Etterbehandling av bilder og video: Få fantastiske resultater!

Sannsynligvis har du hørt ordene «etterproduksjon», «etterbehandling» eller enkelt og greit «post» i forbindelse med film, men disse begrepene er like relevante – og viktige – for fotografering. La oss se nærmere på hva de egentlig innebærer.

De tre uttrykkene – etterproduksjon, etterbehandling og post – er i stor grad synonymer, med unntak av i forbindelse med store Hollywood-produksjoner. «Produksjon» refererer til det som skjer på settet eller lokasjonen; det vil si selve fotograferingen eller filming med kameraet i hånden. «Etterproduksjon» er alt som skjer i etterkant, etter selve fotograferingen er avsluttet. «Etterbehandling» betegner bearbeidingen som foregår etter at bildene eller videoen er tatt, mens «post» er en kortform for de to foregående.

Hva betyr «post»?

Vi har konstatert at post dekker alt som skjer etter en opptakssituasjon, men hva omfatter dette? Vanligvis vil det dreie seg om noen (eller alle) av de følgende aktivitetene:

  • Importering og sikkerhetskopiering av alt innspilt materiale.
  • Gjennomgang og utvelgelse av de beste bildene eller videoopptakene.
  • For video, redigering av klippene til en samlet film.
  • For video, tilføying av musikk og korrigering av eventuelle lydproblemer.
  • Justering av farger, lysstyrke, kontrast og andre grunnleggende eksponeringsinnstillinger.
  • Rettelse av problemer som skjeve horisonter, forvrengning, støv og flekker.
  • Bruk av fargegradering eller andre stilistiske justeringer.
  • Klargjøring av bilder eller videoer for eksport og utskrift, deling eller publisering på nettet.

Hvor mye etterbehandling som kreves og hvor lang tid det tar, er helt avhengig av prosjektet. En profesjonell kortfilm kan gjennomgå måneder med etterproduksjon hvor hvert trinn gjøres flere ganger, mens jeg personlig kan behandle et par dusin bilder i løpet av en time – forutsatt at det ikke kreves omfattende retusjering.

La oss ta et eksempel på et bilde jeg har bearbeidet i løpet av ca. 20 minutter. Her er hvordan det så ut rett fra kameraet (jeg hadde også flere lignende bilder som jeg avviste i etterbehandlingen).

Og slik ser det ut etter bearbeidingen.

Det er verdt å merke seg at listen ovenfor ikke er uttømmende. Mulighetene er nesten uendelige når det gjelder bearbeiding av et bilde eller en film i etterproduksjonen – det kommer helt an på hva du ønsker å oppnå.

Betydningen av etterbehandling

Etterproduksjon er minst like viktig som selve produksjonen. Det er en vesentlig del av å oppnå et godt resultat, og det er flere årsaker til det.

Postproduksjon gir deg anledning til å rette opp feil som du kanskje overså under opptak, korrigere farger og eksponering, og generelt sett sørge for at arbeidet ditt ser bra og profesjonelt ut. Digitale kameraer er ikke perfekte, og de gjør mange antagelser om verden, så dette gir deg sjansen til å justere for disse antakelsene.

I etterbehandlingen kan du også sette ditt eget preg på arbeidet. Det er her du kan gjøre din versjon av et turiststed litt annerledes enn alle andres. Du kan utvikle et gjennomgående uttrykk, enten for det spesifikke prosjektet eller for hele porteføljen din. Som et eksempel, her er to av mine skibilder. Selv om de er tatt med over et års mellomrom, er de redigert slik at de ser ut som en del av samme serie.

Her er det første bildet.

Og her er det andre bildet.

Etterproduksjonen gjør det også mulig å tilpasse arbeidet ditt for ulike medier. Facebook komprimerer alle bilder som lastes opp, men det finnes tiltak du kan ta for å redusere kvalitetstapet. Hvis du derimot skal trykke arbeidet ditt, krever det helt andre justeringer.

Selv om etterbehandling har fått mye oppmerksomhet i det siste, er det viktig å huske at det ikke er noe nytt fenomen. Alle store filmfotografer – og alle filmregissører – brukte minst like mye tid på etterproduksjon som de brukte på selve innspillingen.

Du kan ikke «fikse alt i posten»

Til tross for alle mulighetene, er etterproduksjon ingen mirakelkur. Du vil aldri kunne fikse vesentlige feil som komposisjonen i etterkant. Det er fortsatt viktig å legge ned arbeidet på stedet for å sikre at du får de bildene du ønsker.