JavaScript er et utbredt programmeringsspråk som gir deg muligheten til å manipulere filer direkte i nettleseren. La oss se nærmere på hvordan dette gjøres!
NodeJS-miljøet benyttes ofte til ulike skript, inkludert de som omhandler filbehandling. NodeJS er i bunn og grunn et miljø for å kjøre JavaScript-kode. Det antas at du har en grunnleggende forståelse av NodeJS.
La oss dykke ned i denne veiledningen for å lære om filhåndtering i JavaScript.
Filhåndtering med JavaScript
Filhåndtering omfatter diverse operasjoner som å opprette, lese, oppdatere, endre navn på og slette filer. For å få tilgang til filene i systemet, er vi avhengige av eksterne moduler fremfor å skrive koden fra bunnen av. NodeJS tilbyr en modul kalt «fs» (filsystem) som muliggjør filbehandling.
La oss utforske de ulike metodene som tilbys av «fs»-modulen.
fs.open()
Metoden «fs.open()» krever to argumenter: «bane» og «modus».
«Bane»-argumentet spesifiserer filens plassering.
«Modus»-argumentet definerer hvordan filen skal åpnes, for eksempel for å legge til innhold, skrive eller lese.
Når en fil åpnes i en bestemt modus, kan du kun utføre operasjoner som er i samsvar med den valgte modusen. Under følger en oversikt over de tilgjengelige modusene og deres tilhørende operasjoner.
Modus | Operasjon |
«r» | Åpner filen i lesemodus |
«a» | Åpner filen i tilleggsmodus |
«w» | Åpner filen i skrivemodus |
«a+» | Åpner filen i tilleggs- og lesemodus |
«w+» | Åpner filen i skrive- og lesemodus |
«r+» | Åpner filen i lese- og skrivemodus |
Dersom filen ikke eksisterer på den angitte banen, vil en ny, tom fil opprettes. La oss se på et kodeeksempel som illustrerer hvordan en fil åpnes i ulike moduser.
const fs = require("fs");
fs.open("sample.txt", "w", (err, file) => {
if (err) throw err;
console.log(file);
});
Metoden «fs.open()» vil generere en feil dersom filen ikke eksisterer når den forsøkes åpnet i lesemodus. Den vil derimot opprette en ny, tom fil i skrive- eller tilleggsmodus.
Etter at en fil er åpnet, kan vi utføre ulike operasjoner på den. Vi vil se et komplett program i slutten av denne veiledningen, etter at vi har blitt introdusert for flere essensielle metoder fra «fs»-modulen.
fs.appendFile()
Metoden «fs.appendFile()» benyttes for å legge til innhold på slutten av filen. Om filen ikke eksisterer på den angitte stien, vil en ny fil opprettes. Her er et kodeeksempel som legger til innhold i en fil.
const fs = require("fs");
fs.appendFile("sample.txt", "Appending content", (err) => {
if (err) throw err;
console.log("Completed!");
});
fs.writeFile()
Metoden «fs.writeFile()» brukes for å skrive innhold til en fil. Hvis filen ikke eksisterer i den angitte stien, vil den opprettes. Prøv følgende kode for å skrive innhold til en fil.
const fs = require("fs");
fs.writeFile("sample.txt", "Writing content", (err) => {
if (err) throw err;
console.log("Completed!");
});
fs.readFile()
Metoden «fs.readFile()» benyttes for å lese innholdet fra en fil. Dersom filen ikke eksisterer på den oppgitte stien, vil det oppstå en feil. Se på følgende kodeeksempel for å forstå bruken av metoden.
const fs = require("fs");
fs.readFile("sample.txt", (err, data) => {
if (err) throw err;
console.log(data.toString());
});
fs.unlink()
Metoden «fs.unlink()» brukes for å slette en fil. Det vil genereres en feil hvis filen ikke eksisterer i den angitte stien. Se på koden nedenfor.
const fs = require("fs");
fs.unlink("sample.txt", (err) => {
if (err) throw err;
console.log("File deleted!");
});
fs.rename()
Metoden «fs.rename()» brukes for å endre navnet på en fil. En feil vil oppstå dersom filen ikke eksisterer på den oppgitte stien. Nedenfor følger et eksempel på hvordan du kan endre navnet på en fil.
const fs = require("fs");
fs.rename("sample.txt", "sample_one.txt", (err) => {
if (err) throw err;
console.log("File renamed!");
});
Diverse
Nå har du blitt kjent med flere metoder for filhåndtering fra «fs» (filsystem)-modulen. Du kan utføre de fleste vanlige filoperasjoner ved hjelp av metodene som er beskrevet i denne veiledningen. Som lovet, skal vi nå se på et eksempelscript som åpner en fil og leser innholdet fra den ved å bruke henholdsvis metodene «fs.open()» og «fs.readFile()».
const fs = require("fs");
fs.open("sample.txt", "r", (err, file) => {
if (err) throw err;
fs.readFile(file, (err, data) => {
if (err) throw err;
console.log(data.toString());
});
});
Konklusjon
Det var alt for denne veiledningen. Du kan benytte disse filhåndteringsmetodene for å automatisere kjedelige oppgaver i din hverdag. Jeg håper du nå forstår de grunnleggende metodene for å håndtere filer.
Lykke til med kodingen 🙂