Hvordan installere og bruke KDE Apper på Linux

Apper er et verktøy for KDE Plasma 5-skrivebordet. Med den kan brukere administrere pakkene sine på Linux. Apper er distribusjonsagnostisk, ettersom den bruker PackageKit. Det betyr at uansett hvilket Linux OS du bruker, vil du enkelt kunne installere og avinstallere favorittprogrammene dine.

Denne veiledningen vil gå over hvordan du installerer KDE Apper-verktøyet på alle store Linux-operativsystemer. I tillegg viser vi deg hvordan du bruker Apper til å bla gjennom, søke, installere og avinstallere pakker.

Installerer Apper på Linux

Apper-verktøyet kan noen ganger være forhåndsinstallert på KDE-baserte Linux-operativsystemer. Imidlertid har ikke alle KDE Plasma Linux OS det, så vi må gå gjennom hvordan du får appen til å fungere før vi viser deg hvordan du bruker den.

For å starte installasjonen av Apper på din Linux-PC, åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten.

Med terminalvinduet åpent og klart til bruk, kan installasjonen begynne. Følg sammen med installasjonsinstruksjonene nedenfor som samsvarer med Linux OS du bruker for øyeblikket.

Ubuntu

På Ubuntu Linux installeres Apper-verktøyet enkelt ved å bruke Apt-kommandoen nedenfor. Du kan også finne den i KDE Discover på Kubuntu-skrivebordet.

sudo apt install apper

Debian

Hvis du bruker Debian Linux 11 Bullseye, Debian 10 Buster eller Debian 9 Stretch, er Apper-verktøyet tilgjengelig for installasjon med følgende Apt-kommando. Alternativt vil du kunne installere det via KDE Discover på Debian KDE-skrivebordet.

sudo apt-get install apper

Arch Linux

De som bruker Arch Linux kan installere Apper-verktøyet via Pacman-kommandoen nedenfor. Eller, hvis du ikke er en fan av terminalen, på Arch Linux KDE-skrivebordet, start KDE Discover og installer det på den måten.

sudo pacman -S apper

Fedora

Bruker du det siste Fedora KDE-spinnet? I så fall kan du sette opp Apper-programmet på datamaskinen din ved å bruke Dnf-kommandoen nedenfor i et terminalvindu. Eller start KDE Discover og få Apper på den måten.

sudo dnf install apper

OpenSUSE

Dessverre har ikke OpenSUSE Linux Apper-programmet i programvarekildene. Heldigvis har KDE-utgaven av OpenSUSE mye flott å tilby. Hvis du vil bruke Apper i KDE, bør du vurdere å bytte til Fedora Linux.

Fedora Linux har en lignende arkitektur som OpenSUSE, ettersom den bruker RPM-pakker. Ellers kan du prøve å kompilere Apper-verktøyet fra kilden via kildekoden som ligger her.

Bruke Apper til å installere apper

Apper er en pakkebehandling, og den kan brukes til å installere pakker. For de som ikke vet, er en pakke en pakket fil. For å installere programvare med Apper på KDE-skrivebordet, start med å starte appen. For å starte appen, trykk Alt + F2 for å åpne hurtigstarteren. Når den er åpen, skriv i kommandoappen og trykk Enter-tasten for å starte den.

Med Apper åpen vil du se en søkeboks, etterfulgt av en søkeboks og to seksjoner. Disse to delene er «Lister» og «Grupper.» For å installere ny programvare, klikk på søkeboksen.

Etter å ha klikket på søkeboksen, skriv inn navnet på programvaren du ønsker å installere. For å installere Midori-nettleseren, ville jeg for eksempel skrevet inn «midori» i søkeboksen.

Merk: du kan også se gjennom «Grupper»-området og søke etter programvare som skal installeres hvis du ikke finner den gjennom søk.

Når du har skrevet inn søkeordet ditt, trykk Enter-tasten for å se resultatene. Se deretter gjennom resultatene for appen du ønsker å installere. Når du har funnet appen som skal installeres, se etter «Handling»-kolonnen.

I «Handling»-kolonnen ser du «Installer». Klikk på den for å laste ned og installere programmet på datamaskinen din.

Avinstaller programvare med Apper

For å avinstallere programvare med Apper, gjør følgende. Først, finn «Lister»-delen av Apper. I den delen finner du listen «Installert programvare» og klikker på den med musen.

Inne i «Installert programvare»-listen vil du se en massiv liste over apper du har installert på systemet ditt. Gå gjennom listen og velg hvilke apper du vil fjerne. Klikk deretter på «Fjern»-knappen i «Handling»-kolonnen.

Oppdateringer

Ønsker du at du kunne oppdatere systemet ditt med denne appen? Som det viser seg, er det mulig å oppdatere systemet ditt gjennom Apper. For å gjøre det, finn «Lister»-delen, etterfulgt av «Oppdateringer»-listen. Klikk på den, og velg deretter «Se etter oppdateringer» for å oppdatere systemet med Apper.