Minnelekkasje: Oppdag, fiks & øk datamaskinens ytelse!

Viktige punkter

  • En minnelekkasje oppstår når et program ikke frigjør tildelt minne, noe som fører til økt minnebruk over tid og potensiell systemkrasj.
  • Du kan identifisere en minnelekkasje ved å observere systemets RAM-forbruk og se etter applikasjoner eller prosesser som stadig krever mer minne.
  • En effektiv måte å håndtere og forebygge minnelekkasjer er å sørge for at operativsystemet, apper og programmer du benytter er oppdaterte.

Selv om datamaskinen din er rask og moderne, kan du likevel oppleve problemer som minnelekkasjer.

Men hva innebærer egentlig en minnelekkasje, og hvordan skjer det?

Hva er en minnelekkasje?

Datamaskinens minne, også kjent som RAM (Random Access Memory), lagrer midlertidig data knyttet til operativsystemet, programmer og tjenester som er aktive på maskinen. RAM benyttes fordi det er raskt – til og med raskere enn en SSD – og er nyttig for lagring av data som brukes hyppig.

Applikasjoner bruker minne etter behov og lagrer informasjon relatert til handlinger, kommende oppgaver, ofte brukte data og mer. Når en applikasjon ikke lenger trenger tildelt minne, skal den signalisere at minnet er ledig. Men hvis programmet fortsetter å være aktivt uten å frigjøre det tildelte minnet, vil det gradvis bruke mer og mer tilgjengelig minne, uten å returnere noe, og til slutt kan dette føre til at systemet krasjer.

Hvordan identifisere en minnelekkasje

Når systemet begynner å få minneproblemer, vil du sannsynligvis se en advarsel på skjermen om at «Datamaskinen din har lite minne.» En lignende melding finnes i de fleste operativsystemer, og når du ser den, vil du sannsynligvis merke at ytelsen blir dårligere og systemet begynner å oppføre seg merkelig.

Den enkleste metoden for å lete etter en minnelekkasje er å kontrollere systemets RAM-bruk. Hvis du ser at en applikasjon eller prosess stadig bruker mer og mer minne, er dette et tydelig tegn på at det er et problem, som kan være en minnelekkasje. For eksempel, på bildet nedenfor ser vi at Google Chrome bruker en betydelig mengde minne. Men jeg har fem Chrome-vinduer åpne med omtrent 20 faner og 32 GB RAM installert. Selv om tallet er høyt, er det ikke nødvendigvis et problem. Men hvis jeg så på prosesslisten og oppdaget at Spotify brukte en lignende mengde RAM, ville det tyde på et problem og en potensiell minnelekkasje.

Slik sjekker du RAM-bruk på Windows

  • Høyreklikk på oppgavelinjen og velg Oppgavebehandling.
  • I fanen Prosesser, sorter Minne-kolonnen slik at de største verdiene kommer øverst.
  • Vurder om applikasjonene som er oppført øverst, bruker en rimelig mengde minne.
  • For å avslutte en prosess, høyreklikk den og velg Avslutt oppgave.

    Slik sjekker du RAM-bruk på macOS

  • Gå til Programmer > Verktøy, og åpne Aktivitetsovervåking.
  • Velg Minne-fanen øverst i vinduet for Aktivitetsovervåking.
  • Sorter minnekolonnen slik at de største verdiene er øverst.
  • Velg appen eller prosessen du ønsker å avslutte, og trykk deretter på Stopp-knappen.
  • macOS gir deg to alternativer: Avslutt eller Tving avslutning. Det siste alternativet vil umiddelbart prøve å avslutte prosessen og fjerne ikke-lagrede data.

    Slik sjekker du RAM-bruk på Linux ved hjelp av Systemovervåker

    Siden det finnes ulike versjoner av Systemovervåker for hvert Linux-skrivebordsmiljø, kan trinnene du må følge variere. Vanligvis finner du Systemovervåker i startmenyen, en tilsvarende startmeny, eller et system-søkeverktøy og velger den mest relevante treffet.

    Når Systemovervåker åpnes, sorterer du Minne-fanen eller -kolonnen slik at de største verdiene kommer først, og vurderer om noen apper eller prosesser bruker for mye minne. Det finnes også Linux-kommandoer for å sjekke systemtilstanden, som kan vise RAM-bruk.

    Konsekvenser av minnelekkasjer

    Konsekvensene av en minnelekkasje vil variere avhengig av om det er snakk om klient- eller serverapplikasjoner.

