Android

Hva er et blålysfilter på Android og hvilken app fungerer best?

Viktige takeaways

  • Blått lys fra skjermer påvirker helsen din og forstyrrer søvnen din, ifølge studier fra Harvard og NHS.
  • Å utsette deg selv for blått lys om natten lurer hjernen din til å tro at det er dagtid, noe som undertrykker produksjonen av melatonin.
  • Å bruke et blått lysfilter på Android-telefonen din, som den innebygde Night Light-funksjonen eller appen Twilight, kan redusere de negative effektene av blått lys og forbedre søvnkvaliteten din.

Hvor ofte får du en god natts søvn? Hvis svaret er noe mindre enn «alltid», kan det være lurt å vurdere hvilken innvirkning gadgetene dine har på nattsøvnen. Blått lys fra skjermer lurer hjernen vår til å tro at vi bør være våkne. Heldigvis kan du fikse det enkelt ved å bruke et blått lysfilter på Android-telefonen din.

Problemet med blått lys

Blått lys fra skjermer har vist seg å påvirke helsen din. Studier, som en utført av Harvardhar gjentatte ganger advart om at bruk av dingser om kvelden påvirker både mengden og kvaliteten på søvnen din.

Årsaken er eksponering for lys om natten. Mer spesifikt er det eksponering for blått lys med kort bølgelengde – den typen som gis fra telefoner og nettbrett og stort sett alle gadgets med en opplyst skjerm.

Sollys inneholder også blått lys, som er livsviktig i løpet av dagen. Det er det som hjelper deg med å holde deg våken og våken, og er en integrert del av hvordan søvnsykluser fungerer.

Men eksponering for blått lys om natten er negativt, siden det effektivt lurer hjernen din til å tro at det fortsatt er dagtid. Det undertrykker utskillelsen av melatonin, et hormon som produseres om natten og forbereder kroppen på søvn, som NHS forklarer.

  15 beste apper for å lage musikk med bare telefonen din (Android og iOS)

Dens innvirkning er så stor at en annen studie rapportert av Daglig post antydet til og med at å ha en blå LED som skinner fra et bildashbord ville være en effektiv måte å hindre sjåfører i å sovne ved rattet.

Så hva gjør du, uten å slå av telefonen timer før du legger deg? Svaret er å bruke et blått lysfilter. Funksjonen er allerede innebygd i Android, og det er noen få tredjepartsapper som kan tilby enda flere funksjoner hvis du trenger dem.

Hva gjør et blått lysfilter?

Blålysfiltrering fungerer på en av to måter. Det innebygde alternativet og rotalternativet vi skal se på reduserer mengden blått lys som skjermen sender ut. Andre tredjepartsapper plasserer et rødt filter på skjermen for å fjerne det blå lyset.

Effekten er den samme. Det gir alt en rød fargetone, som krever litt tilvenning. Men det kansellerer også de negative effektene av det blå lyset og reduserer gjenskinn massivt. Selv om du er skeptisk til at det forbedrer søvnen din, vil du umiddelbart merke en reduksjon i belastningen på øynene når du bruker telefonen i et svakt opplyst rom.

Tredjepartsappene er imidlertid ikke perfekte. Deres bruk av et rødt overlegg reduserer kontrasten, og det gjør svart til en mørk nyanse av rødt.

De kan også utløse en sikkerhetsfunksjon i Android der enkelte knapper blir utilgjengelige når overlegg er på plass. Du vil mest sannsynlig legge merke til det hvis du prøver å installere en app fra en alternativ appbutikk. For å trykke på Installer-knappen, må du stoppe eller lukke filtreringsappen. Mange fungerer heller ikke på varslingsruten.

Det innebygde alternativet: Nattlys

Før du ser på tredjepartsalternativer, gi den innebygde innstillingen på Android-telefonen eller -nettbrettet et snurr. Den opprinnelige Android-versjonen kalles Night Light, selv om den går under et annet navn på noen andre telefoner. Det kalles for eksempel Eye Comfort Shield på Samsung-telefoner.

Det er enkelt å sette opp og planlegge blålysfilteret på Android. På de fleste telefoner trenger du bare å gå til Innstillinger > Skjerm og finne alternativet Nattlys. Du kan planlegge at den skal slås på automatisk, og justere intensiteten på effekten. Hvis du vil ha mer finjustert kontroll, må du installere en app.

