tipsbilk.net

Hva er åndsverk og hvorfor betyr det noe?

Håndterer bedriften eller byrået ditt ofte kreativt innhold som bilder, GIF-er, multimedia, slagord, markedsføringskopier, produktkopier, produktgrafikk og mer? Du må lære hva intellektuell eiendom er for å beskytte slikt uvurderlig digitalt innhold mot piratkopiering!

I hjertet av digital markedsføring og digitale virksomheter er det fagfolk som hele tiden deler digitalt kreativt innhold i selskapet eller med eksterne leverandører.

Enten det er en fengslende kampanje i sosiale medier, et engasjerende nettsted eller innovativt multimedieinnhold, er utveksling av slike digitale eiendeler livsnerven i det elektroniske økosystemet.

Du deler nettstedkoden din med en frilansutvikler eller tar med en kontraktør for å legge ut artikler gjennom CMS for nettstedet ditt ved å bruke merkevareelementene dine som bilder, logoer og så videre. Hvordan kan du gjøre dette uten å bekymre deg for piratkopiering?

Her kommer åndsverk og de juridiske rettighetene som beskytter ditt kreative og intelligente innhold i dette scenariet.

Les denne artikkelen til slutten mens jeg forklarer dette svært tekniske konseptet på et enkelt språk. Derfor kan du raskt fordøye det, gjøre endringer i ditt digitale byrå eller virksomhet, og gjøre deg i samsvar med IPR!

Hva er åndsverk?

Intellectual Property (IP) er som et skjold for dine kreative ting. Den dekker ting du lager i hodet ditt, som oppfinnelser, kunst, musikk og til og med forretningsideer. Den sier: «Dette er ditt, ikke noen andres.»

IP inkluderer opphavsrett til kunst og musikk, patenter for oppfinnelser, varemerker for logoer og forretningshemmeligheter for forretningsstrategier.

Ansatte og kontraktører som jobber i virksomheten din og lager slike ting er også beskyttet av IPR, og eiendelene tilhører deg siden du betaler for dem i form av lønn eller timebetalinger.

For eksempel vert du en personlig hobbyblogg på nettet. Du ga en skribent i oppdrag å skrive en artikkel for deg mot en fast betaling. Du publiserte også artikkelen på bloggen din, og ga forfatteren en byline.

Nå velger forfatteren å kopiere og lime inn det samme innholdet og legge det ut fra sin egen blogg eller Medium, WordPress, etc., nettsteder. Dette er et brudd på immaterielle rettigheter av forfatteren.

De kan markedsføre innholdet ved å koble det til det opprinnelig publiserte nettstedet, som er ditt, men de har ikke lov til å publisere artikkelen som den er eller som et sammendrag på andre portaler uten å kreditere nettstedet ditt.

Internasjonale IP-traktater og -avtaler

Følgende er noen av de lokale og globalt effektive avtalene som respekterer dine immaterielle rettigheter over dine immaterielle digitale kreasjoner:

#1. TRIPS-avtale

Bildekreditt: Wikipedia

Verdens handelsorganisasjon (WTO) administrerer avtalen om handelsrelaterte aspekter ved immaterielle rettigheter (TURER). Den setter minimumsstandarder for IP-beskyttelse blant medlemslandene.

  Hvordan dele opp tekst i Google Sheets

#2. Paris-konvensjonen

De Paris-konvensjonen er en IPR-traktat som omhandler beskyttelse av industriell eiendom, inkludert patenter, varemerker og industriell design.

#3. Bernkonvensjonen

De Bernkonvensjonen er en internasjonal opphavsrettsavtale. Den etablerer minimumsstandarder for opphavsrettslig beskyttelse blant medlemslandene.

#4. Patent Cooperation Treaty (PCT)

PCT gjør prosessen med internasjonalt å søke patentbeskyttelse enkel ved å tillate én enkelt internasjonal patentsøknad.

