Hvordan finne hvor apt installerte den pakken på Debian og Ubuntu

Du vil installere et nytt og spennende program på Debian eller Ubuntu. Du finner pakken og bruker apt for å installere den. Men når du prøver å kjøre den på kommandolinjen, får du en feilmelding fra skallet som sier «Kommando ikke funnet.» Slik finner du ut hvor apt installerte det.

Du har nettopp installert den pakken, men hva er kommandoen for å kjøre den?

Mesteparten av tiden samsvarer navnet på det kjørbare programmet med navnet på Debian- eller Ubuntu-pakken. Noen ganger er de forskjellige, og du må gjøre litt arbeid for å finne ut navnet på den kjørbare filen. Ofte er dette fordi pakkenavnet er i konflikt med en eksisterende pakke. Heldigvis tar det bare én kommando for å finne ut programmets navn.

  7 Vim-redaktører for bedre produktivitet i 2022

Bruke dpkg for å liste installerte filer

For å liste opp de fullstendige banenavnene til de installerte filene til en pakke, bruk ganske enkelt alternativet -L (stor L) med dpkg-kommandoen. For eksempel, for å undersøke Firefox ESR:

 dpkg -L firefox-esr 

Du vil se banene til hver fil som pakken installerte, inkludert den viktige kjørbare filen:

Hvor er kjørbare programmer i Linux?

Den kjørbare filen du leter etter er vanligvis i en bin-katalog som står for «binær». I Linux-katalogstrukturen er /usr/bin den primære plasseringen for kjørbare filer du installerer:

Skallet ditt bruker en søkebane for å se etter programmer i disse katalogene når du skriver inn en kommando. For å se katalogene i søkebanen din, undersøk miljøvariabelen $PATH:

 echo $PATH 

Du vil se katalogene i søkebanen din atskilt med et kolon (:)-tegn. Debian og Ubuntu installerer vanligvis nye programmer i katalogene /usr/bin eller /usr/sbin. Sistnevnte er vanligvis systemadministrasjonsprogrammer som krever at du kjører som root ved å bruke sudo.

  Nettskraping med Java forklart i enklere vilkår

Nå vet du hvor apt installerte det programmet

Med en rask dpkg-kommando og kunnskap om Linux-katalogorganisering, er det enkelt å finne ut hvor apt installerte det splitter nye programmet ditt. Denne prosessen er spesielt nyttig når navnet på et program ikke samsvarer med pakkenavnet.