Hvordan fikse CPU-viften roterer ikke på Windows 10 PC

Maskinvare på en datamaskin vil varmes opp uansett. Det vil varmes opp avhengig av hvordan det brukes, for eksempel hvis du skriver i en tekstbehandler, blir det varmt, men hvis du spiller et spill, blir det varmt og hvis du har én for mange faner åpne i Chrome , vil systemet ditt nå supernova.

For å forhindre at systemet blir skadet av varme, er det installert vifter i systemets chassis. De utløses av den økende temperaturen og vil slå seg på hvis systemet er for varmt.

Fix CPU-viften roterer ikke

Hvis CPU-viften din ikke fungerer, er det en alvorlig grunn til bekymring. Systemet ditt vil til slutt overopphetes og enten slås av som svar eller maskinvaren vil bli skadet.

Før du feilsøker viften, bør du vite at den ikke skal gå hele tiden. Den går også med forskjellige hastigheter. Det er mulig at det ikke trenger å kjøre (systemet ditt er ikke så varmt) eller det går, men med lav hastighet (systemet ditt er varmt, men ikke varmt). Det er noen få grunnleggende kontroller du kan kjøre for å sjekke hva som skjer.

  Hvordan rulle tilbake en driver i Windows

Slå av systemet. Hvis den går på batteri, kobler du den til en strømkilde og slår den på. Viftene spinner ved systemstart som en del av en grunnleggende maskinvaresjekk. Lytt nøye etter fansen.
Slå av systemet og gå over til batteristrøm hvis du kan. Start systemet og lytt nøye etter lyden fra viftene.
Start opp systemet og prøv å kjøre en så tung app som du kan, f.eks. kjøre et spill sammen med en opptaksapp som OBS. Sjekk om den ekstra belastningen får viftene til å gå. De bør ideelt sett begynne å kjøre, men hvis de ikke starter etter fem minutter, reduser belastningen, ellers kan du skade systemet.

Hvis viften ikke går gjennom alle kontrollene ovenfor, der mai være ett av to problemer; viftene fungerer ikke, eller temperaturmåleren som forteller dem når de skal slås på, fungerer ikke.

Sjekk temperaturutløser for vifter

Det er mulig at temperaturen som får viftene til å slå seg på er satt for høyt. Systemet ditt mai bli varm, men ikke varm nok til å få viftene til å gå. Det er en enkel måte å sjekke dette på, og sjekke om temperatursensoren på systemet ditt fungerer eller ikke.

  Slik kjører du CHKDSK på Windows 10/11

nedlastinginstaller og kjør HWiNFo.
Klikk på Sensorer på hovedappskjermen.
Klikk på vifteknappen nederst i det nye vinduet som åpnes.
Velg en aktiv vifte (noen systemer har bare én vifte mens andre mai har to eller tre).
Klikk Set manual.
Velg PCH-sensoren.
Angi en lav temperatur, f.eks. 15 eller 10 som systemet ditt er nødt til å berøre selv om du bruker det til lett arbeid.
Angi viftehastigheten til noe høy slik at du kan høre den kjører.
Klikk OK for å gå tilbake til hovedvinduet.
Klikk på det blå krysset for å lagre og bruke endringene.
Bruk systemet ditt og sjekk om viftene slås på. Hvis de gjør det, trengte du bare å endre utløsertemperaturen.

Sjekk temperaturføleren

Hvis viftene ikke går selv etter at utløsertemperaturen er redusert, sjekk om temperatursensorene fungerer. Du trenger en app for dette.

  Hvordan fikse Wi-Fi fortsetter å koble fra på Windows 10

nedlastinginstaller og kjør Speedfan.
Gå til Readings-fanen og sjekk temperaturen for CPU-kjerner og GPU.
Hvis du ikke ser en avlesning, er det svært mulig at sensoren ikke fungerer.
Hvis du ser en avlesning, ligger problemet i at viften ikke går.

Maskinvaresjekk

På dette tidspunktet er det mer enn sannsynlig at du har et maskinvareproblem. Det kan være en av følgende;

En skadet strømforsyningsenhet som ikke kan drive viftene.
Viftene er skadet eller de er tilstoppet av støv og kan ikke lenger kjøre.
Temperatursensoren fungerer ikke.

For å fikse disse problemene, er det best å få systemet tatt inn for reparasjoner. Hvis du er kjent med innsiden av en datamaskin, kan du sjekke disse tingene selv og erstatte det som er skadet.

Konklusjon

Vifter skader vanligvis ikke lett, men et problem med strømforsyningen kan ofte kortslutte dem. De er billig maskinvare, så det er ikke så dyrt å erstatte dem som å fikse eller bytte ut temperatursensoren. I noen tilfeller kan ikke sensorer fikses eller erstattes, og du må bytte ut CPU.