q Hva er NVMe-stasjoner, og bør du kjøpe en? - tipsbilk.net

Hva er NVMe-stasjoner, og bør du kjøpe en?

Den største oppgraderingen du kan gjøre til din gamle PC er raskere lagring. Andre komponenter som CPU og GPU har absolutt forbedret seg det siste tiåret, men alle vil sette pris på raskere lagring.

NVMe er det nyeste og beste lagringsgrensesnittet for bærbare og stasjonære datamaskiner, og det tilbyr mye raskere lese- og skrivehastigheter enn eldre grensesnitt. Dette koster penger, så avhengig av hva du bruker datamaskinen til, er det kanskje ikke fornuftig å kjøpe en NVMe-stasjon.

Hva er NVMe-stasjoner?

Non-Volatile Memory Express (NVMe) er et lagringsgrensesnitt introdusert i 2013. «Non-Volatile» betyr at lagringen ikke slettes når datamaskinen starter på nytt, mens «Express» refererer til det faktum at dataene går over PCI Express ( PCIe)-grensesnittet på datamaskinens hovedkort. Dette gir stasjonen en mer direkte forbindelse med hovedkortet ditt siden data ikke trenger å hoppe gjennom en SATA-kontroller (Serial Advance Technology Attachment).

  Memory Diag og Battery Diag er to enkle systemovervåkingsapper [Mac]

NVMe-stasjoner er mye, mye raskere enn SATA-stasjoner som har eksistert i årevis. PCIe 3.0 – den nåværende generasjonen av PCI Express-standarden – har en maksimal hastighetsoverføring på 985 megabyte per sekund (Mbps) på hver bane. NVMe-stasjoner har vært i stand til å bruke 4 PCIe-baner, noe som betyr en teoretisk makshastighet på 3,9 Gbps (3 940 Mbps). I mellomtiden topper en av de raskeste SATA SSD-ene – Samsung 860 Pro – ved lese- og skrivehastigheter på ca 560 Mbps.

NVMe-stasjoner kommer i et par forskjellige formfaktorer. Den vanligste av disse er m.2-staven, vist ovenfor. Disse er 22 mm brede og kan være 30, 42, 60, 80 eller 100 mm lange. Disse pinnene er tynne nok til å ligge flatt på et hovedkort, så de er perfekte for datamaskiner med liten formfaktor og bærbare datamaskiner. Husk at noen SATA SSD-er bruker samme formfaktor, så du bør følge nøye med og sørge for at du ikke feilaktig kjøper den tregere stasjonen. De Samsung 970 EVO er et eksempel på en m.2 NVMe-stasjon.

  Trådløst tastatur Touchpad fungerer ikke (feilsøkingsveiledning)

Neste er PCIe-3.0-formfaktoren. Dette ligner på en GPU og annet tilbehør ved at den kobles til alle PCIe-3.0-sporene på hovedkortet. Dette er greit for ATX-deksler og hovedkort i full størrelse, men er begrensende for PC-er med liten formfaktor og umulig inne i et bærbart chassis. De Intel 750 SSD er et eksempel på en PCIe-3.0 NVMe-stasjon.

Bør du kjøpe en NVMe SSD?

Om du trenger de raskere hastighetene kommer ned til den nøyaktige arbeidsmengden din. Men mens NVMe-stasjoner går ned i pris – NVMe Samsung 970 Pro og SATA Samsung 860 Pro begge går for rundt $150 på 500 GB-størrelsen – føler ikke at du trenger å skynde deg ut og bytte ut SATA SSD-en din.

En SATA SSD vil allerede få datamaskinen din slått på på noen få sekunder, starte programmer på et blunk, og la deg kopiere og flytte filer relativt raskt. Men hvis du jobber med mange enorme videoer – enten de er fra en database, videoredigering eller ripping av Blu Rays – kan ekstrakostnaden betale seg selv ved å la deg jobbe raskere.

  Hvordan gjøre Word-dokumenter utfyllbare, men ikke redigerbare

I mitt tilfelle holder jeg gjerne med SATA SSD-en min til den slutter å fungere. Det er ikke mye fornuftig å bruke pengene på en NVMe-stasjon akkurat nå, bare så datamaskinen min starter på fire sekunder i stedet for fem, eller den sjeldne gigantiske filen jeg må flytte overføringene litt raskere. Når det gjør på tide med en ny SSD, jeg går for en NVMe-modell, for hvorfor betale samme beløp for et dårligere produkt?

Enten du fortsatt har litt liv i SATA SSD-en din eller trenger noe nå, bare vet at NVMe-stasjoner begynner å gå ned i pris. Oppgrader og bruk pengene når du trenger det, og ikke et øyeblikk før.