tipsbilk.net

Hva er systemdata eller «annen» lagring på en Mac? Slik sletter du det

Viktige takeaways

 • Systemdatalagring, også kjent som «Annen» lagring, refererer til diverse filer og data på Mac-en som ikke passer inn i standardkategorier som Programmer, Dokumenter eller Bilder.
 • Å tømme hurtigbufferfiler, loggfiler og andre ubrukte filer er en god måte å minimere denne lagringen på.
 • Hvis du vil unngå bryet med å fjerne disse filene manuelt, kan du ty til tredjeparts Mac-rengjøringsapper for å automatisere prosessen.

Når du administrerer lagringsplassen på Mac-en din, kan du komme over «Systemdata» eller «Annet» lagring i macOS-lagringsinnstillingsmenyen. Men hva betyr det, og hvordan kan du fjerne det? Vi vil forklare alt i detalj nedenfor.

Hva er systemdatalagring i macOS?

Lagring av systemdata, kjent som «Annen» lagring i eldre macOS-versjoner, er et samlebegrep. Den brukes til å definere en kategori med data som ikke passer inn i standardkategorier som programmer, musikk, bilder, filmer, dokumenter, filmer og så videre.

De fleste Mac-brukere vet ikke – eller trenger i det minste ikke å vite – om noe som er relatert til systemdatalagring. Deres første møte med den skjer vanligvis når de ser at den tar opp en stor del av Mac-en sin. Kanskje dette er deg også – men hva får denne kategorien til å spre seg?

Når du bruker apper og surfer på nettet på Mac-en, hoper det seg opp bufferfiler over tid som systemdatalagring. Systemloggfiler, diskbildefiler, nettleserutvidelser og andre gjenværende filer bidrar også til lagring av systemdata.

Hvis du vil minimere lagringsplassen systemdata bruker, må du målrette og fjerne denne typen filer. La oss se på de spesifikke handlingene du kan ta.

  Hvordan fortelle om noen leser meldingen din på LinkedIn

1. Tøm bufferfiler

Siden systemdatalagring ikke er annet enn en haug med diverse data, bør tømme system- og internettbufferfilene på Mac-en være ditt første skritt mot å minimere lagringsplassen som systemdata tar opp.

Først starter vi med søppelfiler. Når vi sier søppelfiler, mener vi gamle hurtigbufferfiler, som består av dataene som er etterlatt av nettlesere og avinstallerte eller brukte apper. Selv om det er enkelt å tømme Macens nettleserbuffer, viser vi de enkleste trinnene for å fjerne andre hurtigbufferfiler:

 • Start et Finder-vindu og trykk på Shift + Kommando + G hurtigtast. Alternativt kan du klikke på Gå > Gå til mappe fra menylinjen.
 • Nå, skriv inn ~/Library/Caches og trykk på returtasten.
 • Åpne en hvilken som helst mappe og velg filer eller undermapper du vil slette.
 • Deretter kontrollerer du de valgte elementene og velger Flytt til papirkurven.
 • Nå er det bare å tømme papirkurven for å bli kvitt disse dataene permanent. For å gjøre det, Ctrl-klikk på søppelikonet i Dock og velg Tøm søppel.

  2. Slett loggfiler

  Loggfiler, som navnet antyder, er en oversikt over filer. De lagrer informasjon om ulike system- og programhendelser på Mac-en, og oppbevarer forekomster av feil for fremtidig referanse.

  I mitt tilfelle tok disse filene opp omtrent 500 MB lagringsplass på min Mac. Det er en betydelig mengde, spesielt når de ikke er nyttige for meg på noen måte. Så lenge det er din personlige Mac og du ikke feilsøker et aktivt problem, trenger du ikke gjøre noe med loggfilene.

