Hva er latens, TTFB, båndbredde og gjennomstrømning?

Å opprettholde en sunn nettverksytelse er avgjørende, siden det skjer milliarder av dataoverføringer hver dag.

Året 2020 begynte med omtrent 44 zettabyte med data, som er omtrent 40 ganger større enn det totale antallet stjerner i det observerbare universet, ifølge Verdens økonomiske forum.

Og dette tallet kommer til å øke i de kommende dagene.

Det er et vanvittig tall, men sant!

Derfor er det et stort behov for å sikre at nettverket ditt viser tilstrekkelig ytelse for å møte de økende kravene.

Nå er elefanten i rommet nettverksytelse, som avhenger av visse faktorer, for å nevne noen – latens, tid til første byte (TTFB), båndbredde og gjennomstrømning.

Hvis du ønsker å opprettholde et stabilt og høyytende nettverk, bør du optimalisere disse faktorene. I tillegg til det hjelper de deg også med å unngå straffer fra store nettlesere og søkemotorer.

Så forbered deg på å forstå disse nettverksterminologiene og hvordan du kan optimalisere dem for høy ytelse.

Hva er latens?

Latens betyr bokstavelig talt forsinkelse.

I nettverksøkosystemet er latens tiden det tar en forespørsel eller data å reise fra kilden til destinasjonen. Her er en brukers handling forespørselen og hvor lang tid en nettapplikasjon tar å svare på denne forespørselen.

Denne forsinkelsen inkluderer også tiden en server bruker på å behandle forespørselen. Derfor måles det som rundturen – den totale tiden det tar en forespørsel for å bli fanget opp og behandlet gjennom flere enheter og deretter mottatt av brukeren der den blir dekodet.

Hvis forsinkelsene i dataoverføringen er relativt små, er det lav latenstid, som er ønskelig. Men lengre forsinkelser eller høy latenstid er ikke ønskelig da det forringer brukeropplevelsen.

Men hvordan vil du vite om nettverket ditt har høy latenstid?

Noen typiske tegn inkluderer:

  • Nettstedet eller applikasjonen tar «evig tid» å laste
  • Tilgang til servere og webapplikasjoner blir treg.
  • Det tar lengre tid å sende noe informasjon, for eksempel e-poster med store vedlegg.

Så når du kommer over et slikt skilt, er det sannsynligvis på grunn av nettverket med høy latens.

Nettverksforsinkelse beregnes i millisekunder (ms), og det er uunngåelig siden flere aspekter påvirker måten nettverk kommuniserer med hverandre på. Men du kan redusere ventetiden ved å implementere visse tiltak som jeg vil diskutere i de kommende delene.

Før det, la oss diskutere årsaken bak nettverksforsinkelse.

Hva er årsakene til latens?

  • Avstand mellom brukeren som sender forespørselen og serverplasseringen
  • Serverfeil som Error 50X kan påvirke ytelsen til applikasjoner og kan også hindre besøkende fra å komme til nettstedet ditt.
  • Dårlig backend-databaseoptimalisering, som kan skje som et resultat av overutnyttede databaser, lange felt, store tabeller, feil indeksbruk og kompliserte beregninger.
  • Maskinvareproblemer som oppstår fra rutere, Wi-Fi-tilgangspunkter, brytere, sikkerhetsenheter, lastbalansere, brannmurer, IPS, etc.
  • Overføringsmedier som trådløse tilkoblinger, optiske fiberkabler osv. har begrensninger.
  • På grunn av lite minneplass, sliter operativsystemer med å opprettholde RAM-kravene som programmer bruker, noe som påvirker systemytelsen.
  • Sluttbrukerproblemer som lav CPU eller minnesyklus er nødvendig for å fange respons innen rimelige tidsrammer
  11 kule spillepulter for profesjonelle spillere [2022]

Hvordan måle ⏱️ latens?

Hvis du bruker nettverksovervåkingsverktøy fra merker som SolarWinds og Datadog, kan du undersøke nettverksforsinkelsen automatisk.

Men er det en manuell måte for dette?

Svaret er JA.

Bare åpne ledeteksten i operativsystemet ditt og skriv dette – tracert og skriv deretter destinasjonen du vil spørre.