#5. Madrid-protokollen

Madrid-protokollen er en avtale som forenkler internasjonal registrering av varemerker ved at en enkelt søknad kan dekke flere land.

#6. Haag-avtalen

Haag-avtalen muliggjør registrering av industri- og forretningsdesign internasjonalt. Derfor, hvis du brainstormer, utvikler og registrerer et industrielt design i USA under Haag-avtalen, vil det være like beskyttet av IPR-lover i medlemsland over hele verden.

#7. Budapest-traktaten

Budapest-traktaten gjelder internasjonal anerkjennelse av deponering av mikroorganismer med hensikten med patentprosedyrer.

#8. WPPT

WIPO-avtalen om forestillinger og fonogrammer beskytter rettighetene til fonogramutøvere og -produsenter i det digitale miljøet.

#9. WCT

WIPO opphavsrettsavtale er en utvidelse av Bernkonvensjonen. Den tar opp digitale opphavsrettsproblemer.

#10. Nairobi-traktaten

Nairobi-traktaten gir beskyttelse til det olympiske symbolet slik at ingen part kan bruke symbolet til kommersielle eller personlige formål uten å få skriftlig samtykke fra Den internasjonale olympiske komité.

Typer intellektuell eiendom

Opphavsrett er en av de vanligste IP-typene som tilbyr juridisk beskyttelse til originale skapere av et håndgripelig eller immateriellt verk. Den dekker ting som bøker, musikk, kunstverk og lignende ting.

Med opphavsrett kan du sikre at andre ikke kan kopiere eller dele kreasjonene dine uten din eksplisitte tillatelse. I tillegg til å oppmuntre kreativiteten til innholdsskaperne og belønne dem for innsatsen, lar det dem dra nytte av arbeidet deres i en viss periode.

Varemerke

Et registrert varemerke er en type IP som kan skille et produkt eller en tjeneste fra andre. Du kan varemerke et ord, en setning, et design eller et symbol med et gjenkjennelig merke for å hjelpe folk med å identifisere produktene dine.

Når en virksomhet registrerer et varemerke, får den eksklusive rettigheter til å bruke dette merket til sitt unike arbeid. Samtidig hindrer det andre i å bruke nøyaktig samme ting eller noe lignende for å opprettholde merkevarens integritet.

Patentere

Å få patent er den mest effektive måten for oppfinnere å beskytte sine oppfinnelser på. Med den får oppfinnere eneretten til å kontrollere produksjonen, bruken og distribusjonen av arbeidet deres.

Vanligvis varer gyldigheten av et amerikansk patent i 14 til 20 år fra datoen for innlevering av patentet. Et patent tilbyr en eksklusiv rettighet som oppmuntrer til innovasjon innen felt som teknologi, helsevesen og medisin.

Handelshemmelighet

En forretningshemmelighet refererer til den konfidensielle informasjonen som holdes av en person eller bedrift som gir dem en fordel i forhold til konkurrentene. En forretningshemmelighet kan være formler, oppskrifter, strategier eller til og med en liste over kundelister som må forbli hemmelige så lenge du vil at den skal være.

Industriell design rett

En industriell designrettighet brukes for å beskytte det visuelle utseendet til et produkt mot uautorisert bruk. Det sikrer elementer som formen eller estetisk utforming av noe. Det lar skapere og bedrifter konkurrere på en rimelig måte med andre mens de drar nytte av deres innsats ved å hindre andre i å etterligne det unike utseendet til et produkt.

  12 kuleste AI Avatar Generatorer å bruke i 2023

Bruksmodell

I likhet med patenter gir denne typen åndsverk beskyttelse til nyttige oppfinnelser. Det gir imidlertid oppfinnere eksklusive rettigheter for en spesifikk periode som er kortere enn patenter. Disse IP er egnet for inkrementelle oppfinnelser og for oppfinnelser med kortere levetid.

