Chrome-oppdateringer: Hvor ofte, og hvordan fungerer det?

Google oppdaterer nettleseren Chrome kontinuerlig med nye egenskaper, forbedringer i sikkerheten og andre endringer. Disse oppdateringene lastes ned og installeres automatisk av Chrome. Men hvor ofte skjer dette egentlig? Svaret er ikke helt enkelt, da Chrome sin oppdateringsprosess er ganske kompleks.

Større, stabile versjoner lanseres omtrent hver sjette uke

Utviklingen av Chrome skjer åpent, og alle kan ta i bruk de ustabile versjonene. Når det gjelder den stabile versjonen, publiseres det nye utgaver med et mellomrom på cirka seks uker. Som et eksempel ble Chrome 73 lansert 12. mars, mens Chrome 74 kom ut 23. april, altså seks uker senere.

Dette har ikke alltid vært tilfellet, da oppdateringene til Chrome tidligere var mer tilfeldige. Men i 2010 forpliktet Chrome-teamet seg til en seks-ukers utgivelsesyklus, og har holdt seg relativt konsekvente siden da. Det hender at utgivelser kommer etter fire uker, mens andre ganger kan det gå åtte uker. Men som regel er det rundt seks uker mellom hver lansering.

Det er også viktig å merke seg at Google kan justere tidspunktet for den stabile utgaven rundt såkalte «ingen møteuker» og helligdager.

Sikkerhetsoppdateringer og feilrettinger ved behov

Selv om du kan regne med at større versjonsutgivelser kommer regelmessig, er det mye vanskeligere å forutse når det kommer feilrettinger og sikkerhetsoppdateringer. Hvis du ser på endringsloggene for stabile utgivelser, vil du se at det har vært tre oppdateringer siden Chrome 73 ble lansert 12. mars, uten noen merkbar tidsintervall mellom dem. Dette er helt vanlig for denne typen oppdateringer.

Du kan i hvert fall stole på at Chrome mottar feilrettinger og/eller sikkerhetsoppdateringer mellom de større utgivelsene.

Chrome installerer både større, stabile oppdateringer og mindre oppdateringer automatisk når de er tilgjengelige. Du kan også manuelt sjekke etter og installere oppdateringer ved å gå til menyen og velge «Hjelp» > «Om Google Chrome».

Når kommer den neste versjonen?

Hvis du er nysgjerrig på når neste store versjon av Chrome vil bli tilgjengelig i den stabile kanalen, kan du sjekke Chrome-plattformstatus nettsiden. Der finner du også informasjon om når den nåværende stabile versjonen ble stabil, samt informasjon om de ustabile versjonene av Chrome som testes i Beta- og Dev-kanalene.

Chrome OS oppdateres også omtrent hver sjette uke

Chrome OS, som er operativsystemet som brukes på Chromebooks, oppdateres også omtrent hver sjette uke, akkurat som nettleseren. Selv om versjonsnumrene og funksjonene som regel samsvarer med nettleserens utgivelser, kommer Chrome OS-oppdateringene vanligvis en uke etter nettleseroppdateringen.

For eksempel ble Chrome 73 lansert 12. mars, mens Chrome OS 73 ikke kom til den stabile kanalen før 19. mars.

Ellers følger Chrome OS den samme grunnleggende utgivelsesprosessen som Chrome-nettleseren. Det som skiller seg mest ut, er at utrullingsplanen kan variere avhengig av den spesifikke Chrome OS-enheten, og det kan ta noen uker før en oppdatering er tilgjengelig for alle enheter.

Slik fungerer Chrome sine oppdateringskanaler

Det finnes fire forskjellige grener for utvikling av Chrome: Canary, Dev, Beta og Stable. De er organisert fra den minst stabile (Canary) til den mest stabile (Stable).

Funksjoner som først dukker opp i Canary-kanalen, vil til slutt komme til den stabile kanalen. Mange brukere som ønsker å få et innblikk i fremtiden, bruker derfor flere versjoner av Chrome på datamaskinene sine. Det er også spennende å se hvordan funksjoner utvikler seg gjennom de ulike utgivelseskanalene.

Hver sjette uke blir en Canary-versjon den nye grunnstammen for stabiliseringsarbeidet. Det er her nye funksjoner og forbedringer utvikles og implementeres. Denne versjonen forblir der i to uker før den skyves videre til den første betaversjonen. Etter ytterligere to uker i beta, fryses funksjonene, noe som betyr at alle funksjoner som er planlagt for den stabile utgaven, skal være ferdig kodet. Det er også derfor vi ser at noen funksjoner som opprinnelig var planlagt for en bestemt stabil utgave, blir utsatt til neste hovedutgave.

I løpet av de resterende fire ukene av betastadiet publiseres det nye bygg ukentlig frem til den stabile utgaven. Torsdagen før den stabile versjonen rulles ut (som vanligvis skjer på tirsdager), blir den siste betaversjonen utgivelseskandidaten. På dette tidspunktet er alle funksjoner for den stabile versjonen ferdigstilt og slått sammen med den stabile grenen.

For å teste feilrettinger har Google også en egen versjon som kalles «Stable Refresh». Dette er en stabil utgivelse som publiseres utenom den vanlige utgivelsesplanen og brukes til å fikse kritiske problemer som ikke kan vente.

Stabile utgivelser distribueres gradvis

Alle stabile Chrome-utgivelser følger en trinnvis distribusjonsplan, bortsett fra for Linux, som distribueres til 100 % med en gang. Desktop-versjonene, for Mac og Windows, distribueres i fire faser: 5 %, 15 %, 50 % og 100 %. Det er derfor ulike brukere får oppdateringer til forskjellige tidspunkter.

Android følger en lignende tidsplan, men med ett ekstra trinn: 1 %, 5 %, 15 %, 50 % og 100 %.

iOS følger et annet mønster, hvor oppdateringen distribueres til alle brukere over en syv-dagers periode: Dag 1: 1 %; Dag 2: 2 %; Dag 3: 5 %; Dag 4: 10 %; Dag 5: 20 %, Dag 6: 50 %; og dag 7: 100 %.

Disse trinnvise distribusjonene gjør det mulig for Google å oppdage problemer før de når alle brukere. På den måten kan de stoppe distribusjonen og gjenoppta den når problemet er løst.