Etter å ha skrevet kommandoen, vises en liste med alle ruterne i nettverksbanen som fører til en nettstedsadresse. Den vil også vise en tidsberegning i millisekunder.

Bare legg sammen hele målingene for å få ventetiden knyttet til nettverket ditt.

Det er visse metoder for å måle latens:

Tid til første byte (TTFB)

Tidsforskjellen som registreres når en forespørsel går fra en brukers enhet til det øyeblikket den når destinasjonen med den «første» databyten er kjent som Time To First Byte (TTFB).

TTFB er også et avgjørende mål på nettverksforsinkelse og serverrespons.

Rundturstid (RTT)

Den totale tiden en datapakke tar mens den reiser fra kilden til destinasjonen og deretter tilbake til kilden, refereres til som RTT (Round Trip Time). Det kan levere nøyaktige resultater, men ting kan gå uklar når datapakkene tar en annen returvei.

Ping-test

Vanligvis bruker sysadmin ping-tester for å måle hvor lang tid 32 byte tar å nå serveren sammen med tiden det tar å motta svaret. Disse metodene kan sjekke forskjellige servere i et nettverk samtidig og kan rapportere den totale ventetiden og ytelsen.

Du kan også utføre en online ping-test.

Hvordan forbedre nettverksforsinkelsen?

Optimaliser ruting

Bruk optimaliseringsverktøy som effektivt kan håndtere overbelastning i nettverket ditt for å forbedre ruting.

Du kan også bruke forsterkere eller re-generatorer for å øke nettverkshastigheten også hvis problemene ligger i overføringsmediet.

Komprimering og caching

Høyt distribuerte IP-er krysser store avstander, noe som summerer overføringstiden. Hvis du administrerer en edge-server som ligger i nærheten av sluttbrukerne, vil det redusere reisetiden og øke hastigheten på sidelasting.

Bortsett fra det reduserer teknikker som bildeoptimalisering og filkomprimering også båndbredden som kreves for å overføre store datavolumer.

Peering

Peering betyr å la to eller flere nettverk koble seg sammen og utveksle direkte trafikk uten å betale en tredjepart for trafikkoverføring over nettet.

Så oppretthold et riktig tilkoblet nettverk med flere nettverksbaner tilgjengelig over internett.

Optimaliser nettverksprotokoller

Overhold regulatoriske standarder ved å optimalisere nettverksprotokoller for interoperabilitet og lavest ventetid.

Bruk HTTP/2

HTTP/2 hjelper til med å redusere serverforsinkelse gjennom mindre rundturer og parallelliserte overføringer. I tillegg må du også sørge for et minimalt antall eksterne HTTP-forespørsler, inkludert bilder pluss JS- og CSS-filer.

Forhåndshentingsmetoder

Selv om det ikke nødvendigvis reduserer nettverksforsinkelsen, men forbedrer ytelsen til nettstedet ditt når det gjelder sidelastingshastighet.

Tid til første byte (TTFB)

Som jeg allerede har diskutert, la TTFB, som er en beregning for å bestemme serverrespons, gå til de andre aspektene.

TTFB kan hjelpe deg med å identifisere alle de svake punktene som finnes i tilkoblingsprosessen. Hvis du kan finne ut hvor forsinkelsene skjer, kan du justere tjenestene dine for raskere og pålitelig ytelse.

For ikke å nevne, TTFB påvirker også SEO; derfor er det avgjørende for din online synlighet også.

Hvilke faktorer påvirker TTFB?

Tre handlinger påvirker TTFB:

Sender serveren en forespørsel

Når en bruker kommer med en forespørsel, mottar serveren den basert på visse faktorer som tid tatt for DNS-oppslag, nettverkshastighet, serveravstand og mer; og TTFB begynner.

Behandler forespørselen

Ved mottak av forespørselen må serveren behandle forespørselen og generere et svar. Prosessen starter med databaseanrop, kommunikasjon med andre systemer i nettverket, kjøring av skript, etc.

  Hvordan lagre en e-post på harddisken

Svarer tilbake

Deretter sender serveren sitt genererte svar tilbake til brukeren som sender forespørselen. Nå avhenger det av tilkoblingshastigheten til både brukeren og bedriftens nettverk.

Her er TTFB målet for tiden en bruker begynner å motta svaret fra den første byten.

Hvordan forbedre TTFB?

