q Hvordan (og hvorfor) kjøre bærbare versjoner av Windows - tipsbilk.net

Hvordan (og hvorfor) kjøre bærbare versjoner av Windows

Hvis du ofte reiser, men ikke vil ha med deg en bærbar datamaskin, eller regelmessig jobber med datamaskiner som mangler programmer du trenger, bør du vurdere bærbare Windows. Med bærbare Windows har du mindre å bære, og alle dine preferanser følger med deg.

Hvorfor du kanskje vil ha bærbare Windows

Å reise er en smerte, spesielt når du flyr. Du har begrenset håndbagasje, og koffertene dine kan øke kostnadene ved å fly. Jo mer du tar, desto mer vil du angre på å reise i det hele tatt, spesielt hvis du da trenger å gå lange avstander. Selv om du ikke pendler lange avstander regelmessig hvis du konsekvent jobber med forskjellige datamaskiner som en del av karrieren din, kan du finne deg selv ofte uten verktøyene du trenger og noen ganger manglende evne til å endre preferanser som hjelper arbeidsflyten din.

Du kan løse alt dette ved å sette Windows på en USB-flash-stasjon. Ved å lage en bærbar kopi av Windows og deretter starte opp til den USB-stasjonen, vil du ha din personlige datamaskin med applikasjoner, preferanser og passord i en enhet som er mindre enn et pund og liten nok til å passe i lommen.

Dessverre er den offisielle «Windows To Go»-funksjonen fra Microsoft kun for Windows Enterprise og krever en sertifisert USB-flash-stasjon (som er dyre). Vi har beskrevet en metode rundt dette, men den er komplisert og involverer kommandolinjearbeid. Du kan bruke Portable VirtualBox, men det krever installasjon av VM-programvare og et OS for å kjøre fra.

  Slik aktiverer du Cortana (Windows 10) når den mangler

Hvis du vil ha et alternativ med mindre overhead, Rufus og WinToUSB er gratis for de fleste tilfeller og enkle å bruke med én fangst. Med WinToUSB må du betale hvis du vil installere Windows 10 1809 – det er oktober 2018-oppdateringen. Rufus tilbyr ikke muligheten til å installere 1809 i det hele tatt. Alternativt kan du laste ned Windows 1803 ved å bruke Microsoft Windows og Office ISO Download Tool. Bare last ned og kjør programmetvelg Windows 10 og velg deretter passende Windows 10 1803-alternativ.

Av de to fremstår Rufus som det bedre alternativet siden du ikke trenger å betale for kompatibilitet med både moderne UEFI og eldre datamaskiner. Du vil at dette skal fungere med begge deler og WinToUSB-kostnader for den funksjonen.

Hva du trenger for å komme i gang

For at denne prosessen skal fungere, trenger du noen få ting:

En kopi av Rufus eller WinToUSB
EN USB 3.0 Flash Drive med minst 32 GB lagringsplass – større er bedre! Du kan bruke en 2.0 USB-stasjon, men den vil være ekstremt treg.
En Windows ISO
En gyldig lisens for din bærbare kopi av Windows

Alternativ 1: Installer Windows på en USB-stasjon med Rufus

For å starte, må du laste ned Rufus og starte den. Rufus er en bærbar app, så den krever ikke installasjon.

I Rufus velger du USB-enheten du vil installere Windows på i «Enhet»-boksen. Klikk «Velg» og pek Rufus på Windows ISO-en du vil installere den fra.

Etter at du har valgt ISO, klikker du på «Bildealternativ»-boksen og velger «Windows To Go.»

Klikk «Partisjonsskjema» og velg «MBR.» Til slutt klikker du på «Målsystem» og velger «BIOS eller UEFI.»

Klikk på «Start»-knappen når du er ferdig. Rufus vil formatere stasjonen og installere Windows.

  Windows 10s nettbrettmodus kan erstattes med skrivebordet

Vent til prosessen er fullført, fjern USB-stasjonen fra PC-en din, og du kan nå starte den på hvilken som helst PC du vil.

