Viktigheten av en menneskelig brannmur i moderne cybersikkerhet
Organisasjoner over hele verden satser på robuste cybersikkerhetsløsninger og brannmurer for å verne om sine nettverk og omdømme i en tid med økende cybertrusler.
Nettkriminalitet er spådd å vokse kraftig i de kommende årene, med et estimert markedsvolum på 85,49 milliarder dollar innen 2028, med en årlig vekstrate på 9,63 %.
Men er det tilstrekkelig å bare implementere sikkerhetstiltak og bruke avanserte AI-drevne cybersikkerhetsapplikasjoner for å oppnå full sikkerhet mot stadig mer sofistikerte cyberangrep?
Svaret er nei. Et selskaps sikkerhet er ikke utelukkende ansvaret til IT- og sikkerhetsteamet, men også de ansatte.
En rapport fra IBM antyder at menneskelige feil bidrar til 95 % av alle cyberangrep. Dette viser hvor viktig det er å øke bevisstheten rundt cybersikkerhet blant alle ansatte i en organisasjon, og danner grunnlaget for konseptet med en menneskelig brannmur.
Denne artikkelen vil utforske hva en menneskelig brannmur er, hvorfor den er viktig i dagens cybersikkerhetslandskap, hvordan den implementeres, og hvordan man kan overvinne utfordringer for å ta kontroll over organisasjonens sikkerhet.
Hva er en menneskelig brannmur?
En menneskelig brannmur består av et team av godt trente ansatte i en organisasjon som fungerer som den første forsvarslinjen for å oppdage og forhindre cybersikkerhetstrusler.
Som nevnt tidligere, er menneskelige feil og uaktsomhet hovedårsaken til de fleste vellykkede cyberangrep. Derfor er en effektiv menneskelig brannmur mer nødvendig enn noen gang, og den utgjør grunnlaget for organisasjonens cybersikkerhetsarkitektur.
De fleste cyberangrep, som datainnbrudd, phishing og andre sosiale manipulasjonsangrep, lykkes fordi de ansatte mangler bevissthet, kunnskap og ferdigheter til å identifisere dem.
En menneskelig brannmur gir et ekstra lag med menneskelig beskyttelse for selskapets nettverk og er avgjørende for å forhindre større cyberangrep og kostnadene ved datainnbrudd.
Dette innebærer å trene ansatte til å håndtere selskapets data effektivt og spre informasjon om cybersikkerhet for å redusere risikoen for sikkerhetsbrudd betydelig.
La oss se nærmere på betydningen av en menneskelig brannmur i dagens cybersikkerhetssituasjon.
Rollen til en menneskelig brannmur i cybersikkerhet
Mens en tradisjonell brannmur blokkerer skadelig trafikk fra å trenge inn i organisasjonens nettverk, fokuserer en menneskelig brannmur på å sikre nettverket ved å trene og utdanne de ansatte, samt øke bevisstheten rundt cybersikkerhet.
De globale kostnadene for nettkriminalitet er anslått å nå 13,83 billioner dollar innen 2028, fra en forventet verdi på 5,7 billioner dollar i 2023.
Ved å implementere en menneskelig brannmur, kan organisasjonen potensielt unngå unødvendige cybersikkerhetskostnader ved å gjøre de ansatte oppmerksomme på de store tapene og farene ved phishing og andre cybertrusler.
I tillegg til å øke bevisstheten og kunnskapen, spiller en menneskelig brannmur også en rolle i:
✅ Identifisere og rapportere sikkerhetstrusler |
✅ Beskytte sensitiv bedriftsinformasjon |
✅ Overholde sikkerhetspolicyer |
✅ Sikre mobil-, e-post- og phishing-sikkerhet |
✅ Sikre sikkerheten for ansatte som jobber eksternt |
✅ Forhindre sosiale manipulasjonsangrep |
✅ Opprettholde enhets- og programvaresikkerhet |
Med de rette sikkerhetsverktøyene, opplæringsmidler og ved å fremme et individuelt sikkerhetsansvar, kan organisasjoner forhindre store datainnbrudd og spare inntekter.
