Hvordan en ny WhatsApp-svindel kan koste dine kjære tusenvis

Hvis du mottar en WhatsApp-melding fra en venn eller et familiemedlem som ber om en stor sum penger, vær forsiktig før du sender noe over. En WhatsApp-basert svindel er i ferd med å gå rundt, og den har allerede skaffet svindlerne hundretusenvis av dollar fra lommene til uskyldige mennesker.

La oss utforske denne WhatsApp-svindelen, hvordan den fungerer og hvordan du kan holde deg trygg.

Hva skjer med WhatsApp-brukere?

Som rapportert av Straits Timeshar det vært rapporter om en mengde WhatsApp-svindel som så en økning i aktivitet i løpet av november 2023. Denne svindelen innebærer å lure folk til å tro at de får meldinger fra en du er glad i, og deretter be dem om penger for å løse en nødsituasjon som ikke fungerer eksisterer ikke.

Bare i begynnelsen av november 2023 var det 237 rapporter om ofre fra denne svindelen, og svindlerne kom med totalt 606 000 dollar. Det verste av alt er at offeret kanskje ikke en gang innser at de har blitt svindlet før uker eller måneder senere.

  9 beste WhatsApp CRM-er for uanstrengte kunderelasjoner

Hvordan WhatsApp-svindel fungerer

I denne spesielle svindelen kombinerer svindlerne to allerede etablerte svindel i én: et falskt WhatsApp Web Google-resultat og sosial ingeniørkunst.

1. Det falske WhatsApp Web Google-resultatet

Svindelen begynner med at svindleren legger ut en falsk WhatsApp-nettsideannonse på Google. Dessverre kan svindlere legge til falske nettstedkloner i Google Search-annonsering, så når offeret søker etter WhatsApp Web, vises svindlerens falske versjon av WhatsApps nettsted øverst.

Hvis noen klikker på dette falske WhatsApp-nettresultatet, vil det føre til en lookalike som ber brukeren skanne en QR-kode, akkurat som det legitime WhatsApp-nettstedet gjør. Når offeret skanner den falske QR-koden, gir den svindleren tilgang til WhatsApp-kontoen deres.

Når svindleren har gått inn på offerets WhatsApp-konto, kan de begynne å sende meldinger til offerets venner og familie. Her vil svindleren lage en historie om hvorfor kontakten skal sende over en stor sum penger. Dette kan være en medisinsk nødsituasjon, forfalt husleie, å være et offer for et ran eller noe svindleren kan komme på.

Hvis kontakten samtykker, sier svindleren at han skal sende penger til bankkontoen deres. Kontakten tror de hjelper en venn eller et familiemedlem i en alvorlig økonomisk nød, men i virkeligheten ligger de i lommene til en svindler.

  Fiks WhatsApp-filformat som ikke støttes på Android

Hvis svindleren kommer raskt nok ut av kontoen, vil verken personen som ble hacket eller personen som sendte penger innse at en svindel i det hele tatt har skjedd. Det kan først komme frem når den som har betalt opp tar det opp som samtaleemne senere.

Hvordan unngå denne WhatsApp-svindel

Heldigvis er det beste forsvaret mot denne svindelen å vite om dens eksistens. Så lenge en person i ligningen forstår hvordan svindelen fungerer, kan de på egenhånd forhindre at svindleren stjeler penger.

1. Hvordan unngå falske WhatsApp-nettkloner

Den enkleste måten å unngå WhatsApp-nettkloner på er å unngå Google helt. I stedet for å søke på Google etter nettsiden, kan du gå til web.whatsapp.com og logg inn der. Det er en enkel URL å huske, men hvis du er bekymret for at du kanskje glemmer den, kan du legge til et bokmerke for nettstedet for senere.

Hvis du foretrekker å bruke en søkemotor for å finne WhatsApp Web, må du alltid sørge for at du klikker på et søkeresultat i stedet for en annonse. For å gjøre dette, sjekk URL-en under søkeresultatet; hvis det står at det går til web.whatsapp.comdet er legitimt.

  Hvordan lage AI-genererte klistremerker på WhatsApp

2. Hvordan unngå å betale en WhatsApp-svindler

Selv om en konto er kompromittert, er ikke alt tapt. Hvis alle svindleren kontakter vet om svindelen, kan de nekte å betale og forlate svindleren uten penger.

Legg først merke til om en av dine nære kontakter begynner å kontakte deg på en «rar» måte. Kanskje de skriver i en annen stil, staver feil ord som de aldri vil ta feil, eller bare høres «av» generelt. Det er et godt tegn på at personen du snakker med ikke er den de sier de er; ikke klikk noen lenker de sender deg, og definitivt ikke send dem noen penger.

Hvis du er bekymret for at du faktisk snakker med den virkelige avtalen som kanskje trenger din hjelp, kan du prøve å kontakte dem ved hjelp av en metode utenfor WhatsApp. Hvis de bekrefter at de har blitt hacket, be dem gå gjennom trinnene for hva du bør gjøre hvis WhatsApp-kontoen din er hacket.

Hold deg trygg fra WhatsApp-svindel

Selv om denne svindelen kan høres skummel ut, er den bare effektiv hvis ofrene ikke vet om svindelen på forhånd. Nå som du vet det grunnleggende, kan du bruke disse tipsene i den virkelige verden og unngå å gi en svindler lønningsdagen.