VPN

Er iCloud Private Relay en VPN, og er det trygt å bruke?

Viktige takeaways

 • iCloud Private Relay er et sikkerhetsverktøy som krypterer Internett-trafikk og beskytter din online informasjon.
 • Private Relay skjuler IP-adressen din og tillater begrensede plasseringsjusteringer, men det fungerer bare med Safari.
 • iCloud Private Relay mangler mange avanserte VPN-funksjoner, for eksempel stedsbytte og en policy uten logg.

Ønsker du å beskytte nettdataene dine? Apples iCloud Private Relay er en praktisk måte å beskytte dataene dine på, og øker personvernet og sikkerheten mens du er koblet til internett.

Hva er iCloud Private Relay?

Apple kårer iCloud Private Relay som et viktig sikkerhetsverktøy med lignende funksjonalitet som et virtuelt privat nettverk (VPN), som krypterer internettrafikken din og skjuler internettaktivitetene dine. Til tross for at iCloud Private Relay høres ut som en VPN fra utsiden, har den ved nærmere ettersyn noen viktige forskjeller fra en VPN, noe som betyr at du ikke vil forlate den tradisjonelle VPN-en din med det første.

Apples iCloud Private Relay ble designet for å hjelpe kryptere mer av nettinformasjonen din og ble først lansert i 2021.

Du kan bruke iCloud Private Relay hvis du har et iCloud+-abonnement, som starter på $0,99 per måned. Videre må enheten din kjøre minst:

 • iOS 15
 • iPadOS 15
 • macOS Monterey

Hvis enheten din oppfyller minimumskravene, er iCloud Private Relay tilgjengelig på iPhone, iPad og Mac. Hvis du vil sette opp funksjonen, kan du se vår veiledning om hvordan du bruker Private Relay i Safari.

Hvordan fungerer iCloud Private Relay?

Christin Hume/Unsplash

Private Relay sender internettdataene dine gjennom to reléer. Den første reléen skjuler nettsidene du besøker, mens den andre oppretter en IP-adresse atskilt fra din. Apple Support sier det håndterer den første reléen og at en «tredjeparts innholdsleverandør» tar seg av den andre halvparten.

  ExpressVPN-anmeldelse 2024. Meninger, ulemper, fordeler, test, priser

Når du bruker Safari på Apple-enheten din, tar iCloud Private Relay internettforespørselen din og krypterer den. Dette betyr at dataene du sender og mottar blir kryptert på en måte som er uleselig for alle som kan avskjære dem. Denne krypteringsprosessen er avgjørende for å beskytte sensitiv informasjon som passord og personlige meldinger.

Etter kryptering sendes forespørselen din til to separate internettreléer som drives av forskjellige enheter. Det første reléet tildeler deg en anonym IP-adresse knyttet til din region, men ikke din faktiske plassering. Dette sikrer at nettsider kan tilby relevant innhold uten å vite nøyaktig hvor du er. Det andre reléet, som ikke er klar over IP-adressen din, dekrypterer nettadressen du vil besøke og sender forespørselen din dit.

I tillegg til at nettverksleverandøren din ikke kan se nettleserloggen din, oppgir Apple i lenken ovenfor at den heller ikke har tilgang til nettinformasjonen din når du bruker Private Relay. Så fra et personvernsynspunkt er iCloud Private Relay trygt.

Det er verdt å merke seg at iCloud Private Relay ikke fungerer på tvers av alle nettlesere på enheten din. For eksempel vil nettlesingsloggen din fortsatt være synlig hvis du bruker Google Chrome med Private Relay aktivert på enheten din.

Er iCloud Private Relay det samme som en VPN?

iCloud Private Relay er ikke helt det samme som en VPN, men den utfører lignende funksjoner.

Nedenfor vil du oppdage noen av de viktigste likhetene som iCloud Private Relay har med en VPN-leverandør.

Skjuler iCloud Private Relay IP-adressen din?

Mange kjøper VPN-er for å skjule IP-adressene sine for tredjeparter, og Private Relay lar deg gjøre det samme. Når du har aktivert funksjonen, vil andre ha problemer med å bekrefte hvem du er og hva dine atferdsmønstre på nettet er.

Av denne grunn er iCloud Private Relay et nyttig verktøy hvis du vil utføre grunnleggende personvernrelaterte funksjoner – for eksempel å skjule dataene dine for annonsører.

  Lagrer VPN-er din personlige informasjon?

I tillegg til Private Relay, vil du kanskje legge til ekstra lag med nettbeskyttelse ved å lære andre måter å hindre annonsører i å spore deg. Du kan for eksempel regelmessig slette informasjonskapslene dine og bruke en nettleser som blokkerer informasjonskapsler.

iCloud Private Relay krypterer ikke alle enhetsdataene dine

I etterkant av det ovennevnte bruker de fleste en VPN for å beskytte nettdataene deres – alle onlinedataene deres kommer fra enheten. En VPN beskytter alle dataene som sendes til og fra enheten din, og skaper en sikker tunnel til VPN-serveren som krypterer all trafikken din.

