Hva er fakturasvindel, og hvordan kan du holde deg trygg?

Uansett hvor penger strømmer på internett, er svindlere ikke langt bak når det gjelder å skaffe ulovlige midler. Fakturabedrageri er bare én av mange måter ondsinnede agenter kan lure folk fra sine hardt opptjente penger på.

Her vil vi utforske de forskjellige måtene for fakturasvindel, og hvordan du kan beskytte deg selv.

Hva er fakturasvindel?

Fakturabedrageri er et generelt begrep som dekker svindel som retter seg mot faktureringsprosessen. Faktura-svindel fungerer begge veier; de kan påvirke deg hvis du er en bedrift som sender en kunde en faktura, og de kan påvirke deg hvis du er den betalende kunden.

Uansett hvilken side du er på, er resultatet det samme. Svindlere manipulerer eller jukser systemet slik at det er de som får betalt. Som sådan er det viktig å fange opp fakturasvindel før pengene blir betalt i feil hender.

De forskjellige typene fakturasvindel

Selv om fakturasvindel kan påvirke både kunder og bedriftseiere, er det en god idé å lære hvordan svindlere påvirker begge sider av mynten for en tryggere tid på nettet.

1. Sende en falsk faktura

Du kan bli overrasket over at noen ganger vil en svindler sende en fullstendig oppdiktet faktura og få betalt for den. Men det kan skje hvis hackeren sender riktig faktura til rett tid.

  Hvorfor AR Cloud er neste nivå av utvidet virkelighet

Noen ganger kan et selskap bli så oversvømmet av fakturaer at personen som betaler dem ikke sjekker at fakturaene som kommer inn er legitime. Hvis kommunikasjonen mellom arbeidet som utføres og faktureringsprosessen er svak, er det kanskje ingen riktig måte å dobbeltsjekke om fakturautstederen utførte arbeidet de hevdet de utførte.

Noen spesielt sleipe svindlere bruker offisielle PayPal-fakturaer for å lure deg. Slik er tilfellet med PayPal Bitcoin-faktura-svindel, der svindlere prøver å overbevise deg om å betale for en vare du faktisk aldri har kjøpt, og svindleren aldri har til hensikt å levere.

2. Sende en duplikatfaktura

Noen ganger har svindleren utført en oppgave for klienten, men vil fortsatt finne måter å presse ut mer penger for den samme jobben. For eksempel kan noen «tilfeldigvis» sende over den samme fakturaen en gang til, i håp om at kunden vil betale for den samme tjenesten to ganger.

3. Sende en oppblåst faktura

Noen ganger er fakturaen svindleren sender en klient basert på en faktisk utført tjeneste, men er ikke helt legitim. Hvis en bedrift genererer en faktura for en kunde, kan de bestemme seg for å gjøre noen få justeringer av avtalt lønn slik at kunden ender opp med å betale mer.

Dette kan innebære å justere noen av tjenestene som tilbys slik at kunden betaler litt mer enn det de ble enige om. Svindleren kan også belaste dem for en tjeneste de aldri har brukt, i håp om at klienten ikke vil legge merke til det blant de andre kostnadene.

4. Etterligne virksomheten og be om endring av bankdetalj

Hvis en svindler har fotfeste i bedriftens kontoer, kan de ha tilgang til e-postene deres. Eller, hvis de er spesielt dyktige, kan de lage en veldig offisiell e-post som ser ut som den er fra personen eller firmaet som gjør jobben for klienten

  Hvordan implementere push-varsler for mer kundeengasjement?

Derfra kan svindleren utgi seg for å være personen som utfører arbeidet og informere klienten om at de har byttet bank, og omdirigere betalingene sine til de oppgitte bankdetaljene i stedet. Svindleren sender deretter bankopplysningene sine som erstatning.

Når det er på tide å betale virksomheten, ender klienten opp med å koble pengene til de «oppdaterte» bankdetaljene. Og da klienten får en sint e-post fra bedriften som spør hvor pengene deres er, har svindleren allerede stukket av med pengene.

5. Omdirigere og omskrive fakturaer med svindlerens kontodetaljer

Hvis svindleren får tilgang til fakturaen, kan de justere feltene på den selv slik at det kommer dem til gode. De kan enten gjøre dette ved å endre fakturaen på bedriftens datamaskin, eller ved å justere den når den kommer inn i kundens innboks, bare så lenge de får tilgang til den før den blir behandlet.

Vanligvis innebærer dette å endre eventuelle betalingsdetaljer på fakturaen, slik at klienten betaler til svindlerens bankkonto i stedet for virksomheten. Og hvis det gjøres godt, vil verken virksomheten eller kunden vite at bankdetaljene ble justert under faktureringsprosessen.

Slik beskytter du deg mot fakturasvindel

Som du kan se, kan fakturasvindel påvirke både den som sender fakturaen og den som betaler den. Som sådan avhenger forsvarsmetodene dine av hvilken ende av transaksjonen du er på.

Slik beskytter du deg mot fakturasvindel som bedrift

Hvis det er du som sender fakturaene, sørg for å dobbeltsjekke at fakturaene du sender har de riktige detaljene skrevet på. Sørg for at noen ikke har tilpasset hvor betalingen skal gå før du sender fakturaen til kunden.

  Viktige stadier av kontraktsadministrasjon å vite

Sørg også for å beskytte nettkontoene dine med et uforglemmelig, uknuselig passord og aktiver tofaktorautentisering hvis tilgjengelig. Hvis en hacker kommer inn på kontoene dine, kan de utgi seg for deg til personen som betaler deg og be dem omdirigere pengene.

Til slutt vil du unngå å gjøre feil som kan få deg til å se ut som en svindler for klienten din. Send aldri samme faktura to ganger, og dobbeltsjekk at tjenestene du har utført er riktig oppført. Unnlatelse av å gjøre det kan føre til at klienten din tror at du prøver å lure dem.

Slik beskytter du deg mot fakturasvindel som klient

Hvis du er den som betaler folk, dobbeltsjekk hver faktura du mottar. Vær sikker på at du betaler for tjenestene du bestilte, at du betaler riktig pris for dem, og at du ikke tidligere har betalt for akkurat denne fakturaen.

Hvis noe av det ovennevnte skjer, er det viktig å huske at de som jobber for deg er mennesker, og kan gjøre feil i fakturaene sine. Uansett er det en god idé å følge nøye med på fakturaene deres i fremtiden; uansett om feilen var bevisst eller ikke, kan du unngå å betale for mye ved å praktisere due diligence.

Du må også beskytte bedriftskontoene dine med riktige passord og sikkerhetstiltak for å forhindre at hackere forårsaker kaos i systemene dine. Hvis noen andre håndterer fakturaene dine, sørg for at de holder kontoen sin trygg og vet det grunnleggende om hvordan sosial ingeniørarbeid fungerer, slik at de ikke blir lurt av en e-post som ser offisielt ut.

Hold deg trygg mot fakturasvindel

Uansett om du er en enkeltperson eller en stor bedriftseier, kan fakturasvindel slå til når du minst venter det. Vær forsiktig med å generere og håndtere fakturaer, og sørg for at svindlere ikke ender opp med å få andres lønning.