Hvordan fikse dårlige sektorer i Windows 10

Harddisker blir sakte erstattet av SSD-er, men overgangen vil ta noen år før SSD-er blir mainstream og HDD-er forsvinner helt. En av grunnene til at brukere foretrekker en SSD fremfor en HDD, ved siden av prispunktet, er fordi SSD-er har kort levetid sammenlignet med HDD-er.

Dårlige sektorer i harddisker

Et vanlig problem med harddisker er dårlige sektorer. En dårlig sektor er i utgangspunktet plass på stasjonen som er defekt. Du kan ikke lese eller skrive data til den. Det kan allerede være data tilstede i en dårlig sektor, men lesing eller gjenoppretting er kanskje ikke mulig.

  Hvordan fikse Windows 10 slår seg av i stedet for å sove

Dårlige sektorer, mens vanlig på harddisker kan også skje i SSD-er. Noen ganger kan de fikses, mens andre ganger er det ikke noe som kan gjøres.

Søk etter dårlige sektorer

Før du kan fikse dårlige sektorer, må du vite hvor de er og hvor ille problemet er. For å finne dårlige sektorer kan du kjøre en enkel skanning.

Det er to enkle måter å skanne etter dårlige sektorer.

Filutforsker

Åpne Filutforsker.
Gå til denne PC-en.
Høyreklikk på en partisjon/stasjon og velg Egenskaper fra hurtigmenyen.
Gå til Verktøy-fanen og klikk Sjekk.
La skanningen fullføres.
Gjenta for alle stasjoner.

Ledeteksten

Åpne ledetekst med administratorrettigheter.
Kjør denne kommandoen: chkdsk /F /R
Tillat kommandoen å fullføre. Det vil returnere en liste over dårlige sektorer på stasjonen.

Rett opp dårlige sektorer i Windows 10

Windows 10 kan ikke fikse dårlige sektorer. Etter at du har funnet de dårlige sektorene på harddisken, sjekk hvor mye av stasjonen som har gått tapt til dårlige sektorer. Avhengig av skaden, prøv en av rettelsene som er oppført nedenfor.

  Slik stopper du Windows 10 fra å gjenåpne dine tidligere applikasjoner etter å ha startet PC-en på nytt

1. Bytt ut harddisk eller SSD

Hvis harddisken din har mange dårlige sektorer, er det lite som kan gjøres for å fikse dem. Du bør sikkerhetskopiere dataene du har tilgang til og deretter se på hvordan du erstatter stasjonen.

Du kan klone den gamle, skadede stasjonen til den nye stasjonen, men vi anbefaler den ikke for en stasjon som har dårlige sektorer. Kopier data manuelt og installer Windows 10 fresh hvis du må.

2. Rett opp diskfeil

Hvis det bare er noen få, små og sparsomme dårlige sektorer på en stasjon, kan det være mulig å gjenopprette data fra dem eller til og med fikse dem.

  Skriv inn spesialtegn raskt i Windows ved å bruke hurtigtaster

Åpne ledetekst med administratorrettigheter.
Kjør denne kommandoen: chkdsk C: /f
Gjenta denne kommandoen for alle stasjoner på systemet. «C:»-delen angir stasjonsbokstaven.

Datagjenopprettingsverktøy

Hvis du har én for mange dårlige sektorer, kan dataene dine gå tapt. Hvis du ikke har en sikkerhetskopi av den, kan du prøve å bruke datagjenopprettingsverktøy for å få den tilbake. Sørg for at du administrerer forventningene dine, siden en dårlig sektor ikke alltid lar data gjenopprettes.

Konklusjon

Harddisker har blitt raskere og alternative, raskere lagring er tilgjengelig i form av SSD-er, men de har fortsatt sine begrensninger. Noen ganger kan stasjoner ha disse dårlige sektorene ut av esken. Hvis stasjonen din er ny, kan du sannsynligvis få den erstattet under garantien. Fysisk skade kan også føre til dårlige sektorer, så vær forsiktig med hvordan du håndterer maskinvaren.