Når du er ved en datamaskin du vil starte kopien av Windows fra, må du starte på nytt, gå til BIOS og velge alternativet for å starte opp av USB-enheter.

Alternativ 2: Lag en Windows-stasjon med WinToUSB

Det første trinnet er å laste ned og installere WinToUSB. Den har en gratisversjon, og hvis du installerer Windows 10 versjon 1803 (april 2018-oppdateringen), er det alt du trenger. Når du har den installert, start den (du finner snarveien kalt «Hasleo WinToUSB» i Start-menyen) og godta UAC-ledeteksten (User Account Control) som vises.

Når WinToUSB åpnes, har du to valg. Du kan klone ditt nåværende system til USB (som vil gi deg en kopi av innstillingene, preferanser og så videre slik de er), eller du kan velge å lage en ny kopi av Windows fra en iso. For å klone trenger du imidlertid en større USB-stasjon (minst lik din nåværende datamaskinplass), så vi vil fokusere på å lage en ny kopi av Windows.

Klikk på ikonet som ser ut som en fil med et forstørrelsesglass i øvre høyre hjørne av vinduet, til høyre for Bildefil-boksen.

Bla til Windows ISO-filen og åpne den. På neste skjermbilde velger du versjonen av Windows du har en nøkkel for (sannsynligvis Home eller Pro) og klikker på «Neste».

Klikk på pil ned til høyre for baneboksen og velg USB-stasjonen. Hvis du ikke ser det, kan du prøve å klikke på oppdateringsknappen til høyre for nedoverpilen.

En advarsel og formateringsdialog vil dukke opp. Ikke bekymre deg: WinToUSBs offisielle dokumentasjon sier at du kan ignorere advarselen om lave hastigheter hvis du ser det. Hvis du er på en rask nok USB 3.0-stasjon, eller en Windows To Go-sertifisert stasjonkan det hende du ikke engang ser advarselen.

  Hvordan laste ned en Windows 10 ISO uten Media Creation Tool

Velg alternativet «MBR for BIOS» og klikk «Ja». Hvis du har betalt for de avanserte funksjonene, kan du bruke «MBR for Bios og UEFI», som vil være kompatibel med både moderne UEFI og eldre systemer.

WinToUSB vil foreslå partisjoner basert på dine valg. Velg alternativet «Legacy» og klikk på «Neste».

Det er det. WinToUSB vil kjøre gjennom installasjonsprosessen og spørre deg når du er ferdig. Fjern USB-pinnen trygt og ta den med deg.

Når du er ved en datamaskin du vil starte kopien av Windows fra, må du starte på nytt, gå til BIOS og velge alternativet for å starte opp av USB-enheter.

Bruk en Compute Stick når bare en skjerm er tilgjengelig

Her er ulempen: Du trenger en datamaskin uansett hvor du skal. Og den datamaskinen må la deg starte opp fra USB-enheter, noe som ikke alltid er mulig. Hvis du vet at det ikke er et alternativ, men en TV eller skjerm med HDMI-inngang samt tastatur- og musinngang er tilgjengelig, kan du bruke en Intel Compute Stick.

Intels Compute Stick kobles til en HDMI-port og kjører en full kopi av 32-biters Windows. De har USB-porter og en port for strøm. De bruker en svak prosessor (vanligvis Atom eller Core M3) og har vanligvis bare 32 eller 64 GB innebygd lagring. De er begrenset, og du bør ha det i bakhodet. Men de er ikke mye større enn en USB-stasjon, og alt du trenger er skjermen, tastaturet og musen for å komme i gang.

Uansett hvilken metode du velger, planlegg deretter. Sørg for at maskinvaren er tilgjengelig uansett hvor du skal. Og vær oppmerksom på at Windows til syvende og sist ikke vil kjøre like raskt fra en USB-pinne som fra en vanlig intern stasjon. Men du har i det minste de programmene og innstillingene du ønsker.