Komponenter i en menneskelig brannmur
En menneskelig brannmur bør inkludere pålitelige strategier og komponenter for å sikre et likt engasjement og bidrag fra alle medlemmene, samt forbedre organisasjonens cybersikkerhetsstrategi.
Komponentene i en menneskelig brannmur kan variere fra organisasjon til organisasjon, men her er de vanlige komponentene i en effektiv brannmur:
#1. Opplæring og bevissthet om nettsikkerhet
En av de viktigste komponentene i en effektiv menneskelig brannmur er å gjøre de ansatte oppmerksomme på viktigheten av cybersikkerhet.
Før de blir fylt med informasjon om cybersikkerhet, må opplæringen starte med å forklare hvorfor dette initiativet er viktig, og hvordan deres sikkerhetstiltak kan påvirke organisasjonens sikkerhet betraktelig.
Verizons rapport om databrudd for 2023 viser at 74 % av datainnbruddene involverer et menneskelig element, inkludert feil, misbruk eller sosiale manipulasjonsangrep.
Det er derfor viktig å informere ansatte om angrep som phishing, smishing eller spear phishing, sammen med deres kilde, gjenkjenningsmetoder og hvordan de kan forebygges, for å redusere virkningen av sikkerhetstrusler på bedriftens nettverk.
Opplæringen kan gjennomføres enten ansikt til ansikt eller via videomøter med jevne mellomrom for å sikre at kunnskapen blir husket på lang sikt. Samtidig er det avgjørende å oppmuntre de ansatte til å anvende og praktisere det de har lært, i stedet for bare passivt å motta informasjon og glemme den senere.
#2. Sterke passordrutiner
Omtrent 80 % av hackerrelaterte datainnbrudd er knyttet til passord, enten i form av brute force-angrep eller tapte og stjålne passord.
Passord er den første sikkerhetslinjen mot uautorisert tilgang til en organisasjons nettverk. Derfor er det avgjørende å håndheve sterke passordpolicyer for å redusere passordrelaterte risikoer.
Her er noen tips og passordstrategier som bør implementeres for å etablere en menneskelig brannmur i organisasjonen:
- Oppfordre ansatte til å bruke sterke og komplekse passord med en kombinasjon av tall, spesialtegn, store og små bokstaver, noe som gjør dem vanskelige å gjette.
- Pass på at passord endres regelmessig, innen 60 til 90 dager, for å unngå risikoen for langvarig uautorisert tilgang.
- Unngå bruk av gamle eller repeterende passord for flere kontoer. 92 % av de ansatte er klar over at det er risikabelt å bruke de samme passordene eller varianter av dem, men 65 % gjør det likevel. Gjør dine ansatte oppmerksomme på risikoen ved å bruke de samme passordene, slik at de faller inn under de 35 % som tar sikkerhet på alvor.
- Implementer et kontolåsingssystem som låser kontoen etter flere mislykkede innloggingsforsøk, og forhindrer risikoen for brute force-angrep.
Regelmessig gjennomgang, endring og oppdatering av passord er avgjørende for å forhindre passordbrudd og beskytte organisasjonens data og sensitiv informasjon.
#3. Fysiske sikkerhetstiltak
I tillegg til opplæring og implementering av sterke passordpolicyer, er en del av den menneskelige brannmuren også å ta vare på andre nødvendige fysiske sikkerhetstiltak.
Disse tiltakene inkluderer å sikre perimetersikkerhet, biometrisk autentisering, adgangskontroll, sikkerhetskameraer og beskyttelse av utstyr som bærbare datamaskiner og datamaskiner. Det er også viktig at ansatte holder enhetene og arbeidsplassene sine ryddige, og at de ikke har passord skrevet på notatlapper eller lagret i en fil på skrivebordet.