Dessverre er det ikke tilfellet med iCloud Private Relay, som bare beskytter Safari-nettleserdataene dine. Det er fortsatt nyttig, men beskytter ikke all trafikken din på samme måte som en VPN.

Lar iCloud Private Relay deg endre posisjonen din?

iCloud Private Relay lar deg gjøre noen justeringer av posisjonen din, men bare med begrenset kapasitet. Du kan velge mellom to alternativer: Oppretthold generell plassering og Bruk land og tidssone.

Å opprettholde en generell plassering vil ikke avsløre nøyaktig hvor du er, men du vil fortsatt kunne få tilgang til lokalt innhold som nyhetssider. I mellomtiden vil alternativet for land og tidssone gi deg en IP-adresse fra den bredere regionen du for øyeblikket er basert i.

Slik velger du ønsket stedsalternativ:

 • Gå til Innstillinger (iPhone, iPad) / Systeminnstillinger (Mac) > Apple ID > iCloud.
 • Velg Privat relé.
 • Trykk på IP-adresseplassering.
 • Velg ditt foretrukne stedsvalg.
 • Hvordan gjør privat relé det vanskeligere for andre å få tilgang til informasjonen min?

  I tillegg til å skjule IP-adressen din, beskytter Private Relay informasjonen din via en håndfull andre metoder. Den største av disse er kryptering av Safari-netttrafikken; i denne essensen fungerer det på samme måte som en VPN for nettleseren din.

  Hvilke nettlesere fungerer privat relé med?

  Fra desember 2023 kan du bare bruke iCloud Private Relay med Safari. Selv om du har aktivert funksjonen på Apple-enheten din, er du ikke beskyttet i Chrome, Firefox eller noen annen nettleser.

  Hvis du ikke liker å bruke Safari (eller sjelden bruker det), er det sannsynligvis bedre å se etter et alternativ. Skulle du foretrekke å ikke betale, kan du bruke en av de mange gratis VPN-tjenestene for å beskytte personvernet ditt.

    Hvordan bruke en VPN med BlueStacks

  3 avanserte VPN-funksjoner iCloud Private Relay har ikke

  iCloud Private Relay savner mange av de mer avanserte funksjonene som komplette VPN-tjenester har, og det er disse som kan få deg til å bruke en vanlig VPN.

  1. Alternativer for serverplassering

  En tydelig funksjon som iCloud Private Relay ikke har, er alternativer for å bytte plassering. Med de fleste VPN-er kan du endre landet VPN-serveren din er basert i, slik at trafikken din ser ut som om den kom fra det stedet.

  Når du endrer plassering med en VPN, kan du koble til flere servere over hele verden. Mange brukere gjør dette slik at de kan se geo-begrensede filmer og TV-serier, men du har også fordelen av at tredjeparter ikke en gang kan gjette hvor du faktisk er.

  2. Loggingspolicy

  En annen viktig forskjell mellom iCloud Private Relay og VPN-er er knyttet til loggingspolicyen. Som eple [PDF] nevner på side 9 i Private Relay Overview:

  «Private Relays design, kombinert med en minimal loggingspolicy, sikrer at proxy-logger ikke inneholder nok informasjon til å koble en brukers IP-adresse eller kontoinformasjon med nettleseraktiviteten.»

  Ovennevnte er en sterk kontrast fra mange VPN-er, som har en policy uten logg i stedet. Ingen logg betyr at ingen av informasjonen din samles inn når du bruker tjenesten.

  3. Kill Switch

  En annen VPN-funksjon som ikke er tilgjengelig med Private Relay er en VPN-kill-switch, som stopper deg fra å bruke internett når VPN-tilkoblingen din faller. I utgangspunktet, hvis VPN-programvaren oppdager et problem med tilkoblingen, dreper den din vanlige internettforbindelse for å stoppe all trafikk fra å nå din vanlige ISP, og beskytter personvernet ditt. Når du er koblet til igjen, kan du bruke alt som normalt.

  iCloud Private Relay: Nyttig, men ikke en VPN

  Så, er iCloud Private Relay en VPN? Kort sagt, nei.

  På forsiden av det kan du få et solid basisnivå for beskyttelse. Med tanke på at du bare trenger å betale for iCloud+ for å få Private Relay, er verktøyet nyttig hvis du regelmessig bruker Safari og bare vil ha grunnleggende beskyttelsesfunksjoner.

  Likevel mangler Private Relay de avanserte funksjonene som mange VPN-er har. Hvis du vil ha tilgang til disse, endre land eller bruke andre nettlesere enn Safari, bør du abonnere på en full VPN-tjeneste i stedet.

  x