumre og signaturbevis hvis tilgjengelig.

Omvendt søk bilder
Dette bør ikke sees på som en generell regel, men de fleste svindlere unngår å bruke ekte bilder av produktene sine og bruker i stedet generiske bilder lastet ned fra Internett, eller lagrer bilder fra oppføringer av samme produkt og bruker dem i stedet. Hvis du finner bildene andre steder på nettet og du blir mistenksom, ikke viker unna å be selgeren sende deg flere bilder av produktet. Hvis de nekter, er det mest sannsynlig svindel.

Ta den tiden du trenger
De fleste svindlere regner med naivitet, uaktsomhet og at det haster. Så lenge du er spent og skynder deg å kjøpe ting uten å analysere alt på forhånd, er du et enkelt mål for de fleste svindlere. Noen ganger har oppføringer fotnoter der tilleggsinformasjon om produktet presenteres (for eksempel nevner noen oppføringer at de bare inkluderer boksen til produktet), så sørg for å sjekke alt først.

Ikke returner feil navnepakker umiddelbart
Hvis du mottar en pakke som er sendt til adressen din, men du ikke kjenner igjen navnet på etiketten, kan det hende du har blitt utsatt for en svindel. Sjekk historikken for kjøpene dine, se om leveringsestimatene for dine forventede pakker samsvarer med tidspunktet da du mottok pakken, og prøv også å veie pakken du mottok og se om den samsvarer med vekten på den forventede pakken. Hvis alt stemmer, kan du åpne pakken i stedet for å returnere den.

Unngå falske rabatter
Egentlig er ikke rabattene falske, men varen som selges er det. Hvis du legger merke til at enkelte varer på ønskelisten din er sterkt rabatterte uten at en god grunn er nevnt i oppføringen (ødelagt, brukt, riper, bulket osv.), bør du alltid unngå å kjøpe de nevnte varene. Dette kan enten være svindel eller stjålne gjenstander.

Send aldri eBay-gavekodene dine
Hvis du blir kontaktet av tilfeldige personer på nettet som forteller deg om ulike kampanjer som du må bruke eBay-gavekoden eller kupongen til, er det bare å legge på telefonen eller slette meldingene deres (og til og med blokkere dem hvis du kan). Det er absolutt ingen kampanje der du personlig må gi dine eBay-gavekoder eller kuponger til en annen person, så du bør aldri gjøre det.

Vær forsiktig når du kjøper visse produkter
Som vi har nevnt før, er det noen produkter som ikke faller inn under eBays kjøperbeskyttelsesprogram, så du bør være forsiktig hvis du vil kjøpe varer i disse kategoriene. Konkret er disse:
Motoriserte kjøretøy (fly, båter, fritidskjøretøyer)
Tungt maskineri og industrielt utstyr
Tjenester
Rubrikkannonser
Reisekuponger og billetter
Eiendom
Bedrifter til salgs
Nettsteder
Digitalt innhold og immaterielle varer
NFT-er (ikke-fungible tokens)
Produkter som selges gjennom Sotheby’s

Sjekk selgerens tilbakemeldingspoeng
Du bør alltid sørge for at selgeren du prøver å kjøpe produkter fra har en god tilbakemeldingspoeng, spesielt hvis du planlegger å kjøpe dyre produkter. Det er ikke å si at selgere med færre tilbakemeldinger er dårlige i seg selv. Et godt tips når du sjekker en selgers tilbakemeldingspoeng er å alltid se på de negative anmeldelsene i stedet for de positive, og se om det er noen gjentakende situasjoner, som at selgeren ikke leverer varer, sender ødelagte produkter eller banker- av kopier og slikt.

Be om mer informasjon om produktene
Å be om flere bilder av produkter eller til og med videoer er ikke uhørt og kan redde deg fra mange ubehagelige situasjoner. Hvis selgeren er villig til å samarbeide, kan du be dem sende deg et bilde av produktets anskaffelsesskjema (hvis tilgjengelig) og produktets serienummer. De fleste produsenter tilbyr nettjenester hvor du kan skrive inn et produkts serienummer og sjekke om det er autentisk eller ikke.

Unngå eBay-svindel – KONKLUSJON

For å avslutte ting, uansett om du er en selger eller en kjøper på eBay, bør du alltid være klar over hva du går inn på, siden det er mange svindlere som bare er klar til å tjene penger på deg. Dessverre er de fleste svindelforsøk vellykkede, og det er nettopp derfor man må utvise forsiktighet.

Til tross for at eBay og PayPal tilbyr praktiske selger- og kjøperbeskyttelsesprogrammer, regner svindlere fortsatt med menneskelige feil for å bøye regler til deres fordel. Vår guide er bare en påminnelse om at det finnes svindlere, og et nyttig verktøy du kan bruke for å bli klar over de vanligste triksene svindlere kan prøve å ta på deg og unngå dem så godt du kan.