Viktige punkter
- Fedora 39 introduserer Fedora Onyx, en uforanderlig variant av Silverblue, med Budgie som skrivebordsmiljø.
- Budgie er et minimalistisk skrivebordsmiljø for gratis og åpen kildekode, som leverer en enkel, men stilfull brukeropplevelse.
- Fedora Onyx skiller seg fra Fedora Budgie spin ved å bruke rpm-ostree for oppdateringer og distribuerer applikasjoner i Flatpak-format.
Som vanlig leverer Fedora 39 de seneste oppdateringene til GNOME skrivebordsmiljø. Denne utgaven presenterer derimot også et nytt uforanderlig alternativ til Silverblue, basert på Budgie skrivebordsmiljøet, kjent som Fedora Onyx.
Hva er egentlig Budgie?
Budgie er et åpen kildekode skrivebordsmiljø som har eksistert siden 2014. Det ble originalt utviklet for Solus-distribusjonen, men nyere utgaver er designet for å være kompatible med flere distribusjoner.
Budgie er et godt valg for de som foretrekker et minimalistisk skrivebord, lik Xfce, MATE og Cinnamon, men som samtidig ønsker litt mer stil.
Hva innebærer det å være uforanderlig?
Et uforanderlig skrivebord hindrer direkte endringer i systemfiler. Kjernesystemet er skrivebeskyttet, og oppdateringer erstatter hele systemet med en ny versjon. Dette minimerer risikoen for at datamaskinen blir ubrukelig på grunn av programfeil.
Ved problemer, kan man enkelt gå tilbake til en tidligere versjon av operativsystemet. Man kan også trygt teste betaversjoner av distribusjoner eller skrivebordsmiljøer.
Selv om begrepet «uforanderlig» kanskje ikke er ofte brukt i markedsføring, er mange forbrukerorienterte operativsystemer allerede uforanderlige, som Android, ChromeOS, iOS og macOS. Linuxversjonen som brukes på Valves Steam Deck er også uforanderlig.
Hva er forskjellen med Fedora Onyx?
De som er kjent med Fedora Budgie spin vil føle seg hjemme med Onyx. Ved første øyekast ser de to prosjektene like ut. For de som kjenner Budgie, vil Fedora Onyx ikke avvike fra den vanlige opplevelsen. Grensesnittet er tilnærmet likt det man finner i Solus.
Det som skiller Fedora Onyx fra andre, er det samme som skiller Fedora Silverblue fra Fedora Workstation:
- Oppdateringer administreres via rpm-ostree i terminalen i stedet for dnf.
- Applikasjoner leveres som Flatpak-pakker. Fedora tilbyr et utvalg applikasjoner i eget Flatpak-depot, men Flathub har et langt større utvalg.
- RPM-applikasjoner kan legges til systembildet via rpm-ostree install, etterfulgt av en omstart. Disse applikasjonene dukker opp i appmenyen.
- Med toolbx kan man opprette containere hvor man kan installere apper med dnf. Disse appene vises ikke i appmenyen.
- Det er enkelt å bytte mellom Fedora Onyx, Silverblue, Kinote, Sodalite og andre Flatpak-baserte skrivebord uten å skade datamaskinen.
Du kan laste ned Fedora Onyx fra Fedora-prosjektets nettside.
Er Fedora Onyx noe for deg?
Budgie er nyere enn MATE og Xfce, men deler mange likheter med disse eldre skrivebordsmiljøene. For de som foretrekker en tradisjonell brukeropplevelse, tilbyr Fedora Onyx et komfortabelt grensesnitt samtidig som det benytter seg av moderne teknologi under overflaten.