Hvordan sette opp en menneskelig brannmur?
På samme måte som en brannmur beskytter organisasjonens data fra skadelig trafikk, beskytter en menneskelig brannmur data fra et manuelt og personlig perspektiv, og sikrer at det ikke er datalekkasjer i organisasjonens sikkerhetsinfrastruktur.
En vellykket menneskelig brannmur består av et team av dedikerte personer som er i stand til å gjenkjenne et angrep på nett eller sosiale medier, og stoppe det i tide.
Her er noen viktige måter å sette opp og bygge en vellykket menneskelig brannmur i din bedrift:
#1. Involver dine ansatte i cybersikkerhet
Det første og viktigste trinnet for å sette opp en menneskelig brannmur er å bygge en cybersikkerhetskultur fra dag én og involvere de ansatte i cybersikkerhetssystemene.
Dette sikrer at cybersikkerhetsansvaret ikke bare er begrenset til en eller to avdelinger, men gjelder hele organisasjonen. Organisasjonens rekrutterings- og introduksjonsprosess for nye ansatte bør inkludere opplæring og bevissthet om nettsikkerhet.
Det er også en fordel å vurdere ferdigheter og kunnskap om cybersikkerhet som et nøkkelkrav ved ansettelse av nye medarbeidere. Det bidrar til å understreke behovet for at jobbsøkere skal være oppmerksomme på de siste trendene og teknologiene innen cybersikkerhet.
Du må også gi opplæringsressurser til dine ansatte og finjustere opplæringsplanen for nettsikkerhet for å passe til forskjellige avdelinger, aldre og interesser, slik at du appellerer til enkeltpersoner fra alle sektorer og sørger for at alle er på samme side.
#2. Utdanne og trene de ansatte effektivt
Å rekruttere de riktige medarbeiderne og gi dem én enkelt opplæringsøkt er ikke nok.
Cyberangrep utvikler seg stadig og blir mer sofistikerte. Derfor må opplæringen være en kontinuerlig prosess, slik at de ansatte holdes oppdatert på de nyeste teknikkene innen cybersikkerhet og hvordan de kan overvinnes.
Du må gjennomføre engasjerende og scenariobasert nettsikkerhetstrening på en enkel måte, uten å overvelde de ansatte med for mye informasjon. De ansatte skal føle seg bekymret og sårbare, men samtidig oppmuntret og styrket til å oppdage og forhindre cyberangrep.
Med riktig opplæring kan du bygge et fleksibelt, våkent og responsivt team som er dyktig til å bruke delt kunnskap.
#3. Test dine ansatte
Selv om konsekvente opplæringsprogrammer er avgjørende, er det like viktig å vurdere effekten av disse opplæringene på dine ansatte for å kontrollere deres fremgang, kunnskap og effektivitet i håndtering av sikkerhetsangrep.
Du kan begynne med å se på de ansattes engasjement og klikkfrekvens for å sjekke hvor mange ansatte som engasjerer seg med simuleringer.
I tillegg kan du gjennomføre regelmessige phishing-tester for å sjekke de ansattes bevissthet om farene ved phishing-angrep, og om de er i stand til å forhindre angrep og beskytte organisasjonen.
#4. Hold dine ansatte informert
I tillegg til regelmessig opplæring, er det avgjørende å holde de ansatte informert om de siste cybertruslene, risikoene og farene de utgjør, og strategier for å unngå dem.
Du må gjøre de ansatte oppmerksomme på farene ved å klikke på ukjente lenker og åpne mistenkelige filer fra ukjente kilder.
Du kan også opprette en dedikert Slack-kanal eller et sikkerhetsrapporteringssystem for å oppmuntre de ansatte til å rapportere sikkerhetstrusler og angrepsforsøk de opplever.
#5. Bygg en effektiv brannmurplan for mennesker
Å bygge en robust brannmurplan og implementere sterke retningslinjer for nettsikkerhet er et av de viktigste trinnene for å sette opp en brannmur.
