Hva er en NAS-stasjon, og hvordan setter du opp en?

Viktige takeaways

  • NAS-stasjoner er spesialiserte harddisker designet for nettverkslagringssystemer. De er konstruert for kontinuerlig, 24/7 drift med flere brukere som får tilgang til data samtidig.
  • Når du kjøper en NAS-stasjon, bør du vurdere stasjonstypen (spesielt designet for NAS-systemer), kapasitet (basert på nåværende og fremtidige lagringsbehov) og hastighet/ytelse (målt i RPM og cache-størrelse).
  • Pålitelighet, holdbarhet, kompatibilitet, støy/strømforbruk, pris per terabyte og RAID-støtte bør også vurderes når du velger en NAS-stasjon. Vanlige skrivebordsstasjoner har kanskje ikke den nødvendige fastvaren og innstillingen for NAS-bruk.

Bygge en ny NAS? Oppgradere din eksisterende? Da vil du vite om NAS-stasjoner og deres mange konfigurasjoner, alternativer og spesifikasjoner.

Hva er en NAS-stasjon?

En NAS-stasjon (Network Attached Storage) er en spesialisert harddisk designet spesielt for nettverkslagringssystemer.

I motsetning til standard stasjonære harddisker, er NAS-stasjoner konstruert for å fungere i de unike miljøene til NAS-systemer, som vanligvis involverer kontinuerlig, 24/7 drift med flere brukere som får tilgang til data samtidig.

Videre har NAS-stasjoner vanligvis forbedret pålitelighet og holdbarhet og er bygget for å tåle påkjenningene ved konstant bruk. De kommer ofte med teknologi for å redusere vibrasjon, noe som er avgjørende i multi-bay NAS-enheter, og har fastvare optimalisert for bruk av nettverkslagring, som forbedrer ytelsen og kompatibiliteten med NAS-enheter. NAS-stasjoner er også designet for å håndtere den høyere varmeeffekten som kan oppstå i tettpakkede NAS-kabinetter.

De fleste NAS-stasjoner er ideelle for hjemme- og bedriftsapplikasjoner, selv om noen NAS-stasjoner på bedriftsnivå kommer med ekstra datalagring, deling og sikkerhetskopiering.

Så hva bør du se etter når du kjøper en NAS-stasjon?

1. Drive Type

Når du velger stasjoner for en NAS, er det avgjørende å velge NAS-spesifikke stasjoner i stedet for standard stasjonære harddisker. NAS-stasjoner, som WD Red, Seagate IronWolf eller Synology HAT5300, er designet for de unike kravene til NAS-systemer. Disse stasjonene har vanligvis teknologi for å redusere vibrasjoner, noe som kan være et problem i multi-bay NAS-enheter. I tillegg er NAS-stasjoner konstruert for kontinuerlig drift og testet for 24/7-miljøer, noe som gjør dem mer pålitelige for bruk av nettverkslagring. De kommer også med fastvare optimalisert for NAS-bruk, som kan forbedre ytelsen og kompatibiliteten med NAS-systemer.

  Astra Pentest anmeldt – Enkel, kontinuerlig sårbarhetsskanning og samsvar

2. Kapasitet

Bildekreditt: Victor Maschek/Shutterstock

Sammen med stasjonstypen er stasjonens lagringskapasitet en primær bekymring når du setter opp en NAS. Kapasiteten som trengs avhenger av dine nåværende datalagringskrav og forventede fremtidige behov. NAS-stasjoner er tilgjengelige i forskjellige størrelser, alt fra noen få terabyte (TB) til 16 TB eller mer per stasjon, som Seagate Exos X16. Det er ofte mer kostnadseffektivt å kjøpe større stasjoner enn nødvendig i utgangspunktet for å tillate fremtidig utvidelse uten å erstatte eksisterende stasjoner.

Det er imidlertid også viktig å tenke på at større stasjoner kan ta lengre tid å gjenoppbygge i RAID-konfigurasjoner (men merk at dette er en hovedsakelig lineær skala – mer data og mer kapasitet tilsvarer lengre gjenoppbyggingstider). Å balansere dine nåværende behov med fremtidig utvidelse mens du vurderer budsjettbegrensninger er nøkkelen til å velge riktig kapasitet.

3. Hastighet og ytelse

Hastigheten til en NAS-stasjon måles vanligvis i RPM (omdreininger per minutt), med vanlige hastigheter på 5400 RPM og 7200 RPM. Høyere RPM-stasjoner, som 7200 RPM WD Black-serien, kan gi raskere datatilgang, noe som er fordelaktig for applikasjoner som krever høy datagjennomstrømning. Imidlertid kan høyere RPM også føre til økt varme og støy, noe som kan være en vurdering avhengig av NAS-ens plassering.

I tillegg kan stasjonens hurtigbufferstørrelse påvirke ytelsen. En større hurtigbuffer, som 256 MB som finnes i noen avanserte NAS-stasjoner, gir raskere tilgang til ofte brukte data. Å balansere hastighet med andre faktorer som støy og varme er avgjørende for optimal NAS-ytelse.

4. Pålitelighet og holdbarhet

Pålitelighet er avgjørende for NAS-stasjoner, siden de ofte lagrer kritiske data. Se etter stasjoner med lav årlig feilrate (AFR) og sterke belastnings-/lossesykluser. Produsenter gir vanligvis pålitelighetsvurderinger, for eksempel MTBF (Mean Time Between Failures).

Disker som Seagate IronWolf Pro eller WD Red Pro tilbyr høye MTBF-klassifiseringer, noe som indikerer lengre forventet levetid. Disse stasjonene inkluderer ofte funksjoner som økt vibrasjonstoleranse og er bygget for å tåle påkjenningene ved 24/7-drift. Å velge en stasjon med god merittliste og garanti (ofte 3-5 år) kan gi trygghet mens du leser anmeldelser og ser på produsentens pålitelighetshistorikk er også verdt.