  Du er derfor bedre å slette dem for å tømme datasystemlagringen på Mac-en. Følg disse instruksjonene:

    Topp 8 verktøy for infrastruktur som kode (IaC) for 2023
 • Åpne et Finder-vindu og trykk på Kommando + Shift + G-snarveien.
 • Skriv inn ~/Library/Logs i søkefeltet og trykk på Retur-tasten.
 • Nå trykker du på Kommando + A for å velge alle filer og mapper.
 • Kontroll-klikk på en valgt fil eller mappe og velg Flytt til papirkurven.
 • Loggfilene vil bli slettet fra Mac-en. Igjen, sørg for at du også tømmer papirkurven. Følg feilsøkingstrinnene våre hvis du ikke kan tømme papirkurven.

  3. Fjern ubrukte appfiler på Mac-en

  Når du sletter apper, fjerner du også de resterende filene deres? Hvis ikke, kan det være lagret som systemdata eller «Annet» lagring på Mac-en. Nå ville det være et godt tidspunkt å slette eventuelle rester.

  Jeg har for eksempel noen filer til overs fra Thunderbird på min MacBook. Jeg brukte appen bare én gang og slettet den med en gang etterpå. Og likevel kan du se at dataene tar opp rundt 50 MB plass på lagringsstasjonen.

  For å finne disse gjenværende filene, åpne et Finder-vindu og trykk Shift + Kommando + G. Skriv deretter inn ~/Library/ og gå til den katalogen.

  Finn nå de relevante mappene for apper du har avinstallert. Deretter kontroller-klikker du mappen og velger Flytt til papirkurven. Til slutt, tøm papirkurven for å fjerne filene permanent.

  4. Fjern diskbilde og arkivfiler

  Dette er en annen stor oppbevaringsvask som er gjemt i synlig skue. DMG-filer (Apple Disk Image) i macOS kan spise opp en betydelig mengde lagringsplass på Mac-en. Kort sagt, de er beholdere som hjelper deg med å installere apper på datamaskinen din.

  Naturligvis, etter at de har gjort jobben sin, vil det å holde dem i lagringen bare øke problemene dine med overdreven systemdatabruk. For eksempel, på systemet mitt, tok DMG-filer alene opp rundt 2 GB plass.

    15 beste verktøy for å lage flotte presentasjoner på nettet

  Så disse filene må bort. Slik fjerner du dem:

 • Åpne et Finder-vindu.
 • Skriv «dmg» i søkefeltet og trykk på returtasten.
 • Velg alle DMG-filene, Ctrl-klikk og velg Flytt til papirkurven.
 • Systemdata eller «Annet» lagring vil merkbart krympe når du tømmer papirkurven.

  I likhet med Disk Image-filer, spiller også arkivfiler (som ZIP) sin rolle i å kaste bort plass på harddisken. Med mindre du har tenkt å bruke dem i fremtiden, anbefaler vi å bli kvitt dem også. Søk etter «.zip»- og «.rar»-filer og fjern dem ved å gjenta trinnene ovenfor. Når du er ferdig, sørg for å tømme papirkurven også.

  5. Slett nettleserutvidelser

  Du har sannsynligvis minst noen få utvidelser installert i nettleseren din siden de er nyttige for å legge til nye funksjoner. Disse utvidelsene kan imidlertid bidra til systemdataene dine eller «annet» lagring i macOS. Det er derfor lurt å fjerne eventuelle utvidelser du ikke bruker regelmessig.

  Hvis du bruker Safari, kan du finne og fjerne uønskede Safari-utvidelser ved å gå til Safari > Innstillinger > Utvidelser med nettleseren åpen.

  Hvis du bruker en populær nettleser som Chrome eller Firefox, kan du slette nettleserutvidelser like enkelt, men trinnene kan variere litt.

  Når du fjerner systemdatalagringen ved hjelp av metodene ovenfor, vil du snart finne din Mac med mye mer ledig lagringsplass. Selv om alle disse metodene vil hjelpe deg med å få jobben gjort, vil du kanskje unngå bryet med å gå gjennom hvert trinn. Det er her tredjeparts Mac-rengjøringsapper kan hjelpe deg med å automatisere de fleste rengjøringsprosessene dine.

  x