Reduser latens

Latens kan forekomme på alle sider; din server og/eller bruker. Selv om du ikke kan kontrollere tilkoblingshastigheten til brukerne, kan du sikkert jobbe med serverhastigheten din. Prøv å redusere serverbelastningen ved å utnytte CDN-er, som kan plassere statisk innhold nær brukere, noe som øker sidelastingshastigheten.

Rask DNS-løsning

En DNS-løsning bør ikke ta mer enn 100 millisekunder. Når det skjer, bør du vurdere å optimalisere DNS-innstillingene. Du kan også endre DNS-leverandøren hvis problemene vedvarer.

Oppgrader webhotellet ditt

TTFB mer enn 200ms er ikke bra for nettstedet ditt. Kanskje årsaken til treg TTFB er vertsleverandøren for nettstedet ditt på grunn av overbelastet nettverk og overarbeidede servere.

Hvis dette er tilfelle, kan du snakke med vertsleverandøren om dette eller oppgradere planen din. Ellers kan du også flytte nettstedet ditt til en annen leverandør. Hvis du bruker WordPress, så sjekk ut disse premium hosting-plattformene.

Forbedre backend-ytelsen

Hvis du ikke normaliserer eller indekserer databasene på riktig måte, kan det trekke ned responstiden. Normaliser og indekser derfor databaser for spørsmål. Den vil også informere databasen din om å raskt finne tabellkolonner i stedet for å undersøke hver og en av dem.

Hurtigbufring på serversiden

Reduser prosessorbelastning og databasespørringer ved å vedlikeholde filer og data som du trenger ofte lese for å overføres til serverbufferen.

Ekstern overvåking

I tilfelle du har optimalisert TTFB ved å implementere noen få taktikker, er det flott!

Og du vil alltid ønske å forbli på denne måten.

Men endringer i programvareoppdateringer, maskinvare, nettstedoppdateringer og andre kan føre til at TTFB øker. Så vær oppmerksom på disse før det er for sent.

Du kan implementere verktøy for overvåking av nettstedets ytelse. Det vil hjelpe deg å fikse ting raskt hvis ytelsen går sørover.

Hva er båndbredde?

Den maksimale kapasiteten til et nettverk, inkludert nettverksstørrelsen og serverbehandlingskapasiteten, kalles båndbredde.

Enkelt sagt er det et mål på mengden data som kan sendes og/eller mottas på et gitt tidspunkt. Det måles i bits/sekund, megabit/sekund eller gigabit/sekund.

Faktorer som påvirker båndbredde

En internettforbindelse består av en bestemt maksimal båndbredde. Visse faktorer kan begrense båndbredden for en bestemt enhet, noe som resulterer i en tregere tilkobling. Disse faktorene som er oppført nedenfor kan stamme fra tilkoblingens natur eller brukerens datamaskin.

Internett-bruk

Båndbredden påvirkes av det totale antallet oppgaver du utfører på enheten. Ved å øke antall oppgaver samtidig, reduseres hastigheten. Vurder derfor å serialisere oppgavene dine.

Oppstrøms og nedstrøms båndbredde

Data som flyter FRA en enhet er oppstrøms mens data som flyter TIL en enhet er nedstrøms.

Generelt inkluderer internettprosesser mer nedstrømsbruk sammenlignet med oppstrøms; Derfor legger internettforbindelser mer vekt på nedstrøms båndbredde.

Så båndbredden blir påvirket når behovet for en oppstrømsøkning under stor dataoverføring, videochatter, ekstern tilgang, voice-over IP-anrop, etc.

Bakgrunnsforbruk

Båndbredden påvirkes av antall samtidige nedlastinger og opplastinger som skjer på enheten din.

Enkel tilkobling, flere brukere

Ettersom antall brukere øker i et enkelt nettverk, øker serverbelastningen og resulterer i tregere dataoverføring.

Ruter avstand

Hvis enheten din er plassert nærmere ruteren, vil du oppleve høyere båndbredde sammenlignet med tilfellet når den er plassert lenger.

Hvordan forbedre båndbredden?

Bruk QoS-innstillinger

Quality of Service (QoS)-innstillinger hjelper nettverk med å støtte viktige applikasjoner og beordre trafikkregler for å prioritere enkelte trafikktyper. Derfor trenger ikke applikasjoner å slite med båndbredde.