Halvledertopografi

Halvledertopografi er en spesiell type IP som beskytter utformingen eller utformingen av ulike komponenter og deres tilkoblinger innenfor disse elektroniske enhetene. Med dette er innovasjoner i elektronikkindustrien sikret mot uautorisert kopiering eller reproduksjon, og de originale skaperne og designerne får fordel.

Database høyre

Ved å bruke databaseretten kan du juridisk beskytte eneretten til å kontrollere hvordan databasen brukes. Det stopper også andre selskaper fra å trekke ut eller gjenbruke databasekomponenter uten tillatelse. Databaserett oppfordrer databaseutviklere til å investere tid og krefter på å samle informasjon inn i databasene.

Hvorfor er åndsverk viktig for bedrifter?

 • IP beskytter bedriftens unike ideer, oppfinnelser og kreasjoner fra å bli kopiert eller brukt av konkurrenter.
 • Det kan øke en bedrifts verdi, og gjøre den mer attraktiv for investorer og potensielle kjøpere. Jo flere patenter og IP-er bedriften din får, jo høyere verdsettelse kan du få.
 • Immaterielle rettigheter gir et konkurransefortrinn ved å la virksomheten din tilby unike produkter eller tjenester som konkurrentene dine ikke kan replikere.
 • Du kan tjene penger på dine IP-rettigheter over visse eiendeler og få ekstra inntekter fra markedet.
 • Når bedrifter respekterer IP-lover og -traktater over hele verden, føler kreative tenkere og skapere seg trygge ved å skape mer uvurderlige eiendeler for disse bedriftene.
 • Dine varemerker og forretningshemmeligheter bygger sterke merkeidentiteter for produktet eller tjenestene dine. Dette fremmer igjen kundenes tillit og lojalitet.
 • Hvis konkurrenten din fortsatt replikerer din immaterielle eiendom, kan du presentere dine patenter, opphavsrettigheter, varemerker, etc., som juridisk bevis for å saksøke konkurrenten.
 • Du kan enkelt markedsføre dine intelligente kreasjoner på det internasjonale markedet uten frykt for piratkopiering av immaterielle rettigheter fordi det finnes internasjonale traktater for IPR.
 • Immaterielle rettigheter (IPR) hjelper virksomheter med å sikre sin posisjon og relevans i markedet på lang sikt.
 • Beskyttelse av intellektuell eiendom oppmuntrer til samarbeid og partnerskap, ettersom bedrifter kan dele sin IP under spesifikke avtaler.
 • La oss utforske noen vanlige eksempler på intellektuell eiendom.

  Vanlige eksempler på intellektuell eiendom

  Bildekreditt: Coca-Cola USA

  Nedenfor finner du de beste eksemplene på immaterielle rettigheter rundt om i verden i ulike viktige forretningsområder:

 • Det karakteristiske LV-monogrammønsteret på Louis Vuitton-produkter er et registrert varemerke-IP.
 • Starbucks grønne havfruelogo er et varemerke som skiller kaffebarene, kaffekoppene og andre eiendeler som dette monogrammet er merket på.
 • Nikes Air Jordan-logo, eller Jumpman-logoen knyttet til Air Jordan-serien med joggesko, er et varemerke som eies av Nike.
 • Karakterer som Mikke Mus og Askepott er beskyttet av både opphavsrett og varemerke, noe som sikrer Disneys eksklusive rettigheter.
 • Koden og programvaredesignen til Microsoft Windows-operativsystemer er opphavsrettsbeskyttet for å forhindre uautorisert distribusjon.
 • Blandingen av urter og krydder som brukes i KFCs stekte kylling er en godt beskyttet forretningshemmelighet.
 • Googles søkealgoritme er en tett bevoktet forretningshemmelighet, som gir den et konkurransefortrinn i søkemotormarkedet.
 • Apple har designpatenter for det særegne utseendet til iPhone-ene deres, og hindrer andre i å kopiere utseendet deres.
 • Det ikoniske manuset og designet til Coca-Cola-logoen er varemerkebeskyttet for å beskytte merkevareidentiteten.
 •   9 e-postmalbyggerprogramvare som skal brukes i 2022

  Deretter skal vi diskutere hva krenkelse av åndsverk er.