  Hvordan beskattes kryptovaluta i USA: parenteser forklart

5. Kompatibilitet

Bildekreditt: Lost_in_the_Midwest/Shutterstock

Det høres åpenbart ut, men å sørge for at NAS-stasjonene dine er kompatible med NAS-enheten din er avgjørende. NAS-produsenter som Synology, QNAP eller Netgear gir lister over kompatible stasjoner, og disse listene oppdateres regelmessig og tar hensyn til faktorer som maksimal støttet stasjonsstørrelse, eventuelle spesifikke stasjonsfunksjoner som kreves, og fastvarekompatibilitet.

Det er viktig å sjekke NAS-stasjonskompatibiliteten før du kjøper, siden inkompatible stasjoner kan føre til dårlig ytelse og tap av data. Noen NAS-systemer kan også ha fysiske begrensninger, for eksempel å bare støtte 2,5-tommers stasjoner eller ha en maksimal høydeklaring, som bør vurderes når du velger en stasjon. Hvis du bygger en NAS fra bunnen av av eldre maskinvarekomponenter, er kompatibilitet mindre av et problem, men det er fortsatt verdt å sjekke før du kjøper.

6. Støy og strømforbruk

Du kommer sannsynligvis til å holde NAS-en i drift 24/7, så støyen og strømforbruket til stasjonene er viktige hensyn. Stasjoner med høyere turtall, mens de er raskere, kan også være mer støyende og forbruke mer strøm.

For et hjemmemiljø, der NAS-en kan være plassert i et oppholdsrom eller på kontoret, kan roligere stasjoner med lavere RPM, som noen modeller fra WD Red-serien, være å foretrekke. Avveiningen er vanligvis en liten reduksjon i ytelsen. Strømforbruk er også en nøkkelfaktor for energikostnader og miljøpåvirkning. Energieffektive stasjoner bruker mindre strøm, noe som fører til betydelige besparelser over tid, spesielt i større NAS-oppsett. Produktspesifikasjonene viser vanligvis strømforbrukstallene, som kan brukes til sammenligning.

7. Pris per Terabyte

Kostnaden for NAS-stasjoner kan variere betydelig, så det er viktig å vurdere prisen per terabyte (TB) når du kjøper. Disker med høyere kapasitet tilbyr ofte en lavere kostnad per TB, men den første investeringen er høyere.

For eksempel kan en 10TB-stasjon ha en lavere kostnad per TB enn en 4TB-stasjon, men den totale prisen er høyere. Å balansere budsjettbegrensninger med lagringsbehov er avgjørende. Spesialtilbud og massekjøpsrabatter kan også påvirke prisen per TB. I tillegg, mens NAS-spesifikke stasjoner har en tendens til å være dyrere enn vanlige stasjonære stasjoner, rettferdiggjør deres forbedrede funksjoner og pålitelighet ofte den ekstra kostnaden, spesielt i en NAS der dataintegritet er avgjørende.

  Er Breezy HR One-Stop-løsningen for bedre ansettelse?

8. Redundans og RAID-støtte

Hvis du planlegger å bruke en RAID-konfigurasjon for ekstra databeskyttelse og redundans, må du sørge for at de valgte stasjonene er egnet for det tiltenkte RAID-nivået.

Noen NAS-stasjoner, som Seagate IronWolf og WD Red-serien, er spesielt utviklet for å yte optimalt i RAID-miljøer. Disse stasjonene kan håndtere den økte vibrasjonen og arbeidsbelastningen forbundet med RAID-oppsett. Valget av RAID-nivå (f.eks. RAID 1, RAID 5, RAID 6) vil også påvirke antall og type stasjoner som trengs.

For eksempel krever RAID 1 stasjoner av samme størrelse for speiling, mens RAID 5 og RAID 6 trenger henholdsvis minst tre og fire stasjoner, og tilbyr mer lagringseffektivitet. Det er viktig å balansere ønsket nivå av databeskyttelse med tilgjengelig budsjett og kapasitetskrav.

5 NAS-stasjonsforslag

Du har lest om hva du skal se etter, så la oss avrunde det med noen forslag til NAS-stasjoner.

Drive modell

Kapasitet (TB)

MTBF (timer)

RPM

Buffer (MB)

Vedvarende skriving (MB/s)

Seagate IronWolf

1 – 12

1 million

5.400 – 7.200

64 – 256

180 – 210

Seagate IronWolf Pro

4 – 18

1,2 millioner

7200

256

220 – 260

Western Digital Red

2 – 6

1 million

5400

256

180

Toshiba N300

4 – 16

1 – 1,2 millioner

7200

128 – 512

204 – 274

Synology HAT5300

4 – 16

1 – 1,2 millioner

7200

128 – 512

204 – 274

Hver av disse NAS-stasjonene er et flott alternativ, og du vil kunne finne lagringsstørrelsen for alle NAS-konfigurasjoner.

Beskytt dataene dine med en riktig NAS-stasjon

Å velge en NAS-stasjon kan føles litt overveldende; det er mange alternativer. Du må imøtekomme mengden data du trenger, ta hensyn til redundans og mer. Det trenger imidlertid ikke å være overveldende, og det er klare steg du kan ta for å velge de riktige stasjonene for NAS-oppsettet ditt.

Bare husk å være forsiktig med å bruke en vanlig skrivebordsstasjon i NAS-konfigurasjonen. De fleste vanlige stasjonære stasjoner er ikke utstyrt med samme fastvare eller innstillingsnivå som en NAS-stasjon, og det kan føre til tap av data.