hvordan du bruker skjermen [Guide]

Skjerm er et hendig verktøy da det lar brukere lagre og komme tilbake til terminaløkter uten å måtte holde terminalvinduet åpent. Mens mange Linux-brukere bruker denne programvaren på Linux-servere, kan den også være nyttig for Ubuntu-brukere som alltid ønsker å komme tilbake til et terminalprogram uten å måtte holde terminalen åpen til enhver tid.

I denne guiden viser vi deg hvordan du installerer Screen på Ubuntu, hvordan programmet fungerer og hvordan du bruker det også.

Ubuntu: hvordan du bruker Skjerm – Installasjon

Selv om Screen er en av de mest brukte terminalsesjonsbehandlerne på Linux, kommer den ikke forhåndsinstallert på Ubuntu. For å bruke den må du installere den manuelt på datamaskinen.

For å starte installasjonen av Screen på din Linux-PC, åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du søke etter «Terminal» i appmenyen og åpne programmet på den måten.

Når terminalvinduet er åpent og klart til bruk på Ubuntu-skrivebordet, bruk apt install-kommandoen nedenfor for å installere Screen-applikasjonen.

sudo apt install screen

Vil du ikke installere Screen via terminalen? Du vil også kunne finne den i Synaptic Package Manager. Hvis du har Synaptic installert på Ubuntu, klikk «Søk», skriv inn «skjerm» og installer pakken.

  Hvordan (og hvorfor) bruke Outliers-funksjonen i Excel

Ubuntu: hvordan bruke skjerm – Tastebindinger for skjerm

Skjermen har mange tastebindinger du må forstå hvis du vil bruke programmet. Hver av tastebindingene vil hjelpe deg å bruke Screen til å administrere terminaløktene dine på Ubuntu.

Det er mange tastebindinger for Screen. Så mange at hvis vi postet dem i denne artikkelen, ville det tatt opp halve siden, så vi kan ikke vise dem her. Du kan imidlertid se skjermtastebindingene selv ved å gjøre følgende.

Bruk først man screen-kommandoen for å se håndboken for Screen-applikasjonen. Denne håndboken er veldig lang, men den beskriver alt som er å vite om appen.

man screen

Når du er inne i skjermmanualen, trykker du på mellomromstasten til du kommer til «STANDARD NØKKEBINDINGS»-delen. Derfra kan du lese nøkkelbindingstabellen for å gjøre deg kjent med Screen.

Vil du se nøkkelbindingsinformasjonen i din favoritt tekstredigerer? Eksporter den til en tekstfil i hjemmemappen din med kommandoen nedenfor.

man screen > ~/screen-manual.txt

Åpne «screen-manual.txt» for å se den.

  Hvordan sparke folk av Wi-Fi-nettverket ditt

Ubuntu: hvordan bruke skjerm – Grunnleggende bruk av skjerm

Skjerm er et veldig avansert program, til tross for sin lille installasjonsstørrelse. I denne veiledningen vil vi dekke de grunnleggende elementene i den, for eksempel hvordan du aktiverer skjerm, hvordan du sender terminaløkter til bakgrunnen/forgrunnen, etc.

For å starte, start Skjerm-applikasjonen i terminalen. For å gjøre det, utfør følgende skjermkommando.

screen

Når du starter Screen-appen, vil du se en kort melding som snakker om programmets opphavsrett og muligheter. Herfra trykker du på mellomromsknappen på tastaturet.

Etter å ha trykket mellomrom, vil du bli presentert med en tom terminal. Denne terminalen kjører imidlertid gjennom skjermen. Herfra kan du starte et hvilket som helst program. For å kjøre Top-appen på skjermen, kjører du for eksempel:

top

For å sende Top-appen til bakgrunnen og åpne en annen terminal, trykk Ctrl + A etterfulgt av C. Denne tastaturkombinasjonen lager en andre terminal og holder Top gående, men i bakgrunnen.

For å komme tilbake til Top-appen, kan du trykke Ctrl + A og deretter Ctrl + A en gang til. Denne knappekombinasjonen vil bytte deg tilbake til toppen som kjører i den første terminalen som åpnes på skjermen. Du kan trykke Ctrl + A to ganger for å gå mellom de to løpende terminaløktene i Screen.

Hvis du har mer enn 2 skjermterminaløkter, vil ikke å trykke Ctrl + A to ganger navigere deg gjennom dem alle. For å navigere gjennom flere økter, gjør følgende.

  Slik slår du av lommelykten på iPhone

Trykk først Ctrl + A, deretter W for å vise skjermterminaløktene dine. Se deretter på listen og noter tallene ved siden av den. For eksempel, hvis du har 3 skjermterminaløkter åpne, vil listemeldingen (når du trykker Ctrl + A og deretter W) se ut som koden nedenfor.

0*$ bash 1$ bash 2-$ bash

Hver skjermøkt har et nummer ved siden av seg. For å navigere til Skjermøkt 0, gjør du for eksempel Ctrl + A og deretter 0. For å få tilgang til Skjermøkt 2, trykker du på Ctrl + A, deretter 2 osv.

Drep en skjermterminaløkt

Trenger du å drepe en aktiv skjermøkt? Slik gjør du det. List først opp øktene som er tilgjengelige ved å trykke Ctrl + A, deretter W. Deretter får du tilgang til økten med Ctrl + A, deretter Ctrl + #.

Når du er inne i økten du ønsker å drepe, trykk Ctrl + A og deretter K. Alternativt kan du drepe alle skjermene dine med Ctrl + A og deretter .

Mer informasjon på skjermen

I denne veiledningen dekket vi det grunnleggende om hvordan du bruker Screen i Ubuntu. Hvis du vil lære mer om appen og få tilgang til noen av dens mer avanserte funksjoner, må du lese manualen.

For å lese skjermmanualen åpner du et terminalvindu og skriver inn kommandoen nedenfor.

man screen