q Hvordan ta bedre bilder med Live View på kameraet - tipsbilk.net

Hvordan ta bedre bilder med Live View på kameraet

En kamerafunksjon som mange fotografer underbruker, er Live View-skjermen på baksiden. Selv om det er tregere å stille opp et bilde med Live View i stedet for bare å se gjennom søkeren, er det noen fordeler. La oss se på hvordan du kan bruke Live View-skjermen til å ta bedre bilder.

Se hele bildet

Har du noen gang tatt et bilde som ser gjennom søkeren der du forsiktig beskjærte litt distraksjon helt i kanten av rammen. Da du så på bildet senere, er det fortsatt på kanten av bildet? Grunnen til det er at kameraets søker kun viser det meste av bildet. Generelt er det omtrent 95 % (eller 98 % på bedre kameraer). Slik ser det ut.

Selv om det vanligvis ikke er en stor avtale, betyr det at du noen ganger må beskjære bort ellers gode piksler for å bli kvitt en distraksjon du ikke så i søkeren. Med live view-skjermen ser du hele bildet hele tiden.

  Hvorfor du ikke bør bruke MicroSD-kort i DSLR eller speilløse kameraer

Se hvordan ting virkelig vil se ut

Ikke bare ser du hele bildet, men du ser også bedre hvordan de vil se ut i det endelige bildet. Søkeren viser deg lyset som kommer inn i kameraet ditt og spretter rett fra speilet til øyet ditt. For at nok lys skal slippe gjennom, holdes blenderåpningen vidåpen. Du vil ikke se om bildet ditt er korrekt eksponert eller hvordan dybdeskarpheten ser ut – i hvert fall før du trykker på DOF Preview-knappen.

Med live view-skjermen viser kameraet hvordan bildet faktisk vil se ut – eller i det minste en veldig god tilnærming av det. Med lengre lukkerhastigheter vil ikke live view-skjermen vise noe av bevegelsesuskarphet.

Zoom inn for å få fokus

En av de beste måtene å sette fokus på akkurat der du vil ha det – i hvert fall for motiver som ikke beveger seg – er å fokusere manuelt ved å bruke Live View-skjermen. Sett kameraet på et stativ, bytt objektivet til manuell fokus, og trykk deretter på forstørrelsesknappen på baksiden av kameraet til du kommer til maksimal zoom – det er normalt 10x.

  Hvordan finne Microsoft Teams-opptaksstedet

Nå kan du nøye finjustere fokuset ditt. Det er i grunnen den eneste måten å ta gode stjernebilder på.

Arbeid i mørket eller med ND-filtre

På mørke netter eller når du bruker nøytrale tetthetsfiltre, blir den optiske søkeren ganske ubrukelig. Du kan ikke se noe gjennom det. Med Live View-skjermen kan du imidlertid skru ISO opp til 12800 eller til og med 25600.

Forhåndsvisningen vil se ganske støyende og dårlig ut, men så lenge det er en liten mengde lys, bør den gi deg nok visning til å fokusere og komponere bildet. Bare husk å skru ned ISO igjen etterpå.

  Hvilke spillskjermfunksjoner betyr egentlig noe?

Se et Live Histogram

Histogrammet er et veldig nyttig verktøy for å se hvordan lysnivåene er fordelt i bildene dine. Jeg er en stor fan av å sjekke bildenes histogrammer av og til for å være sikker på at du ikke blåser ut høydepunktene dine eller knuser skyggene dine.

Når du fotograferer med Live View, kan du til og med sjekke ut et live histogram mens du setter et bilde i kø: vanligvis trykker du på Info noen ganger, så vises det. Det er en flott teknikk hvis du tar bilder et sted hvor lysnivåene fortsetter å endre seg dramatisk.

Live View-skjermen er veldig nyttig for langsomme, bevisste former for fotografering som landskap. Nøyaktig fokusering, en skikkelig forhåndsvisning og histogrammet gjør det mye enklere å ta bedre bilder. Det er ikke dermed sagt at søkeren ikke er uten bruksområder: den er raskere, fungerer bedre i sterkt lys og er mye enklere når du holder kameraet i hånden. Noe av det mest interessante med speilløse kameraer er at deres elektroniske søkere kombinerer fordelene med begge.