    Klientapplikasjoner (stasjonære datamaskiner og mobiltelefoner)

    For disse er ikke konsekvensene av en minnelekkasje spesielt alvorlige, ettersom minnet som er allokert, frigjøres når applikasjonen avsluttes. Det medfører ingen systemustabilitet. Noen problemer som kan oppstå ved overdreven minnebruk inkluderer:

    • Systemet kan begynne å sakke ned.
    • Apper på datamaskinen din kan lukkes uventet.
    • Datamaskinens programkode som håndterer minneallokering, kan krasje og forårsake feil.

    I mer alvorlige tilfeller kan en minnelekkasje skape en mulighet for kodeinjeksjonsangrep, som kan føre til tap av data og andre sikkerhetsproblemer.

    Serverapplikasjoner

    Problemet med minnelekkasjer forverres i dette tilfellet, siden servere som regel kjører lenge uten å bli startet på nytt. Problemene her er de samme som for stasjonære applikasjoner. Minnet brukes opp over dager, uker og måneder, og serverytelsen blir dårligere. Det begynner å dukke opp feil, som til slutt fører til at serveren slutter å fungere.

    På samme måte som for klientapplikasjoner, kan en langvarig minnelekkasje skape en mulighet for angripere til å utføre kodeinjeksjonsangrep og kompromittere data.

    Slik unngår du en minnelekkasje

    Når det gjelder koding, har de fleste programmeringsspråk funksjoner for å hjelpe utviklere med automatisk minnehåndtering, for eksempel søppeltømming, som bidrar til å frigjøre minne som ikke lenger er i bruk. Det finnes ulike typer søppeltømmere, og det er viktig å forstå hvordan en applikasjons søppeltømmer fungerer for å forhindre minnelekkasjer.

    En annen måte å forhindre minnelekkasje på er å skrive kode som frigjør unødvendige ressurser. Du må skrive kode som forteller applikasjonen at ressursens oppgave er fullført og at minnet ikke lenger er i bruk. Det er viktig å sikre at løkker kjøres fullstendig for å unngå minnelekkasje.

    Men hvis du ikke koder og opplever en minnelekkasje på hjemme-PC-en, vil en omstart av systemet som regel løse problemet, og eventuelt hindre at det oppstår igjen hvis det skyldes en midlertidig feil. Det er også viktig å oppdatere operativsystemet du bruker, enten det er Windows, macOS eller Linux. En minnelekkasje som har oppstått på grunn av feil kode eller en annen feil, vil sannsynligvis bli rettet gjennom en oppdatering, enten av operativsystemet eller det aktuelle programmet. Det er viktig å holde maskinen oppdatert!

    Tidligere har vi beskrevet hvordan du identifiserer og fikser en minnelekkasje i Windows, macOS og Linux. Det finnes likevel noen ekstra metoder du kan prøve for å fikse en minnelekkasje i Windows.

    Windows Ressursovervåker

    Windows Ressursovervåker kan også hjelpe deg med å forstå problemet med minnelekkasjer ved å gi sanntidsdata for systemressursene.

    NAR av Gavin

  • Skriv inn ressursovervåking i startmenyen, og velg det som kommer opp.
  • Velg Minne-fanen.
  • Sorter Commit-fanen for å vise de største verdiene.
  • Som tidligere nevnt må du undersøke om noen av programmene dine bruker unormalt mye minne.

    Slik deaktiverer du programmer som kjører ved oppstart

    I noen tilfeller kan et program som kjører ved oppstart være årsaken til en minnelekkasje. For å løse dette problemet, kan du deaktivere appen for å sikre at den ikke forårsaker problemer når du starter systemet.

  • Trykk Ctrl + Shift + Esc for å åpne Oppgavebehandling, og gå deretter til fanen Oppstart.
  • Finn programmet du vil hindre fra å starte ved oppstart.
  • Høyreklikk og velg Deaktiver.
  • Vær oppmerksom på at selv om dette vil stoppe eventuelle oppstartsrelaterte minnelekkasjeproblemer, kan minnelekkasjen fortsatt oppstå hvis du åpner programmet senere. I så fall anbefaler vi at du avinstallerer programmet.

    Reduser minnelekkasjer og forbedre datamaskinens ytelse

    En minnelekkasje kan være frustrerende og vil føre til at datamaskinen din blir betydelig tregere, og til slutt krasje. Problemene kan variere fra frustrerende til farlige, og kan føre til alvorlige systemstabilitetsproblemer.

    Husk at en av de beste måtene å fikse problemer med minnelekkasjer på er å oppdatere systemet og appene du bruker, siden minnelekkasjen kan skyldes en feil.