Stopp fakturasvindel: Slik beskytter du deg!

I den digitale verden, der pengestrømmer er konstante, er svindlere aldri langt unna, alltid på jakt etter nye metoder for å tilegne seg ulovlige midler. Fakturasvindel er en av mange måter kriminelle utnytter andre for å berike seg på andres bekostning.

I denne artikkelen vil vi utforske de forskjellige formene for fakturasvindel og gi deg innsikt i hvordan du kan beskytte deg selv mot slike bedrageriske aktiviteter.

Hva er egentlig fakturasvindel?

Fakturasvindel er et vidt begrep som dekker all svindel relatert til faktureringsprosesser. Det kan påvirke både de som sender fakturaer, typisk bedrifter, og de som mottar og betaler dem, det vil si kundene.

Uansett hvilken rolle du har, er målet for svindleren det samme: å manipulere systemet slik at pengene havner i deres lomme. Derfor er det avgjørende å oppdage og forhindre fakturasvindel før betalingen går til feil mottaker.

Ulike typer fakturasvindel

Fakturasvindel kan ramme både virksomheter og kunder. Det er derfor viktig å forstå hvordan svindlere opererer på begge sider for å bedre beskytte seg selv.

1. Utsendelse av falske fakturaer

Det kan være overraskende, men svindlere sender noen ganger ut helt fiktive fakturaer i håp om å få betalt. Dette kan skje dersom fakturaen sendes ut til rett tid og til rett mottaker.

Mange bedrifter mottar så mange fakturaer at de ansvarlige for betaling ikke alltid sjekker om de er legitime. Hvis kommunikasjonen mellom utført arbeid og fakturering er mangelfull, kan det være vanskelig å verifisere om fakturautsteder faktisk har utført det arbeidet de krever betaling for.

Noen svindlere er særlig utspekulerte og bruker offisielle PayPal-fakturaer for å lure deg. Et eksempel på dette er PayPal Bitcoin-fakturasvindel, der du blir forsøkt overtalt til å betale for en vare du aldri har bestilt, og som svindleren heller ikke har til hensikt å levere.

2. Utsendelse av duplikatfakturaer

I noen tilfeller har svindleren utført en oppgave for kunden, men prøver likevel å presse ut mer penger for samme arbeid. Det kan for eksempel skje ved at samme faktura «tilfeldigvis» sendes ut en gang til, i håp om at kunden betaler for samme tjeneste to ganger.

3. Utsendelse av overpriset faktura

Noen ganger er fakturaen basert på en reell tjeneste, men prisen er ikke legitim. Bedrifter kan jukse med avtalt lønn, slik at kunden må betale mer enn det som opprinnelig var avtalt.

Dette kan inkludere justering av enkelte tjenester eller tillegg av tjenester kunden aldri har bestilt. Svindleren håper at kunden ikke vil oppdage dette blant de andre kostnadene.

4. Utgir seg for å være bedriften og ber om endring av bankdetaljer

En svindler som har fått tilgang til en bedrifts e-postkonto, eller som har laget en e-post som ser veldig offisiell ut, kan utgi seg for å være personen som utfører arbeidet for kunden.

Deretter kan svindleren informere kunden om at bedriften har byttet bank og be om at fremtidige betalinger sendes til de nye bankdetaljene. De «nye» bankdetaljene tilhører selvfølgelig svindleren.

Når fakturaen forfaller, sendes pengene til de «oppdaterte» bankdetaljene. Før bedriften oppdager at de ikke har fått betalt, har svindleren for lengst forsvunnet med pengene.

5. Omdirigering og endring av fakturaer med svindlerens kontodetaljer

Hvis en svindler får tilgang til en faktura, kan de endre feltene slik at betalingen går til dem. Dette kan gjøres enten ved å endre fakturaen på bedriftens datamaskin, eller ved å endre den etter at den har ankommet kundens innboks.

Vanligvis endres betalingsdetaljene slik at pengene overføres til svindlerens konto istedenfor til bedriften. Hvis dette gjøres på en profesjonell måte, er det ikke sikkert at verken bedriften eller kunden merker at bankdetaljene har blitt endret i faktureringsprosessen.

Hvordan beskytte seg mot fakturasvindel

Som vi har sett, kan fakturasvindel ramme både den som sender og den som betaler fakturaen. Forsvarsmetodene vil derfor avhenge av hvilken side av transaksjonen du befinner deg på.

Hvordan beskytte seg mot fakturasvindel som bedrift

Hvis du sender fakturaer, er det viktig å alltid dobbeltsjekke at alle opplysninger er korrekte, inkludert kontonummeret. Forsikre deg om at ingen har endret betalingsinformasjonen før du sender fakturaen til kunden.

Beskytt også dine online kontoer med sterke passord, og aktiver tofaktorautentisering hvis mulig. Hvis en hacker får tilgang til kontoen din, kan de utgi seg for å være deg og be kunder om å overføre penger til en annen konto.

Til slutt må du unngå å gjøre feil som kan få deg til å se ut som en svindler. Send aldri samme faktura to ganger, og dobbeltsjekk at alle tjenester er korrekt listet opp. Dette kan føre til at kunden tror du prøver å lure dem.

Hvordan beskytte seg mot fakturasvindel som kunde

Som betaler, er det viktig å kontrollere hver faktura nøye. Sørg for at du betaler for tjenester du har bestilt, at prisen er korrekt, og at du ikke har betalt samme faktura tidligere.

Hvis du oppdager feil, husk at også bedrifter kan gjøre feil i sine fakturaer. Likevel er det viktig å følge nøye med på fakturaene, da det kan forhindre at du betaler for mye. Enten feilen er bevisst eller ikke, kan du unngå å betale mer enn nødvendig ved å utvise aktsomhet.

Sørg også for å beskytte dine egne bedriftskontoer med sterke passord og sikkerhetstiltak for å forhindre at uvedkommende får tilgang til systemene dine. Hvis andre håndterer fakturaene dine, sørg for at de vet hvordan de skal holde kontoene sine trygge og at de er klar over hvordan sosial manipulering fungerer, slik at de ikke blir lurt av falske e-poster.

Hvordan holde seg trygg mot fakturasvindel

Enten du er en privatperson eller en stor bedrift, kan fakturasvindel ramme når du minst venter det. Vær forsiktig med hvordan du genererer og behandler fakturaer, og sørg for at ingen svindlere får tak i dine eller andres penger.