Det er avgjørende å lage klare og konsise retningslinjer for e-postsikkerhet, passordpolicyer, bruk av sosiale medier og retningslinjer for bruk av enheter og programvare. Hvis du gjør de ansatte oppmerksomme på disse retningslinjene, blir det enklere å holde dem ansvarlige for implementeringen.
Hvordan måle effektiviteten til en menneskelig brannmur?
En vellykket strategi for en menneskelig brannmur slutter ikke med implementering og oppsett. Det er avgjørende å måle effektiviteten, fordi det hjelper med å evaluere de ansattes bevissthet og bedriftens sikkerhetskultur.
Her er noen beregninger som kan hjelpe deg med å måle effekten og effektiviteten av din strategi for en menneskelig brannmur:
- Klikkfrekvenser og phishing-simuleringer: Måling av klikkfrekvenser hjelper med å forstå hvor mange ansatte som klikker på phishing-e-poster og er utsatt for phishing-angrep. Phishing-simuleringer vurderer de ansattes evne til å oppdage og rapportere phishing-e-poster.
- Gjennomføringsrater for opplæring: Dette sporer antallet og prosentandelen av ansatte som fullførte opplæringsprogrammene for bevissthet om nettsikkerhet. Dette hjelper deg med å vurdere deres interesse, forbedringer via tilbakemeldinger og tiden som kreves for å fullføre opplæringen.
- Hendelsesrapporteringsrater: Dette måler prosentandelen av hendelser de ansatte rapporterer. En høyere rapporteringsfrekvens indikerer de ansattes engasjement og evne til å rapportere sikkerhetsangrep.
- Responstid for hendelser: Dette måler organisasjonens tid til å reagere på sikkerhetshendelser. En kortere responstid indikerer en mer robust menneskelig brannmur.
- Suksess for phishing-test: Dette måler hvor godt ansatte reagerer på sosial manipulering og phishing-forsøk. Avhengig av suksessen med å identifisere angrepene, kan du vurdere forbedringsområder og suksessen med sikkerhetstreningen og den menneskelige brannmuren.
- Passordhygiene: Måling av passordtilbakestillingsfrekvens, passordbruddhendelser og kompleksiteten til passordene som ansatte bruker, kan hjelpe deg med å vurdere passordhygienen.
Det finnes flere andre beregninger, for eksempel overholdelse av sikkerhetspolicyer og reduksjon i sikkerhetshendelser, men de nevnt ovenfor er de vanlige beregningene du kan bruke for å måle effektiviteten av organisasjonens implementering av en menneskelig brannmur.
Fordeler med en menneskelig brannmur
En menneskelig brannmur er en av de viktigste faktorene for en organisasjons sterke sikkerhetsposisjon.
Her er noen viktige fordeler med en menneskelig brannmur for din bedrift:
- Styrkede ansatte: En menneskelig brannmur gir de ansatte mulighet til å delta aktivt og bidra til beskyttelse av organisasjoner og sensitiv informasjon, noe som motiverer dem til å følge sikkerhetspraksiser og rapportere potensielle trusler.
- Redusert risiko for skadelig programvare og sosiale manipulasjonsangrep: En bevisst og godt trent gruppe mennesker er bedre rustet til å oppdage og forhindre cyberangrep og trusler fra sosiale manipulasjonsangrep, noe som reduserer risikoen for uautorisert tilgang.
- Forbedret trusseldeteksjon og -forebygging: En menneskelig brannmur med et team av godt trente ansatte gir et ekstra lag med sikkerhet, som bidrar til å oppdage og rapportere cybersikkerhetsrisikoer raskt og redusere tiden angrepene har på å spre seg.
- Datatap og tyveri av enheter: Tyveri av enheter og datakompromittering gjør organisasjoner sårbare. Å utdanne ansatte om data- og enhetssikkerhet med en menneskelig brannmurstrategi reduserer risikoen for datatap betydelig, og gjør ansatte mer forsiktige med sine personlige enheter og sensitiv bedriftsinformasjon.
