Hvordan bruke RustDesk på Linux

RustDesk er et utmerket eksternt skrivebordsprogram med åpen kildekode. Det ligner på Teamviewer og Anydesk. Det er imidlertid bedre siden det lar brukere være vert for sin egen tilkoblingsserver hvis de velger det (det er imidlertid ikke nødvendig). Slik bruker du RustDesk på Linux.

Installerer RustDesk på Linux

Før du bruker RustDesk til å koble til eksterne datamaskiner, må du først installere programmet på din Linux-PC. For å starte installasjonsprosessen, åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet.

Du kan åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten. Når terminalvinduet er åpent, følger du installasjonsinstruksjonene nedenfor som samsvarer med Linux OS du bruker.

Ubuntu

RustDesk-applikasjonen støtter Ubuntu-operativsystemet offisielt på nettstedet. Du må imidlertid laste ned den nyeste DEB-pakken fra RustDesk GitHub-siden for å starte installasjonen.

  5 beste dokkingstasjoner for bærbar PC å bruke med Linux (2021-utgaven)

For å starte nedlastingen av DEB-pakken til datamaskinen din, bruk følgende wget-kommando nedenfor. Wget-kommandoen nedenfor vil laste ned DEB-pakken til hjemmemappen din.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-ubuntu16.deb

Etter å ha lastet ned DEB-pakken til datamaskinen din ved hjelp av wget, kan installasjonen av RustDesk på Ubuntu begynne. Bruk apt install-kommandoen nedenfor for å sette opp appen.

sudo apt install ./rustdesk-1.1.6-ubuntu16.deb

Debian

For å få RustDesk opp og kjøre på Debian, må du laste ned DEB RustDesk-pakken til datamaskinen din. Bruk wget-kommandoen nedenfor, hent den nyeste DEB-pakken.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6.deb

Etter å ha lastet ned den siste DEB-versjonen av RustDesk til din Debian Linux-PC, kan du starte installasjonsprosessen. Bruk dpkg-kommandoen, installer RustDesk DEB-pakken på datamaskinen din.

sudo dpkg -i rustdesk-1.1.6.deb

Etter installasjonen av RustDesk, må du rydde opp i avhengighetene som kanskje ikke er fullstendig installert med pakken.

sudo apt-get install -f

Arch Linux

RustDesk er ikke oppført på GitHub-utgivelsessiden for appen, men den er i Arch Linux AUR. Så hvis du vil få det til å fungere på systemet ditt, må du få det til å fungere med Trizen AUR-hjelperen.

  Hvordan spille Deadcore på Linux

Bruk pacman-kommandoen, sett opp «Git» og «Base-devel»-pakkene på systemet ditt. Disse to pakkene kreves for å få Trizen-hjelperen til å fungere.

sudo pacman -S base-devel git

Med de to pakkene satt opp, skriv inn kommandoene nedenfor etter hverandre for å få Trizen-hjelperen til å fungere.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/
makepkg -sri

Til slutt vil du kunne installere RustDesk-applikasjonen ved å bruke trizen -S-kommandoen.

trizen -S rustdesk-bin

Fedora

Fedora støttes med RustDesk via en RPM-pakkefil på den offisielle GitHub-siden. For å få det til å fungere, bruk følgende wget nedlastingskommando nedenfor. Det vil plassere RPM-pakkefilen i hjemmemappen din.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Når nedlastingen er fullført, kan installasjonen begynne. Herfra bruker du dnf install-kommandoen nedenfor for å installere programmet.

sudo dnf install rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

OpenSUSE

RustDesk kan brukes på OpenSUSE fordi de distribuerer en RPM-pakkefil på RustDesk GitHub-siden. For å starte installasjonen, bruk wget downloader-kommandoen nedenfor for å hente RPM-pakkefilen.

wget https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.1.6/rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Når nedlastingen er fullført, bruk zypper install-kommandoen for å sette opp RustDesk-applikasjonen på OpenSUSE.

sudo zypper install rustdesk-1.1.6-fedora28-centos8.rpm

Hvordan bruke RustDesk på Linux

  Hvordan kopiere filer ved å bruke "install"-kommandoen på Linux

For å bruke RustDesk, åpne applikasjonen på skrivebordet. Følg deretter trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor.

Trinn 1: Sørg for at RustDesk-appen er installert på både datamaskinen du ønsker å koble til, samt datamaskinen som har ekstern tilgang til den.

Når appen er åpen på begge maskinene, finn ID-koden og passordet og del det med den andre datamaskinen som ønsker å koble til deg.

Trinn 2: Lim inn tilkoblings-ID-koden i tekstboksen. Etter at du har gjort det, klikker du på «Koble til»-knappen med musen. Når du klikker på «Koble til»-knappen, vil du bli bedt om å skrive inn tilkoblingspassordet du har fått av den andre brukeren.

Trinn 3: Når du skriver inn passordet ditt, vil du kunne få tilgang til den eksterne maskinen i RustDesk. Herfra har du full tilgang til det eksterne skrivebordet: tastaturtilgang, mustilgang og til og med utklippstavlen.

Trenger du å avslutte fjerntilkoblingen i RustDesk? Finn den røde «Koble fra»-knappen og velg den med musen. Når du velger denne knappen, avsluttes RustDesk-fjerntilkoblingen.