  Slik skjuler du rottilgang fra apper på Android-enhet – 2023

Beste generelle Blue Light Filter App: Twilight

Twilight er den beste filterappen for blått lys for Android. Den reduserer gradvis fargetemperaturen på skjermen (gjør den rødere) og dimmer skjermen til den når de valgte farge- og lysstyrkenivåene.

Denne gradvise endringen gjør at du knapt merker at det skjer. Til å begynne med er hvite ikke mer enn litt off-white, men når du er i seng og surfer på Reddit, vil effekten være i full kraft.

Ved å bruke telefonens lyssensor kan Twilight hele tiden justere innstillingene automatisk, slik at de alltid passer dine omgivelseslysforhold. Når du kommer forbi det første oppsettet, trenger du aldri å berøre appen igjen.

Hvorfor ville du bruke Twilight når Android allerede har et blått lysfilter?

To funksjoner gjør det spesielt nyttig. Den ene er at du kan sette den til å deaktivere automatisk når du har visse apper åpne. På denne måten vil det ikke forstyrre Netflix-visningen om natten. Den andre er at den fungerer med mer enn bare telefonen din. Du kan sette den opp til å kontrollere Philips HUE eller andre smarte pærer, og installere den på Android-klokken, Android TV eller Chromebook også.

Nedlasting: Skumring (Gratis) | Twilight Pro ($3,49)

Rotalternativet: Nattlys (KCAL)

Twilight er det beste valget for de fleste brukere, men hvis telefonen din er forankret, har du muligheten til å bruke en kraftigere app i form av Night Light (KCAL).

Som en root-app kan Night Light styre skjermen direkte. I stedet for å plassere et rødt overlegg på skjermen for å oppheve effekten av det blå lyset, reduserer det bokstavelig talt mengden blått lys som skjermen sender ut.

Det ligner mye mer på hvordan Androids eget nattlys fungerer, og resultatet er et bilde av høyere kvalitet. Appen gir ikke alt en rød fargetone – svart forblir for eksempel svart – og det er ingen tap av kontrast. Det forstyrrer heller ikke varslene dine eller andre apper.

  La telefonen ringe bare hvis det er viktig [Android]

KCAL er imidlertid ikke for alle. Du må rote telefonen for å bruke den, og du må kanskje installere en egendefinert kjerne. Den er heller ikke tilgjengelig via Play Store. Du kan se den på GitHub side, og last den ned via tredjeparts appbutikken F-Droid.

Nedlasting: Nattlys (KCAL) (Gratis)

Reduser effekten av blått lys uten å filtrere det

Effekten av blålysfiltrering er ganske lett å venne seg til. Likevel, noen mennesker liker det bare ikke. Hvis du ikke liker at alle appene dine får en rødlig nyanse etter solnedgang, finnes det enklere måter å minimere effekten av blått lys.

Nøkkelen er å redusere mengden du blir utsatt for. Så å bruke en telefon i stedet for et nettbrett er bedre på grunn av den mindre skjermen. Reduser lysstyrken så mye du kan, og bytt til mørk modus i appene dine. Du kan til og med aktivere mørk modus på alle nettsteder i Chrome.

De fleste eBok-lesere har alternativer for hvit-på-svart eller sepia som er mer øyevennlige enn standard svart tekst på hvit bakgrunn. Google Play Bøker går et skritt videre, og tilbyr sin egen nattlysfunksjon. Den slår seg på automatisk ved solnedgang, og fjerner deretter gradvis mer blått lys fra skjermen jo mørkere det blir.

For å aktivere denne funksjonen, åpne en bok, trykk på Visningsalternativer-knappen, gå til Belysning og trykk på Lesenattlys-bryteren.

Reduser øyebelastning på Android

Androids Night Light-funksjon og apper som Twilight lar deg bruke telefonen fritt uten å hindre deg i å sovne. De er enkle å bruke, og selv om effekten kan se litt merkelig ut i starten, blir du raskt vant til den. Å redusere blått lys gjør også skjermene mindre harde og reduserer gjenskinn, noe som kan hjelpe hvis du får hodepine eller anstrengt øyne når du bruker telefonen.

x