  14 beste e-handelsplattformer for små og mellomstore bedrifter

Skybaserte applikasjoner kan hjelpe.

Gå mot skyen for å forbedre nettverksytelsen. Prøv å sette ut visse deler av trafikken din til private og offentlige skynettverk og løft presset fra nettverket ditt.

Eliminer ikke-essensiell trafikk

Du kan blokkere ikke-essensiell trafikk som ikke gir noen verdi for produktiviteten din i arbeidstiden. På denne måten kan båndbredden din bare brukes til å kjøre viktige operasjoner.

Periodiske oppdateringer og sikkerhetskopier

Oppdateringer og sikkerhetskopier av data og programvare er avgjørende for ytelsen og et sikkerhetssynspunkt. Men disse prosessene tar opp en enorm mengde nettverksbåndbredde.

Dette er grunnen til at du bør planlegge dem strategisk, helst utenfor normal arbeidstid.

Hva er gjennomstrømning?

Nettverksgjennomstrømning er et mål på den totale mengden data som kan overføres fra en kilde til destinasjonen i en spesifisert tidsramme.

Med andre ord, gjennomstrømning måler antall pakker som ankom vellykket til en destinasjon. Det beregnes i bits/sekund eller data/sekund.

Faktorer som påvirker gjennomstrømning

Begrensning av et overføringsmedium

Båndbredde eller teoretisk kapasitet knyttet til et overføringsmedium begrenser gjennomstrømningen.

For eksempel, hvis båndbreddehastigheten er 100 Mbps, vil den ikke klatre mer enn det, uansett hva. Faktisk vil de praktiske dataene som sendes være rundt 95 %, mer eller mindre.

Overbelastning av nettverket 🚸

I et sterkt overbelastet nettverk vil gjennomstrømningen reduseres.

Ventetid

Hvis ventetiden på et bestemt nettverk er mer, vil gjennomstrømningen lide.

Protokolloperasjon

Protokollen som bærer og leverer datapakkene på et nettverk kan også påvirke gjennomstrømningen.

Pakketap eller feil

I noen typer trafikk kan pakkefeil og -tap påvirke gjennomstrømningen. Det er fordi disse pakkene må sendes på nytt, noe som reduserer gjennomstrømningen ytterligere.

Årsaken bak kompromitterte pakker kan være sikkerhetsangrep, skadede enheter og mer.

Hvis du vil måle gjennomstrømning, kan du bruke noen verktøy som SolarWinds, iPerf, Pingbetc.

Hvordan forbedre gjennomstrømningen?

Minimer latens

En av de første tingene du bør gjøre er å prøve å minimere nettverksforsinkelsen fordi det i stor grad påvirker nettverksytelsen og resulterer i dårlig brukeropplevelse.

Du kan ta hjelp fra de ovennevnte delene for å løse dette problemet.

Fjern nettverksflaskehalser

Unngå nettverksflaskehalser ved å oppgradere rutere, og redusere det totale antallet noder som forkorter reiseavstanden til pakker. Derfor kan det redusere overbelastning for bedre gjennomstrømning.

Hold øye med applikasjoner som bruker for mye båndbredde.

Hvis du bruker internettforbindelsen din langt mer enn en rettferdig andel, vil gjennomstrømningen reduseres. Lukk derfor disse applikasjonene med for mye båndbredde med mindre de er nødvendige.

Start nettverket på nytt

Planlegg periodisk omstart av nettverkssystemene dine som modem, rutere osv. Så når de begynner å fungere igjen, kan de vise god ytelse.

Sjekk maskinvaren din

Ikke la defekt maskinvare kompromittere gjennomstrømningen. Så sjekk nettverksmaskinvaren for å finne ut om det er noen avvik i denne enden.

Snakk med Internett-leverandøren din

Hvis du har alt på plass, og du fortsatt opplever en dårlig gjennomstrømningshastighet, bør du vurdere å kommunisere det samme til din internettleverandør (ISP). Kanskje er feilen på deres side.

Konklusjon

Jeg håper ting er litt klart om ventetid, TTFB, båndbredde og gjennomstrømning på slutten. Prøv å implementere tipsene og triksene som jeg nevnte ovenfor for å forbedre ytelsen til nettverket ditt.

Deretter blir du nettverksadministrator.

x