Mester VLOOKUP i Excel: Rekkeviddeverdier enkelt forklart!

VLOOKUP, eller SLÅ.OPP i norsk Excel, er en av de mest brukte funksjonene. Den benyttes ofte for å finne nøyaktige treff, som for eksempel produkt- eller kunde-ID-er. I denne artikkelen skal vi derimot utforske hvordan VLOOKUP kan brukes med et intervall av verdier.

Eksempel 1: Bruke VLOOKUP for å konvertere eksamenspoeng til bokstavkarakterer

La oss si at vi har en liste med eksamensresultater, og vi ønsker å tilordne en bokstavkarakter til hvert resultat. Kolonne A viser de faktiske eksamenspoengene, og kolonne B skal brukes til å vise de beregnede bokstavkarakterene. Vi har også en tabell til høyre (kolonne D og E) som angir poengsummen som kreves for hver enkelt karakter.

Med VLOOKUP kan vi bruke verdiene i kolonne D for å tildele de korrekte bokstavkarakterene fra kolonne E til alle eksamensresultatene.

VLOOKUP-formelen

Før vi anvender formelen på eksemplet vårt, la oss repetere VLOOKUP-syntaksen:

=VLOOKUP(oppslag_verdi; tabellmatrise; kolonne_indeks; område_oppslag)

I denne formelen betyr variablene følgende:

oppslag_verdi: Dette er verdien vi leter etter. I vårt tilfelle er det eksamenspoengene i kolonne A, som starter med celle A2.
tabellmatrise: Dette er tabellen som inneholder dataene vi søker i, også kalt oppslagstabellen. Hos oss er det tabellen som inneholder poengsummene og tilhørende karakterer (område D2:E7).
kolonne_indeks: Dette er nummeret på kolonnen der resultatene skal plasseres. I vårt eksempel er det kolonne B, men siden VLOOKUP krever et tall, er det kolonne 2.
område_oppslag: Dette er en logisk verdi, der svaret er enten sant eller usant. Skal vi foreta et områdeoppslag? For oss er svaret ja (eller «SANN» i VLOOKUP-terminologi).

Den fullstendige formelen for vårt eksempel ser slik ut:

=VLOOKUP(A2;$D$2:$E$7;2;SANN)

Tabellmatrisen er fikset ved hjelp av dollartegn, slik at den ikke endres når formelen kopieres nedover i kolonne B.

Viktig å merke seg

Når vi bruker VLOOKUP med områdeoppslag, er det essensielt at den første kolonnen i tabellmatrisen (kolonne D i dette tilfellet) er sortert i stigende rekkefølge. Formelen er avhengig av denne sorteringen for å plassere oppslagsverdien i riktig område.

Nedenfor ser du et bilde av resultatene vi ville fått hvis vi hadde sortert tabellen etter bokstavkarakteren i stedet for etter poengsummen.

Det er viktig å være klar over at rekkefølgen kun er avgjørende ved områdeoppslag. Når du bruker USANN på slutten av en VLOOKUP-funksjon, er ikke rekkefølgen like viktig.

Eksempel 2: Gi rabatt basert på kundens forbruk

I dette eksemplet har vi salgsdata. Vi ønsker å gi rabatt på salgsbeløpet, og rabattprosenten avhenger av beløpet kunden har brukt.

En oppslagstabell (kolonne D og E) viser rabattene for hver utgiftsgruppe.

Følgende VLOOKUP-formel kan brukes for å hente riktig rabatt fra tabellen:

=VLOOKUP(A2;$D$2:$E$7;2;SANN)

Dette eksemplet er interessant fordi vi kan bruke det i en formel for å trekke fra rabatten.

Ofte ser vi at Excel-brukere skriver kompliserte formler for denne typen betinget logikk, men VLOOKUP gir en kortfattet måte å oppnå dette på.

Nedenfor er VLOOKUP lagt til en formel for å trekke fra rabatten som returneres, fra salgsbeløpet i kolonne A.

=A2-A2*VLOOKUP(A2;$D$2:$E$7;2;SANN)

VLOOKUP er ikke bare nyttig når du leter etter spesifikke poster som ansatte og produkter. Den er mer allsidig enn mange tror, og bruken med et intervall av verdier er et godt eksempel på det. Du kan også bruke den som et alternativ til kompliserte formler.