  Hva er brudd på åndsverk?

  Når noen bryter lover om immaterielle rettigheter som varemerker, opphavsrett, patenter osv., og lager materielle eller immaterielle produkter for kommersiell eller personlig bruk, er det brudd på immaterielle rettigheter.

  Det er som å ta dine ideer, oppfinnelser eller kunst og bruke dem som om de er deres. Dette kan skje med ting som å kopiere en bok, bruke en logo uten tillatelse, eller selge et patentert produkt uten eierens samtykke.

  Krenkelse av IPR er i strid med loven fordi det skader skaperne og eierne av disse tingene. Det er viktig å respektere andres åndsverk og be om tillatelse eller følge reglene hvis du ønsker å bruke den. Originale kreative ideer eller eiendeler har rett til å beskytte arbeidet sitt, og når du krenker disse rettighetene, kan du få problemer.

  Hvordan unngå brudd på åndsverk

  Her er noen måter for beskyttelse av åndsverk for å unngå brudd på IPR:

 • Utfør grundige undersøkelser for å sikre at du ikke bruker andres opphavsrettsbeskyttede materiale. Når du for eksempel kopierer et bilde fra Google Søk for å legge det ut på bloggen din, er det brudd på IPR med mindre du får skriftlig tillatelse fra skaperen.
 • Hold deg oppdatert om IP-lover og -forskrifter for å sikre overholdelse av endrede regler.
 • Søk juridisk rådgivning eller konsulter IP-eksperter for å navigere i komplekse IP-spørsmål og beskytte dine interesser.
 • Registrer dine digitale og kreative eiendeler ved å bruke varemerker, opphavsrettigheter, patenter, databaserettigheter, etc.
 • Lisensier digitale eiendeler fra eierne deres hvis du trenger å bruke dem til kommersielle formål. Hvis du ønsker å unngå dette, kan du opprette digitale eiendeler på egen hånd ved å bruke apper som følgende:
  • Canva for bilder, design, bildeendring, logoproduksjon og mer.
  • Miro å lage diagrammer, wireframes, tavler, prosesskart, Business Process Modeling, og så videre.
  • Creately lar deg lage organisasjonskart, flytskjemaer, wireframes, etc.
  • Bruk EdrawMax for planløsning, diagrammer, elektrisk design, programvaredesign, etc.
 • Deretter skal vi diskutere hva IPR-rettigheter er.

  Hva er immaterielle rettigheter (IPR)?

  Immaterielle rettigheter er juridiske beskyttelser som gir deg, som skaper og oppfinner, eksklusivt eierskap og kontroll over dine immaterielle kreasjoner. Disse kan være kodebaser, databaser, datasett, digitale oppfinnelser, kunst, musikk og merkeidentiteter.

  Ulike IPR-er lar deg og dine digitale virksomheter hindre andre i å bruke, etterligne eller tjene på din immaterielle eiendom uten skriftlig samtykke eller betalt lisens. IP-rettigheter inkluderer opphavsrett til kreative verk, patenter for oppfinnelser, varemerker for merkevaregjenkjenning, forretningshemmeligheter for konfidensiell informasjon og mer.

  Konklusjon

  Så langt har du gått gjennom definisjonen av immaterielle rettigheter, typer og eksempler. Du har også utforsket immaterielle rettigheter (IPR), ulike internasjonale traktater som beskytter kreasjonene dine mot piratkopiering, og hvordan du unngår brudd på IPR. For ikke å nevne, du lærte også hvordan du håndhever beskyttelse av åndsverk.

  Deretter kan du sjekke ut hvordan du patenterer en idé.

  x