Hvordan bruke Nano-tekstredigering på Linux

Det er mange forskjellige tekstredigerere på Linux, og samfunnet er ganske lidenskapelig opptatt av dette emnet. En tekstredigerer skiller seg imidlertid ut fra resten som den enkleste å bruke, spesielt for nybegynnere. Den tekstredigereren er Nano.

Nano kommer forhåndsinstallert på ganske mange Linux-systemer, og med god grunn. Den har enkle tastebindinger og er lett å plukke opp for redigering av konfigurasjonsfiler. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du bruker og installerer Nano-tekstredigering.

Installerer Nano på Linux

Selv om det er sant at Nano er forhåndsinstallert på mange vanlige Linux-operativsystemer, er det fortsatt greit å gå gjennom hvordan du installerer programvaren i tilfelle du er på et Linux-system som ikke har det.

For å begynne å installere Nano-tekstredigering på Linux, må du åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet, trykk på Ctrl + Alt + T-tastaturkombinasjonen. Eller, alternativt, søk etter «Terminal» i appmenyen og åpne den på den måten.

  Hvordan spille Cities Skylines på Linux

Med terminalvinduet åpent og klart til bruk, følg med installasjonsinstruksjonene for Nano som samsvarer med Linux OS du bruker for øyeblikket.

Ubuntu

På Ubuntu kommer Nano-tekstredigereren forhåndsinstallert. Men hvis du av en eller annen grunn ikke har det på systemet ditt, kan du raskt installere det ved å bruke Apt-kommandoen nedenfor.

sudo apt install nano

Debian

Debian Linux har Nano-tekstredigeringsprogrammet forhåndsinstallert. Når det er sagt, hvis du tidligere har avinstallert det eller ikke har det installert ut av esken, kan du raskt sette det opp ved å bruke Apt-get-kommandoen nedenfor.

sudo apt-get install nano

Arch Linux

Nano-tekstredigereren kommer ikke med Arch Linux, da brukere må bygge sitt eget operativsystem. Som et resultat må pakken settes opp manuelt på systemet. For å installere Nano på Arch Linux, bruk følgende Pacman-kommando.

sudo pacman -S nano

Fedora

Fedora Linux kommer ikke forhåndsinstallert med Nano, da utviklerne velger å inkludere andre tekstredigerere i stedet. Fedora-programvarelageret har imidlertid Nano-pakken, og det er ganske enkelt å installere ved å bruke Dnf-kommandoen.

sudo dnf install nano

OpenSUSE

OpenSUSE Linux skal leveres med Nano forhåndsinstallert og klar til bruk. Når det er sagt, hvis du ikke klarer å åpne Nano ut av esken, kan du raskt installere den fra de primære OpenSUSE Linux-programvarekildene ved å bruke Zypper-kommandoen.

sudo zypper install nano

Snap-pakke

Nano-tekstredigering er tilgjengelig som en Snap-pakke. Så hvis du befinner deg på et Linux-operativsystem som ikke har Nano lett tilgjengelig, men som støtter Snaps, vil du fortsatt kunne installere det.

  Hvordan trekke ut filer fra en .tar.gz- eller .tar.bz2-fil på Linux

For å installere Snap-versjonen av Nano, må du sette opp Snap-runtime. Du kan få Snap-runtime i gang på din Linux-PC ved å følge denne veiledningen om emnet.

Etter å ha satt opp Snap-runtime på datamaskinen din, kan du få Nano-tekstredigereren til å fungere via snap med følgende snap install-kommando.

sudo snap install nano

Hvordan bruke Nano-tekstredigering på Linux

Nano-tekstredigereren er en terminalbasert applikasjon. Som et resultat vil du bare kunne bruke den i et aktivt terminalvindu. For å åpne en fil i Nano, bruk nano-kommandoen, etterfulgt av banen til filen du ønsker å redigere.

For å redigere test.txt i hjemmekatalogen, bruker du for eksempel følgende kommando.

nano /home/USERNAME/test.txt

Hvis du vil aktivere bruken av musen i Nano-tekstredigeringsprogrammet, kan du åpne test.txt-filen med kommandolinjebryteren -m.

nano -m /home/USERNAME/test.txt

For å bruke funksjonen for automatisk innrykk i Nano, kan kommandolinjebryteren -i brukes.

nano -i /home/USERNAME/test.txt

For å redigere en fil uten å lese innholdet, kan kommandolinjebryteren -n brukes.

nano -n /home/USERNAME/test.txt

Mange forskjellige kommandolinjealternativer og brytere kan aktiveres for å bruke Nano-tekstredigereren på interessante og nyttige måter. For mer informasjon om alle bryterne, kjør nano-help i et terminalvindu.

  Hvordan installere JetBrains GoLand på Linux

Skjæring i Nano

Det kan være lurt å kutte ut tekst i Nano-tekstredigeringsprogrammet. Slik gjør du det. Først åpner du en fil med editoren. Når den er åpen, bruk retningspilene på tastaturet for å flytte markøren dit du ønsker å kopiere tekst.

Når markøren er på plass, holder du nede Shift og bruker venstre eller høyre pil for å markere teksten som skal kuttes. Trykk deretter Ctrl + K for å klippe teksten til utklippstavlen.

Limer inn Nano

For å lime inn tekst i Nano-tekstredigering, åpne en fil som du pleier. Når filen er åpen, trykk Ctrl + Shift + V på tastaturet. Ved å trykke på denne vil du kunne lime inn tekst fra tastaturet.

Mer informasjon om Nano

I denne veiledningen gikk vi over den grunnleggende bruken av Nano-tekstredigereren. Hvis du vil vite mer, se den fullstendige håndboken. For å gjøre det, åpne et terminalvindu og utfør man nano-kommandoen.

man nano