- Forebygging av menneskelige feil: Selv om en ansatt blir offer for phishing eller andre cyberangrep, setter det hele bedriftens nettverk i fare. En menneskelig brannmur lærer ikke bare de ansatte om potensielle datainnbrudd, men den forhindrer også at menneskelige feil utvikler seg til et datainnbrudd.
- Positiv og pålitelig bedriftskultur: En sikkerhetsbevisst og våken organisasjonskultur fremmer et pålitelig og sunt arbeidsmiljø, som gjør at ansatte føler seg engasjerte og verdsatt.
- Kostnadseffektivt: Å investere i en menneskelig brannmur bestående av opplæringsprogrammer for sikkerhetsbevissthet er mer kostnadseffektivt enn å bare reagere på sikkerhetsteknologier eller betale kostnadene for å fjerne konsekvensene av cyberangrep etter at de har skjedd. Med en menneskelig brannmur kan du forhindre cyberangrep og kostnadene for datainnbrudd i utgangspunktet.
Utfordringer du kan møte ved implementering av en menneskelig brannmur
Implementering av en strategi for en menneskelig brannmur kommer med sine egne utfordringer. Her er noen av dem, og tips for hvordan du kan overvinne dem:
- Begrenset sikkerhetsbevissthet: Ikke alle ansatte i organisasjonen din vil være klar over eller ha kunnskap om beste praksis for cybersikkerhet. Derfor kan mangel på sikkerhetsbevissthet være en stor utfordring for å få de ansatte til å forstå risikoen for cyberangrep.
- Motstand fra ansatte: De fleste ansatte anser implementering av sikkerhetstiltak som en hindring for produktiviteten. Derfor kan det være en stor utfordring for en organisasjon å overbevise disse ansatte om å ta i bruk beste sikkerhetspraksis og fremme en sikkerhetskultur i teamene.
- Balansere sikkerhet og brukervennlighet: Å overvelde ansatte med overdrevne sikkerhetstiltak kan bli kontraproduktivt på kort tid. Derfor er det avgjørende å opprettholde en sunn balanse mellom brukervennlighet og sikkerhet for å unngå sikkerhetstretthet og frustrasjon hos de ansatte.
- Høye opplæringskostnader med kontinuerlig utskiftning av ansatte: Selv om det er et tegn på vekst at nye ansatte kommer til, kan hyppig utskiftning av ansatte og det å gi dem sikkerhetsopplæring bli dyrt, overflødig og tidkrevende. Derfor er det viktig å håndtere utskiftning av ansatte og finne en automatisert opplæringsløsning for nettsikkerhet for å bekjempe denne utfordringen.
- Innsidetrusler: Eksistensen av innsidetrusler er uunngåelig til tider og en tøff realitet i dagens forretningslandskap. Mens en menneskelig brannmur primært tar for seg eksterne trusler, er det også avgjørende å ha oppmerksomheten rettet mot ondsinnede eller uaktsomme innsidere som kan ønske datainnbrudd i organisasjonens nettverk velkommen.
Siste ord
Selv om det er avgjørende å ta i bruk de beste cybersikkerhetsverktøyene, avanserte teknologiene og cyberresiliens for å redusere økende cyberrisiko, skaper implementering av en menneskelig brannmur et sterkt fundament for organisasjonens cybersikkerhet, noe som reduserer risikoen for potensielle datainnbrudd betydelig.
Håndheving av cybersikkerhetsbevissthet, utdanning og konsekvente opplæringsprogrammer hjelper de ansatte til å være på vakt mot ethvert ondsinnede møte, holde dem ansvarlige og motivere dem til å rapportere hendelser, noe som fremmer et sunt og sikkert miljø.
Så sørg for at du bygger en sterk menneskelig brannmur for å gjøre organisasjonen din klar for cybersikkerhet.