q Hva er etterproduksjon eller etterbehandling innen fotografi og video? - tipsbilk.net

Hva er etterproduksjon eller etterbehandling innen fotografi og video?

Du har sikkert hørt begrepene «post-produksjon», «etterbehandling» eller ganske enkelt «innlegg» om filmer, men de gjelder også – og er like viktige – for fotografering. La oss bryte ned hva de betyr.

De tre begrepene – etterproduksjon, etterbehandling og post – er, med unntak av Hollywood-filmer, i utgangspunktet utskiftbare. «Produksjonen» er det som skjer på settet eller stedet; det er det du gjør når du vandrer rundt med kameraet i hånden og tar bilder eller video. «Post-production» er alt som skjer etter at du er ferdig med fotograferingen, «post-processing» er all behandlingen som gjøres etter at du er ferdig med fotograferingen, og «post» er en forkortelse for de to.

Hva er Post?

Så vi har slått fast ovenfor at innlegget er alt som skjer etter et opptak, men hva innebærer det? I de fleste tilfeller involverer det noen (eller alle) av følgende:

Importerer alt materialet du har tatt og sikkerhetskopierer det.
Gå gjennom alt materialet du har filmet og velg de gode tingene.
For videoer, redigering sammen alle de forskjellige klippene til en enkelt film.
For videoer, legge til musikk og fikse eventuelle lydproblemer.
Korrigering av farge, lysstyrke, kontrast og andre grunnleggende eksponeringsinnstillinger.
Løser eventuelle problemer som skjeve horisonter, forvrengning, støvflekker eller flekker.
Bruk hvilken som helst fargetoning eller lignende stilistiske justeringer.
Forberede bildene eller videoene for eksport og utskrift, deling eller legg dem ut på nettet.

  7 mindre kjente men bemerkelsesverdige Muzei Live Wallpaper Extensions

Hvor mye etterbehandling det er snakk om og hvor lang tid det tar avhenger helt av prosjektet. En profesjonelt tatt kortfilm vil tilbringe måneder i etterproduksjon med hvert trinn som gjøres flere ganger, på den annen side kan jeg behandle noen dusin bilder i løpet av en time – så lenge jeg ikke gjør noen større retusjering.

Her er et eksempel på et bilde jeg har tatt gjennom trinnene ovenfor på omtrent 20 minutter. Slik så det ut rett ut av kameraet (jeg hadde også flere lignende bilder som jeg avviste i innlegget).

Og her er hvordan det ser ut etterpå.

  Hvordan legge til musikk i PowerPoint-presentasjonen

Merk, listen ovenfor er langt fra en fullstendig liste over trinn for etterproduksjon. Det er i hovedsak uendelige ting du kan gjøre med et bilde eller en film i innlegget – det kommer bare an på hva du prøver å oppnå.

Hvorfor etterbehandling er viktig

Postproduksjon er minst like viktig som selve produksjonen. Det er en stor del av å lage god jobb av et par grunner.

Post er en mulighet til å fikse små problemer du har oversett på plassering, riktig farge og eksponering, og generelt sett bare sørge for at arbeidet ditt ser bra og profesjonelt ut. Digitale kameraer er ikke perfekte, og de gjør mange antagelser om verden, så det er din mulighet til å justere for dem.

I posten kan du sette stempel på arbeidet ditt. Det er din sjanse til å gjøre bildet ditt av det samme turiststedet alle besøker litt annerledes. Du kan utvikle et konsistent utseende, enten for dette stykket eller for alt arbeidet ditt. Her er for eksempel to av mine skibilder. Mens de er tatt med mer enn ett års mellomrom, er de redigert for å se ut som en del av den samme samlingen.

  Hvordan bruke Microsoft Teams-kommandoer

Her er den første.

Og her er den andre.

Postproduksjon lar deg også forberede arbeidet ditt for ulike medier. Facebook slakter alle bilder du laster opp, men det er trinn du kan ta for å minimere kvalitetstapet. På den annen side, hvis du planlegger å trykke arbeidet ditt, må du gjøre helt andre ting.

Selv om etterbehandling absolutt får mye mer oppmerksomhet nå enn før, er det verdt å merke seg at det ikke er nytt. Alle de store filmfotografene – og alle filmregissører – brukte minst like lang tid på etterproduksjonen som de gjorde på å filme.

Du kan ikke «fikse det i posten»

Med alt som er sagt, er ikke postproduksjon en magisk kule. Du vil aldri kunne fikse store feil med ting som komposisjonen i innlegget. Du må fortsatt jobbe hardt på stedet for å sikre at du får de bildene du ønsker.